Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Dejan Zlaticanin vs Mikey Garcia: Felvezetés a mérkőzéshez

2017-01-28 22:03:07 /

A helyi idő szerint ma esti las vegasi gála első világbajnoki összecsapásán a könnyűsúlyban hosszú ideje pozícióban lévő, és végül tavaly júniusban címet szerző Dejan Zlaticanin a kontraktusok által évekre befagyasztott karrierjét újjáépíteni igyekvő Mikey Garcia ellen teszi kockára övét. A WBC szervezet által szankcionált találkozó mindkét ökölvívó számára kaput jelent valahová, ahol még nem jártak korábban.

 

Dejan Zlaticanin

Nemzetiség: Montenegro
Mérleg: 22-0, 15 KO
Cím: WBC könnyűsúly, 2016-
Súlycsoport: Könnyűsúly (135 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring), 2. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-0, 1 KO

vs

Mikey Garcia

Nemzetiség: USA
Mérleg: 35-0, 29 KO
Cím: WBO pehelysúly, 2013; WBO nagypehelysúly 2013-2014
Súlycsoport: Kisváltósúly (140 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: 4-0, 2 KO


A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.01.28., Las Vegas, Nevada, USA

A súlycsoport világbajnokai: Dejan Zlaticanin (WBC), Jorge Linares (WBA/Ring), Robert Easter Jr (IBF), Terry Flanagan (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 9/10

*

Dejan Zlaticanin tudja, mit jelent a közép-európai bunyósok hendikepjével indulni meg az úton, és körömszakadtáig küzdeni azért, hogy megkapjon egy lehetőséget, ami másoknak talán az ölébe hullik.

A montenegrói öklöző profi pályafutása első hat évében hazáján kívül Szerbiában és Boszniában vállalt mérkőzéseket. Mindent lehetőséget megragadott, amely az útjába került, hogy tapasztalatot gyűjtsön, és tovább mászhasson a bokszvilág végeláthatatlan hegycsúcsa felé.

2013-ban karrierje addigi legkeményebb ellenfelével, az orosz származású, ám Spanyolországban érvényesülést remélő Petr Petrovval mérkőzött Zlaticanin. Az montenegrói tűzgolyó tizenkét menetben tisztán győzte le a korábbi világbajnoki kihívó Petrovot, amellyel újabb lépést tett az úton.

Az igazi áttöréshez azonban egy évvel később Skóciába kellett utaznia Dejannak, ahol a helyiek büszkesége, Ricky Burns igyekezett elveszített világbajnoki címe után friss lendületet adni pályafutásának. A skót versenyző menedzsere azonban rosszul mérte fel az erőviszonyokat, és Zlaticanin akaratos stílusával legyűrte a mellette súlytalannak tűnő korábbi többszörös világbajnokot.

Kilenc hónappal a Burns elleni győzelmet követően megcsörrent a montenegrói bunyós telefonja, és olyan ajánlatot kapott, amelyről az addig minden bizonnyal csak álmodhatott. 2015 tavaszán ugyanis leszerződtette őt az erősen terjeszkedő és saját televíziós sorozatát napokkal korábban megindító Al Haymon.

Zlaticanin júniusban vívta első összecsapását Amerikában a hozzá hasonlóan keményöklű, veretlen Ivan Redkachcsal szemben. Dejan a negyedik menetre őrölte fel ukrán ellenfelét, ezzel pedig ő lett a WBC szervezet kötelező kihívója 135 fonton.

A világbajnoki címmérkőzés sem jött azonban első hívásra. A zöld öv tulajdonosával, Jorge Linaresszel kétszer is megállapodásra jutott a montenegrói ökölvívó és csapata, ám a címvédő mindkétszer sérülést szenvedett, majd inkább a nagyobb bevétellel kecsegtető Anthony Crolla elleni angliai mérkőzést választotta.

Zlaticanin végre 2016 júniusában, majd egy teljes éves kihagyást követően megkapta a lehetőséget a megüresedett világbajnoki címért, amelyet a bolíviai beugróellenfél, Franklin Mamani három menetben történő ledózerolásával be is gyűjtött.

Mikey Garcia karrierje sokkal olajozottabban ívelt felfelé, miután a komoly ökölvívómúlttal rendelkező család legifjabb sarját a szakma legjobbjainak számító mérkőzésszervezői irányították a világbajnoki cím felé. A Top Rank istállóval szerződésben álló öklöző pehelysúlyban szerezte meg az első övét, miután technikai pontozással felülmúlta a WBO szervezet címvédőjét, a kemény Orlando Salidót.

Garcia egy Juan Manuel Lopezzel szemben négy felvonásban elkövetett brutális mészárlást követően egy kategóriával feljebb is behúzta a WBO világbajnoki címét.

A történet itt vett csúnya fordulatot.

Mikey nem értett egyet a pályafutását koordináló Bob Arum munkájával, és a kommunikációs zavarok, értetlenségek, és büszkeségből táplálkozó álláspontok az ökölvívó legjobb éveiből elfolyó inaktív évekbe torkollottak.

A mexikói származású versenyző harminc hónapos passzivitást követően tavaly nyáron lépett ismét kötelek közé a korábbi világbajnok Elio Rojasszal szemben. Mikey-nak szüksége volt két menetre, amíg megtalálta a távolságát és ütemét hangsúlyos jabjéhez és hátsóegyeneseihez. A találkozó a negyedik körben ért véget. Rojas addigra már négyszer járta meg a padlót.

A hajnali összecsapás ennek ellenére Garcia karrierje egyik legnehezebb találkozójának számít. Zlaticanin egy alacsony, masszív felépítésű, hatalmas fizikai-, és jelentős ütőerővel megáldott verekedő, aki mindennél jobban tudja, merre tart. Éhes és elszánt versenyző, aki nem retten vissza semmitől, és ismeri a saját határait.

Az sem kizárt, hogy Mikey túl korán vállalt be egy ennyire veszélyes ellenfelet. Dejan talán tömzsi, és fizikai paramétereiben ellenfelétől elmaradó ökölvívó, ám egy született könnyűsúlyú versenyző, aki könnyen bajba sodorhatja a minőségi visszatérését éppen ezen a találkozón megkezdő Garciát.

A bátyja, Robert irányítása alatt készülő korábbi kétszeres világbajnoknak ezt az összecsapást nem erőből kell megoldania. Mikey-nak használnia kell kivételes ringintelligenciáját, dörzsöltségét, vegytiszta technikai képzettségét. Kontrollálnia kell a küzdelem minden egyes pillanatát, hogy képes legyen elkerülni az állcsúcsa felé repülő bombákat, amelyek kétségtelenül rossz szándék által lesznek vezérelve.

Garcia képes volt megoldani Orlando Salido hasonlóan nyomulós, erőteljes bokszát. Az az összecsapás azonban 2013-ban volt, amikor Mikey abszolút felfutása csúcsán járt.

Zlaticanin végre megkapta a lehetőséget, amely megváltoztathatja az életét. Egy meglepetés győzelemmel Dejan könnyen egy vérbeli szuperderbin találhatja magát, amelyet a tavaszi Jorge Linares vs Anthony Crolla WBA/Ring visszavágó mérkőzés győztese ellen ígért be a WBC szervezet.

Vajon melyik fél húzza be élete eddigi legfontosabb összecsapását, és lép be a kapun, amely új minőséget ad hosszú évek vérrel és verejtékkel befektetett munkájának?

A mérkőzésre adott TIPPem megtekintéséhez KATTINTS IDE.

Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@Ultrasberry1990: Ő egy elég jó amatőr volt, nagyon képzett, okos bunyós, meg nem is gyenge. 31 éves már, gondolom nem akarnak sokat szarozni felhozóemberek ellen, Saunderst például simán megverné szerintem már most. Golovkin ellen nálam esélytelen a győzelemre, szóval középsúlyban nem valószínű hogy lesz világbajnok, már hogyha a kazah begyűjti a WBO övet is.

    2017-01-29 21:46:37

@fixpont: Azt nem tudom kitől de olvastam pár embertől bár lehet így ebben a formában , hogy a suska arányában kevés lenne a kihívással ellentétben . Ha így volt akkor elnézést , viszont GGG ha nyomot akar hagyni az emberekben akkor el kell(ene) vállalnia ezt a kockázatot . Középsúlyban tényleg nincsenek húzónevek és a kor sem neki kedvez azért .

» Ultrasberry1990   válasz erre
    2017-01-29 12:55:38

@Ultrasberry1990: "Nem is értem miért mondják azt sokan , hogy nincs semmi értelme felmennie Golonak mert nem sok kihívás van neki fentebb ... "

Mert ilyet nem allitott senki. Pont az ellenkezoje all fenn, nagy kihivas, de a kihivashoz kepest jelentektelen penz, mert nincsenek nagy nevek csak felnehezben. Garcia tobbek kozott azt az utat koveti amit May es Pac is kovetett, kozeliteni a valtohoz, ahol a penzes meccsek vannak, vagy nagyobb kockazatert nagyobb penz, ez pedig nincs meg GGG eseten.

» fixpont   válasz erre
    2017-01-29 11:53:55

@Peacock: Nem is értem miért mondják azt sokan , hogy nincs semmi értelme felmennie Golonak mert nem sok kihívás van neki fentebb ...
Zurdo Ramirez is jónak tűnik , Groves nem egy csillag de az ütőereje végett érdekes ellenfél lehetne , Callum Smith is magas srác vele sem feltétlen lenne könnyű dolga még ha nem is látok a srácban vb esélyeket , a kis Eubank is itt tanyázik bár eddig csak szájalt Golonak és itt van Benavidez is .
Apropó ki mit tud Sergiy Derevyanchenkoról ? A középsúlyban a boxrec szerint az 5. mindössze 9 meccsel a háta mögött .

» Ultrasberry1990   válasz erre
    2017-01-29 11:39:09

Azannyat micsoda KO volt! Zlatican percekig nem volt maganal.
Mikey az elejetol a vegeig kezben tartotta a meccset, nagyon jol, okosan bokszolt. A visszatero meccse utan feltem, hogy mar nem fogja tudni hozni a szunet elotti formajat de ugy latszik hogy vissza van az.
Nagy meccsek johetnek meg ezek utan a karriereben.

» Slajos   válasz erre
    2017-01-29 09:55:10

Vajon mi volt Zlaticanin elkepzelese? Ment elore folyamatosan ezzel a szellos kettosfedezekkel, alig utott es kapta a talalatokat. Durva KO volt. Garcia nagyon jo volt.

» Istvan   válasz erre
    2017-01-29 09:51:05

Tudtam en, hogy a meccs utan mindenki rola fog beszelni. Nagyon szep KO volt, de egyertelmuen Zlaticanin hibaja volt, le kellett volna mennie terdre, hogy szamoljanak, de allva akart maradni, kicsit elvesztette az egyensulyat, es amikor fordult vissza megkapta a tiszta utest ami lampaoltas. Sok bunyos jar igy, nem ertem miert nem tanitjak jobban ha bajban vagy terdelj le. Mikey akkor is siman nyert volna persze, de hosszabb lett volna a meccs.

Mindenki Crawford vagy Loma meccsrol beszel mar, remelem osszejonnek. Szep volt Mikey!

» fixpont   válasz erre
    2017-01-29 08:25:22

szép ko volt :D :D

» professor002   válasz erre
    2017-01-29 05:43:42

@schneider999: Itt a Garcia meccs egésze aki nem látta (én is lemaradtam élőben):
https://youtu.be/YCs ...
Hát ez klassziskülönbség volt. Oda a ringrozsda.

» Peacock   válasz erre
    2017-01-29 05:15:55

Hát sracok ez brutális volt mindenhol Zlaticanin erejét emlegettek de akkor mivan Garciaval? Piszok jo bokszoló,nagyon jo lett ez a súlycsoport.

» schneider999   válasz erre
    2017-01-29 04:36:54

@Ultrasberry1990: Na ja, nagyközépsúlyúként majdnem 190 centi (188 a boxrec szerint, a félnehézsúlyú Kovánál is 5 centivel magasabb), és nem az a hórihorgas szurkálgatós hanem a legtöbb ütése meg van húzva. Testtömegéhez képest ütőereje kb. mint Kovalevé, és jóval dinamikusabb, aggresszívabb (és persze üthetőbb és kevésbé taktikus is azért így).
Ha Golo felrándulna nagyközépbe, akkor pár ilyen speciális (kimagaslóan magas, nagyütő) ellenfél ellen igen érdekes meccsei lehetnének (mivel Golo középsúlyban sem nagy), már ha addig Benavidez vb lesz (3 listán is ott van). Ami egyáltalán nem biztos mert eddig nem voltak top ellenfelei, és így azért könnyebb villogni, meggyőzőnek és lehengerlőnek lenni. Ramirez pld. Ábrahám ellen talán gyengébbnek tűnhetett, de nagyon nem mindegy hogy ki ellen bokszol az ember a ringben, könnyen lehet simán kibokszolná Benavidezt. Remélhetőleg hamarosan lesz top 10-és ellenfele is, és akkor okosabbak leszünk. De nekem kicsit túl nyílt sisakosnak tűnt az eddigi meccsein.

» Peacock   válasz erre
    2017-01-29 04:07:43

Jöhetne már ez a meccs :)
Most ment le a Benavidez találkozó és elképesztő milyen brutálisan erős ez a srác , kb elképedtem .

» Ultrasberry1990   válasz erre
    2017-01-29 02:57:32

D.Zlaticanin (2,62-3,00) - M.Garcia (1,36-1,44)

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2017-01-28 23:51:17

@fixpont: There you go, man! ;-)

» IMiKeT   válasz erre
    2017-01-28 22:10:26
fel