Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Miért nincs igazi profi boksz élet Magyarországon? - Petrányi Zoltán glosszája

2012-09-22 18:52:38 /
Évek óta rendszeresen akasztanak durvábbnál durvább jelzőket a magyar promocióknál versenyző profi ökölvívókra és menedzsereikre a különböző bokszportálok fórumozói, de a szakmán belül is sokan kritizálják a hazánkban „rekedt” magyar profi ökölvívókat. A klasszikus kérdések nap mint nap felmerülnek „Miért nincs itthon igazi profi boksz élet?” „Miért csak a felhozó szerep jut a Magyaroknak?” „Miért nem mi hozunk külföldi versenyzőket a mieinknek?” „Miért mindig csak mi megyünk idegenbe?”
Legtöbben rövidre zárják a kérdést, és csak annyit mondanak, hogy „Gyenge a menedzsment.”

- Mint menedzser, rendszeresen kapom a kritikákat, mert a versenyzőimmel külföldön is vállalunk mérkőzéseket, ahelyett, hogy csak itthon versenyeztetném őket.
- Mindenki tudja, hogy a pénz hiánya a fő gond, mégis a németországi, angliai, és egyéb gazdagabb országok promótereihez hasonlítanak minket. Ezekben az országokban több millióan követik tévén keresztül a gálákat, valamint sok tízezer fizetőképes néző van, akik rendszeresen eljárnak a rendezvényekre, és megveszik a jegyeket 30-40 eurótól, több 100 euróig tartó jegyárakon. Itthon borzasztó a helyzet, ugyanis a nézők nemhogy ilyen áron nem, de még a hazai jegyárakon sem hajlandóak jegyet vásárolni. Akiket érdekelne az adott rendezvény, azok nagy része is ingyen akar bejutni a csarnokba.

Ezenkívül, az említett országokban, a szponzorok és televíziós társaságok is fizetőképesebbek, mint nálunk. Idehaza, a magyar profi ökölvívók sajnos nem kapják meg azt a támogatást a szurkolóktól, szponzoroktól és médiáktól, amit más országokban megkapnak a hazai versenyzők. Elvárások és kritikák vannak, de fizetni nem akar senki.
A válasz nagyjából ennyi a kritikusok számára, de egy kicsit boncolgathatjuk a kialakult helyzetet, hogy mindenki számára tisztább legyen a kép.

Több, európai szinten is elismert, istálló próbálkozott már Magyarországon a gálaszervezéssel, de rájöttek, hogy itt nem lehet annyi pénzt megmozgatni, ami egy sikeres gála szervezéséhez szükséges. Erre Kokó esete volt az egyik ellenpélda, aki valóban a lelátókra és a televízió elé csalta a nézőket. Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy az ő idejében „indult el a szekér” a magyar profi bokszban. Kokó hatására olyanok is leültek a képernyők elé profi bokszot nézni, akik előtte talán még azt sem tudták, hogy miért van kesztyű a versenyzőkön a mérkőzés közben.
- A klasszikus hazai menedzselésre eddig csupán a Félix Promotion volt képes kis hazánkban, aki a TV2 segítségével, óriási gálákat szervezett. Versenyzői idehaza bokszolhattak címmérkőzéseket, külföldi versenyzők ellen. Ez tényleg szép időszak volt, hisz a lelátók rendszeresen megteltek, és az itthon versenyző hazai profi ökölvívók rendszeresen szerepeltek a különböző médiákban. Azóta sajnos sokat változott a helyzet. A nézőtérre érkező szurkolók létszámának csökkenésével párhuzamosan, csökkent a nézettség a televízióknál is, ami az RTL KLUB és a TV2 visszalépéséhez vezetett.

A mai állás szerint, a nézők érdektelensége és fizetésképtelensége miatt, nem csak a magyarországi menedzselés van ellehetetlenítve, hanem a magyar ökölvívók külföldi promóciókhoz igazolása is. Hiszen a nagy promótereknek eszük ágában sincs olyan versenyzőkbe pénzt fektetni, akikre a saját hazájukban nem kíváncsiak a nézők, televíziók és a szponzorok sem. Hisz hiába vinnék el őket a bajnoki címig külföldi pénzen, nincs lehetőség az itthoni címvédő mérkőzések gazdaságos megrendezésére, ellentétben pl. Szlovéniával, Csehországgal, vagy Dániával, ahol, több külföldi promoció által menedzselt, profi ökölvívó is van, akiknek rendszeresen teltházas gálákat szerveznek hazájukban, a nézők, szponzorok és televíziós társaságok támogatása mellett.

- Jelenleg Magyarországon minden egyes itthoni rendezvény óriási erőfeszítésbe, és rengeteg pénzbe kerül, viszont támogatók helyett csak kritikusaink vannak. Szurkolóink tized annyian sincsenek, mint az említett országokban, akik eljönnek, azok nagy része is ingyen akar bejönni.
- Magáért beszél, hogy van egy WBA világbajnokunk, és esélye sincs arra, hogy hazai környezetben bokszolhasson címvédő mérkőzéseket. Nem fizetnek a nézők, nem fizetnek a televíziós társaságok, nem fizetnek a szponzorok sem. Madár is évek óta csak külföldön léphet szorítóba, pedig biztosan ő is vágyna egy olyan hangulatú közönségre, amilyen például Kesslernek szokott lenni Dániában, vagy Jan Zavecknek Szlovéniában.
- Több országban bebizonyosodott már, hogy nem csak olimpiai-, vagy világbajnokokból lehet sztárt és közönség kedvencet csinálni, de nálunk beszélhetünk Erdeiről, Balzsayról, Kovács Attiláról, Bedák testvérekről, vagy akár a jelenlegi amatőr válogatott versenyzőkről egyaránt, a nézők, szponzorok és televíziós társaságok érdektelensége esetükben is érvényes, ezért őket sem lehet menedzselni Magyarországon. Elvárások és kritikák vannak, de fizetni nem akar senki. Pedig csupán ennyit kéne tenni a szurkolóknak, szponzoroknak és televíziós társaságoknak, és egyből beindulna az itthoni profi boksz élet.

 


Petrányi Zoltán - 2012. szeptember 22.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Kimennének az emberek,ha lenne kit nézni! Egy-két kivétellel nézzük meg a profi boxolokat itthon .. lecsuszott bünözők! A ki kiváncsi erre? Ráadásul harmad rendűek!

» jános   válasz erre
    2014-03-12 21:44:12

@Karak: szerintem azért nem ezt is adóból kellene finanszírozni. szerintem az is abszurd amit a többi sporttal csinálnak. főleg amíg szó szerint nyomor van az országban. embereknek arra nincs pénzük, hogy antibiotikumot vegyen a gyerekének...

» vizslahal   válasz erre
    2013-05-02 16:42:49

A judosok is kaptak egy milliárdot. (Még az EB előtt).

    2013-05-02 10:14:09

Szó szerint igaz.

» Tibor Elek   válasz erre
    2013-04-28 11:04:58

A kajakosok most csak úgy kaptak egy milliárdot. Persze nem érdemtelenül. Itt a kérdés, hogy mi volt előbb?a tyúk vagy a tojás? Pénz kell előbb vagy siker?
Papp Laciék, Kajdiék vagy akár a Kokoó-Erdei páros után lett volna lehetőség fejős tehénné csinálni a boxot, de ehelyet el lett, hogy úgy mondjam rontva itt valami de nagyon. A kajak nem érdekel szinte senkit, még Magyarországon sem (és ugyanígy a vizilabda sem) és mégis öntik bele a pénzt , míg a box a NAGY SIVATAG ellenére még mindig vonzza a fórumozókat -és vonzaná a nézőket is. De valamiért nem lesz ebből a magyar boxból semmi.
Vezetési, edzési, gondolkodási hibák.

    2013-02-09 09:44:58

Már kérdeztem itt valahol, de továbbra is tudatlan vagyok, hogy hol vannak Alvicsék, Pákozdiék, Somogyiék , Juhászék mai utódai? Az ember járkál az utcán vagy az éjszakában, látja a nagy melákokat, akikből lehetne valami boxoló, de sehol senki. Tegnap láttam a Biggers better aktuális adását, nem valami nagy a színvonal, hát oda miért nem kerül be egy magyar sem? Itthon tilos 80 kilón felülieknek boxolni?

    2013-02-09 09:36:21

Azért az tegyük hozzá gyorsan, hogy a Romsy által írt 15 ezres alap jegy a Gentlemen Fight Club rendezvényekre szól, ahol a belépő mellé vacsora is dukál (van 50 ezres beugró is, ami két személyes, és vacsora, illetve szállás is jár mellé). Ettől ez még persze sok, és pl. számomra hiába hangzik jól, hogy szép környezetben bokszgála, közben vacsora, utána pedig vár a hotelszoba, ha nincsen rá pénzem, és nem is hétvégén rendezik. Ha nagyon belegondolok, pár éve egy németországi Erdei-gálára kevesebbe a került a kiutazás szállással, kajával, benzinnel mindennel együtt.

A sima edzőtermi rendezvényekre 500 ft körül van a belépő, viszont ott cserébe nyilván más a környezet.

"BP-n 2-millióan laknak, ha jó meccseket rendeznének akkor biztos találnának rá pár száz nézőt. én egyszer voltam magyar-magyar gálán, hát olyan jó meccsek voltak, hogy soha többé."

Ez viszont tényleg igaz, mert ennyi ember között biztosan lenne pár száz, aki vevő lenne a jó bunyóra.

    2012-10-10 15:28:40

15000?? Tizenötezer??

Ez valami tragikomédia komolyan ami itt folyik.Ez a 15 ezer egy negyed havi bér amelyik régióba én lakom.....

Ilyen színvonalú gálákért amelyeket rendeznek Csepiék sztem max 2500 Ft-t kérjen,az talán reális lehet.

» Árpád   válasz erre
    2012-10-10 13:27:47

15000?Az 10 focimeccs ára kb.Minőségtelenségre ugyanaz,csak akkor a focinál 10 alkalommal dühönghet a jóember,hogy miért ilyen bénák...-)

    2012-10-10 08:52:10

@Romsy: 15 ezertől vannak a jegyárak??
Hát akkor az érdeklődés hiánya érthető, mert ár - érték arányban ennyit egyszerűen nem ér meg egy ilyen gála, még annak sem akinek nincsenek anyagi gondjai.

» Irbisz   válasz erre
    2012-10-10 06:03:24

@Romsy: Pff, nem is értem, miért nem tapossák az emberek halálra egymást egy ilyen olcsó és színvonalas meccsért...

» deniro2   válasz erre
    2012-10-09 23:53:28

Átolvastam a hozzászólásokat, egyik hsz-ben kicsit furcsának tűnt, hogy valaki azt írta Csepi gáláira 10-15k-s belépők vannak, azt hittem elírás, de közben sikerült utánanézni. Hát vicc, ha ezek után csodálkozik, a Hóhér - Dupla meccsre 15000 forintTÓL lehetett belépőt venni, Petrányi - Williamsre szintén. Nehézsúlyú világbajnoki címmeccsre vettük kevesebbért jegyet :)))

    2012-10-09 23:07:51

@Erwin: igen, de BP-n 2-millióan laknak, ha jó meccseket rendeznének akkor biztos találnának rá pár száz nézőt. én egyszer voltam magyar-magyar gálán, hát olyan jó meccsek voltak, hogy soha többé.

    2012-10-09 22:10:37

@Romsy: "nem hiszem, hogy azért nem mennek ki a hazai gálákra, mert nem futja rá.
bármilyen is legyen az anyagi helyzet, sokan szeretik a bokszot és biztos van párezer ember aki meg is engedheti magának, hogy áldozzon rá 3000 forintot, ha élőben akarja megnézni."

Csak a magam példáját tudom mondani, és nyilván ahány ember, annyi féle helyzet van. Hozzáteszem, én tuti nem vagyok jó etalonnak, mert minden meccs érdekel, ami elérhető, szóval nem engem kell rábeszélni arra, hogy figyeljek a hazai derbikre is.

Szóval mivel itt a környéken nincsenek egyáltalán gálák (vagy jól elrejtik őket, nem tudom), így mondjuk Pestre kellene felutaznom. Ez alapból 13-15 ezer forint (benzin, pályamatrica). Ehhez jönne még hozzá a jegy (legyen akkor 3000 ft). És akkor ezek a kötelező költségek, és máris 16-18 ezer forintnál tartok. Azt már ki sem merem számolni, hogy mi van, ha az egész napos túra alatt enni is akarok valamit, meg mondjuk az asszony is jönni akar velem... Tehát ez igen csak költséges mulatság lenne.

Régebben elég sok gálát rendeztek vidéken (Tapolca, Győr stb.), ami nekem még belefért távolság és költség szempontjából, de ma már pl. ezeket is meg kellene gondolnom, pedig nem herdálom el a pénzemet.

Egyébként ha már a helyszín szóba került, talán tényleg érdemes lenne jobban koncentrálni a vidéki gálákra. A helyi hősöket mindig is nagyobb figyelem övezte (Vető gálája miatt pár éve kiürült Várpalota, mindenki ott volt és őrjöngött a rendezvényen, és nem kellett hozzá komoly ellenfél meg világbajnoki öv), és egy vidéki kisvárosban sokkal inkább hírértéke van ma is egy kisebb rendezvénynek, mint Pesten. Szerintem...

A színvonal részhez nem szeretnék hozzászólni, mert arról már leírtam a véleményemet, de tartom, hogy ez is kellene a fellendüléshez, és sajnos az átlag ember rossz anyagi helyzet sem segít a dolgok előremozdításában.

    2012-10-09 15:18:03

nem hiszem, hogy azért nem mennek ki a hazai gálákra, mert nem futja rá.
bármilyen is legyen az anyagi helyzet, sokan szeretik a bokszot és biztos van párezer ember aki meg is engedheti magának, hogy áldozzon rá 3000 forintot, ha élőben akarja megnézni.. ez egy elég jól látogatott honlap, de a feltöltött videókból és a tudósításokból ezekről a gálákról jól látszik, hogy a kutyát nem érdekli ahogy két alig ismert magyar sportoló üti egymást a ringben, nem arról van szó, hogy sajnálják rá a pénzt, ingyen meg lehet nézni a videókat és kommentelni is ingyen lehet alájuk, mégsem teszik.
régen inkább azért futott jobban (Félixes gálák, stb), mert az interneten nem lehetett minden meccset megnézni két kattintással és aki szereti a bokszot a gyenge párosításokat is szívesen megnézte.

    2012-10-09 13:46:32

@apa2: Hámori Tibor írt róla könyvet.

» Irbisz   válasz erre
    2012-10-03 08:35:42

@TITANIUM: Vagy esetleg regisztrálj be a másik bokszportálra is és kérdezd meg ott.

    2012-10-02 17:24:52

A Life.hu megszólaltatta az Erdei Zsolt sajtóügyeinek intézésével megbízott Pálfai Károlyt."Zsolt úgy érzi, hogy ha már a bokszban nincs lehetősége, akkor inkább visszavonul, és gyerekekkel fog foglalkozni. Lebeg ez az egész kérdés, még bármi megtörténhet, és ez nagyban függ a gyógyulásától, az előtte álló lehetőségektől. Ha egy rangon aluli meccset dobnak be neki, akkor azt inkább nem vállalja. De hivatalosan még nem született döntés, várjuk a gyógyulás utáni ajánlatot"


http://www.life.hu/l ...

» zolimt   válasz erre
    2012-10-02 17:15:14

@TITANIUM: Írtak róla egy könyvet,talán próbálj a szerzőtől érdeklődni,nekem sincs jobb tippem.

    2012-10-02 17:06:19

@Chico: Szerintem is így van,hisz nem várhatja azt senki,hogy egyből egy veretes ellenfelet hoznak neki.Meg hát mindenképp le kéne rázni azt a rozsdát...

    2012-10-02 15:44:14

@én: szerintem az a verzio mar csak altatas a szponzorok miatt... :(

    2012-10-02 14:53:02

@leibigab: Állítólag valami olyasmit mondtak,hogy megvárják,hogy milyen ajánlatot kapnak a következő meccsre.És ha nem találják vonzónak a kihívást,akkor abbahagyja...

    2012-10-02 14:39:56

@leibigab: Most hallottam en is a radioban...

    2012-10-02 14:07:46

OFF

Épp ebben a pillanatban hallom a rádióban, hogy mittudomén milyen céges rendezvényen Madár tegnap este bejelentette a visszavonulását. Ez nem egy hivatalos bejelentés volt ... de ha a hír igaz, akkor úgy néz ki, hogy Madárnak már nem lesz több meccse, és valószínűleg a hivatalos bejelentés sem várat magára sokáig.

ON

» leibigab   válasz erre
    2012-10-02 14:06:40

Szep napot mindenkinek!
Bocs az off-ert de nem tudja valaki pontosan mikor halt meg Beak Robert(Buci), a nagydumas amator boxolo? Tudom van itt 1-2 "oreg" motoros aki akar meg ismerhette is. Azert kellene a pontos evszam mert a Kispesti temeto csak igy tudja elkuldeni a sirja pontos helyet.
Koszonettel: Z

» TITANIUM   válasz erre
    2012-09-30 03:18:01

Ja,ez kimaradt:a héten láttam a helyi TV-ben(Szombathely)e gy riportot a Hali atlétái közül kettővel+ az edzőjükkel(Lengyák György).Ledöbbentő volt,mert az edző mesélte,hogy az egyik külföldi verseny előtt a távolugró srác több napon keresztül gyakorlatilag csövezett(az öltözőben aludhatott),mert nem volt hol laknia.És Ő nem is kapott pénzt a versenyért...A futósrác meg azt mesélte,hogy most valami rendészeti suliba jár,így egy évet talán még tud normálisan készülni,de utána már meló.Pedig Ők még fiatalok is,lelkesek is+még tehetségesek is...Mégis belátják,hogy ebből nem tudnak megélni és inkább a melót választják.A mi profi bunyósainkat sem kényszeríti senki,hogy bunyózzanak-Ők döntöttek így.Akkor viszont ne keressenek kifogásokat!Magukat becsaphatják,de minket nem...-)

    2012-09-26 10:04:36

És a magyar "profik" többsége saját bevallásuk szerint is megélhetési bokszoló.tehát Nekik nem az a céljuk,hogy jó menedzseléssel eljussanak egy címmeccs közelébe,hanem hogy külföldön bunyózhassanak-termé szetesen a pénz miatt.És akkor nem is az van(tisztelet a kivételnek),hogy egész évben formában vannak.hanem egész évben motiválatlanok és dagadtak.Könnyebb sírni,mint melózni?Rengeteg ellenpéldát fel lehet hozni bármilyen sportágból:elég csak a régi bunyósokra gondolni,akik a box mellett fizikai munkát is végeztek.De említették már Arnoldot is...

    2012-09-26 09:48:42

@vizslahal: "kicsit paranoid vagy. szerintem az itthoni meccseknél senki nem állította azt, hogy nincs szint különbség egy itteni és egy las vegasi gála között."

Ilyennel nem is vádoltam senkit... De nem igazán pontosítottál milyen "hírek" és honnan jönnek.

"szóval nem tudom honnan veszed a hülyének nézést"

Honnan veszem? Hát a sokszor megmosolyogtató TV2-s közvetítések, a RTL-klubos fekete lovak, az egész üzletpolitika aminek az UBP a bukását köszönheti és a "jönnek a hírek", majd jön a felvétel ami csont az ellenkezője. Gondolom érted, hogy nem Erdeiről, Balzsayról van szó...

"én speciel nem látom, hogy valakinél akinél nagyjából látszik, hol áll tudásban jelenleg mi értelme van az mondogatni, hogy hurka, hurka, hurka, hurka. mi várható ettől?"

Semmi. Az illetőktől sem várható semmi. Nem is különösebben érdekelnek senkit. Tudod ezért van szarban a Magyar profiboksz. A szurkolok természetükből adódóan, nem a listán a 446-ot akarják látni a 451-el szenvedni 3 súlycsoporttal a természetes súlyuk felett, hanem kemény arcokat, győzteseket. A hurka szót tekintsd egy érdektelen legyintésnek, oszt állj tovább. A szurkolókat nem hatja meg a "szakma" lelki egyensúlya és nem is kellene...

"akkor meg nyilván a jelenlegi bokszolókhoz kellene közönséget találni,"

Nyilvánvaló, nincs rájuk kereslet. Nem a profibokszra, rájuk nincs és ennek megvannak az okai.

"és ennek része egy olyan körítés is, ami kedvet csinál hozzá."

Szerintem a körítés nem helyettesíti a teljesítményt. Hosszútávon biztosan nem. Rövidtávon láttuk.

"tudsz jobbat?"

Nem, mert ezek az edzők, ezek a bunyósok, ezek a lehetőségek. Generációváltás kell és az amatőr bokszot kellene államilag támogatni. Amikor majd ott lesznek eredmények, hozzák az országnak az érmeket és akik kinövik jó profik lehetnek.

» Shaham   válasz erre
    2012-09-25 23:58:48

@Shaham: kicsit paranoid vagy. szerintem az itthoni meccseknél senki nem állította azt, hogy nincs szint különbség egy itteni és egy las vegasi gála között. szóval nem tudom honnan veszed a hülyének nézést.

én speciel nem látom, hogy valakinél akinél nagyjából látszik, hol áll tudásban jelenleg mi értelme van az mondogatni, hogy hurka, hurka, hurka, hurka. mi várható ettől? szerintem az látszik, hogy jelenleg nem lesz hirtelen ugrás oda, hogy budapestből las vegas lesz. akkor meg nyilván a jelenlegi bokszolókhoz kellene közönséget találni, és ennek része egy olyan körítés is, ami kedvet csinál hozzá. tudsz jobbat?

» vizslahal   válasz erre
    2012-09-25 21:50:20

@vizslahal: "ha jönnek a hírek és csak a folyamatos kötözködés megy a hsz-ekben, hogy ez mekkora hurka, akkor az akár lehetetlenné is teheti egy pozitív imázs felépítését."

Ha hurka az illető, mit akarsz rajta fényezni? Ha meg nem az, akkor be lehet bizonyítani. Hülyének néznéd a szurkolókat? Észreveszik ám. Van rá példa bőven...:)

"azt is valószínűnek tartom, hogy may-t vagy haye-t külföldön nem éppen a boksz szaklapokból ismeri az átlag polgár :)"

Na igen, de ha zsenik pofáznak, nem röhögik ki őket...:)

» Shaham   válasz erre
    2012-09-25 18:33:44

@ogreface: :D jó hát tudom durva. de azért tény, hogy manapság a bulvár nélkül nagyon nehéz a tömegek figyelmét felkelteni. azt is valószínűnek tartom, hogy may-t vagy haye-t külföldön nem éppen a boksz szaklapokból ismeri az átlag polgár :) de amúgy én is örülnék, ha lenne más út, de nem tudom van e korunkban.

(az előző hsz Erwinére ment)

» vizslahal   válasz erre
    2012-09-25 18:23:14

félre ne érts nem akart ez semmiféle csesztetés lenni senki felé, én örülök, hogy egyáltalán vannak akik csinálnak jó dolgokat, ami az itthoni körülmények között kész csoda. ezek csak random ötletek és lehet nem is életszerűek ezer okból. pl ez amit írsz, hogy ha jönnek a hírek és csak a folyamatos kötözködés megy a hsz-ekben, hogy ez mekkora hurka, akkor az akár lehetetlenné is teheti egy pozitív imázs felépítését. szóval ez ilyen kibic dolog részemről.

» vizslahal   válasz erre
    2012-09-25 18:17:44

Emlékszem rá, pár évvel ezelőtt, mikor még ezerrel menetek a Félix gálák a TV2-n, az RTL meg nyomta az Universumos gálákat, néha megspékelve 1-2 Kótai meccsel, arról beszélgettünk, hogy ennél feljebb nem nagyon van a magyar profiboksznak. Panaszkodtunk, hogy sztárnak, világbajnoknak próbáltak beállítani olyan bunyósokat, akik ugyan nem voltak rosszak, de azért nagyon messze voltak a nemzetközi élmezőnytől (itt természetesen nem Madárról van szó). Aztán Félix kiszállt, az Uni csődbe ment, Kótai visszavonult, a csoda, ami három napig tartott, véget ért. Azzal viszont nagyon nem értek egyet, hogy ne lehetne a jelenleginél komolyabb szintre hozni a hazai profiboksz életet. Pont az a pár évvel ezelőtti időszak mutatja, hogy igenis lehet nézettséget hozni, lehet érdeklődést generálni Magyarországon ebben a sportágban is. Persze ezt fel kell építeni, meg kell győzni a TV adókat, hogy lássanak benne fantáziát, megfelelő minőségű gálákat kell összehozni, mind a fellépők minőségét, mind a körítést tekintve, és egy kőkemény marketing kampányt kell folytatni. Tessék teleplakátolni a várost, illetve a környék városait, megjelenni TV-ben, rádiós műsorokban ajándék jegyeket osztogatni, meggyőzni celebeket, hogy pózoljanak a ring mellett az első sorban, a bunyósoknak pedig meg kell tudniuk szólalni a médiában. Abban az országban, ahol a média képes sztárt csinálni Alekosz és Krisztofel félékből, biztos vagyok benne, hogy képesek lennének felfuttatni a profibokszot is egy bizonyos szintig. Persze ehhez valakinek meg kell győznie őket, hogy ezzel foglalkozzanak.

» Darien   válasz erre
    2012-09-25 17:38:21

"pedig szerintem a Gábor egy szóval sem bántott itthon senkit, mégis a bukását kívánta és kívánja jelenleg is jó pár "pályatársa"..."

Hát igen! Ez is érdekes téma és valahogy tükrözi a "szakma" hozzáállását...

» Shaham   válasz erre
    2012-09-25 16:05:18

@vizslahal: "kiszel tünde, valóvilág, sztárbox, rendszeres bulvár szereplés, barátnő csere stb..."

A hideg is kirázott! Na, ez lenne a maradék minőségi profi boksz halála!!!

» ogreface   válasz erre
    2012-09-25 14:52:06

@vizslahal: "szerintem is erre lenne szükség, hogy folyamatosan írni kellene a magyarokról a profiboksz.hu nak is és megpróbálni bekerülni egyéb csatornákra is(nso pl). és a bokszolóknak is oda kellene figyelni a dumára."

Ahogy alább is írtam, ez a rész rajtunk nem múlik, én személy szerint mindig is kitartottam amellett, hogy lehetőség szerint írjunk a honi bunyósokról. Kamuzni viszont nem fogunk, eddig sem álltunk be bértollnoknak, ezek után sem fogunk. Nyilván sok esetben jelentetünk meg sajtóközleményeket, köztük olyanokat is, amelyek tartalmával nagyon nem értenek egyet az olvasók (itt most nem a reklámokkal megtűzdelt pr cikkekre gondolok), de sajnos, vagy nem sajnos, továbbra is hobbi lap vagyunk, és nincsen időnk, pénzünk, lehetőségünk elutazgatni a hazai rendezvényekre (én speciel vas megyében lakom, 200 km-re, Budapesttől, és legutóbb a 2009-es Balzsay gálára tudtam felutazni, a környéken pedig régóta nincsen semmi). Nyersanyagot, infót pedig vagy kapunk, vagy nem, mert vagy nincsen saját sajtósa a hazai promótereknek, vagy ha van is (ezt tényleg nem tudom pár esetben), akkor nem kapunk tőle semmit, persze tisztelet a kivételeknek. A semmiből viszont nehéz valamit írni...

Csepi pl. amikor van rá ideje, és úgy érzi, hogy hírértékkel bír egy esemény, vagy meccs, akkor meg szokott keresni, és emlékeim szerint egy anyag kivételével (ezt írta Golyoról) sosem mondtam nemet a leközlésére (még azt is hozzáteszem, hogy néha nincsen ideje megírni a teljes anyagot, és engem kér meg, hogy a száraz infókból dobjak össze valamit, persze ebből sem szoktam problémát csinálni). Félixétől szintén jönnek a hírlevelek, Erdeiékkel nagyon korrekt a kapcsolatunk, és egy ideig a Fejáéktól is jött pár hír, de ezek abbamaradtak. Aztán ott volt még Vető Gábor, igaz, ő nem itthon bokszol, de Dücsler is sok anyagot küldött az elején (bevallom, ezekből mindig csak a száraz tényeket fordítottam és közöltem le), de őket annyit és annyiszor támadták (pedig szerintem a Gábor egy szóval sem bántott itthon senkit, mégis a bukását kívánta és kívánja jelenleg is jó pár "pályatársa"...), hogy szerintem emiatt már igen régóta nem küldenek semmit.

Mi ennyit tudunk tenni, az ezen felüli extra promóciós anyagok gyártása már biztosan nem a mi dolgunk, és ahogy írtam, erre már energiánk sem lenne.

    2012-09-25 14:44:50

@leibigab: teljesen osztom! pontosan ez a lényeg!

az, hogy nem olyan minőségű bokszolók lépnek ringbe, mint a las vegasban az sokadalgos szempont. mondok egy jó példát, ami alátámasztja amiről írsz: sztárboksz. itt olyanok csapnak össze, akiknek fogalmuk sincs a bokszról és imádják az emberek. vagy ugyan ez a valóvilágos boksz két hét boksz. ez volt a legsikeresebb tematikus dolog ott. a lényeg az ismertség. ha két ember lép be a ringbe, akit ismerünk és azonos szinten áll, akkor az eladható lesz. és valahol ez lenne a promóter dolga, hogy az ismertséget felépítse!

szóval egyrészt: szerintem is erre lenne szükség, hogy folyamatosan írni kellene a magyarokról a profiboksz.hu nak is és megpróbálni bekerülni egyéb csatornákra is(nso pl). és a bokszolóknak is oda kellene figyelni a dumára. nem véletlen, hogy amíg Kokó aktív volt addig volt csúcson a figyelem, mert ő egy jó dumás, olyan figura aki felkelti az érdeklődést. amíg nincsenek valódi nemzetközi bajnokaink, addig kiszel tündét kell magukból csinálni a bokszolóknak (lásd haye pl). és ebben amúgy van felelőssége madárnak, balsayinak és bedákéknak is, hogy alapvetően csendes kedves nem nagydumás emberek, akik nem sok figyelmet vonnak magukra és így nehezebben adhatók el. ők nagy ziccert hagytak ki, hogy nem lettek rendszeres bulvár szereplők. nyilván egy kisebb névnek nehezebb elérni, hogy hír legyen, ha pl lecserélni a barátnőjét. de ehhez nyilván az is kell, hogy a bokszolók karakterek legyen és ezt is meg/ki kell találni. mik a jellemző tulajdonságai, mik lehetnek az apró kis hétköznapi sztorik körülötte.

másrészt: szerintem direktbe rá kellene menni arra, hogy ismert embereket bokszoltatni sztárboksz szerűen. minden gálán lehetne egy ilyen meccs. és úgy ahogy a valóvilágban volt folyamatosan megmutatni, hogy hogyan készülnek. szerintem tök szórakoztató volt. és hiába nem voltak egy martinezek, de érdekes volt nézni a fejlődésüket még úgy is, hogy top meccseket nézek. nyilván itt is a pénz a kulcs. azokat kell megtalálni, akiknek épp beomlottak anyagilag és aránylag kevés pénz elég a pl két hét melóért(meg nyilván két edzőt is meg kell fizetni...). ebben a pillanatban a gála bent lenne a bulvár lapokban és ha valami hát ez hozhatná figyelmet és ebből lehet minden más: nézők, pénz, szponzor, több pénz a bokszolók kinevelésére.

» vizslahal   válasz erre
    2012-09-24 23:45:10

Minden bántó szándék nélkül én is reagálnék néhány gondolatra:

"Itthon borzasztó a helyzet, ugyanis a nézők nemhogy ilyen áron nem, de még a hazai jegyárakon sem hajlandóak jegyet vásárolni."

Erről nekem Hofi jutott eszembe, amikor a magyar fociról beszélt (és nem is mai helyzetről):
- Hofi Szepesit utánozva: Nincs néző! Nincs néző! Többen jöjjenek ki, még többen!
- Nincs néző? Miért, futball van? Miért pont a néző hiányzik?

Sajnos kb. ennyi. Ahogy többen is írták, sajnos egyetlen területen sem előzi meg az eredmény a teljesítményt. Muszáj lenne valamit felmutatni, mert puszira senki nem fogja még a pár ezer forintos jegyárakat sem kidobálni az ablakon. Ha a megélhetéséhez kell akkor azért nem, de ha megtehetné, akkor is jobb helyen látja máshol.

"A legtöbbünk 2 szakra jár melózni nappal és délután és emelett kel mindennap edzeni ha elakarunk érni valamit és így nagyon nehéz elhiheted!"

Ez nem hiszem, hogy olyan nagyon máshogy működne más országokban. Azt, hogy valaki csak a boksszal foglalkozhasson, sajnos ki kell érdemelni, Bizonyítani kell nézőknek, szponzoroknak, tévéknek, és akkor majd lesz pénz. De megint csak az van, hogy előbb teljesítmény, és utána elvárások. Fordítva nem megy.

"Küzdenek ezek a srácok zömében jól, már amennyire az edzettségi állapotuk engedi. A pénz meg persze hogy motivál mindenkit! Főleg úgy, hogy azt se tudod, hogy mire elég az amit megkeresel?"

Mi az, hogy amennyire az edzettségi állapotuk megengedi? Na pont ez a probléma, az "én dolgozom, ennyi időm van, örüljenek, hogy ennyit kihoztam magamból" hozzáállás. Tudomásul kell venni, hogy az a hülye néző, ha kimegy egy meccsre, akkor őt a ringben mutatott teljesítmény érdekli, nem pedig a bunyós magánélete. Ő a meccsekre ment ki, nem azért, hogy együttérzően bólogasson, hogy "hja, ha dolgozik, akkor nem baj, hogy 4 súlycsoporttal feljebb bokszol, meg csak két menetre van kondija, így is szép". Gondolom téged sem érdekel, hogy a péket mennyire alulfizetik, vagy hány állása van, ha csak félig sült kenyeret ad a kezedbe, vagy belesüti a lábkörmét.

A pénz meg nem baj, ha motivál valakit, sőt! Ha valaki előre tervez, azért küzd, hogy később feljebb kerülhessen, persze, motiválja csak a pénz, senki nem fogja sajnálni tőle, ha befut. A baj azzal van, ha valakit a külföldön lealibizett meccsekért kapott pár euro motiválja (jó az munka mellé, kiegészítésnek), de eszébe sincs felkészülni vagy küzdeni. Ezért engedtessék meg, hogy ne essen hasra a szurkoló, meg ne kelljen fanatikusan buzdítanunk.

Csak érdekességnek: az megvan, hogy Schwarzenegger amikor amerikába ment, úgy edzett, hogy napközben kőművesként melózott. Mégsem mondta, hogy "na elég nekem ekkora kar is, munka mellett ez így sem rossz".

» Layman   válasz erre
    2012-09-24 20:52:36

@ogreface: Egyetértek mindennel! Aki igazán akar az megtalálja az utat! Vagyis megtalálná! Viszont nekem van egy olyan gyanúm, hogy magában a környezet nem egészséges. Minden ott kezdődik, ha valaki belép egy teremben és ha ott megy a link és "jó az úgy", mindenki prófétának képzeli magát, nincsenek elvárások, nincsenek célok, nincsenek példaképek, akkor a legtehetségesebbet is lehúzzák. Sajnos láttam ilyet, az ember pedig hajlamos menni a tömeggel. Ha ezek a "profik" fórumokon ezt művelik, miért lenne más a teremben? Mit tudna egy olyan tirpák tanítani, aki azt sem tudja beismerni, hogy jó szarul nézett ki ez meg az a ringben, mert a haverja, tanítványa stb, hanem azzal jön, hogy mekkora hős hogy be mert menni a ringben ezzel meg azzal, meg amúgyis téged megverne...:) Maguknak is hazudnak, szépen kizárnak és kiutálnak mindenkit, értékelhető teljesítmény alig van és persze a végén jön, mert nincs pénz, a szurkolók nem fizetnek, nincs szponzor, gazdasági helyzet stb. Támogatást várnak, illetve hiányolják, de mire fel?
Mégis mi változna, ha mondjuk lenne állami támogatás, belepumpálnának pár milliárdot (profitorientált privátszektor, nem utolsó sorban egyéni sport, de mindegy)? Annyi, hogy ugyanazok az emberek, megcsinálják a veszteséges gáláikat, ami ugye már nekik nem lenne veszteséges sőt, ugyanazok a bunyósok (haverok) bokszolnának de jó pénzért, ugyanaz lenne a színvonal, ugyanúgy nem érdekelne senkit, de mindenki boldog. Vagyis ők lennének boldogok. Ott volt a lehetőség, Koko, Erdei, RTL, TV2 megcsinálta. De nem tudták kihasználni, mert nincs akarat, tehetség, SZAKEMBER és a szart tényleg be lehet szépen csomagolni, de a szurkolókat nem lehet sokáig szarral etetni.
Szerintem alapoktól kezdve kellene felforgatni mindent és nem a "menedzsmentet" okolom, hanem edzőket, bunyósokat, a kínálatot.
Én inkább támogatnám az amatőr bunyót (bár nem szeretem), de kinevelni jó és "kipróbált" bunyósokat szinte csak ott lehet.

» Shaham   válasz erre
    2012-09-24 19:40:03

@Shaham: " viszont a tömeg vért akar látni, nagy bunyót, csihi-puhit."

Ez így igaz, viszont ezt is lehet színvonalasan művelni. Pont a Szentesi gála összefoglalóját néztem, ahol az egyik versenyző nemhogy ökölvívásban, de még karatéban is ismeretlen ütésfajtákkal alázta a másikat. Ez gyengébb MMA mérkőzésnél még elmegy, de a bokszban ez nem színvonal!
Egyébként meg hogyan lehetne rajongani olyan sportolókért, akik egy másik bokszportálon ha kritikát kapnak, még ha az nem is sértőhangvételű, akkor egyből az a reakciója, hogy "gyere le a terembe köcsög, letépem a fejed" + erre még rátromfol az edzője is, újabb súlyos testi sértéseket helyezve kilátásba, vagy olyanokért, akik nem a ringbeli teljesítményükkel hencegnek - mert azzal nem is tudna - hanem azzal, hogy a "kocsmába rávertem a gyerekre és egyből szanaszéjjel szakadt a feje"? Ez színvonal?
A pénz dolog meg egy rég lerágott csont, amit mindig előlehet hozni. Ismerek olyan embert, aki nagy valószínűséggel az egyik legnagyobb ígéret a fiatalok között kenuban és Őket sem veti fel a pénz, mégis sorba hozzák a nemzetközi sikereket, olyan helyen edzenek, ahol meleg víz sincs, hullik a csempe és nekik kell állni költségek nagy részét, utazás, kaja stb.
Nem lehetséges az, hogy nem csak a szurkoló a hibás az itthoni körülmények miatt?

» ogreface   válasz erre
    2012-09-24 12:57:25

@Shaham: tanulságos komment...

Körül lehet járni a témát sokszor, de belegondolva, ha ennyire nincs pénz kishazánkban, akkor talán a potenciális nézőkhöz kellene igazitani a jegyek árát és koncepciót változtatni vagy előrukkolni olyan minőségű produkcióval, amiért hajlandóak némileg mélyebben belenyúlni a zsebükbe...

    2012-09-24 12:49:05

@leibigab: "Ez a színvonalas-nem szívonalas kérdés elég relatív dolog. Ha valakinek a színvonalbeli igényeit csak a klasszisok tudják kielégíteni, akkor azoknak "ez" nem színvonal..."

Relatív. Nekem jobban tetszik egy May féle kipötyögés, viszont a tömeg vért akar látni, nagy bunyót, csihi-puhit. És persze olyan arcokat, akiknek bokszoló formájuk van és nem úgy néznek ki mint aki éppen az utcából jött fel keresni egy kis pénzt. Szerintem egyébként ezért egyre sikeresebb felénk az MMA, mert kb. ugyanazzal a képzettséggel sokkal nagyobb látványt nyújtanak. Kultúrát kellene felépíteni, kell marketing, kell balhé, de ami a legfontosabb bunyósok kellenek. Amíg azok nincsenek, soha nem lesz itt semmi. Mert az embereket nem lehet folyamatosan hülyeséggel etetni.

» Shaham   válasz erre
    2012-09-23 21:11:33

@Tóth Lajos: Reméljük lessz változás.

    2012-09-23 20:12:07

@Titok: Igen,még '99-ben Kokó undercardjában volt Vova..:) De jó ezt leírni,de fájó,hogy ehhez hasonló már nem lesz a közeljövőben(mmint hogy egy magyar bokszol főmeccset és az undercardjában ilyen feltörekvő nagy reménységű külföldi bunyósok szerepelnek).


Amúgy mindkét oldalnak van igaza is,meg nem is. Egy bunyósnak először bizonyítania kell,ha melója van mellette,ha nincs,hogy felfigyeljenek rá.Ha megvan a tehetség és nyeri a meccseit,idővel a média is felfigyel rá. Ezen idő lecsökkentésére szolgálhat a jó pr. Mindenki alulról kezdi és csak kemény munkával juthat feljebb.

A Contenderes dolog nagyon jó ötlet,nem tudom miért nincs egy hasonló kezdeményezés.Lehetn e követni a bunyósok felkészülését,megism erni őket és így jobban eladhatókká válnának. Erdei időleges visszavonulásával szükség lesz egy ujabb nemzeti hősre,és egy ilyen valóságshow a megfelelő alapot nyújthatná 1db megfelelő kvalitású bokszoló kitermelésére,akit utána a média tovább követne és kisebb címmeccseken bizonyíthatna.

Na mindegy is,én nem akarok beleszólni ebbe a vitába mert ahogy leibi is írta ez egy ördögi kör,és a legrosszabb dolgot azzal tesszük ha egymásra mutogatunk...

» zsoltii   válasz erre
    2012-09-23 18:13:30

@Shaham: Nyilván, amit leírtam, az mellett a színvonalat is egyre jobban meg kell próbálni emelni.

"Egyébként szerintem aki szereti a bunyót és színvonalas bunyó lenne (nem gála lézerekkel, sztriptíztáncosnőkke l, hanem igazi bunyó), az félretenné rá a kis pénzéből is."

Ez a színvonalas-nem szívonalas kérdés elég relatív dolog. Ha valakinek a színvonalbeli igényeit csak a klasszisok tudják kielégíteni, akkor azoknak "ez" nem színvonal... A Magyarországi bunyósok között is lehet találni olyanokat, akiket ha jól összepárosítanak, akkor tudnak csihi-puhi közönségmeccseket csinálni, és azthiszem, hogy a nagyközönség ez utóbbira azért mindig vevő lesz.... főleg, ha már előzőleg cikkek, interjuk, tehát reklám formájában már előtte felkeltik az érdeklődést a várható csihi-puhira, mivel két ismeretlen faszi akármilyen jó meccset csinálhat, nem sokakat fog érdekelni. Szóval én azt gondolom, hogy mindenképpen sokkal nagyobb reklám, érdeklődés felkeltés, aztán jöhet egy véres vagdalkozó meccs, amiről még hónapokkal később is lehet beszélni... (Ezáltal is néhány bokszoló az eddiginél nagyobb ismeretségre tehet szert, és egy idő után már maguktól alakulhatnak ki olyan párosítások, amit akár egy Kótai-Kovács féle érdeklődésre számontartott párosításként várnának a szurkolók)

"Mondjuk van az MTV-n az a film a "Ketrecben" szerintem valami ilyesmit meg lehetne csinálni itthon is, csak természetesen ökölvívással, és magyarokkal."

Szerintem sem lennének rosszak az ilyen jellegű vagy Contender, Prizefighter tipusú kezdeményezések, de ezzel az ötlettel a TV-ket kellene megkeresni, hogy látnak-e benne fantáziát, mert ők most maguktól bokszügybe nem fognak bokszpromótereket felkeresni:)

» leibigab   válasz erre
    2012-09-23 18:02:08

amúgy nem tudom ki tudja, de pl Wladimir Klichko 1999-ben volt itt magyaroszágon boxolni.Igaz 1 menet alatt nyert, de ez mellékes.
Szerintem kis reklámmal, meg néhány remek öklözövel fel lehetne támasztani a magyar ökölvívást.Bár ehhez pénz is kell.
Mondjuk van az MTV-n az a film a "Ketrecben" szerintem valami ilyesmit meg lehetne csinálni itthon is, csak természetesen ökölvívással, és magyarokkal.
Engem bíztos érdekelne, és szerintem nem csak én lennék vele így.

    2012-09-23 16:58:19

@Shaham: max respekt! jó volt olvasni, de egyben persze fájó is..

» southpaw   válasz erre
    2012-09-23 16:48:27

@leibigab: "Először is, a magyar mentalitás olyan, hogy nem szeret/akar fizetni semmiért, még akkor sem, ha lenne rá pénze. Az átlag magyarnak jelenleg nem igen van arra pénze, hogy meccsekre járjon."

A semmiért senki nem szeret fizetni, nemcsak Magyarországon. Brewster nyilatkozta egyszer, hogy az egyik szurkoló tőle akarta elkérni a jegye árát, mert túl korán ütötte ki Golotát és nem volt ideje élvezni a meccset...:) Egyébként szerintem aki szereti a bunyót és színvonalas bunyó lenne (nem gála lézerekkel, sztriptíztáncosnőkke l, hanem igazi bunyó), az félretenné rá a kis pénzéből is.

"A marketingesek a megmondhatói, hogy jó reklámmal még a "szart is" el lehet adni, ha az ízlésesen van csomagolva."

Nekem vannak marketinges tapasztalataim és valóban el lehet adni a szart is ízlésesen csumizva, de egyszer. Max kétszer. Ezért alap a minőség. Nem Mayweather-ekre gondolok, hanem felkészült, igazi harcosokról, akik képesek otthagyni a fogaikat a ringben és akármilyen hihetetlen, de kiszolgálni a közönséget...

"Nem tudom, hogy a szponzor keresés hogy működik, de a szponzorok nem fognak "ilyen szintű" bunyósokat megkeresni, hogy hadd szponzorálják őket."

Én pl. szoktam "szponzorálni", helyi birkózó csapatot (kis srácok) és a futsalcsapatot. Bajnokok is lettek.:) És valamilyen szinten ez a lényeg, nyújtani kell valamit, mielőtt elvárna akármit. Jelenleg a magyar profiboksz "elvárja" hogy más húzza ki őket a kakiból, de viszont semmilyen alap nincs. Mivel egyéni sport és különösen Magyarországon mindenki jobban tudja mint a másik, természetesen nehéz lesz...

» Shaham   válasz erre
    2012-09-23 16:10:31

@leibigab: " Először is, a magyar mentalitás olyan, hogy nem szeret/akar fizetni semmiért, még akkor sem, ha lenne rá pénze"

Ez nem magyar mentalitás,ez a világon szerintem mindenütt előfordul ahol nincsenek paradicsomi állapotok(és tudtommal nem sok helyen van mondjuk Dubai például ahol aztán van mit a tejbe aprítani),ha pedig az embernek nincs pénze akkor rohadtul meg fogja gondolni hogy kiadjon e több ezer forintot tudván azt hogy az mondjuk a jövő heti kenyérpénze lenne...........

Én az ország keleti részében(annak is a legszegényebb) élek és itt havi 60-65 ezer forintos fizetésekből kellenne megélni valahogy,nagyon nem könnyű hidd el.

» Árpád   válasz erre
    2012-09-23 14:09:49

Tömören: Először is, a magyar mentalitás olyan, hogy nem szeret/akar fizetni semmiért, még akkor sem, ha lenne rá pénze. Az átlag magyarnak jelenleg nem igen van arra pénze, hogy meccsekre járjon. Nincsenek is Magyarországon olyan gálák, amire egy nagyon kicsi szűk rétegen kívül, bárki is ki akarna menni. Ilyenformán pedig nem meglepő, ha sem a szponzorokat, sem a TV-ket nem érdekli az ökölvívás. Ördögi a kör.
A focit meg nem lehet összehasonlítani a boksszal. A foci a világ legnépszerűbb sportága ha tetszik ha nem, ami azt jelenti, hogy az itthoni gyenge focira, "mindig is nagyobb" érdeklődés lesz mind szurkolói, mind szponzori szempontból. A marketingesek a megmondhatói, hogy jó reklámmal még a "szart is" el lehet adni, ha az ízlésesen van csomagolva. A honi ökölvívásnak "nincs" reklámja. (Van Magyarországon 2 db boksszal foglalkozó oldal, ahol hébe-hóba felkerül a magyar eseményekről egy-egy néhány mondatos hír. Ez nagyon kevés) Erdeit, Balzsayt, úgy ahogy a Bedákékat ismeri a közönség, de a többieket már alig-alig, vagy szinte semennyire sem. Nincsenek fizetett újságírók, akik írnának róluk, reklámoznák őket. Az ismeretlen bokszoló kevésbé érdekli az embereket. De ha nem születnek őket, és az ellenfelüket bemutató cikkek, akkor így ismeretlenül kevésbé érdekesek a párosítások, akármilyen bunyósok is. Viszont, ha a nézőhöz közelebb kerülnének, rendszeres írásokkal, amik ne adj isten fűszerezve lennének a felkészüléssel kapcsolatos, és minél több háttérinformációval, úgy valószínűsítem, hogy még több ember érdeklődését keltené fel, főleg, ha ezek az írások minél több sportfórumra jutnának el. De pusztán sportszeretetből senki nem fog róluk írni, erre áldozni kell. Így talán a szponzoroknál is jobbak lesznek az esélyek kilincseléskor. Nem tudom, hogy a szponzor keresés hogy működik, de a szponzorok nem fognak "ilyen szintű" bunyósokat megkeresni, hogy hadd szponzorálják őket. Nektek kell megkeresni a szponzorokat és eladni a terméketeket. Erre is, illetve egy csak ezzel foglalkozó profi szakembert sem ártana alkalmazni egy profi marketinges mellett. Nyilván, önerőből nagyon nehéz lehet finanszírozni/kiterm elni egy gála költségvetését, de ha reklámra már nincs pénz, akkor az érdelődés is elmarad, mind a nézők, mind a szponzorok és a TV részéről is. Lehet, hogy ezzel együtt is maradna az érdektelenség, de ennyi reklámmal szerintem nincs mit csodálkozni az érdektelenségen. A szurkolók is kegyetlenek, mivel nem tudják róluk, hogy melyik bokszoló milyen körülmények között él, készül, és miért, így csak annyit látnak, hogy 10-15 kiló túlsúllyal lép ringbe és gondolják, hogy "na, ez se készült fel". Ha tudnának ezekről a dolgokról (persze nem annyit, hogy az adott bokszoló beírja utána egy fórumra, hogy "hööö, munka mellett edzek"), talán megértőbbek lennének.
Jó kezdeményezésnek tartom, az ilyen 4 menetes 4-6 fős kiesés meccseket. Mivel azért itt nem világklasszisokról beszélünk, viszont gyengébb kaliberű bunyósok is képesek 3-4 menetben parázs meccseket produkálni egymással. Persze jó lenne, még ha azok sem világklasszisok, de több külföldit is látni hazai szorítóba. Tényleg, mi van a Bedákékkal? Úgy volt, hogy fellép egy ilyenen a kis Bedák is, aztán az is elmaradt, azóta se hallani róla semmit. Ahogy elnézem, ezen kis gálák némelyikén is készül valamiféle felvétel. Ez valami TV-s vagy saját felvétel? Sosem értettem, hogy, ha már készült felvétel, akkor abból miért csak egy 15 perces verzió kerül fel a netre, amiből 3 perc mérlegelések 2 perc a meccsekből és 10 perc interjú mindenkivel. Ami a lényeg, abból van benne a legkevesebb. Nem ártana az egész eseményt felrakni, ill. amíg nincs TV-s közvetítés, addig akár házilag felvenni az egész rendezvényt, vagy minimum a meccseket egészbe és azt feltölteni, hogy legalább az megnézhesse, akit érdekel. Persze, ezek mind-mind pénzbe kerülnek, amiből kevés van, de amíg ezek irányába nem történik változás, (hacsak hirtelen nem lendül fel országunk gazdasága, amire igen kevés az esély), addig marad az egyhelyben topogás meg a siránkozás, hogy érdektelenség van, pénz és szponzor nincs, meg, kis pénz kis foci...stb. Én kb így látom.

» leibigab   válasz erre
    2012-09-23 13:50:44

@apa2: Persze,hogy több dolognak kell ideális esetben együtt állnia, ezt soha nem firtattam. Azonban vannak kivételek, akik erre rácáfolnak. Nos ezek azok a sportolók akik megtalálják a kiutat. Noha jobb feltételek mellet több kiemelkedő eredményről számolhatna be a média.

» Tóth Lajos   válasz erre
    2012-09-23 12:01:24

Egyszerűen nem értem, hogy miért a szurkolókban, ebben meg amabban kell keresni a hibát minden áron. Mikor egy 2-3-4 súlycsoporttal a sajátja felett lép szorítóba egy amúgy tehetséges emberke láthatóan minden motiváció nélkül, akkor miért is kellene feltétel nélkül lelkesedni?
Ha már Mehikó... meg Anglia... ott a huszadrangú csóri bokszoló is fel van készülve, nem dagadt, próbálkozik a saját korlátai között... és igen, megnézik... és drukkolnak neki... mit csinálnának a skat emlegetett Angliában egy olyan bunyóssal, aki 10kg súlyfelesleggel menne ringbe, és láthatólag még győzni sem akarna csak mielőbb letudni a meccset és felvenni a lóvét? Egyszer eljátszhatná, legközelebb már talán nem hívnák. Ja és még a végén a bírókat meg a szurkolókat szidná... Amilyen konzervatívok Angliában a rajongók, valószínűleg szótlanul hallgatnák mindezt... :)
Hozzáteszem, hogy Csepi pont egy ellenpélda minderre (mint bunyós és nem mint promóter). A saját korlátai között szerintem mindig próbálta a maximumot kihozni magából, a show elemek (paróka, hátulról indított ütések, vicces bevonulás, stb) sem hiányoztak. De az idővel ő sem versenyezhet.

Ja, egy jó kis ellenpélda az egészre... VETŐ GÁBOR... iszonyat kritikákat kapott a srác (tőlem is), aztán kiderült, hoyg nem minden az, aminek látszik... Szerintem sokan tudják, miről beszélek. Jelenleg -és ameddig a Rockys hozzáállással nyomja a bokszot fogok is- már drukkolok Gábornak.

» bandi78   válasz erre
    2012-09-23 11:33:27

http://www.google.ro ... ,r:14,s:45,i:260&tx= 78&ty=54
Nyilvan a genetikai adottsagoknak is nagy szerepe van, de ha a McDonalds-ban ebedelne es a kocsmaban edzene meg vacsorazna, akkor o sem igy nezne ki, szvsz.

» bpjotruska   válasz erre
    2012-09-23 10:59:49

@Erwin: "Hány olyan sportágat soroljak fel, ahol szintén meló mellett készülnek a sportolók, és mégis igen komoly eredményeket érnek el?" Bryant Jennings amerikai nehezsulyu remenysegnek ugy tudom rendes nyolc oras meloja van ( valami szerelo-fele ), a fizikuma parjat ritkitoan jo, egy gramm felesleg nincs rajta, es eddig 15 meccs alatt mar kiutott egy ex-vilagbajnokot, es megvert par igen jo merlegu, szinten fiatal nehezsulyut.

» bpjotruska   válasz erre
    2012-09-23 10:51:49

@Amir: Hány olyan sportágat soroljak fel, ahol szintén meló mellett készülnek a sportolók, és mégis igen komoly eredményeket érnek el? Én ezt rossz érvnek tartom, hogy nem tudtok csak a bunyóból megélni. Szerintem előbb be kell bizonyítani, hogy valaki érdemes arra, hogy tényleg profiként, csak a bokszból éljen. Ha jól tudom, akkor pl. Kokónak még az atlantai olimpia előtt közvetlenül is volt civil munkahelye, amellett járt edzésre. Nekem meggyőződésem, hogy ha valaki tehetséges, akkor fel tudja hívni magára a figyelmet, és ebben az sem fogja meggátolni, hogy az edzéseket iskola, vagy meló mellett csinálja.

    2012-09-23 10:43:58

@Killjoy: Meg miért fizetnék ki érte több ezer forintot,amikor nincs igazán színvonal?Akkor elmegyek és nézek inkább amatőr bunyót vagy valami más küzdősportot pár száz forintért.Ott talán még a színvonal és a lelkesedés is jobb.Vagy bekapcsolom a tévét és kész!

    2012-09-23 10:28:02

A boksz nem 'kellően' brutális. Emlékszem a street fighterekre bejutni is alig lehetett.
Ebből következik hogy az MMA fog befutni hosszú távon..

» himpike   válasz erre
    2012-09-23 10:27:47

A cikk alapján a helyzet úgy fest, hogy a magyarokat nem érdekli a boksz.
Szerintem a baseball sem érdekli.
Vannak dolgok, amibe bele kell törődni.
Senki nem fog olyanért fizetni, amire nincs szüksége.

» Killjoy   válasz erre
    2012-09-23 10:21:45

http://www.secondsou ...
Befejeztem az offolast, biztosan lesz kulon cikk rola.

» bpjotruska   válasz erre
    2012-09-23 09:56:38

@bpjotruska: http://www.sup ersport.com/boxing/s outh-africa/news/120 923/Corrie_Sanders_s hot_dead

R.I.P

» All In   válasz erre
    2012-09-23 09:42:59

Off: Nagyon szomoru hirt olvastam: sajnos tobb helyen is megerositett hirek szerint a tegnap meghalt Corrie Sanders :-( Allitolag rablogyilkossag aldozata lett, egy szuletesnapi partyn lottek le, es a korhazban halt bele a seruleseibe. Nyugodjon bekeben, nagy harcos volt.

» bpjotruska   válasz erre
    2012-09-23 09:26:03

És a másik az edzőkérdés.Amíg az edzők bemutatómeccsre elvisznek olyan kölyköket,akik még erőteljesen kezdők,csak azért,mert nincs más helyettük-és ott a kissrác belenéz egy-két méretes pofonba,amitől elmegy a kedve az egésztől...Addig ne is várjunk mást.Ha valaki 2-3 hónapja lejár bunyózni,akkor máris nagyon menőnek érzi magát,egymásra találnak egy-két rosszfiúval és máris pénzbehajtó meg verőlegény lesz belőlük.Mert abban van a pénz...És sajnos ezért van,hogy privátban a bunyósok többsége elég egyszerű ember benyomását kelti...

    2012-09-23 09:17:26

Miért hozzátok elő mindig a focit? Miért kell szembeállítani egymással a sportágakat? Inkább nézzétek a jégkorong példáját, 1985 környékén néhány "őrült fanatikus" elkezdett gyerekekkel dolgozni, mostanra osztályokkal feljebb vannak mint akkor. Félre ne értsetek, ezzel nem azt akarom írni hogy a bokszban nem dolgoznak. A médiával pedig az a baj hogy csak olimpia idején foglalkoznak sporttal. A többi időben pedig csak a botrányok érdeklik őket. Például autósportról(rally, rallykrossz stb) is csak balesetkor adnak hírt, a versenyek eredményeit be se mondják, tehát nem csak a boksz helyzete sanyarú. Sajnos ma csak erre vevő a média. Nálunk Tatán pár éve Flórián Béla "vezetésével" szakosztály alakult és szépen lépegetnek előre. Biztos vagyok benne ha nála ismeretlenebb ember kezdi el ezt a melót kevesebben lennének a srácok. Még több gyereket kellene lecsábítani a termekbe, ebben van felelőssége az egykori nagyjainknak. Több emberből nagyobb esély van egy klasszis megtalálására, őt lehetne futtatni és vele népszerüsíteni a sportágat mint Kokó, Erdei, Balzsay idején tették.

» fowler   válasz erre
    2012-09-23 09:05:52

En jarok kisebb mma rendezvenyekre itthon, ahol neha van profiboksz is es en azt latom, hogy szinte mindenhol sok a nezo. Persze amikrol en beszelek ott nem 10-15ezer forint egy jegyar(mint a GFC-re), hanem 1500-3000, ami a hazai gazdasagi helyzetet figyelembe veve sokkal realisabb szerintem. Es pont az ilyen kis galak azok, ahol az embereknek megjon a kedvuk ahhoz hogy eljarjanak ilyen galakra, mert megerzik a hangulatat. Persze ha utana szamol az ember, akkor latja hogy ezek a rendezvenyek sok hasznot nem hozhatnak a szervezoknek.

» geri07   válasz erre
    2012-09-23 09:04:41

@Erwin: Figyelj Ervin!
Lehetne jobb színvonal a profibokszban magyarországon is DE egy dolgot NE FELEJTSETEK EL,
A hazai bunyósok engem is beleértve nap mint nap dolgozunk a bunyó melett(legalább is a javarészt)
A legtöbbünk 2 szakra jár melózni nappal és délután és emelett kel mindennap edzeni ha elakarunk érni valamit és így nagyon nehéz elhiheted!
talán jobb lenne a helyzet ha csak a bunyóval kellene foglalkozni és edzeni kellene csak

    2012-09-23 08:42:05

@Arcos Harcos: Ez a Contenderes dolog tényleg jó ötlet.

    2012-09-23 07:46:36

Az sajnos igaz, hogy jelenleg gyengébb a felhozatal bunyósokból, mint pl. pár éve. De, ha a nagyobb TV csatornák (M1 TV2 RTL stb.) Többet foglalkoznának az ökölvívással, mondjuk a sporthírekben mutatnának amatőr bunyót, vagy itthoni profiboksz gálákról egy rövidebb összefoglalót, valamelyik magazinműsorokban kisfilmeket pár hazai versenyzőről (magyarul éreztetni az emberekkel, hogy van egy ökölvívás nevű sport),kezdetnek nem is lenne rossz. A magyar fiúkat vissza lehetne hozni a köztudatba, és ez nem is kerülne olyan sok pénzbe, aztán ha lenne rá igény, egyre többet és többet foglalkoznának bunyóval, az talán kiút lenne ebből a szomorú helyzetből.
Lehet hogy ez is kevés lenne, de egy próbát megér.

    2012-09-23 07:45:22

@Tóth Lajos: Sosem mondtam hogy nem lehet kitörni, a lényeg nem ez ,hanem hogy ez kevés önmagában,ahhoz nagyon sok mindennek össze kell jönni.Nyilván nem véletlen hogy nincsenek is közismert és népszerű figurák a bunyósok között manapság.Ezt nem érdemes ragozni szerintem.Móna 5/!/ nap edzéssel megnyerte a magyar felnőtt bajnokságot,de miután már munkahelyen dolgozott kikapott a két Harcsától és csak a harmadik magyar lett,máris minden rendben van,mehet gumit szerelni leírható tényező lett ugye?Lehet zengetes frázisokat pufogtatni de a "gettóból" nem fog sasszemű ember kiemelni és világbajnokot faragni belőled hiába vagy nagyon jó,mert ez csak egy ámerikáji mese.Nálunk.Egyelőre .

    2012-09-23 07:45:10

Általában az új dolgok úgy lesznek sikeresek, hogy jön valaki, mutat valami újat, beleöl csomó pénzt abba, hogy megismertesse az emberekkel, amit el akar adni, és ha tényleg jó a cucc, akkor az embereknek tetszeni fog és fizetni fognak érte.

Szóval egy ismeretlen dolognak előbb meg kell teremteni a piacát, csak utána lehet a pénzt beszedni belőle, nem lehet egyből a kasszához rohangálni, meg az embereket vádolni, hogy de miért nem fizetnek.

Jelenleg magyarországon még nincs megteremtve a boksz piaca, pedig a fociból kiindulva a nézők igényszintje elég alacsony, át lehetne azt ugrani.

Félix anno ezt kezdte el nagyon ügyesen csinálni, megteremteni a piacot, látszott, hogy jó irányba halad a dolog, de mégsem tudta befejezni. A többiek meg egyszerűen nem elegek a feladathoz.

És hiába akármekkora bokszoló, meg edző valaki, ez egy másik szakma, teljesen más kvalitások (nem jobb kvalitások, csak másmilyenek) kellenek hozzá.

    2012-09-23 02:11:10

Kár, hogy van magyar labdarugás. Egy csőd sportág. Én is sokkal inkább a bokszot futtatnám. A magyar labdarugásban gyenge csapatok vannak, gyenge játékosokkal, a háttérben lévő mocskos pénzügyi tranzakciókat (Fradi ingatlan visszavásárlása az adófizetők pénzén...), a bundaügyek. A magyar labdarugás egy szégyen sportág lett.

» Leonard   válasz erre
    2012-09-23 01:59:52

@JLB: "de tényleg csak ezek, a gazdasági kifejezéssel élve "stakeholderek" (az érintettek : szponzorok, szurkolók, stb...) tehetnek minden esetben a kudarcról ?"

A jelenlegi "profibokszot" szponzorálni pénzkidobás. Pénzt kidobni senki nem szeret. Egyes bunyósokat szponzorálni veszélyes, soha meg nem térülő befektetés. Mert megélhetési bunyósok! Ez van. Nincs bennük jövő. Akiben van, annak bizonyítania kell. Azt kell bizonyítania, hogy nem tróger, tehetségtelen, vagy mentálisan gyenge mint a többi 99%. A tisztes helytállás és az a fajta a szakmában elterjedt hozzáállás, hogy királyszuperharcos hogy egyáltalán ringbe mer szállni és akinek nem tetszik csinálja utána, soha nem fog vonzani semmilyen szurkolókat, szponzorokat végképp nem. Győztesek kellenek. Le van szarva, hogy csinálják. Ha megcsinálja valaki, lesz aki mögötte áll. Mivel ez egyéni sport, a szakmát egy egy győztes akkor sem fogja kihúzni a szarból, csak saját magát. Lásd Koko, Erdei, Balzsay. Sokat elértek, profitált is belőlük a "szakma", de szarból várat építeni nem lehet. Kb mindenki a helyén van, senki nem bukta el a WBC övet a csóróság miatt...

» Shaham   válasz erre
    2012-09-23 01:05:24

@apa2: Móna I. nem volt ügyetlen, de mind a két Harcsa magabiztosan verte. Mellettük csak 3. számú lehetett volna. (Sőt, tulajdonképpen már az is volt.) Tehetség, mint korábban írtam, van hisz ezt mutatják a korosztályos világversenyek. De, a szellemiséggel komoly bajok vannak. Erdei, KoKo nem csak a tehetségükkel, hanem az irtózatos munkával, hittel, akarattal érték el mindezt. És Erwinel értek egyet, miszerint akarattal, fanatikus munkával, állhatatossággal igen is ki lehet törni. Csak gyenge ember mutogat másra, illetve keres magyarázatot a sikertelenségére. Ezt Rocky is megmondta. :) És bizony igaza volt.

» Tóth Lajos   válasz erre
    2012-09-23 00:38:44

Az ismerősi körömben 1 azaz egy ember van akit érdekel egyáltalán a boksz.
Halott ügy ez szerintem kishazánkban.

» himpike   válasz erre
    2012-09-23 00:09:09

@Erwin: Fradista vagyok,de ha szar a meccs átkapcsolok inkább a Real Madrid meccsre.Jelenleg ez a helyzet a bunyóban is.Csak mondjuk "fradi" nélkül.Nincs honnan átkapcsolni,maradnak a külföldi meccsek.Kell pár új "Erdei" látod Zsoltról is mennyit beszélünk itt pedig nem is bunyózik jóideje,de látszik hogy igény lenne rá.Hát itt tartunk most,Csepi semmi újat nem mondott amit ne tudtunk volna eddig is,mi sem mondtunk.Zárszóként annyit még részemről hogy remélem beszélhetünk még sok-sok pozitív dologról is 1x a témával kapcsolatban.

    2012-09-23 00:02:09

@apa2: "Nem csak abban látom a problémát amit most Csepi felvetett hanem azt tartom nagyobb gondnak hogy belátható időn belül ez nem is fog változni.Káté öreg motoros már,én az utánpótlásról beszéltem."

Ebben akkor maximálisan egyetértünk, kellene egy, vagy több olyan tehetség, akire igazán felkapnák a fejüket az emberek, aki képes lenne Erdei nyomdokába lépni, de erre most kevés esélyt látok.

    2012-09-22 23:42:02

@Erwin: Így van,amíg nem beszélünk el egymás mellett/miért is tennénk/ addig mindannyiunk ugyanazt szeretné,sajnos promóteri és a szurkolói oldal között szakadék tátong,hiába a közös cél.Félix jó időben volt jó helyen,amint a média visszalépett ő is dobta a céget,bár alaphangon gazdagabb volt a "büdzsé" mint Csepinél veszteséget azért ő sem szeretett volna termelni.Nem csak abban látom a problémát amit most Csepi felvetett hanem azt tartom nagyobb gondnak hogy belátható időn belül ez nem is fog változni.Káté öreg motoros már,én az utánpótlásról beszéltem.Apám válogatott bunyós volt,isten nyugosztalja,a fiam is üti a bőrt,de azon kívül hogy én autókázok vele,veszem a felszerelést,szülők bérlik a termet,stb sok jót nem látok a jövőre nézve.Marad a remény,de egyelőre Balzsay-k,Erdei-k,Be dák féle harcosok felbukkanására ne nagyon számítsunk mostanában.Nélkülük ugyebár pedig megette a fene az egészet.

    2012-09-22 23:37:51

@apa2: Bevallom az amatőr ökölvívásba csak egy bizonyos szintig látok bele, és szörnyű, ha tényleg ez a helyzet. Én igazából arra gondoltam, hogy pl. Káté nem azért nem szerzett érmet Londonban, mert nem volt pénz, hanem ott és akkor, abban a mezőnyben ennyire futotta a tehetségéből, felkészültségéből, stb.

    2012-09-22 23:20:28

@apa2: "Én nem gondolom hogy Csepi mást akarna mint mi."

Naná, hogy Csepi is ugyan azt akarja, ez eddig sem volt kérdés. Én is, mi is azt szeretnénk, hogy minél több magyar sikerről, magyar gálákról írhassunk. A hírverésben, promóciókban eddig is próbáltunk segíteni amennyire tőlünk tellett, ebben néha még túl is léptük azt a határt, ami még belefért, és még arra is volt példa, hogy meg lettünk gyanúsítva, miszerint Csepi fizetett nekünk egy-egy írás megjelenéséért, de ugyan így Erdei és Félix esetében is kaptunk már keményen a pr cikkekért. Hozzáteszem mi mindezt tényleg szerelemből csináljuk, és ahogy a bunyósok, mi is melózunk mellette, családunk van, és néha ezeknek a rovására szerkesztgetjük a lapot, de még így is nagyon szeretjük ezt az egészet.

Pénzt, tv-s szerződéseket viszont nem tudunk szerezni, a szurkolók véleményét is csak egy bizonyos határig tudjuk befolyásolni (értem ezalatt azt, hogy íratom én a Gipsz Jakabról, hogy mekkora tehetség, ha mindenki más látja, hogy ez hazugság), vagy nem tudjuk kitalálni, hogy ezeket hogyan lehet felhajtani, ez már a tényleg a meccsszervezők feladata.

    2012-09-22 23:18:24

@Erwin: Egyébként egy jól működő társadalomban úgy mennek a dolgok ahogy írod.
Ez vitán felül áll.

    2012-09-22 23:12:49

@Erwin: Azt kell mondanom hogy sajnos bizony a pénz az oka.Tehetségből van bőven ,de pl az egyik legjobb középsúlyunk jelenleg autószerelő és hallani sem akar a bunyóról,mer valahogy nem él meg abból a 37ezer ft-ból amit az egyesület fizetett neki.Olimpiáról pedig munka mellett nem is érdemes álmodni.

    2012-09-22 22:59:23

@Erwin: Én nem gondolom hogy Csepi mást akarna mint mi.

A magyar emberek elmennek egymás mellett,de ha van egy eszme egy zászló ami alatt "vonulhatnak" akkor az összerántja az embereket.Erre bőven van példa.Talán ezt kéne meglovagolni valahogy nem tudom nem vagyok promóter.
Ha már az egyik legnevesebb magyar menedzser sem érti a miérteket akkor az elgondolkodtató,de jelenleg patthelyzet van amiről nem tehetünk.

    2012-09-22 22:54:29

@Csepi: Az érthető, hogy külföldre is mentek bokszolni.Nyilván rá vagytok utalva, ez érthető is sokszor...

"Pacquiao pedig tényleg szegény országból való, de tudtommal ott sok ezren kimennek a mérkőzésekre, és ugyanez mondható el Mexikóról is."

Szerintem erre lehetne ösztönözni itt is az embereket, promókkal (nyilván ez pénz,pénz és pénz,de ma már lassan a levegő is ezért van.., de az ötletesség itt is segíthet pótolni a nem rendelkezésre álló tőkét), eltalált programmal,jól belőtt árakkal,egy jó csavarral, ötlettel...végülis ez is üzlet és Magyarországon is vannak sikeres vállalkozások...hogy an generáljátok ezt, erre lennék kiváncsi. Nyilván itt nem várható el rendszeresen 5000+ néző, de gonolom 1-2 ezer sem lenne rossz kiszámíthatóan és "rendszeres" jelleggel.

    2012-09-22 22:50:55

@apa2: "Ez igaz,de a három név nálunk amatőrben tette le az alapokat ami mostanában nem sanszos senkitől sem."

De miért nem? Nyilván lehetne jobb a helyzet anyagilag, de azért így is van lehetőség eredményeket elérni amatőr világversenyeken, de ez csak részben sikerül, és szerintem ennek nem a pénz az elsődleges oka. Biztos, hogy egy olimpiai éremre most is felfigyelnének a menő promóterek, és máris lenne lehetőség a kiugrásra úgy, mint Kokó, vagy Madár esetében.

    2012-09-22 22:47:49

@Csepi: Akkor lehet, hogy tényleg nem értem...

Nekem folyamatosan az jön le, hogy a hazai mezőny semmilyen kritikát nem tud elfogadni, és alig emlékszem olyanra, amikor valaki önkritikát gyakorolt, inkább a másokra mutogatás megy. Hibásak a tv-k, a szponzorok, a szurkolók csak kritizálni tudnak, jegyet venni nem...

A szurkolók, a szponzorok, a tv-k tényleg ennyire vakok, vagy pusztán rosszindulatúak? Esetleg a sportág részéről is vannak hibák? Ma mindenhol, minden sz*ros alulfizetett munkahelyen irreális elvárások vannak, és a legkisebb hibáért is leszedik az ember fejét, a dicséret, elismerés viszont olyan ritka, mint a fehér holló, mégis megyünk tovább és próbálunk jobbat elérni. Mitől lenne más a helyzet az ökölvívásban? Ma senki sehol, semmiért nem akar fizetni. Ha holnap kitalálnánk, hogy az olvasók csak x összeg befizetése után olvashatnák a lapot, akkor se perc alatt lehúzhatnánk a rolót, bármilyen kis összegről is lenne szó. Ezzel a helyzettel meg kell barátkozni, mert ilyen világot élünk.

Világos, hogy azt mondod, hogy ha már pénz nincs a szurkolókból, és nem értik a helyzetet, akkor legalább ne szidják a bunyósokat, de sajnos ez egy olyan sport, ami mégiscsak generál valamilyen szintű érdeklődést, az emberek pedig frusztráltak, ki vannak éhezve a sikerekre, és ha ezek nem jönnek, akkor hangot adnak a csalódottságuknak.

    2012-09-22 22:43:37

Kovács Attilát sajnálom nagyon h így elcsesződött a karrierje,jó bunyós volt,szimpatikus,a beszélőkéje is rendben volt,őt simán ellehetett volna vinni egy Wbo v vmelyik nagy szervezet címéért.

Nem igazán vagyok képbe a hazai amatőr embereket illetően de kik azok akik megfelelnek a fenti kritériumoknak???(és lehetőleg fiatal is legyen)

» Árpád   válasz erre
    2012-09-22 22:32:42

@Csepi: Nincs reklám, nincs TV...... Hogy kövesse a szurkoló, aki dolgozik egész héten az eseményeket, mikor hova utazzon. Errefelé csórók az emberek, 3 adó van.MTV1, TV2, RTL. Nehéz nem piszkálni a promóciót. Nincsenek "megszólítva" az emberek.

    2012-09-22 22:25:23

@Erwin: Én csak azt mondtam hogy rossz példa, úgylátom jó a magyar is:)

    2012-09-22 22:23:21

Most hogy elolvastam a cikket még egyszer, belegondolva, ez így elég kontraproduktív lett promóteri szempontból szerintem. Ha mondjuk arról írt volna a szerző ,hogy lehetne meghozni a nézők kedvét a bokszhoz Magyarországon és így fogja meg a témát,akkor nemcsak pozitívabb lenne, hanem kedvet is kapnék, hogy még többet járjak magyar boksz és egyéb küzdősport rendezvényekre, mert tényleg akadnak azért - ha ritkán is - jó kezdeményezések.

"Elvárások és kritikák vannak, de fizetni nem akar senki. Pedig csupán ennyit kéne tenni a szurkolóknak, szponzoroknak és televíziós társaságoknak, és egyből beindulna az itthoni profi boksz élet."

Ebbe az egészbe nyilván a frusztráltság is belejátszik, de tényleg csak ezek, a gazdasági kifejezéssel élve "stakeholderek" (az érintettek : szponzorok, szurkolók, stb...) tehetnek minden esetben a kudarcról ?

    2012-09-22 22:20:15

@Árpád: Na ez a kemény, amikor egyik fórumozó azt kéri ki magának, amikor Mexikót hozom fel példának, mert ott sokkal rosszabb a helyzet, a másik meg pont az ellenkezőjét nehezményezi :-)

    2012-09-22 22:19:55

@apa2: M.elnökünk szereti a bokszot,kint volt Koko vb meccsén is,nála kellenne kijárni egy kis támogatást :))

» Árpád   válasz erre
    2012-09-22 22:17:19

@Erwin: Nem kell Mexikóba menni,sokan nem hinnénnek a szemüknek hogy milyen mélyszegénység van Szabolcs,Borsod,Nógr ád,Hajdú-Bihar megyékben,éheznek emberek itt is elegen,ezért nem tartom szerencsésnek hogy Mexikó v egyéb országok szegényeit úgymond "előrébb" helyezzük a sajátjainknál.

» Árpád   válasz erre
    2012-09-22 22:11:49

@Erwin: Ez igaz,de a három név nálunk amatőrben tette le az alapokat ami mostanában nem sanszos senkitől sem,mexikóban,akárcs ak a braziloknál a fociban,szabályos x-faktoros válogatókat tartanak az amerikai fejvadászok.Erre jól szakosodott "cégek" vannak.Nálunk ez ismeretlen fogalom.De hát ott ugye a profi boksz gépezete olajozottan működő gépezet,ami itthon elképzelhetetlen.Mad ár hazai meccsein eddig is ott voltam hivatalból,szerintem az ő meccsén telt ház lenne a mai nyomorúságos helyzetben is.Promóter is kell sajnos a kitöréshez,a kitartás és a tehetség kevés sajnos,de az ő kezük is meg van kötve mint olvashatjuk fennebb.Ördögi kör ez.Legalábbis nálunk,és remélem hogy csak egyelőre.

    2012-09-22 22:06:53

Ervin,
"Ami pedig továbbra sem fér a fejembe, hogy miért van az, hogy itthon olyan elvárás van, ami szerint kvázi a szurkolóknak kellene a bunyósok kegyét keresni, és nem fordítva? Csak egy példát írjál arról, amikor külföldön valaki a nézők igénytelenségére, vagy hálátlanságára hivatkozik akkor, amikor nem megy a szekér."
Hát te sem érted, hogy mi az én gondom? Én azért írtam a cikket, mert a fórumozók, és a hozzászólásod alapján te is, állandóan azzal jöttök, hogy milyen gyenge a hazai menedzselés, és inkább nem is idézem, hogy milyen jelzőkkel illettek engem a menedzselési statégiám miatt. Itthon már évek óta nincs fizetőképes szurkolótábor, ezért nincs pénzt a bokszra, és nem csak a mi meccseinkért nem fizetnek, hanem a felsorolt Univerzumos versenyzőkére sem. A jelzőket mi kapjuk tőletek! Nem vagytok kíváncsiak a hazai bokszra, legalább is belépőket nagyon kevesen vesznek, ezért kénytelenek külföldre menni a magyar versenyzők, vagy kénytelenek abbahagyni, mint a Bedák testvérek. Mi nem cseszegettük a nézőket, hogy miért nem jönnek el, de nehéz szó nélkül hagyni, amikor ti leherótoztok mindenkit, aki külföldre megy bokszolni, és nem hagyja inkább abba, mint Bedákék.
Pacquiao pedig tényleg szegény országból való, de tudtommal ott sok ezren kimennek a mérkőzésekre, és ugyanez mondható el Mexikóról is.
Nálunk pedig nem fizetnek az emberek eleget a hazai menedzselésre, BÁRKI IS LÉP RINGBE!

    2012-09-22 22:06:34

@Erwin: É sitt bezárult a kör, mert egy ilyen sikert-sikerre halmozó nyerőgépet fel kell építeni, de a már átrágott téma rávilágított arra, hogy miért nincsen ennek jelenleg még esélye sem!

» Bokszolo   válasz erre
    2012-09-22 22:04:49

@Bokszolo: Én eleve minden sportolót tisztelek, aki megfelelő alázattal áll a sportágához.

"Nagyon kicsi a vízhangja ezeknek a sikereknek, hála a médiának!"

Erre csak azt tudom mondani, hogy mi örülnénk a legjobban annak, ha sokszor írhatnánk magyar sikerekről, és ezzel egészen biztosan más lapok, tv-k, rádiók stb. is így vannak. Ne állítsuk már be úgy, mintha a média szándékosan eltitkolná a magyar bokszsikereket, vagy direkt nem adna teret a megannyi kirobbanó tehetségnek... Viszont ne keverjük össze a néha beeső győzelmeket (szándékosan nem akarok véletlenül kifutó eredményeket írni) a tudatosan elért sikerekkel. Egy darabig el lehet adni mindent, de aztán a kegyetlen olvasó átlát a szitán, és rájön, hogy miben, vagy kiben van igazi fantázia, tehetség.

    2012-09-22 22:00:19

@apa2: Persze hogy itthon más a helyzet, de pont ez a lényege a mondandómnak: ha rosszabb körülmények közül is ki lehetett törni, akkor itthonról is ki lehet, sőt, pont Kokó, Madár és Balzsay a példák arra, hogy tehetséggel és kitartással egy magyar bunyós is messzire juthat.

    2012-09-22 21:51:04

@Erwin: Küzdenek ezek a srácok zömében jól, már amennyire az edzettségi állapotuk engedi. A pénz meg persze hogy motivál mindenkit! Főleg úgy, hogy azt se tudod, hogy mire elég az amit megkeresel?! Becsüld azt, hogy ezek a srácok bevállalják kis pénzért is az esélytelen szerepét, és küzdenek! Néhány esetben pedig meglepetéseket is okozva! Nagyon kicsi a vízhangja ezeknek a sikereknek, hála a médiának!

» Bokszolo   válasz erre
    2012-09-22 21:48:48

@Erwin: Ne hozd fel mindíg a mexikói példát mert semmi köze a magyar viszonylatokhoz és ferdítés is.

    2012-09-22 21:42:17

@JLB: Hát igen, de mégis a saját honfitársai köpdösik....Pedig amit igért betartotta, eljutott Hamed-ig. A pofonokat ő kapta /Chacon-tól is/, közben vitte a vállán az egész hazai bunyót, felvállalva azt terhet, hogy neki nyerni kell, mert szétszedik.
No ezzel a "szurkolói" magatartással mit lehet kezdeni???
És ezt kapja Zsolti is....

    2012-09-22 21:41:23

Párszor újra elolvastam az utolsó bekezdést és nem tudok napirendre térni e mondat felett :

"Elvárások és kritikák vannak, de fizetni nem akar senki."

Egy kérdés :

Vajon Pacman is ezt mondta, mikor napi 2 dollárért rizst árult 12 évesen ?

    2012-09-22 21:40:11

Ezen lehetne változtatni. És hát a másik oldal hozzáállása... Mikor egyes bunyósok/edzők, stb. úgy szólnak a fórumozókhoz - tehát a sportág rajongóihoz, akik effektive a keresleti oldalon állnak - hogy "Mit ugatsz kis b*zi, még csak kétujjas kesztyűt sen viseltél soha, gyere le a sarokra, azt' agyoncsaplak" akkor miért várják, hogy az illető lemenjen egy gálára? Ezért menjen le? Sajnos a vevőért is meg kell küzdeni, manapság meg főleg. Ilyen stílussal viszont ezt nem lehet.

    2012-09-22 21:38:30

Fizetőképes kereslet sajnos nincs ma idehaza a profi ökölvívásra, az biztos. Egyszerűen luxusnak számít és nagyon kevesen áldoznak rá. Az állami támogatás meg... inkább a labdakergetésre megy el, stadionok, stb., persze teljesítmény mögötte erősen a nullához közelít.

A másik gond sztem, hogy az amatőr bunyó kicsit völgyben van. Azért Kokóék idején ez máshogy volt, hozták az érmeket a rangosabb eseményekről, így a média is többet foglalkozott a boksszal. Erdei sajnos túl keveset bunyózik, eltűnik a köztudatból, ahogy Karesz is. A média napjainkban a legnagyobb úr, aki nem szerepel eleget, annak gyakorlatilag vége...


A magyar profi ökölvívók pedig nem sokat szerepelnek, még a tematikus oldalakon sem.

    2012-09-22 21:28:06

@LacKO: Kokót amúgy mindig is élvezettel hallgatom, mikor bent van a Sport1-nél...szerint em, mint ember is nagyon intelligens és összeszedetten tud nyilatkozni, nem véletlen, hogy népszerü volt.

    2012-09-22 21:26:47

@Bokszolo: "A szurkolókat jobb elő sem hozni! Nézze meg mindenki, hogy mennyivel fanatikusabban támogatják a szurkolók a sokadik rangú bunyósaikat is más országokban! Nem csak egy maroknyi haveri körre gondolok csak. A bunyóban ki lehet kapni, és fel is lehet állni egy-egy vesztes meccs után, de sajnos ezt sokan elfelejtik, és rögtön leírnak bárkit!"

Erre írtam azt, hogy a nézőknek néha semmi más nem kell, csak annyi, hogy lássák a bunyóson, hogy tiszta szívből és a végsőkig küzd, és akkor a legnagyobb zakót is meg tudják bocsátani. De sajnos ennek az ellenkezőjére is nagyon sok példa van, amikor egyértelmű, hogy kizárólag mi motiválja a ringbelépést...

Ami pedig továbbra sem fér a fejembe, hogy miért van az, hogy itthon olyan elvárás van, ami szerint kvázi a szurkolóknak kellene a bunyósok kegyét keresni, és nem fordítva? Csak egy példát írjál arról, amikor külföldön valaki a nézők igénytelenségére, vagy hálátlanságára hivatkozik akkor, amikor nem megy a szekér...

    2012-09-22 21:26:33

Egy biztos Koko és Erdei is úgy került a figyelem(Universum Box Promotion-ra gondolok) közzéppontjába hogy nagyon jelentős amatőr sikert értek el(arany ill bronz olimpián meg egyéb versenyek),ezzel természetesen nem azt mondom hogy muszáj kiugró amatőrnek lenni ahoz h sikeres profi legyél(mert sok ellenpélda is van rá pl Hamed),de hogy ha valamelyik fiunk teszem fel hasonló sikereket érne el és a személye is megfelelő lenne(szimpatikus,me g tudjon szólalni nyilatkozatoknál) akkor biztos h felfigyelne rá vmelyik közepes-nagyobb külföldi prómóció,és akkor itthon is lehetne gálákat rendezni nekik,ha sikerrel vennék az akadályokat persze.

Dehogy önerőből itthonról elinduljon egy nem csak felhozó embereket alkalmazó prómóció ahoz rengeteg pénz kellenne,de vajon honnan?

» Árpád   válasz erre
    2012-09-22 21:23:50

@Erwin: pontosan, a hazai helyzet a következő : ahhoz elég szar helyzet van, hogy panaszkodjunk, de ahhoz nem eléggé, hogy elég éhesek legyünk

    2012-09-22 21:21:46

Én a magam paraszt szemszögéből nézve:
Ha valamelyik TV adón bunyó megy, megnézem. Még szívesebben ha van kiért szurkolni. Ha ez két magyar srác, a M.B-i címért, akkor azt is. Tudtommal máshol sem megy másképp. Hazai címek, kontines címek majd ki a világba.
De a magyar profibunyó, még európa vérkeringésében sincs komolyan jelen.
Valahogy fel kellene ezt építeni nálunk is. Elérni azt, hogy egy cím-nek legyen helyén az értéke. Elfogadni, hogy nem mindenki világverő, de egy jó kis gálát össze lehet dobni, amiben helye van. Az elején nyilván nem lesz senki milliárdos, de megfelelő reklámmal, TV stb. pöröghetne a dolog.
Vannak húzó nevek: Bedákék, Balzsay, Erdei...
Pisti magasra rakta a mércét a tudásával, kommunikációjával. Az emberek fele utálta, másik fele imádta, de mindenki megnézte!
Viszont a TV2-ős közvetítéseken idegrohamokat lehetett kapni, Csisztu Zsuzsi "pornószinésznővel " az élen.
De ahogy Félix csinálta, azon a mezsgyén haladva, de jobban a magyar helyzethez igazítva sztem. működhetne. Csak ne láttassanak mindenkibe bele egy Tyson-t, vegyék komolyan a nézőket.
Én nem értek az egészhez,/már eddzeni sem eddzek/ csak, mint néző beszélek, lehet butaságokat. De én magyar bunyóst sosem sértegettem, mindig tiszteltem, mindenkit aki harcolt.

    2012-09-22 21:18:33

@Erwin: Szerintem ebbe az érvelésbe nem igazán lehet belekötni...sok igazság van benne.

    2012-09-22 21:17:08

@Bokszolo: "Vannak nagyon tehetséges hazai bunyósaink ám! Csak mivel a hazai életszínvonal a béka segge alatt van, ezeknek a srácoknak melózni kell keményen, és ebből minimális lóvéból kell eltartaniuk magukat, és a családjukat is. Kérdem én, hol van idejük, és energiájuk napi 2 edzésre, hol van pénzük a normális kajákra, táplálék kiegészítőkre, akár a felszerelésükre? Hogyan villantsanak olyan szinten, ahogy az elvárható lenne?"

Pár napja írta be valaki, hogy pl. Chavez gyerekkorában egy vasúti kocsiban lakott a családjával, és kajára is alig volt pénzük. Ő hogy a francba tudott mégis kitörni, és hogy lett belőle az ami? Milliónyi ilyen példát fel lehetne sorolni igen szegény országokból kitörő bunyósokról (Pacquiao sem éppen könnyű sorból származik tudtommal...), akik úgy indultak neki a karriernek, hogy sem normális felszerelést, sem normális edzőt nem láttak a kezdetekben, pénzük sem volt, és igen, meló mellett dolgoztak, és edzettek mint az állat koszos és sötét termekben, bízva abban, hogy a tehetségükkel és a kitartásukkal sikerül kitörniük, és ez sokuknak sikerült is. És azért Magyarországon bár tényleg rossz a helyzet, de közel sem annyira, mint amit az előző mondatokban felvázoltam, panaszkodást viszont lehet hallani gazdagon...

    2012-09-22 21:16:10

@Titok: Általánosan értettem a focis hasonlatot. Egy bokszoló karrierje - az egyéni sport jelleg miatt - nyilván törékenyebb, mint egy focistáé. De a fociban sem lehet hosszú távon szar produkcióval több pénzt keresni, mint jó játékkal, talán még Magyarországon sem. :) A bokszban amúgy meg néha a vereség is felér egy fél győzelemmel, ha egy jó ellenféllel szemben tiszteséggel küzdött és helytállt az illető.

    2012-09-22 21:10:43

@Erwin: "Viszont azt is gondolom, hogy nagy hiba lenne akár Erdei, akár Balzsay léptékében gondolkodni itthon. Be kell érni kevesebb pénzzel, kisebb címekkel, kevésbé nagy visszhangot kiváltó elismertséggel. Ahogy Shaham írta, nagyon sok helyen szó szerint a nyomorból növik ki magukat a srácok állhatatos és alázatos munkával, itthon viszont azt érzem, hogy sokan egyből nagy lét és térdre boruló szurkolókat akarnak..."

A szurkolókat jobb elő sem hozni! Nézze meg mindenki, hogy mennyivel fanatikusabban támogatják a szurkolók a sokadik rangú bunyósaikat is más országokban! Nem csak egy maroknyi haveri körre gondolok csak. A bunyóban ki lehet kapni, és fel is lehet állni egy-egy vesztes meccs után, de sajnos ezt sokan elfelejtik, és rögtön leírnak bárkit!

» Bokszolo   válasz erre
    2012-09-22 21:10:05

@Titok: Egyébként Pac-ről jut eszembe : vannak országok, ahol pont a szélsőséges társadalmi helyzet is bejátszik...arra célzok, hogy pl. a fülöp-szigeteki vagy egy mexikói gettóban nagyobb esély van arra,hogy van egy a sok gyerek között, aki meg akarja hódítani a világot. Ott általánosan nagyobb (és szélsőségesebb) nyomor van, mint Magyarországon...mil yen motiváló erő lehet az, hogy oda soha nem akar visszakerülni, egy magyar kevésbé tudja ezt átérezni, mert pl. van mit ennie, ha szegény is (nem mindig nyilván és sajnos, de általános értelemben)

Még egy példa, ami megfogott valamelyik 24/7 epizóban : 50 Cent mesélte, hogy az Ortiz-meccs előtt odasúgta Floyd-nak : "He wanna' make sure, you can't feed your kids..." Mindezt úgy, hogy már dollármilliomosok... szóval a mentalitásban is messze vagyunk sok esetben.

    2012-09-22 21:03:09

@Csepi: Nálam Erdei Zsolt és Balzsay Károly is más - félreértés elkerülése végett nívósabb - kategóriát képvisel, mint az átlag hazai felhozatal, sőt, továbbmegyek, ők sem egy kategória.

Erdei a valaha élt legeredményesebb magyar profi ökölvívó, aki régestelen régen kinőtte a hazai lehetőségeket minden téren. És igen, Madárra most is kíváncsiak és vevők a nézők. Ha csak a saját olvasottsági adatainkból indulok ki, akkor is el tudom azt mondani, hogy egyetlen téma sem vonz annyi kattintást, mint az Erdeiről szóló anyagok. És akkor a tv-t is említhetném, mert tudom, hogy ment érte a csata a háttérben, hogy ki közvetítse (sőt, már az esetleges vb. meccsére is előre bejelentkeztek..), ez viszont nem mondható el más itthoni bunyósokról, aminek oka van...
Ettől még áll az, hogy nehéz lenne gazdasági szempontból nyereséges gálát szervezni neki itthon, mert egyszerűen nincsen akkora fizetőképes réteg, akik kvázi ki tudnák termeli a több 10 milliós gázsit, de a tv-ben igen sokan nézték és néznék a meccseit. Pacquiao sem véletlenül bunyózik az államokban, és nem hiszem, hogy emiatt a hazai embereket okolná, hanem egyszerűen belátja, hogy ott más a gazdasági helyzet, mint a Fülöp-szigeteken.

Balzsay Karcsi megint más tészta. Benne érezhetően sok szurkoló csalódott, és nem első sorban a teljesítménye, hanem a hozzáállása miatt.
És ez megint egy kényes pont, mert úgy gondolom, hogy ha a néző azt látja, hogy valaki szívvel-lékekkel csinálja pl. a bunyót, meghal a szorítóban, akkor sokkal könnyebben meg tud bocsátani egy vereséget is (ez utóbbi mondat nem Karcsiról szól, hanem általánosságban értem). Ehhez képest azért gyakorta lehet olyat tapasztalni, hogy a vereség után jön a nyilatkozat, miszerint "szemét volt a bíró, én mindent megtettem, sőt, jobb is voltam, csak a körülmények stb." aztán előkerül a felvétel, amiből kiderül, hogy emberünknek nem csak esélye nem volt a győzelemre és durván kiütötték, hanem ami bosszantóbb, hogy ordít róla az, hogy felkészületlen volt, és küzdeni sem nagyon akart, hogy durvábbat ne írjak. Nyilván nem minden esetben történik ez, de túl sokszor volt már rá példa, és ezért a szurkolók ma már eleve szkeptikusak.

Viszont azt is gondolom, hogy nagy hiba lenne akár Erdei, akár Balzsay léptékében gondolkodni itthon. Be kell érni kevesebb pénzzel, kisebb címekkel, kevésbé nagy visszhangot kiváltó elismertséggel. Ahogy Shaham írta, nagyon sok helyen szó szerint a nyomorból növik ki magukat a srácok állhatatos és alázatos munkával, itthon viszont azt érzem, hogy sokan egyből nagy lét és térdre boruló szurkolókat akarnak...

Lehet, hogy rossz példa, de a pksz is a semmiből indult, és mindenféle elismertség meg nulla pénz nélkül lett hosszú évek alatt felépítve, és közben senki sem reklamált, hogy miért nem dől a pénz és nem szidtuk az olvasókat, hogy milyen hülyék, mert nem tudják értékelni a mi "remek" munkánkat, hanem konokul, időt és energiát nem kímélve próbáltunk az olvasóknak megfelelni bízva abban, hogy idővel kifizetődik - no nem pénzben, mert az sosem fog - az állhatatosságunk. Nem akartuk elérni a fightnewst, mert tisztában voltunk vele, hogy az más kategória, hanem reálisan felmértük, hogy mi lehet a cél, és így nem csalódtunk, amikor csak töredéke látogatottságot produkáltunk hozzájuk képest.

A Bedák testvérek szerintem speciális helyzetben vannak. Eleve hátrány, hogy alacsony súlycsoportban bokszolnak, plusz a lehető legszerencsétlenebb időszakban kerültek ki, az itthoni helyzetet meg ismerjük...

Ami viszont bebizonyosodott, hogy aki tehetséges, arra felfigyelnek és igenis kap lehetőséget, még ha ez nem is itthon történik meg. Ne higgyük azt, hogy a mai világban a komolyabb promóciók nem veszik észre, ha feltűnik mondjuk egy magyar tehetség. Igenis rajta van a szemük a mezőnyön, és akiben van fantázia és üzleti lehetőség, arra le fognak csapni.

    2012-09-22 21:03:03

Ez az ezredik cikk arról, hogy itthon miért nincsen igazi profibox. Mikor fog végre arról szólni egy, hogy miképpen lehet újra megcsinálni, hogy legyen..:)

    2012-09-22 21:01:38

@JLB: Sok igazság van benne, de a "Kis pénz,kis foci;nagy pénz,nagy foci..."
Szerintem nem épp ide vág, mivel egy boxoló aki elkezdi a karrierjét, tudja hogy nem keresheti magát halálra az elején, és azért dolgozik hogy elérje azt hogy kereshessen.Valamint egy boxoló nem fogja azt megtenni hogy ha keveset kap, akkor nem boxol úgy mivel ha ő kikap, az egy szégyenfolt az ő mérlegén, de ha fociba kikap valaki, akkor még lehetnek elsők egy bajnokságon, de a boxoló már nem mossa le magáról a vereséget.

    2012-09-22 20:55:14

@Erwin: "A szurkoló viszont kegyetlen, és azt fogja mondani, hogy miért nézzem (fizessek érte?), vagy dicsérjem a (relatíve) gyenge hazait (akik sajnos időnként szemmel láthatón edzetlenül, mindenféle reális győzelmi esély - uram bocsá' akarat - nélkül lépnek szorítóba), mikor van ennél sokkal jobb is? "

Vannak nagyon tehetséges hazai bunyósaink ám! Csak mivel a hazai életszínvonal a béka segge alatt van, ezeknek a srácoknak melózni kell keményen, és ebből minimális lóvéból kell eltartaniuk magukat, és a családjukat is. Kérdem én, hol van idejük, és energiájuk napi 2 edzésre, hol van pénzük a normális kajákra, táplálék kiegészítőkre, akár a felszerelésükre? Hogyan villantsanak olyan szinten, ahogy az elvárható lenne?
Ezek biztosításához szponzori pénzekre lenne szükség, de ez egy ördögi kör, amiből nem lehet kitörni addig, amíg jelentős szemlélet váltás nem történik!
Ilyen szemszögből értékeljétek őket, és így mondjatok róluk véleményt, kritikát! Persze nyílván van az a kategória is, akiket az életben nem engednék ringbe.

» Bokszolo   válasz erre
    2012-09-22 20:52:30

@apa2: "Előbb produkció legyen aztán lesz közönség is" Valahogy így szokott lenni, a nézők nem hitelintézet :)

A másik oldalról viszont tényleg baromi tőkeigényes lehet szisztematikusan felépíteni egy bokszolót, a beletett sok munkáról nem is beszélve. "Kis pénz,kis foci;nagy pénz,nagy foci..."

A mai gazdasági helyzet biztos nem könnyíti meg egy promóter dolgát...ahhoz hogy legyen egy eladható bokszolónk, a rengeteg befektetett tőke és munka mellett kellene egy "sztáralkatú" bokszoló is, akiben van vmi plussz is, vagányság, finesz, ugyanakkor intelligens is. Nyilván ez sem terem minden bokorban...szóval szerintem sok tényező együttes megléte esetén nem lenne kizárt a siker, meg lehetne találni az emberek pénztárcájához vezető utat.

    2012-09-22 20:49:53

Hát szerintem is az anyagi helyzet a gáz, nem épp a színvonal.
Tehát természetesen tehetséggel is ki lehet ezzel törni, mert ha pl sokat jár külföldre az ökölvívó, és egyre feljebb ugrik a ranglétrán elérhet komoly szinteket.Tehát lehet hülye vagyok hozzá, nem a box szervezésére koncentrálok, de ha Pl: Manny Pacquiao-t vesszük.Ő is egy szegény országból származott, ahol nem volt olyan nagyon népszerű a box (ha jól tudom) Ő az első Fülöp szigeteki aki híres lett, és a legjobb lett.
Szerintem sok tehetséggel lehet elérni valamit, mert 70-80% arról szól

    2012-09-22 20:26:17

@Csepi: Amikor Kokó és Zsolt is kezdte,ugye megvoltak az alapok,amatőrben,ez egy dolog.A gazdasági helyzetre tudok csak mindíg visszakanyarodni,akk or azért más volt a szitu,annak idején amikor Félix beírt ide akkor is azt mondtam amit most neked is mondhatok sztem mindannyiunk nevében.Szeretjük a bokszot üdvözítünk minden próbálkozást,örülünk ha látjuk hogy valaki komolyan próbálja "pátyolgatni" a magyar profi ökölvívást.Elsősorba n azonban nem rajtunk múlik ennek az esetleges sikertelensége.A legkevésbé rajtunk.

    2012-09-22 20:25:07

Olyan ember kellene a bokszolók mellé aki tudja finanszírozni őket addig amíg pénzt hoznak. Külföldön is így működik, az elején csak viszik a pénzt a bunyósok ezt kellene "kibekkelni". A Csepi által felsorolt nevek közül Erdeit és Balzsayt az UBP cseszte el, illetve ők vették ki a pénzt belőlük. A Bedák testvéreknél nem a tudással van a gond, hanem az ismertséggel. Rájuk nem lehetne itthon gálát építeni, csak ki kell menni az utcára és megkérdezni hogy hány ember ismeri őket. Ez nem az emberek hibája hanem az elmúlt húsz évé, amikor a sportolók el lettek felejtve, helyettük inkább senkik lettek sztárolva a médiákban. Már amatőrként ismertté kellene tenni a sportolóinkat(bokszo lókat) így később könnyebb dolguk lenne "profiként eladni őket".

» fowler   válasz erre
    2012-09-22 20:24:52

apa2
Az a baj, hogy nem csak két autószerelő összecsapásáért nem fizet a tömeg, hanem Erdei Zsolt, Balzsay Károly, összecsapásaira sem. Épp ezért nem tudnak itthon ringbe lépni.

    2012-09-22 20:15:45

Előbb produkció legyen aztán lessz közönség is.Fordítva nem szokott ilyesmi megtörténni.Kevesen vagyunk akik nem szeretnénk itthon bunyózni látni Karcsit vagy Erdeit úgyhogy a szurkolókban nem gondolom hogy hiba lenne.Ha elmegyek a családdal moziba két felnőtt két gyerek az tíz rugó.Tehát meggondolandó.Ha azért nem áldozok pénzt hogy két autószerelőt munka után megnézzek egy tornateremben bunyózni, az hagy ne legyen az én hibám.Bár lehet hogy demagóg vagyok.

    2012-09-22 20:11:40

Ervin,
Köszönöm szépen az őszinteséget!
A hiányzó színvonalat említetted. Korábban már többen hivatkoztak erre, én épp ezért írtam bele a cikkbe, hogy lehet nekünk Erdei Zsoltunk, Balzsay Károlyunk, Bedák Zsoltunk és Palink is, ők sem kapják meg a hazai rendezéshez szükséges támogatást sem a médiáktól, sem a szponzoroktól, sem a szurkolóktól. Te komolyan mondod, hogy őket sem tartod megfelelő színvonalú versenyzőknek? Ha tényleg így látod, akkor viszont egészen más az értékrendünk a profi bokszot illetően.
Persze, tudom én, hogy az emberek jelenlegi anyagi helyzete miatt, nem várhatjuk el, hogy akár néhány ezer Ft-ért jegyeket vásároljanak, vagy utazzanak néhány száz km-t a mérkőzések helyszínére, és adott esetben megszálljanak egy hotelben, mint ahogy sok országban teszik, mert nincs rá pénzük. Épp ezért írtam le, hogy ezért nincs igazi profi boksz élet idehaza. Viszont, ha nincs rá pénzük, nem kaphatják, és nem is követelhetik tőlünk azt, amit azokban az országokban kapnak a szurkolók, ahol a jegybevételekből többszöröse folyik be, mint ami nálunk a legmagasabb tévés támogatásból sem elképzelhető. A tévés támogatásokból pedig olyan összegek, amikről itt sosem álmodhatunk. Ez mind az ország anyagi helyzetére vezethető vissza. Éppen ezért nem értem kritikusainkat, és jelenleg téged sem, hogy amikor a kritizált itthoni menedzselésről van szó, akkor miért nem veszed észre, hogy az ország anyagi helyzete a gond.

    2012-09-22 20:08:19

@Beast_Pete: "Hagyni kéne a fotballt, csak a pénzt dobjuk ki a semmire."

Az a baj, hogy a box egyéni sport. Emberek meg olyan, nem túl hálásak...:) Egy emberre pedig alapozni nem lehet üzleti szemszögből. Szal elég nyomi befektetés...:)

» Shaham   válasz erre
    2012-09-22 19:58:11

@Erwin: "A szurkolók hétről-hétre látják a legjobbakat, és amikor néha napján megnéznek egy magyar meccset, akkor azt látják, hogy ég és föld a különbség színvonalban... A szurkoló viszont kegyetlen, és azt fogja mondani, hogy miért nézzem (fizessek érte?), vagy dicsérjem a (relatíve) gyenge hazait (akik sajnos időnként szemmel láthatón edzetlenül, mindenféle reális győzelmi esély - uram bocsá' akarat - nélkül lépnek szorítóba), mikor van ennél sokkal jobb is? Én azt gondolom, hogy ha lenne színvonal, akkor a nézők többsége is leülne a képernyők elé, mert nyilván sokkal kellemesebb a hazai bunyósnak szurkolni, mint mondjuk egy mexikóinak."

Erről van szó kéremszépen. Nem hiszem én, hogy a mexikói kisgyerekek akik lejárnak boxolni nagyon tele lennének. Csak a mentalitás kissé más...

» Shaham   válasz erre
    2012-09-22 19:54:17

@Arcos Harcos: lényegesen több értelme lenne, mint egy újabb Való Világnak vagy Édenkertnek, amiben a semmirekellő műanyagot gyártják le. És igen, sajnos az évtizedek óta gyenge magyar focira többen kíváncsiak, miközben jó pár más sportág lenne, amelybe legalább érdemes lenne befektetni. Hagyni kéne a fotballt, csak a pénzt dobjuk ki a semmire.

» Beast_Pete   válasz erre
    2012-09-22 19:32:17

Minden tiszteletem mellet én azért több ponton is vitába szállnék Csepivel.

Nyilván belülről, promóterként máshogy, intenzívben érzékeli a kialakult helyzetet, de azért szerintem a szurkolók többsége sem látja teljen rosszul a szituációt, sőt...

A politikát nem idekeverve az tény, hogy ma sokaknak nem egyszerű az élet Magyarországon, és nyilvánvalóan egyre kevesebben vannak, akik akár csak pár ezer forintot is rá tudnak szánni pl. arra, hogy jegyet vegyenek bármilyen sporteseményre. Ezért viszont nem lehet kárhoztatni, hibáztatni senkit, mert az elég felelőtlen ember, aki adott esetben a családja napi megélhetését beáldozza ilyen célra.

A profi ökölvívás viszont érdekli az embereket, ez nem kérdés. Nézzük csak meg, hogy napjainkban szinte alig van olyan nagy gála akár Európában, akár Amerikában, amelyet nem láthatunk élőben a hazai sportcsatornákon. Ezek a tv-k is a pénzből és a nézettségből élnek, tehát ha a kutya sem nézné az hajnali adásokat, akkor nem áldoznának rá eseteként milliókat (emlékezzünk csak vissza, nem is olyan régen volt, amikor pont fordítva volt, és ritkaságszámba ment, ha a tv adott valami jó kis rendezvény).
És akkor véleményem szerint itt jön az, hogy ami egyik részről szerencse (itt a sok és könnyen elérhető közvetítésre gondolok), az a másik részről szerencsétlenség. A szurkolók hétről-hétre látják a legjobbakat, és amikor néha napján megnéznek egy magyar meccset, akkor azt látják, hogy ég és föld a különbség színvonalban... A szurkoló viszont kegyetlen, és azt fogja mondani, hogy miért nézzem (fizessek érte?), vagy dicsérjem a (relatíve) gyenge hazait (akik sajnos időnként szemmel láthatón edzetlenül, mindenféle reális győzelmi esély - uram bocsá' akarat - nélkül lépnek szorítóba), mikor van ennél sokkal jobb is? Én azt gondolom, hogy ha lenne színvonal, akkor a nézők többsége is leülne a képernyők elé, mert nyilván sokkal kellemesebb a hazai bunyósnak szurkolni, mint mondjuk egy mexikóinak.

Igen, erre most lehet azt mondani, hogy hiába van színvonal, vagy hiába tűnik fel egy-egy tehetség, ha nincsen pénz kimenni a csarnokba, akkor bukott a mutatvány. Erre azt válaszolnám, hogy a tv-s közvetítésekben mindig és mindenhol sokkal nagyobb pénz volt, mint a helyben eladott jegyekben. Nyílt titok, hogy pl. a Klitschko meccsek alatti reklámokból milyen durva pénz folyik be... Félix is alulról indult, neki sem pottyant a zsebébe a zsíros tv-s szerződés, hanem megdolgozott érte, és hosszútávra tervezett, nem akart egyből nagyot hasítani (ez most nem célzás volt, egyszerűen csak egy általános megjegyzés).

Összegezve az előbbi sorokat. Én azt gondolom (lehet tévesen), hogy ha van nézhető boksz, akkor nézők is lesznek, és a tv-k is le fognak csapni a lehetőségekre. Lehet, hogy nem fognak 10 ezres csarnokokat megtölteni, de a tv képernyők elé le fognak ülni az emberek, és talán idővel a csarnokokba is ki fognak járni. A nézőket pedig kár okolni, sőt, bármennyire is kritikusak, őket ki kell szolgálni, mert ők fizetnek a jegyért, miattuk tudják jó pénzért eladni a tv-k a reklámokat stb. Ezt külföldön már régen felismerték - más sportágakban is - és arra törekednek, hogy a nézőket maximálisan kiszolgálják nem csak a külsőségekkel, hanem a mutatott színvonallal, teljesítménnyel.

    2012-09-22 19:30:30

Amikor volt ilyen (Felix Promotion - személy szerint nagyon megutáltam amiatt, ahogy lelépett és szarban hagyta az embereit, de azért ennek ellenére elismerem az erőfeszítéseit akkoriban), akkor meg az volt, hogy mindenki ennek a mintájára csinált valami kis bohócklubot, ilyen-olyan promotion, a gyors pénzszerzés reményében (lásd pl Perutek-féle cucc). Aztán jó magyar szokás szerint indult az egymás basztatása, irigykedés, és egymás alá tevés. Ezért tartunk itt. Rácz úr hatékony segítség volt ebben.

    2012-09-22 19:29:44

@Arcos Harcos: Ez nem lenne egy rossz ötlet,fiatal bunyósokkal kellenne összehozni,akikre építeni is lehet a későbbiekben,vmelyik hazai sport-tévét esetleg meg is lehetne nyerni neki(kereskedelmi tv nehéz dió lenne)

» Árpád   válasz erre
    2012-09-22 19:12:34

Jó cikk,ez a magyar helyzet,nem lehet irreális dolgokat elvárni a hazai prómócióktól pénz hiányában.

» Árpád   válasz erre
    2012-09-22 19:10:08

Zoli, teljesen igazad van!
Sajnos nálunk a sokad rangú foci ülteti le az embereket a TV.-ellé, ill. a még szarabb minőségű falusi paraszt foci vonzza ki a kocsmából a csőcseléket, aztán mennek is vissza meccs után.
Aztán a fórumokon is jóformán csak a fanyalgó, okosabbnál okosabb szakértő folyatja a nyálát. Itt még sok víznek le kell folyni a Dunán, hogy jelentős változás legyen az ökölvívás megitélésében, és népszerűségében.

» Bokszolo   válasz erre
    2012-09-22 19:09:54

Egy Contender féle boxvalóságshow kellene.

» Arcos Harcos   válasz erre
    2012-09-22 19:03:44
fel