Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

2017 Csúcspontjai, 1/7: Az Év Meglepetése

2017-12-25 14:06:47 /
Az ökölvívás attól az egyik legigazságosabb sport, hogy bármikor bármi megtörténhet egy mérkőzés alatt. Egy vesztésre álló versenyző legyen akármekkora hátrányban, mindig csak egyetlen ütésre van a győzelemtől. A meglepetés legtöbbször a legváratlanabb helyzetekben következik be. Éppen ettől lepődünk meg a leginkább. Sokszor egy mérkőzés lefolyása alatt adódó változások instant meglepetés-faktort élesítenek be, amelyek váratlanul teszik feledhetetlenné az adott küzdelmet. Máskor előre leírt ellenfelek borítják a papírformát, és abszolválnak karrierformáló győzelmet. Lássuk, hogy melyek voltak a 2017-es esztendő legnagyobb meglepetései.
6. Srisaket Sor Rungvisai WP12 Roman Gonzalez, Nagylégsúly, WBC öv: A súlycsoportoktól független ranglista vezetője, Roman Gonzalez, miután negyedik kategóriájában is begyűjtötte a világbajnoki címet, kötelező kihívójával, Srisaket Sor Rungvisaival mérkőzött meg márciusban. Azt érezni lehetett Gonzalez nagylégsúlyú debütáló összecsapásán, hogy ez a kategória már túl magas neki, valamint azt is tudhatták, akik ismerték a divíziót, hogy a thai versenyző talán a legjelentősebb fizikai erővel megáldott versenyző 115 fonton, ám még így is helye van a mérkőzésnek ezen a listán. Sor Rungvisai zsinórban három összecsapást vállalt debütáló ellenféllekkel szemben Thaiföldön, majd megküzdött a sportág legmagasabban rangsorolt bajnokával, akivel szemben eleget tett ahhoz, hogy két pontozó is kihozza. Könnyen lehetett ezt a mérkőzést Gonzaleznek pontozni - annak ellenére is, hogy a veretlen nicaraguai padlózott a nyitó felvonásban - , ám a kontraszt Sor Rungvisai ellenfeleinek minőségében, valamint a mutatott forma egy P4P bajnokkal szemben elég jelentős ahhoz, hogy a véleményes pontozás ellenére említésre kerüljön a mérkőzés.

5. Jeff Horn WP12 Manny Pacquiao, Váltósúly, WBO öv: Jeff Horn legjobb ellenfeleit egy veterán korábbi bajnok (Randall Bailey) és veterán korábbi kihívó (Ali Funeka) nevéből álló rövid lista alkotta, mielőtt az ausztrál mesebeli lehetőséget kapott a legendás Manny Pacquiao ellen. A filippínó versenyző már bőségesen túl volt a zeniten, ám még így is eleget tett a legtöbb szakértő szerint, hogy megmentse büszkeségének maradékát a kenguruk földjének szülötte ellen, ám a három döntnök másképp gondolkodott, így Jeff Horn nem csak a WBO övét zsebelte be, hanem (legalábbis papíron) az év egyik legnagyobb meglepetését is okozta a bokszvilágban.

4. Sadam Ali WP12 Miguel Cotto, Nagyváltósúly, WBO öv: Miguel Cotto már nyáron kijelentette, hogy az idei esztendő az utolsó, amelyet aktív profi ökölvívóként tölt el. Miután a puerto ricói sztárnak nem sikerült komolyabb ellenfelet szerződtetni, így maradt egy langyosnak tartott búcsúmérkőzés, amely körül komoly felhajtást keltett az HBO, hogy képes legyen felkelteni az emberek érdeklődését az eseményre. Mindenki Cotto visszavonulására koncentrált, miközben Sadam Ali arra készült, hogy belepiszkol az ünneplésbe, és világbajnoki címet csatol a derekára december 2-án. A meglepetés első hullámai a mérkőzés korai meneteiben jelentkeztek, amikor a váltósúlyban is marginális erejűnek számítő Ali ütései többször megcsípték Cottót, aki néhány éve könnyedén kihordta lábon Saul Alvarez középsúlyú bombáit is. A találkozó során Cotto bal bicepsze megsérült, ami tovább rontott a négy súlycsoportban is világbajnoki címig jutó versenyző megtépázott esélyein. Az utolsó menetekben is összeszedett Ali szoros, ám megérdemelt győzelmet húzott be 12 menet után megosztott pontozással.

3. Tony Bellew TKO11 David Haye, Nehézsúly: A találkozó egy felhízott nehézsúlyú, valamint egy évek óta sérülések által sujtott pályafutású korábbi világbajnok versenyző ütközete volt, ám köszönhetően Eddie Hearn tehetségének, valamint a bunyósok extrovertált, szenzációhajhász habitusának, a párosításból az idei év egyik ügyeletes sztármérkőzése vált Angliában. Az esélyek ennek ellenére nyilvánvalóan az évek óta nehézsúlyban vitézkedő Haye oldalán álltak, aki nem csak nagyobbnak, ám jobb alapképességekkel megáldottnak, valamint tehetségesebbnek is számított a korábbi cirkálósúlyú címvédő Bellew-nál. A gátlástalan felvezetés után jött a találkozó, Tony pedig okos lábmunkával és jó ütemérzékkel oldotta meg, hogy elkerülje a padlót masszív tűzerejű riválisával szemben. A korai menetek után feltűnt, hogy David lábsérüléssel küszködik, ami nem segítette a helyzetét. A látványos és dramaturgiailag intenzív ütközet a tizenegyedik felvonásban ért véget, miután Bellew padlóztatta Haye-t, Shane McGuigan pedig bedobta a törölközőt, megvédve versenyzőjét a komolyabb károsodásoktól.

2. Robinson Castellanos RTD7 Yuriorkis Gamboa, Nagypehelysúly: Az olimpiai aranyérmes, majd többszörös profi világbajnok Gamboa nem hazudtolta meg kubai mivoltát, amikor koncentrációs, valamint anyagi jellegű problémák miatt parkolópályára került a karrierje néhány évvel ezelőtt. Az utolsó esélyt idén kapta meg Yuriorkis, amikor a Golden Boy Promotions leigazolta, és az első összecsapásán azonnal képernyőre tette az ESPN csatornán. Gamboa azonban, mint kiderült, nem gyulladt fel a bizonyítási vágytól. Ellenfele, a mexikói Robinson Castellanos klasszikus felhozóemberként indította pályafutását, mikor 3-7-es mérleggel állt tíz találkozó után. Az akarata azonban az elmúlt egy évtizedben világranglistás pozícióig emelte őt. Robinson úgy élte meg az ESPN csatornán adódó főmérkőzés részvételének lehetőségét, ahogy kell, és ahogy Gamboa soha sem tudta értékelni, amit az úgy nevezett "szabad világ" nyújtani tudott számára. Castellanos a harmadik és a negyedik felvonásokban is padlóztatta a kubait, kitartásával és rámenősségével kiütötte a lelket Gamboából, aki a hetedik etapot követően hátat fordított a küzdelemnek.

1. Caleb Truax WP12 James DeGale, Nagyközépsúly, IBF öv: Hogy mitől más ez a meglepetés, mint a többi? James DeGale nem egy idejét múlt, veterán bajnokként lépett szorítóba, mint Manny Pacquiao. Nem egy visszavonuló címvédőként, mint Miguel Cotto, aki ezzel üzletileg sebezhetővé vált. Nem egy súlycsoportokat váltó versenyzőként, mint Roman Gonzalez, aki fizikailag nagyobb ellenféllel szemben kellett, hogy mérkőzzön. James DeGale egy veretlen, ereje teljében lévő világbajnok volt, aki számára nyitva volt az átformálódás alatt álló nagyközépsúly trónjának kapuja. Caleb Truax nem volt veretlen reménység, és nem élvezett hazai pályát, mint Jeff Horn. Nem élvezett fizikai erőfölényt, mint Srisaket Sor Rungvisai. Egy olyan kihívó volt, akit azért szerződtedtek, hogy DeGale-t melegen tartsák egy potenciális címegyesítésig, amelyet a WBC címvédője, David Benavidez ellen terveztek. Truax korábban mindhárom komolyabb ellenfelével szemben kapitulált, legutóbb tavaly áprilisban bukott el Anthony Dirrellel szemben mindjárt az első felvonásban. Semmi sem sejtette a sikerét, ő azonban felnőtt a feladathoz, és tisztán kipontozta veretlen ellenfelét. DeGale tizenegy hónapot hagyott ki, valamint nyáron műtötték egy vállsérülés miatt. Ám mindezt bekalkulálva kapta Calebet ellenfélként, aki úgy döntött, átfirkálja a koreográfiát, és világbajnoki címet tesz a családi karácsonyfa alá. Az amerikai kihívó hatékony erőbokszot mutatott be, és tiszta pontozással múlta felül a hazai szurkolói előtt kapituláló DeGale-t.

Különdíj:

Ulises Lara WP10 Moises Fuentes, Harmatsúly: A korábbi szalmasúlyú világbajnok Fuentes egy csúnya vereséggel fejezte be a 2016-os évet a tehetséges Kosei Tanakával szemben, ám még így is hatalmas meglepetésnek számított, amikor júliusi visszatérésén tíz menetben kipontozta őt a felhozóember Ulises Lara. Lara mérlege a mérkőzés előtt 17 győzelem mellett 15 vereséget számlált, ám ez nem akadályozta meg őt abban, hogy - e sorok írója szerint - hét felvonást is bezsebeljen a korábbi címvédő Furentesszel szemben. A felek októberi visszavágójára Moises koncentráltan érkezett, és az első felvonásban megállította Larát.

Bokszkedvelők, szerintetek melyik volt az év legnagyobb meglepetése, és miért?

Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Volt még nagy meglepetés volt az oddsokat tekintve, bár ezek kevésbé jelentős meccsek voltak:

Kimura - Shiming
Dimitrenko - Granat
Aleem - Khytrov
Murat - Boesel
Okawa - Farmer
Alvarado - Shafikov
Hooper - Salamov
Kownacki - Szpilka
Berchelt - Vargas
Zhakiyanov - Warren
Sultan - Casimero

» northpaw   válasz erre
    2017-12-27 15:39:35

@antonio: Igen de Billy gyereket se hitte senki komoly bajnoknak. Ahogy már említve volt, nem a győzelem, hanem a győzelem mikéntje volt meglepetés, legalábbis számomra.

    2017-12-27 08:17:36

Lemieuxot már GGG előtt se hitte senki komoly kihívónak !

» antonio   válasz erre
    2017-12-26 19:28:22

@Romsy: Nekem nem az volt a meglepetes, hogy Saunders gyozott hanem, hogy annyira konnyen gyozott. Az Akavov meg Monroe elleni meccset elnezve egyszeruen nem lattam benne, hogy olyan format fog mutatni a kanadai ellen.

» Slajos   válasz erre
    2017-12-26 19:14:37

@ManU1: abban az volt a meglepetés, hogy itt nagyon sokan azt hitték Lemieuxről, hogy a Golovkin meccs után megfogták, kicserélték és már alkalmas is lett világbajnoki meccsekre.

    2017-12-26 18:06:05

@fixpont: Haye idejében is gagyi volt a cirkáló, egyetértek most valamivel jobb azért.

» nagygeza   válasz erre
    2017-12-26 15:08:24

a cirkalo sosem volt jo, most sem az, az lehet, hogy a legjobb amiota letezik, de ennek a tornanak a szinvonala mas sulycsoportok meccseihez kepest meg mindig csak kozepes, pl. eddig egy klasszis meccs sem volt, remeljuk majd az elodontok, nem mondom, hogy rosszak, de semmi extra

» fixpont   válasz erre
    2017-12-26 14:13:05

@ManU1: Ez a Legbosszantóbb eredmény kategóriába tartozó mérkőzés volt.

» pepegross   válasz erre
    2017-12-26 10:16:33

Itt egy kis összeállítás, ez is egy vélemény a legjobbakról: https://youtu.be/tVc ...

» ogreface   válasz erre
    2017-12-26 10:05:52

@Slajos: Szerintem is!

» ogreface   válasz erre
    2017-12-26 09:58:28

Kicsit azért csodálkozom, hogy a "meglepetés" hozzászólásoknál már senkit sem lepett meg / sőt! /, holott a tippjátékban gyakorlatilag senki sem voksolt Alira Cotto ellen. :)

» ogreface   válasz erre
    2017-12-26 09:57:26

@fixpont: "..remenyre ad okot a cirkalo torna habar a szinvonal eleg kozepes.."

Szerintem meg a cirkalo meg sosem volt ilyen szinvonalas amiota megalapitottak.

» Slajos   válasz erre
    2017-12-26 09:54:41

@ManU1: Szerintem mondjuk az minden volt csak nagy meglepetés nem.

» isildurzeroTMT   válasz erre
    2017-12-26 09:46:24

Az első hatba lehet nem férne be, de számomra mindenféleképpen meglepetés, és az első tízben biztosan megállja a helyét ahogy a mindegyikünk által lesajnált Billy Joe kibokszolta Lemieux-öt.

    2017-12-26 08:37:58

@Leon: Én csak azért kérdeztem mert rajta kivul nem nagyon volt olyan aki hitt a lusta, dagadt, kiégett, inaktiv, D kategóriás Stiverne győzelmében.

    2017-12-26 07:40:40

Jeff Horn WP12 Manny Pacquiao
1. Meglepett,hogy Horn egyáltalán végigállta a mérkőzést.
2. A második meglepetés az volt,hogy ekkora név ellen ki merték hozni győztesnek.
3. Az lenne,ha esélye lenne a Crawford elleni meccsen.

» pepegross   válasz erre
    2017-12-26 07:02:28

Azért vártam Stiverne győzelmét, mert Wilder nem vert meg kemény embereket előtte. Valamint ha az 1. menetben össze vissza ütötte Wilder Stivernét, de kiütni nem tudta. Akkor miért ne tudna legalább 6 menetet állni Stiverne a visszavágón, mialatt akár egy kontrával kiütheti az ellenfelet ?
Jogos, nem láttam Stiverne meccset az 1. Wilder meccs óta.
Ami valójában történt : Wilder lett sokkal jobb. Ez a Wilder az 1. meccsen lévő Stivernét is kiütötte volna a 3. menetig bezárólat.
Nem Deontey és nem Jersey Joe vagyok. Voltam itt más nevekkel (Leonard, Nigel), de nem voltam tul aktiv.

    2017-12-26 01:37:20

@Leon: Jersey Joe? :)

    2017-12-25 21:40:36

@kovban: Deontay regelése lenne? :)

» nagygeza   válasz erre
    2017-12-25 21:11:12

@Leon: Ez komoly? Stiverne-t vártad győztesnek? Egyáltalán adtál esélyt neki? Azok után, hogy 100 éve bokszolt utoljára, és az uccsó ellenfele is leütötte?

» kovban   válasz erre
    2017-12-25 20:00:10

Az első mondat tárgyában nem egyezünk. Engem kimondottan bosszant, amikor egy olyan nyer, aki addig egyértelműen hátrányban volt.

» Untouchable   válasz erre
    2017-12-25 19:56:54

@Kane: Nem értem miért Crawford az első ott a 4 öv de nincs nagy név akit legyőzött, talán Gamboa de ő kisebb volt és szellős védekezésű.

» nagygeza   válasz erre
    2017-12-25 19:17:06

Továbbá most látom van ilyen kategória is, ha P4P listát kéne készítenem az így nézne ki:

1.Crawford
2.Golovkin
3.Lomachenko
4.Canelo
5.Spence
6.Joshua
7.Uysk
8.Mikey
9.Rungvisai
10.Inoue

    2017-12-25 18:28:22

@nagygeza: Én azért biztam akár Stiverne győzelmében is, hisz előtte Wilder nála inkább sokkal rosszabb embereket vert meg, és sokan hitték Wildert lufinak. Illetve Stiverne mégiscsak egy korábbi világbajnok volt, Arreolát is megverte, és az egyetlen volt, akit Wilder nem tudott kiütni. Hasonló meccset vártam, mint az első volt, inkább Stiverne győzelemmel. El tudtam képzelni egy Wilder győzelmet is a későbbi menetekben, az 1. menetes durva KO lepett meg, nem önmagában Wilder győzelme.

    2017-12-25 18:22:40

A meglepi díjat nálam Bellew nyerte, azt hittem Haye leüti a fejét a nyakáról de már a sérülés előtt is jobb volt. Az év kiütése a Garcia-Zlaticanin, az év csalódása Kovalev volt Ward ellen, az év meccse nálam a Golovkin-Canelo, ami az év menete címet is vitte az utolsó felvonással, az év legjobb teljesítményét Crawford és Lomachenko nyújtotta. Az év felfedezettjével nagy bajban vagyok, talán Rungvisai cáfolt rá legjobban az előzetes várakozásokra.

    2017-12-25 18:21:43

@Moorer: de csak nagyon picit jobb vagy talan semmivel, csak kiegyenlitettebbnek tunik, mert AJ meg nem vette at azert ugy a hatalmat, a kiegyenlitetettseg jobb szinben tunteti fel

» fixpont   válasz erre
    2017-12-25 17:40:44

szamomra a legnagyobb meglepetes az volt, hogy Kova feladta Ward ellen lenyegeben, a legnagyobb csalas a Canelo-GGG 118-110, Bellew gyozelme Haye ellen szerintem a legnagyobb bravur, Gamboa, Cotto, Pac mar regen inkabb csak a nevukbol elnek, ezert szamomra nem akkora meglepetes, Csoki KO veresege sem, nala is latszott mar az elso meccs utan amikor a fizikuma mar nem eleg annyira azert nem jo boxolo hogy athidalja, az is meglepetes ahogy Rigo kiszallt a meccsbol, az ev 3 nagy nyertese Crawford, AJ es Loma, mglepetes tovabba, hogy a valtosuly elegge leult, remenyre ad okot a cirkalo torna habar a szinvonal eleg kozepes, felnehezben is rendezni kellene hasonlot mivel a kiraly visszavonult es nem latszik egyelore ki veszi at a helyet, legizgalmasabb meccs amiben vegig feszultseg volt es ide is oda is mehetett volna: Klicsek-AJ ...most kb mindent idehanytam ami 30 masodpercen belul eszembe jutott az evrol :DDD

» fixpont   válasz erre
    2017-12-25 17:39:27

@patton: Picit jobb azt írtam. Addig csak Wlad volt vagy a testvére de nem voltak jó kihívók, most sem bővelkednek de ketten egyértelműen megverték Wladimirt és ha nem hurkákkal múlatná az idejét Wilder is elismertebb lehetne.

» Moorer   válasz erre
    2017-12-25 16:53:14

@Moorer: Jobb lett a nehézsúlyú?Ezt fejtsd ki kérlek.

» patton   válasz erre
    2017-12-25 16:41:51

@Moorer: Az is nagy meglepetés volt hogy Mayweather összeállt McGregorral.

» nagygeza   válasz erre
    2017-12-25 15:19:07

A régi emberek visszavonulása vagy visszaesése zajlik, Mayweather Cotto Haye stb. A váltósúly gyengébb lett, a nehézsúly picit jobb, a félnehéz és cirkáló megerősődött.

» Moorer   válasz erre
    2017-12-25 15:04:05

Haye veresége volt meglepő de hát féllábbak ki tudna jól bokszolni. Nem rossz Bellew de nagy szerencséje volt, félnehézsúlyú alkat ő max cirkáló de ugye ott ki is ütötte őt Stevenson.

» nagygeza   válasz erre
    2017-12-25 14:48:54

@Leon: Nálam nagyon nem volt meglepetés sőt szerintem a nagy többségnél sem, az első meccs is sima volt azóta Stiverne meg nem is nagyon bokszolt, pár menetnél többre nem számítottam.

» nagygeza   válasz erre
    2017-12-25 14:38:12

Jo osszeallitas, bar szamomra az EV meglepetese Stiverne gyors veresege volt Wildertol.

    2017-12-25 14:24:28
fel