Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Balzsay vs Stieglitz: ütésről-ütésre

2009-08-27 19:53:44 /

A hétvégén nyert helyzetből veszítette el nagyközépsúlyú világbajnoki címét Balzsay Károly, aki egészen a kilencedik menet elejéig hol kisebb, hol nagyobb fölénnyel, de mindvégig irányítása alatt tartotta a találkozót német ellenfelével szemben, ekkor viszont egy sérülés tönkre tette a magyar bunyós estéjét és onnantól kezdve pillanatok alatt porba hullott az addigi meggyőző teljesítmény gyümölcse.

A kilencedik menetben járunk, amikor ötven másodperc elteltével a védekező Balzsay megfejeli Stieglitzet, három másodperc múlva a két harcos romboló erejű együttes találatot jegyez, de a felvételek tanúsága szerint nagy valószínűséggel keményen össze is fejeltek. Mindketten megszédülnek, de sajnos Balzsay az, aki teljesen megzavarodik az incidens után, Stieglitz pedig kíméletlen ellentámadásba kezd és a hátralévő percekben szó szerint tönkre veri a félholt, ámbár az utolsó pillanatig is keményen visszatámadó magyart. Hogy a fejelés vagy az előbb említett együttes találat során beszedett balhorog törte meg Balzsay lendületét, vagy mindkettő egyszerre, még többszöri visszajátszás után is nehéz eldönteni, egy biztos, a Cortez bíró által elrendelt szünet után Balzsayt mintha ki illetve lecserélték volna és csak szívének köszönhette, hogy partiban maradt az utolsó pillanatokig. Többféle teória is kering Balzsay vereségéről, kiszáradás a meccs előtt, túledzettség, túl sok indított ütés, mentális problémák, de úgy vélem, és a találkozó ütésstatisztikája igazolja, hogy egy darab váratlan esemény, legyen az a fejelés, az ezzel járó sérülés, vagy a közben beszedett megrendítő ütés, állította meg magyar világbajnokot, teljesítménye nem fokozatosan épült le az utolsó két menetre.

Stieglitznek is kijutott a jóból....

                    

Az általam készített ütésstatisztika természetesen nem szent írás és nyilván nem tökéletes, de többszöri ellenőrzés után nyugodtan ki merem jelenteni, hogy pontos képet mutat a mérkőzés alakulásáról, a két bokszoló teljesítményéről. A statisztika a népszerű Compubox (mely mögött szintén emberek állnak) szempontjai alapján készült, tehát az indított jabek, azaz előkészítő egyenesek, illetve az ezen felül indított erős ütések, ún. power punchok (továbbiakban pp.) kerültek megszámlálásra.

Az első menetben közel azonos ütésszám mellett rögtön kitűnt Balzsay pontossága, kétszer annyi pontos találattal könnyedén hozta a nyitó etapot. Stieglitz jóval több, de igen pontatlan balegyenessel próbált lyukat találni a világbajnokon, míg Balzsay már az első menetben nagy hangsúlyt fektetett a pp-k bevitelére.

B-S 10-9

A második felvonás már kiegyenlítettebb küzdelmet hozott és Balzsay már csak szűken tudta hozni az újabb tíz pontot. Stieglitz harminccal több ütéssel jelezte, hogy szusszanásnyi levegőt sem akar adni a világbajnoknak, és rengeteg pontatlan jabje mellett most már többször keményen eltalálta Balzsayt erős ütéseivel, különösen látványosak voltak Stieglitz testre indított próbálkozásai. Balzsay ennek ellenére kevesebb ütéssel is több pp-t húzott be a menetben, így ha szűken is, de nála a strigula.

B-S 20-18

A harmadik menet ismét látványos Balzsay fölényt hozott, véleményem szerint ez volt a legjobb menete, 60 ütéséből több mint a fele erős ütés volt, melynek közel a fele be is talált. Stieglitz ebben a menetben is csak jabjeit dobálgatta, többnyire céltalanul, de a rengeteg beszedett ütés (23 db) ellenére sem csökkent munkakedve és továbbra is keményen tapadt a világbajnokra.

B-S 30-27

A negyedik menetre Balzsay kicsit visszavett, de így is könnyedén találgat a védekezésben teljesen átlagosnak tűnő Stieglitz ellen. A kihívó továbbra is nagyon aktív, de alig-alig tud értékelhető találatot felmutatni, nem is vitás a 10 pont sorsa.

B-S 40-36

Négy menet után egyértelmű a Balzsay fölény, a magyar világbajnok bár jóval kevesebb ütést indított, sokkal pontosabb, a tiszta találatok aránya 65-37 Balzsaynak. Stieglitz kétszer annyi jabet indított, de Balzsay így is többször talált jobbegyenesével. Balzsay viszont több pp-t indított, szóval Stieglitzet céltalan jabjeitől megszabadítva azt látjuk, hogy a magyar bokszoló könnyedén vezet.

Az ötödik menetben Stieglitz összeszedi magát és jobban koncentrál az erős ütések bevitelére. Közel azonos talált pp-t produkál a világbajnokkal, de a tiszta találatok mind előkészítő egyenesben, mind pp-ben Balzsay előnyét mutatják, így ez a menet is Balzsayé.

B-S 50-45

Stieglitz könnyű célpont és pontatlan, a hatodik menetben csak jabjeivel tudta felvenni a versenyt Balzsayval, aki erős ütéseivel hozza az etapot.

B-S 60-54

18 perc után csak a második menet volt Stieglitznek adható, így a hetedik felvonás előtt már ő is sejtheti, hogy egyre közelebb kerül ahhoz a ponthoz, amikor a kiütést kell majd erőltetnie. A hetedik három perc ennek jegyében telik, Stieglitz próbálja presszionálni Balzsayt, a rengeteg jab mellett ismét nagy számban indít pp-t és a kicsit fáradó Balzsay fedezékén át, testén egyre több pontos találatot jegyez. A világbajnok ennek ellenére továbbra is jeleskedik a pp-k bevitelével, és ha szűken is, de viszi a menetet.

B-S 70-63

Ennél is kiegyenlítettebb küzdelmet hoz a nyolcadik forduló, egyenlő találatszám mellett ezúttal Stieglitz a meggyőzőbb, Balzsayn most már komolyan látszódnak a holtpont jelei, de azt korábban Inkin ellen is átvészelte, így nem volt okunk az aggodalomra.

B-S 79-73

Tulajdonképpen az 5-8. menetekben sem változott a kép, Balzsay az erős ütésekre koncentrál, viszonylag kevés ütést indít Stieglitzhez képest, de pontossága jelzi, hogy jóval képzettebb bokszoló ellenfelénél. Viszont ezekben a menetekben Stieglitz valamivel többet talált a vártnál, így ezekben a menetekben szorosabb volt a küzdelem és Balzsaynál jelentkeznek a holtpont jelei.

A kilencedik menetben egészen a bevezetőben kifejtett incidensig Balzsay irányít, Stieglitz jött előre, de a magyar bokszoló látványos találatokkal jelezte, hogy övé ez a meccs. A fejeléstől, vagy a közben bevitt balhorogtól megszédült Balzsay ezután vörös posztóként hatott a németre, aki a hátralévő időben töménytelen mennyiségű pp-t zúdított Balzsayra. Tény, hogy Balzsay fáradt volt, de véleményem szerint, ha nincs a sérülés, akkor a magyar világbajnok átvészelte volna a hátralévő meneteket.

Az ominózus pillanat, balhorog innen, balfelütés onnan, mindez fejeléssel megspékelve

                          

B-S 88-83

Minden elismerés Balzsayé, hiszen a kilencedik és tízedik menetben többszörösen is megfogva tudta hozni azt az ütésstatisztikát, amelyet a nyolcadik menetig mutatott. Bátran visszatámadva nagyon szép találatokat jegyzett, de a vérszemet kapott Stieglitz brutális nyomulása ellen nem volt ellenszer.

B-S 97-93

Összegezve: Stieglitz a tíz menet alatt 235-tel több ütést indított ellenfelénél, menetenként átlagban 71 alkalommal sült el a német keze, szemben Balzsay szolidnak mondható 48 ütés/menet átlagához képest. Közel egyenlő a bevitt jabek aránya, de jelentős különbség, hogy Balzsay mindezt fele annyi előkészítő egyenesből érte el. Az utolsó két menetben kialakult egyenlőtlen küzdelem kicsit Stieglitz javára fordította a pp-k eredményességét, de Balzsay a nyolcadik menet végéig több pp-t indított és 30-cal több találatot jegyzett a jabeken felül.

Ami a nagyközépsúlyú ütésstatisztikákat illeti, Stieglitz (715) figyelemre méltó mennyiségű ütést indított mindössze 10 menet leforgása alatt, Joe Calzaghe Kessler ellen 1010 ütést indított, de pl. Andrade is elég aktív volt a veresége ellenére a dánnal szemben, hiszen 923 ütést indított útnak. Kessler pedig 865-öt Andrade ellen és „csak” 585-öt Calzaghe ellen, persze mindenki annyit üt, amennyit az ellenfele enged neki. Hogy Balzsay ütésstatisztikája jó vagy rossz, nehéz megítélni, az igazi sztárok látszik, hogy ennél a hajtósnak mondható meccsnél is tudnak komolyabb tempót diktálni, de Balzsay pp mutatója elég erős ezen a mérkőzésen, és pl. a két amerikai menő, Jeff Lacy és Jermain Taylor sem vitte túlzásba mikor egymás ellen 12 menet alatt 442, illetve 443 ütést indítottak.

2009.08.27. Leone


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Sziasztok! Valóban szép munka, de nem kell itt semmit sem megmagyarázni, egyszerűen jobb volt Stieglitz!!! (a nagyközépsúly elitjéhez pedig szinte "fényévnyire" van)

» oakenfold   válasz erre
    2009-08-29 10:48:44

Az első menetben azt mondtam hogy itt baj lesz és sajnos igazam lett .. szerintem nem tudott mit kezdeni Stieglitz-el.És ehhez még hozzá jött hogy teljesen elfáradt, na meg persze a sok ütés amit beszedett.
Az universumnál komoly gondok vannak a bokszolók menedzselésével. lásd koko akinek esélyen nem volt a vereség után, vagy Erdei akinek csak nem jön el a nagy meccs (ha egyátalán valami meccs lesz még neki)
Én szeretném még látni Balzsayt bokszolni .. de az universumnál szerintem nem sok esélye van újabb világbajnoki meccsre.

» ilyenabox   válasz erre
    2009-08-28 21:28:28

Én most nem állok neki áttúrni több száz hozzászólást, de határozottan rémlik, hogy volt, aki szerint az első 5 menetet után sem vezetett. Elképzelhető, hogy túloztam ezzel a menetet sem nyert dologgal és ilyet nem mondott senki, de olyan vélemény tutira volt, hogy kompletten rosszabb volt Balzsay.

» deniro2   válasz erre
    2009-08-28 16:58:28

deniro

Ki szerint nem nyert menetet Balzsay?

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2009-08-28 14:56:18

Annyira kíváncsi lennék, hogy egy Freddie Roach és az ő edzésterve mit tudna kihozni Kareszből. Anno Khan teljesen el volt képedve, hogy milyen hajtás van Roach edzésein. Karesz jól boxol és Stiglietz nagy ütéseit is könnyebben ki tudná hordani/védekezni jobb kondival.

    2009-08-28 12:54:30

Szép munka,Gratulálok!
Én még mindig azt mondom hogy ebben a vereségben vastagon benne volt a nem megfelelő felkészülés és edzői munka.

» ogreface   válasz erre
    2009-08-28 11:55:40

Nagyon jó cikk, köszi. Kiváncsi leszek, hogy akik szerint Balzsay menetet sem nyert, hol próbálnak majd fogást találni rajta.

» deniro2   válasz erre
    2009-08-28 11:46:44

Én úgy láttam,hogy a kilencedik menet második percében történt összefejelés ,vagy testütés mert utána ahogy megnézte az orvos és ment tovább a mecss teljesen elvolt fogyva és innentől kezdve egyre gyengébb volt sajnos.

» Cs Aladár   válasz erre
    2009-08-28 11:29:12

Ja igen és fantasztikus munka volt ez, Leone...

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2009-08-28 11:06:41

Nem tudom, nagyon érdekes ez...
Onnan a helyszínről nekem úgy tűnt, hogy 5 Karcsi-menet, aztán az addigiaktól elütő 6-7.menet, amiből én a 6-at még Karcsinak adtam, de a 7-et már Stieglitz-nek és utána a 8-at és 9-et is...

De ahogy megnéztem a TV-s felvételt, aszerint meg a 7. és 8. menetet is Karcsinak adtam volna...
Persze, ott a helyszínen talán az érvényesült, hogy az ember láthatta a 7-8.menetben már nem úgy folynak a dolgok, mint előtte... Bár az elkezdődött már a 6.ban is...

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2009-08-28 10:59:14

Stieglitz sok Holyfield meccset nézett biztos:).

    2009-08-28 10:32:35

Leone, kb. ugyanezt éreztem a helyszínen én is. A kondi valóban fogyott már a 7. menettől, de az igazi törés az összefejelésnél következett be, utána Stieglitz gyakorlatilag lerohanta Kareszt és onnan már nem volt megállás.
Természetesen nem szabad erre az egy dologra fogni a vereséget, de hogy ennek is nagy szerepe volt, abban biztos vagyok.

    2009-08-28 10:20:41

Köszi! király a statisztika

    2009-08-28 10:14:57

Jó munka, Leone, nagyon érdekes és elgondolkodtató írás.

    2009-08-28 10:12:54

Teljesen egyetértek belizar véleményével, nagyjából ugyanezeket írtam volna. Kareszban még sok van, csak megfelelő kezek alatt kellene még fejlesztenie a tudását.

    2009-08-28 09:42:41

Tulajdonképpen, egyre egyértelműbb, hogy sima kondi ko volt, egy amúgy szerényebb képességű ellenféllel szemben. Ezt maga Stieglitz is elismerte, még ha más szavakkal is. Karesznak több lehetősége is lett volna, amikor érzi, hogy fárad:
1) Nem körbetáncolja a ringet, hanem inkább fog és dulakodik, támaszkodik.
2) Nem húz meg három ütésből kettőt, csak mondjuk négyből egyet.
Mindezt nem tette, ami azt jelenti, hogy rossz taktikával ment ki (nem volt B terv fáradásra, ahogy Golyó is mondta) ÉS/VAGY Sdunek hülye tanácsokat adott a szünetekben. Mindkettő valahol az edző felelőssége ill. Karesz rutintalansága. De a rutin az nő (főleg egy ilyen meccs után), a boxtudáson meg nem múlott, szóval nem kell temetnünk a srácot.

» belizar   válasz erre
    2009-08-28 09:26:51

Nagyon érdekes cikk, rengeteg munka lehet benne. Én még mindig a túledzettségre és a taktikai hibára gyanakszom, de ez is elgondolkodtató felvetés.

» Hollywood   válasz erre
    2009-08-28 08:50:15
fel