Szakkommentátorok és teljesítményük

Minden, ami profiboksz!
BUTTON_POST_REPLY
WNB
Tiszteletbeli PKSZ tag
HozzászólásokCOLON 1843
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00
CONTACTCOLON

Hozzászólás Szerző: WNB »

Még egy idézhető cikk-komment az allboxing.ru-ról:

http://allboxing.ru/archives/2009-01-11_09_43.html
(google:russian->english - de azért megérthető)
Petruha | 12.01.2009 12:20

That's what was on the rounds:
1 - Balzai
2 - 5 - Inkin (Inkina slight advantage in every round)
6 - 10 - Balzai (each round won a much more confident than it did Inkin)
10 - was a disaster at all: a beautiful deuce of Balzai, Inkin Kachan, Hungarian is on dobivanie, zamahivaetsya left "probably." Incredible as, but Inkin bends left and whiz over their heads. Hungarian put all the power in this zamah and stroke, served in advance, Denis zaklincheval and waited Gong.
11 - 12 - Inkin (not clear on the number of attacks, possibly on the activity).

The overall impression of the battle: Hungary stronger and deservedly won due to the sharpness, technique and speed. We Inkina - the only advantage - it is morally-willed quality, but this is clearly not enough for chempionstva.
A pontozásban egál jön ki - de pl. a 11-menetet is Inkinnek adná.

Ugyanakkor a komment vége:

"Az általános benyomások a meccsről: a magyar erősebb volt és megérdemelten nyert az élességéne, technikája és sebessége miatt." (Az utolsó mondatban Inkin oldalán csak vmi furcsaság jön ki a fordításban, mint "egyedüli előny", de bármit is akarjon az jelenteni az eredetiben, a mondat vége: "de ez tisztán kevés volt a győzelemhez".)
Ez a csillagromboló mindenkit sz-e-r-e-t... (Krzystof Aaron Hasselhoff)
...kivéve a csillagokat... (David Marcellus Hasselhoff)
WNB
Tiszteletbeli PKSZ tag
HozzászólásokCOLON 1843
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00
CONTACTCOLON

Hozzászólás Szerző: WNB »

WNB is leírta...
Elnézést, csak ne tűnjön úgy, mintha vmi orákulum nyilatkozatatna itt ki vmit...akinek bármit el kéne hinni...ráadásul nem is akarnék fegyverként funkcionálni. :)

Valójában erről a hozzászólásról van szó:

http://www.profiboksz.hu/hir.php?id=13945#comment
[2009-01-13 02:48:57]
Ide is beírom (kibővítve), amit a meccs utáni cikk alá már betettem - az allboxing.ru egyik cikkének egyik kommentjéből (az orosztudásom már megkopott tinédzser és hunédzser korom óta, úgyhogy a google-orosz-angol fordítása alapján) - mert ez jellemzi legjobban, hogy az ebben a meccsben érintett bármelyik oldali (orosz, magyar) szurkoló mennyire hasonló "pszichózisokkal" kellett szembesüljön - akármelyik oldalon:

# http://allboxing.ru/archives/2009-01-11_09_43.html
Алексей Уралец | 11.01.2009 23:52

(kb.) ~"Őszintén szólva Denis nem volt nagyon meggyőző, kevés sorozatot ütött, testre szinte nem is dolgozott, lábon nem mozgott, nagyon görcsös volt (nem volt könnyed és relaxált), hiányzott az élesség(?), a belharc, a korábbi KO-i közben mutatott őrületes sebesség...ez nem az ő stílusa volt. Úgy tűnik, a magyar sokkal jobban feltérképezte Denist, és fel volt készülve erre ezekre a taktikákra. Úgy általában érdekelne, hogy vajon milyen tervvel lépett ringbe Denis? Balzsay hibáira akart várni?" :)

Szinte csak a neveket kell megcserélni, és a magyar szurkolók túlnyomó többsége [és akár pl. a meccs közbeni nekünk hazai tv-s kommentár is] lényegében ugyanezeket a dolgokat ugyanígy kérte számon Kareszon...

Az orosz és a magyar néző is azt látta, hogy a sajátja izzad, görcsöl, nem tud olyan meggyőző és fölényes lenni, mint amit elvárna és megszokott...míg az ellenoldalt (akivel szemben nincsenek elfogult elvárásai) magabiztosabbnak, az ellenfelet jobban feltérképezőnek, tervekkel inkább rendelkezőnek látja, aki inkább képes ráerőltetnie az akaratát a saját oldali ellenfélre, hogy az ne tudjon relaxáltan olyan fölényes és magabiztos lenni, mint amit a saját oldali néző éppen elvárna - és simán tudja inkább az ellenfelet látni első izgalmában győztesnek egy ilyen kiélezett meccsen (ahol valójában mindkét fél izzadt és görcsölt, és tanácstalannak tűnő volt néha, mivel egyikük sem akarta hagyni, hogy a másik olyan fölényes tudjon lenni, mint amennyire szeretne - az erre jellemző legjobb kép az volt, amikor egymás lábát taposták a ring közepéről el nem mozdulva az ütésváltások közben, mert egyikük sem akart alapból hátramenetben bokszolni).

Ezen a meccsen az általános szorossága és kiélezettsége miatt a 116-112 és a 112-116 közt is csak kevés érdemi különbség volt (bármennyire is meglepő tud lenni első hallásra a kevésbé kiélezett átlag-meccsek átlag-statisztikáira beállított fülnek, hogy a 116-112 és a 112-116 egyáltalán lehet egymáshoz közeli véglet)...simán van négy (sőt több) menet, ami pontozói ízlésbeli különbséggeket figyelembe véve tképp nagyon nagy túlzás és csalás nélkül ide-oda mozgatható (pl. 1B, 3B, 4I, 7B, 9I, 12I - míg mondjuk a 2I, 5I, 6B, 8B, 10B, 11B általában inkább stabil pont szokott lenni az eddig felmerült menetenként is megadott véleményekben).

Mindeddig a magyar oldalakon kívül semmilyen más általam átolvasott (~angol nyelvű) cikkben vagy fórumbeszámolóban [nem olvastam azért át a zegésznetet] nem láttam olyasmit, hogy a beszámoló cikkíró-hozzászóló-k ommentelő súlyos nemtetszését fejezte volna ki a pontozás végeredményével szemben, mélyen igazságtalannak tartván azt. Az angol nyelvű kommentárok egy része nyilván közös forrásból fakad, és eleve nem is lehet bennük tér részletesebb elemzésre...csak a tipikus lózung-fordulatok és a végeredmény tényszerű adatközlése, ellenvélemény nélkül. De azokban a cikkekben (pl. SecondsOut) ill. fórumhozzászólásokba n (pl. ESB) sem látni keserű, kétkedő hangú ellenvéleményt, ahol a szöveg alapján feltehető, hogy a kommentáló tényleg látta is teljes egészében a meccset. Az ESB-fórum élő menetenkénti pontozása teljesen korrektnek mondható módon kommentálva (~ha utólag egyeztetjük - szerintem) hozza ki a "Balzsay 115-113"-at, míg pl. a SecondsOut neve alapján a tajgák világától nem teljesen idegen kötődésű cikkírója (Dmytro Mossienko) szintén nem emel kifogást a végeredmény ellen az átlag-kommentároknál messze részletesebb beszámolójában.

( http://www.secondsout.com/World/news.cf ... 5&cs=52120 )

...
###
Ami még érdemibb, az itt:

http://www.profiboksz.hu/hir.php?id=13931#comment

2009-01-12 03:02:35
2009-01-11 22:58:16 [a "PUNCHING: QUALITY/POWER and QUANTITY" fejezet - Tom Kaczmarek - a pontozás szabadságfoka]
2009-01-11 17:57:08
2009-01-11 14:36:49
Ez a csillagromboló mindenkit sz-e-r-e-t... (Krzystof Aaron Hasselhoff)
...kivéve a csillagokat... (David Marcellus Hasselhoff)
Blackpanther
Super Champ
HozzászólásokCOLON 967
CsatlakozottCOLON 2006-01-02 18:54:48

Hozzászólás Szerző: Blackpanther »

Santos írtaCOLON
Balzsay: Nem értem, miért fanyalognak

A lényege, hogy Golyó nem ért az egészhez, csak egy modvacsinált szakértő, mert soha nem tanulta a bokszot. Golyó lereagálta, teljesen korrekten. Nem kell kihegyezni rá a dolgot. A sajtó kreálja a balhét, mert a népnek az kell. Cirkusz.
Erre mit lépsz?
A külföldi lapok közül egyik sem kérdőjelezte meg a győzelmemet, még az oroszok is elismerték
WNB is leírta, hogy külföldi lapok közül egyik sem kérdőjelezi meg a győzelmet, akkor magyar nézők látták szemellenzőben a mérkőzést vagy a külföldiek?
greg
TEAM PKSZ
HozzászólásokCOLON 1318
CsatlakozottCOLON 2002-10-29 11:26:48
Tartózkodási helyCOLON Kerepestarcsa

Hozzászólás Szerző: greg »

Hát, nem tudom, azért ott Hopkinsnak volt a kevesebb, de hangsúlyosabb találatmennyisége, és Calzaghe ütött többet, de kisebb hatékonysággal. Balzsay volt Hopkins, Inkin pedig Calzaghe helyében a hétvégén, viszont Inkinnek nem volt annyi tiszta találata, mint Joe-nak és nem tudott olyan fölényt kialakítani.
Carlsson
Bajnok
HozzászólásokCOLON 474
CsatlakozottCOLON 2008-10-09 07:01:19
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Hozzászólás Szerző: Carlsson »

Szerintem ez a meccs inkább a Calzaghe-Hopkins féle csoportba tartozna inkább, ami rendkívül szoros ugyan, de megérdemelt győzelem.
"Fura sport ez a boksz: Először szétverik egymást, aztán pedig összeölelkeznek..."
greg
TEAM PKSZ
HozzászólásokCOLON 1318
CsatlakozottCOLON 2002-10-29 11:26:48
Tartózkodási helyCOLON Kerepestarcsa

Hozzászólás Szerző: greg »

Az hozzátartozik, hogy Öcsi bá'-nak is vannak néha igen furcsa megnyilatkozásai. Nekem ez a Darius vs. Hall meccsek alatt kristályosodott ki, mikor pl. agyon dícsérte Michalczewski "lezárásos védekezését", holott közben igen szépeket röppent hátra a lengyel feje Hall tiszta találataitól. Emellett a lengyel nem is a túlzottan jó védekezésérõl volt híres. Meg ugye az a szöveg, hogy Darius tudatosan ütteti magát, mert az is a taktika része nála... Szóval, én néha úgy érzem, hogy kicsit kilép az objektív szerepbõl és túlzottan hazabeszél 1-1 kedvencnek. Viszont most, Karesz meccse alatt számomra meglepõen pártatlanul értékelt.

Asszem, a Karesz vs. Inkin meccs is bekerül az Erdei vs. Garay, Klicsko vs. Lewis, Pacquiao vs. Marquez, stb. meccsek mellé és örök vitát fog kiváltani, mihelyst szóba kerül.
Nikike
Super Champ
HozzászólásokCOLON 587
CsatlakozottCOLON 2008-02-26 16:18:11

Hozzászólás Szerző: Nikike »

Köszi, Santos.
Elolvastam. Hát elég "furcsa" ez nekem. Nem szívesen írok rá semmit, azért mert tisztelem Karcsit... Még úgy sem, hogy nálam azért nem síkegyértelmûen nyert Inkin, ha egyáltalán nyert. (Én is leginkább az "egálszagúak" táborát erôsíteném.)
Nem új védekezési forma, csak számháborúban csalok. ;)
Santos
Tiszteletbeli PKSZ tag
HozzászólásokCOLON 2668
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Hozzászólás Szerző: Santos »

greg:
Nekem is pont ez járt a fejemben. Öcsi bá végig azt mondta, hogy mit KELLENE csinálni, és nem érti, hogy miért áll le Karcsi, Pisti meg végig hiányolta a kezdeményezést. A válasz egyébként egyszerű: őket nem kérdőjelezheti meg, azonban akadt egy valaki aki kikezdhető volt, ill. akire a média is próbálta kiélezni a dolgot.

Pisti is igyekezett műsorvezetőként fellépni, és nem foglalni állást - ami őt ismerve nehéz dolog lehetett :) -, de neki ez volt a dolga, Golyónak meg Öcsi bácsinak meg a szakértés. Öcsi bácsi véleményét talán azzal lehetne "letudni", hogy az amatőr bokszhoz ért, ahol minden célterületet érő ütés 1 pont, és nem meneteket pontozak... Mondjuk ettől ökölvívás és nem művészi torna, de mindegy... :D
K [color=red:12ezy3zy]U[/color:12ezy3zy] P [color=red:12ezy3zy]A[/color:12ezy3zy] G [color=red:12ezy3zy]Y [/color:12ezy3zy]Ő [color=red:12ezy3zy]Z[/color:12ezy3zy] T [color=red:12ezy3zy]E[/color:12ezy3zy] S[color=red:12ezy3zy] ![/color:12ezy3zy]![color=red:12ezy3zy]![/color:12ezy3zy] \:D/
greg
TEAM PKSZ
HozzászólásokCOLON 1318
CsatlakozottCOLON 2002-10-29 11:26:48
Tartózkodási helyCOLON Kerepestarcsa

Hozzászólás Szerző: greg »

Egyébként érdekes, hogy Karesz így leszólja Borost, annak fényében, hogy például Öcsi bá' és Kokó sem kifejezetten arra hajlott a meccs alatti megnyilatkozásaiban, hogy Balzsay állna jobban. Rájuk miért nem szólt egy szót sem?
HAMED
Bajnok
HozzászólásokCOLON 296
CsatlakozottCOLON 2008-08-20 17:50:09

Hozzászólás Szerző: HAMED »

Nikike

Persze hogy haragszik Borosra mert Ő megmondta az igazat .Ő ér a legtöbbet az egész bagázs közül mert nem azt mondja amit az RTL szeretne hanem amit valójában gondol.
Biztos az igazán hozzá értő embernek Balzsay Szujót tartja.Vicc az egész ember amit produkál a közvetítés során cirkuszba illő :D
Senki sem lehet annyira önző,hogy ne adjon át tudásából másoknak.
/Mas.Oyama/
Santos
Tiszteletbeli PKSZ tag
HozzászólásokCOLON 2668
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Hozzászólás Szerző: Santos »

Nagypapi:

Imádom az avatorod, meg téged is kedvellek, de ne felejtsd azért el, hogy ez a pontozásos dolog azért volt, hogy SMS-eket küldözgessenek a nézők, és nagyobb legyen az RTL bevétele. Erre támaszkodni meg finoman szólva is kissé merész. :) Kokó próbált segíteni persze és el tudom képzelni, hogy magában két kézzel tépte a haját, hogy ehhez kell aszisztálnia, dehát ez van, nem szólhat a csatorna üzleti kérdéseibe... Szóval az emberek általában rém hülyék, Nagymami még Izaura kiváltására is gyűjtött pénzt, a Megasztáros meg egyéb SMS küldözgetésről nem is beszélve... :D

Nikike:

Balzsay: Nem értem, miért fanyalognak

A lényege, hogy Golyó nem ért az egészhez, csak egy modvacsinált szakértő, mert soha nem tanulta a bokszot. Golyó lereagálta, teljesen korrekten. Nem kell kihegyezni rá a dolgot. A sajtó kreálja a balhét, mert a népnek az kell. Cirkusz.
K [color=red:12ezy3zy]U[/color:12ezy3zy] P [color=red:12ezy3zy]A[/color:12ezy3zy] G [color=red:12ezy3zy]Y [/color:12ezy3zy]Ő [color=red:12ezy3zy]Z[/color:12ezy3zy] T [color=red:12ezy3zy]E[/color:12ezy3zy] S[color=red:12ezy3zy] ![/color:12ezy3zy]![color=red:12ezy3zy]![/color:12ezy3zy] \:D/
Nikike
Super Champ
HozzászólásokCOLON 587
CsatlakozottCOLON 2008-02-26 16:18:11

Hozzászólás Szerző: Nikike »

Az érdekelne, hogy most abból amit részlegesen hallottam, jól vettem ki, hogy Karesz Borosra haragszik(?) és az ô szaktudását vonta kétségbe? Nagyon nem jó ez így. Egy jó kis bunyós meg egy valóban hozzáértô ember és "egymásra haragszanak", ahelyett, hogy inkább a sok pökhendi, nem éppen szakértô személy hagyná el végre a porondot...
Nem új védekezési forma, csak számháborúban csalok. ;)
Nagypapi
Bajnok
HozzászólásokCOLON 315
CsatlakozottCOLON 2002-11-08 11:16:01

Hozzászólás Szerző: Nagypapi »

Ezt a hozzászólásomat írhatnám a Tv-műsorok vagy az Amit sohasem mertél megkérdezni topikba is. Az Erdei-meccs alatt láttam, hogy kiírják a nézők sms-szavazataiból összeálló pontozást. Volt 10-7 meg 10-8 is, és (elég nagy zaj volt körülöttem, de) ha jól emlékszem, Kokónak még el is kellett mondania, hogy a pontozás nem így működik.

Kokó, ugye, valamikor 97-98-ban kezdett profiként, és azóta, vagyis már 10 éve rendszeresen vannak gálák a TV-ben. Évekig a TV2-n is ment a boksz, a sport1-2-n gyakorlatilag minden hónapban van egy megagála, rendszeresen KOTV, sőt, Rácz Félix alatt voltak rendszeresen hazai gálák is, ahova, gondolom, összességében azért elég sok ember el is juthatott.
És most jön, amit nem értek: hogy lehet az, hogy az emberek mégis ennyire tájékozatlanok maradtak például a pontozással kapcsolatban? Miért van az, hogy ezen a fórumon is mindig szét kell választani, hogy mi szól a vájt fülűeknek, és mi a nagyközönségnek?

Úgy értem, a boksz szabályai azért nem olyan rém bonyolultak. Az emberek meg általában nem olyan rém hülyék. Szokták érteni, hogy például egy focimeccs végén mit keres a tizenegyesrúgó párbaj, és hogy hogyan bonyolítják le, szokták vágni a forma-1-es szabályokat, sőt, szerintem általában azt is tudják, hogy egy teniszgémben 15-30-40-es pontozás van (ha néznek sportot egyáltalán, ugye).
A kérdés: mit csinálunk vajon rosszul mi, bokszszeretők, illetve a szakkommentátorok, index-hírszerkesztők, sportújságírók stb., hogy a boksszal kapcsolatban egyszerűen nem megy át az üzenet? Hogy még itt, egy ennyire specifikus fórumon is akadnak szép számmal (amint az a főoldali kommentekből is kiderül), akiknek láthatólag fogalmuk sincs, hogyan zajlik, vagy hogyan kellene zajlania a pontozásnak.

Számomra ez érthetelen. Mert a dolog tényleg nem olyan marha bonyolult. Lehet, hogy (HBO-s mintára) minden közvetítés elejére ki kellene írni arany színekkel, hogy mi az ábra? Vagy fogjunk mindannyian még egy embert, és üljünk le velük végigbeszélni a dolgot? Ehhh...

(Szorri, ha hosszú volt, csak gondoltam, ezt elmondom.)
Öregember nem gyorsvonat.
grabanc
Hall of Fame
HozzászólásokCOLON 3065
CsatlakozottCOLON 2007-04-15 09:36:52
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Hozzászólás Szerző: grabanc »

Ja hát nem kő annyit anekdotázni... :)
"A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz elő" :P
HAMED
Bajnok
HozzászólásokCOLON 296
CsatlakozottCOLON 2008-08-20 17:50:09

Hozzászólás Szerző: HAMED »

Igen ezt mindjárt észre vettem Én is mondjuk nem volt nehéz.
Senki sem lehet annyira önző,hogy ne adjon át tudásából másoknak.
/Mas.Oyama/
miszter
Hall of Fame
HozzászólásokCOLON 2149
CsatlakozottCOLON 2005-02-27 16:57:43
Tartózkodási helyCOLON Balatonboglár

Hozzászólás Szerző: miszter »

Öcsibába jól belefolytotta a szót Szújó Zoli, amikor az egy Lakatos Palis amatőr olimpiai mérlegelési sztorit mondott volna el...
Mr. Tyll De La McVietta

www.vietta-tattoo.hu www.maiboglar.hu
Carlsson
Bajnok
HozzászólásokCOLON 474
CsatlakozottCOLON 2008-10-09 07:01:19
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Hozzászólás Szerző: Carlsson »

Ezek után viszont majdnem biztos vagyok, h Chagaev megint meg fogja verni, így én Valuev helyében inkább nekimennék a Klitschko-éknak, mert ha már így is úgyis kikap, akkor legalább nagy meccsen, látványosan, sok pénzért tegye ezt, mint pl. Ibragimov... :P
"Fura sport ez a boksz: Először szétverik egymást, aztán pedig összeölelkeznek..."
grabanc
Hall of Fame
HozzászólásokCOLON 3065
CsatlakozottCOLON 2007-04-15 09:36:52
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Hozzászólás Szerző: grabanc »

Carlsson írtaCOLONHát igen... Valuevet megverte Chagaev, Donald, Ruiz kétszer is, és most legutóbb Holyfield. Papíron viszont csak Chagaev ellen veszített... Jó a menedzsmentje...
Mert hogy kié is?... :roll:
(az világos, hogy Valu-t nem azért támasztották fel, hogy egy jött-ment ami kitáncolja... pedig megtörtént :twisted: )
"A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz elő" :P
Carlsson
Bajnok
HozzászólásokCOLON 474
CsatlakozottCOLON 2008-10-09 07:01:19
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Hozzászólás Szerző: Carlsson »

Hát igen... Valuevet megverte Chagaev, Donald, Ruiz kétszer is, és most legutóbb Holyfield. Papíron viszont csak Chagaev ellen veszített... Jó a menedzsmentje...
"Fura sport ez a boksz: Először szétverik egymást, aztán pedig összeölelkeznek..."
grabanc
Hall of Fame
HozzászólásokCOLON 3065
CsatlakozottCOLON 2007-04-15 09:36:52
Tartózkodási helyCOLON Budapest

Hozzászólás Szerző: grabanc »

HAMED írtaCOLONValuevnek sikerült már nagy neveket legyőznie. Ruiz Donaldod stb.
Azt azért elfelejtette mondani hogy csak papíron.
Szerintem aki a legjobban megverte ezt az antiboxolót az Donald volt.
És ezt ki sorolta fel, kitétel nélkül? Mert a saját véleményét is közölnie kell velünk? :roll: Ami biztos egyezik a tiéddel? 8)
"A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz elő" :P
BUTTON_POST_REPLY