Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Visszatekintés a székesfehérvári Felix Promotion gálára

2016-11-15 18:13:26 /Jeges fuvallatok között érkeztünk meg a székesfehérvári Lakeside Hotel konferencia központjába szombat este, hogy nyomon kövessük a szorítóban történő eseményeket a Felix Promotion rendezvényén. Miután átvettük a jegyeket, felhúztuk a karszalagokat és leadtuk a kabátokat, beléptünk a színültig megtelt csarnokba, és elfoglaltuk a helyünket, hogy ráhangolódjunk az este első összecsapására.

A hat menetre kiírt találkozót nagyközépsúlyban rendezték meg Egedi Renátó és Török Ferenc között. Mindkét versenyző szerepelt a szeptemberi várpalotai gálán is, ahol már tanúbizonyságot tettek keménységükről. Egedi az első menettől kézben tartotta a mérkőzést, és a felvonások előrehaladtával egyre komolyabb verést osztott ki a szorító peremére szoruló Töröknek. Ferenc arca véres és puffadt volt, amikor a ötödik menetben véget ért a találkozó. Egedi fantáziadús és kombinatív ökölvívást mutatott be, és a két, Kis Mátéval szembeni döntetlenje után újra a magasba emelték a kezét.

A nehézsúlyú Dóczi Tamás debütáló mérkőzését vívta a tapasztalt, szívós Farkas Gáborral szemben. A négy menetes találkozó nyitó etapja Dóczi féktelen támadásával kezdődött, aminek az eredménye egy, ringkarrierjének első tíz másodpercében beszedett leütés lett. Farkas igyekezett további fölényre szert tenni a számolást követően is szédelgő ellenfelével szemben, aki azonban kihúzta a gongszóig. A második körre két, erejének javával elkészülő versenyző jött ki, akik közül Dóczi volt az, aki képes volt kontrollja alá venni a küzdelmet; a harmadikban viszonozta a padlóztatást a veterán Farkassal szemben, így a negyedik felvonás legongatása után ő örülhetett.

Az est harmadik összecsapását a szegedi Kis Máté vívta Duka Krisztiánnal szemben. Kis már Várpalotán is szimpatikus bunyót mutatott be, és ez most sem volt másképp. Máté hatékonyan használta ki technikai fölényét, és előbb testen ütötte le Dukát, majd a harmadik felvonásban egy brutális jobbhoroggal talált állcsúcson, amely azonnal pontot tett a mérkőzés végére. Kisre kifejezetten kíváncsi leszek a jövőben; amennyiben rendbe teszi a korábban jelentkező kondicionális problémáit, és lépcsőzetes terhelést kap, fényesen csillogó eredmények várhatnak rá a jövőben.

Laki Róbert a Profibox Promotion bunyósával, Kanalas Dáviddal mérkőzött meg egy hat menetre kiírt pehelysúlyú ütközet során. A találkozót a magasabb, és lábon aktívabb Kanalas kezdte jobban, aki ügyes bunyóval behúzta az első felvonást. Az emeleten elhelyezkedő öltözőkkel szembeni folyosó korlátján támaszkodva Darmos József épp megosztotta velem az emlékeit Lakiról, hogy miképp volt egy masszív, ügyes bokszoló már évekkel korábban is, amikor a kecskeméti edzőteremben együtt edzettek, és akit talán csak az választott el a válogatottságtól, hogy nem volt minőségi sparringpartnere a vidéki városban, amikor a türelmes és fegyelmezett bunyós a második körben átvette az irányítást, és egy szűk, kemény balhoroggal megállította Kanalast.

Az ötödik összecsapáson a debütáló Márton Balázs ellenfele a szeptemberben Berki Ferenccel szemben csak vitatott pontozással alulmaradó Kispál Zoltán volt. A nagyváltósúlyú találkozó a stílusok csatája is volt. A magas, jó mozgású Márton a nálánál jóval alacsonyabb kecskeméti versenyző kemény, rakkolós stílusával kellett, hogy megbirkózzon. Balázs ügyesen kezdte a mérkőzést, folyamatos mozgásban maradva lődözte feltartóztató ütéseit, a menet utolsó percében azonban Kispál remek ütemben lépett ki egy rövid balhoroggal, amely a köteleknél a padlóra küldte Mártont. A fiatal srác a felvonás hátralévő részében a túlélésért küzdött. A gong után rogyadozó lábakon tért vissza a sarkába, és nem tudott kitisztulni a második etapra sem.

Kispál érezte, hogy nem szabad visszaengednie a mérkőzésbe Balázst, és folyamatos nyomulásával, valamint hangsúlyos balhorgaival továbbra is dominálta a küzdelmet hősiesen harcoló ellenfelével szemben. Az összecsapásnak végül a felvonás derekán Flórián Béla mérkőzésvezető vetett véget. A szorító mellett állva leengedtem a kezemben tartott fényképezőgépet. A ringsarkába visszakísért bunyós üres, távoli tekintettel nézett bele a szemembe. Több mint ezren voltak az arénában ekkor, de Balázs végtelenül egyedül állt ott, a vereség magányának perzselő pőreségében. Tudtam, hogy nincs szó, amely hidat építhet e magány szigetére, így amikor később az öltözőbe léptem, némán ültem mellette... Itt pedig most ezt mondom: Gyerünk Balázs, csak erősebbé tesz ez a tapasztalat!

Berki Ferenc a cseh Tomas Bartunekkel találkozott egy hat menetre tervezett nagyváltósúlyú mérkőzésen. A budapesti ökölvívónak szüksége volt néhány percre, míg felvette a ritmust jól mozgó és ügyesen belépegető ellenfelével szemben, a második körben azonban egy gyomorszájra csapódott balhorogtól a padlóra került Bartunek. A cseh versenyzőnek nem volt ellenszere a testre egyre bátrabban indító Berkivel szemben, így a következő felvonásban egy újabb pontos balhorgot követően lezárult az összecsapás. Mind Kispál, mind Berki jó teljesítménnyel rukkoltak elő szeptemberi egymás elleni mérkőzésüket követően, így kifejezetten adná magát egy visszavágó, amelyen eldönthetnék, hogy melyikük áll készen a következő szintre lépni.

Az este legfelkapottabb és legizgalmasabbnak ígérkező párosítása következett a székesfehérvári Törteli Balázs és a budapesti Ifj. Mizsei György között. A felek a megüresedett Magyar bajnoki címért léptek szorítóba egy tíz menetes összecsapáson. Bevallom, nem voltam pártatlan ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban, így az izgatottság és szurkolás átitatta a szorító mellett megtapasztalt pillanataimat.

A korai menetekben még könnyebben érvényesült a hatalmas tapasztalatfölényből dolgozó Mizsei, ám a mérkőzés közepén az akaratos Törteli átvette az irányítást folyamatos oldalhajlásokból indított egyenesekkel, illetve kemény testütéseivel. György a mérkőzés egésze alatt mozgásban maradt, és a köteleknél végig veszélyes fogadó ütései voltak, miközben a hazai versenyző elsőszándékból támadott, és igyekezett ellopni a területet tapasztaltabb ellenfelével szemben. A stílusokból fakadóan látványos, izgalmas mérkőzést láthatott a közönség, amely erősen méltatta a hazai Törteli megmozdulásait. Tíz pörgős menet után a pontozók szoros eredményt hoztak, a megüresedett zöld öv így végül többségi döntéssel került Törteli Balázs derekára. A székesfehérvári bunyós pályafutása legcsillogóbb győzelmét aratta, hatalmas lépcsőfokot mászott meg, és jogosan remélhet a jövő évben komolyabb megmérettetéseket.

Harcsa Norbert hat menetes mérkőzést vívott az észt Sergei Melisszel szemben. A magyar versenyző a kezdő gongszótól kezdve irányította a küzdelmet, jóval könnyedebben bunyózott, és kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, mint a legutóbbi összecsapásán, Török Ferenccel szemben. Az ötödik etap végén egy pontos és erős jobbcsapottal megrogyasztotta az egyébként szűken védekező Melist, és végül minden felvonást megnyerve egyhangú pontozással húzta be a kötelezőt. Az alapképességei mindenképp magasabb ligában történő szereplésre predesztinálják őt, remélhetőleg komolyan veszi a munkát, és mielőbb láthatjuk színvonalasabb ellenfelekkel szembeni mérkőzéseken.

Az este másik címmeccsét a gála utolsó találkozójaként a nyíregyházi Kovács Zoltán vívta a tanzániai származású Cosmas Chekával szemben. Utóbbi a szombati összecsapását megelőzően a korábbi világbajnok Paulus Mosesszel mérte össze erejét Namíbiában. Épp Kokóval beszélgettem az afrikai versenyző öltözője előtt, amikor Cheka edzője megjelent, és érthetetlen artikulációval kérdezett valamit, amit csak nagy nehézségek árán tudtunk Istvánnal megfejteni. Kokó ezt követően elárulta, hogy a tréner ittas állapotban vett részt az eseményen.

Kovács szigorúan kezdte a meccset, igyekezett elsőszándékból irányítani a küzdelmet, ám a mozgékony és remek ütemérzékű afrikai versenyzővel szemben ez nem volt könnyű feladat. Zoltánnak szüksége volt a koncentráltságára és a technikai képzettségére ahhoz, hogy az elhúzódó mérkőzés során képes legyen fölénybe kerülni, ami sikerült is neki, és tíz látványos, harcos menetet követően egyhangú pontozással abszolválta a találkozót, így az ő birtokába került a WBO European nagypehelysúlyú öve. Szerethető stílusa miatt várom Zoli következő összecsapását...

A gálán készült KÉPEK megtekintéséhez KATTINTS IDE

Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@senki-001: Aki olyan nevet ad magának hogy senki annak aztán komoly önbecsülése lehet, remélem nem sértőtdsz meg te senki :)

» antonio   válasz erre
    2016-11-19 18:11:23

@antonio: Ez csontig hatolt:D

» senki-001   válasz erre
    2016-11-19 14:00:58

@felix: Félix azért meg kell mondjam hogy a magad módján fanatikus vagy és ezt arra értem hogy rengetegen bekóstolnak itt, sokan csak azért hogy végre egy ismert emberrel is kötekedhessenek, respekt hogy még mindig itt vagy és válaszolsz a kommentekre !

» antonio   válasz erre
    2016-11-18 19:11:13

A gála margójára:
http://tudnodkell.in ...

» bandi78   válasz erre
    2016-11-18 17:18:40

@batka1: Bár ne lenne igazad:D

» senki-001   válasz erre
    2016-11-17 19:36:30

@VITAMINKIRALY: Szerintem is az a lényeg, hogy jó bunyó legyen. Én találok értéket ezekben a meccsekben. Ezért írok róluk. Nem hiszem, hogy egy Feja gála megtekintése után volna mondanivalóm.

"...ügyesen fogalmazol, nem állítasz valótlanságot, csak fennkölt stílusban írsz."

Ezt a fennkölt stílust én úgy nevezném, hogy kreditet adok annak, ami ezen a szinten kiemelendő.

Köszönöm mégegyszer a választ, és azt is, hogy kulturált módon osztottad meg a véleményed. ;-)

» IMiKeT   válasz erre
    2016-11-16 22:24:34

@bpjotruska: Ez jogos!

IMiKeT: természetesen újraolvastam, ezért is nem tudtam kiragadni részleteket, mert ügyesen fogalmazol, nem állítasz valótlanságot, csak fennkölt stílusban írsz.
Szerintem az a lényeg, hogy a saját szinten jó bunyó legyen (pld. Bozai meccsei jutnak eszembe). Félix nagyon jól méri fel ezekkel az ellenfelekkkel hogy ki hol tart, ezért is nem volt Bedáknak köztes szintű ellenfele a felhozóemberek és Donaire között, mert már a francia srác ellen is meleg volt... Adott szinten legyenek jó meccsek az a lényeg, csak arra személy szerint érzékeny vagyok, mikor "nagyobb a kép mint a keret" . Manapság jobban vannak kommunikálva a Félixes gálák, erre odafigyelnek, nem úgy mint ami Fejánál volt/van.

» VITAMINKIRALY   válasz erre
    2016-11-16 21:38:23

A további félreértések elkerülése végett levágtam a cikkem utolsó, gyújtózsinórként használt bekezdését. Nem hangsúlyoztam agyon benne, hogy a magyar ökölvívás szintjén volt színvonalas a gála. Sajnálom. ;-)

» IMiKeT   válasz erre
    2016-11-16 21:00:00

@VITAMINKIRALY: Köszönöm a választ.

Én őszintén úgy érzem, akárhányszor olvasom újra, hogy semmi mást nem tettem, mint igyekeztem megragadni, hogy az egyes mérkőzéseken milyen értékelhető dolgokat láttam MAGYAR SZINTEN. Ha végigolvasod így a cikket, akkor nem hiszem, hogy találsz bármi mást, mint azt, hogy a küzdelem hullámzását ragadom ki az összecsapásokból.

Szerintem itt önmagában azzal van gondja az embereknek, hogy jót írok valamiről, ami Magyarországon ma működik. Mert az a felállás, hogy ezek a bunyósok semmire nem mennének a világ legjobbjaival szemben. És amíg ez a felállás, addig tényleg minden szar. De addig nem is a bokszon van a hangsúly, hanem azon, hogy mindennek szarnak kell lennie...

» IMiKeT   válasz erre
    2016-11-16 20:37:02

@IMiKeT: Igen komoly.Egyik mondatban vezetek nevet hasznalsz,a kovetkezoben keresztnevet.
Aztan a kovetkezoben megint vezeteknevet.
Es igen ez zavaro.

» miskacarus   válasz erre
    2016-11-16 20:34:05

@IMiKeT: A tv-ben nem jön át a "fíling".
Ezért annak aki csak a tv-ben nézte,annak valóban úgy tűnik mintha egy kissé nikkelezve lenne a gála értéke.
Élőben teljesen mások az élmények,bármilyen sporteseményen.

» picker   válasz erre
    2016-11-16 20:33:03

@VITAMINKIRALY: Visoznt ez nem egy hir, hanem egy beszamolo. A targyilagossag es a szemelyes velemeny kizarasa a hir mufajanal elvaras, itt meg nem arrol van szo. Azt pedig ertelmetlen barkienk a szemere vetni, hogy miert tetszett neki az, ami masnak nem tetszett, vagy kevesbe tetszett.

» bpjotruska   válasz erre
    2016-11-16 20:31:24

@IMiKeT: Szerintem az a nézetkülönbség oka, hogy Te érzelmi oldalról közelíted meg, míg én vagy mások racionális oldalról. Meg élőben más mint képernyőn keresztül. Voltam anno a ceglédi boxgálán ami élőben sokkal királyabb, hangulatosabb volt mint amilyen képernyőn keresztül lehetett. Volt, hogy alacsonyabb osztályú focimeccstől is teljesen oda voltam, mert szurkoltam a helyi csapatnak és mindent megtettek a srácok a győzelemért. De ugyanez a focimeccs egy semleges nézőnek lehetett totál átlagos. Itt is ez a helyzet szerintem! Mivel a többséggel egyetemben képernyőn láttam, ezért nem vagyok így elragadtatva és túlzónak találom az írást (az egészet összességében, ami a stíluson, szóhasználaton érződik, ezért nem is tudok kiragadni konkrét részletet)

» VITAMINKIRALY   válasz erre
    2016-11-16 20:05:31

@Chico: Ha arra utalsz, hogy azért írok így a gálákról, mert sajtósként jó fogadtatást kapok, és viszonzok valamit, akkor nagyon tévedsz. Nem ismerem Félixet, sosem kommunikáltam vele semmilyen formában.
Továbbá elvi kérdés nálam, hogy soha nem írok le olyat, amit nem érzek valósnak.

» IMiKeT   válasz erre
    2016-11-16 19:58:02

@miskacarus: "Most akkor Kis,vagy Mate?"

A srácot úgy hívják, hogy Kis Máté. Ez azt jelenti, hogy akár a vezeték-, akár a keresztnevét írom le, róla beszélek. Ez most komoly?

» IMiKeT   válasz erre
    2016-11-16 19:47:52

Tényleg nem értem. Most visszaolvastam a cikket. Légyszi emeljétek ki, hogy hol vannak úgy beállítva a meccsek, "mint valami oltári nagy heroikus küzdelmek". Őszintén kérem, hogy linkeljétek azokat a részeket.

» IMiKeT   válasz erre
    2016-11-16 19:46:12

A kérdés csak annyi, hogy csak abban lehet-e értéket felfedezni az életben, ami a legmagasabb szinten van művelve?

Ha a válaszotok igen, akkor vizsgáljátok meg, hogy az önértékelésetek megfelelő-e a saját értékrendszeretek alapján, vagy pedig esetleg kettős mércét használtok...

Ha a válaszotok nem, akkor nem értem, hogy mi a probléma azzal, ha értéket találok valamiben, amit nem világbajnoki szinten művelnek. Hol és mit túloztam el a cikkben? Vagy az maga a túlzás, hogy beszélek róluk?

Van egy blogom. A blogírás szubjektív műfaj, ha objektív műfaj lenne, senkit nem érdekelne. Akkor az emberek elmennének híreket olvasni, mert azok rövidebbek. A véleményemet írom le.

A véleményem pedig az, hogy a helyén kell kezelni a dolgokat. Egyik bunyósról sem írtam azt, hogy a mostani teljesítménye alapján lineális bajnoki címet szerez a kategóriájában. Azt írtam le, hogy küzdelmes, látványos mérkőzések voltak. Mert azok voltak. A ring mellett álltam, és láttam, ahogy fújtatnak, támadnak, ütéseket hordanak ki, és újra csatába indulnak az ökölvívók. Ezt én küzdelemnek hívom.

És igen, azt is írtam, hogy színvonalas mérkőzések voltak. A két címmérkőzés színvonalas küzdelmet hozott. A bunyósok felkészültek voltak, bírták a tíz menetet, folyamatosan igyekeztek túljárni egymás eszén, taktikát váltottak, rápörgettek, védekeztek. Én ilyen színvonalú küzdelmeket IDEHAZA nem látok máshol. Itt most láttam. Ezért MAGYAR VISZONYLATBAN színvonalas mérkőzéseknek tartom őket.

Akinek nem esik le, hogy ezeket a mérkőzéseket nem a világbajnoki szintű összecsapásokhoz viszonyítom, hanem saját magukhoz, annak esze ágában sincs értelmezni, hogy mit csinálok.

És igen, azt is írtam, hogy színvonalas gálát láttunk. A program szervezése elsőosztályú volt, a biztonságiak értelmes emberek voltak, mindenkinek volt helye, a látványelemek kitűnőek voltak, a mérkőzések folyamatosan követték egymást, nem voltak hiátusok. Az én értékrendemben ez határozza meg, hogy mennyire színvonalas egy gála.

» IMiKeT   válasz erre
    2016-11-16 19:36:54

@Roy Jones Jr.: Azt értem ezalatt, hogy ezek a meccsek úgy vannak beállítva, mint valami oltári nagy heroikus küzdelmek, és ez hamis illúziót kelt! Meg a szerzőre amúgy is a tárgyilagos, független, reális írások jellemzőek, ezért is volt ez nekem fura. Mintha egy olyan rajongó írta volna, aki életében először látott boxgálát :-D

» VITAMINKIRALY   válasz erre
    2016-11-16 19:02:25

@batka1: Az utolsó bekezdésben ott a válasz a miértre.

    2016-11-16 16:24:24

@batka1: A cikk írója simán elmehetne marketingesnek.. :)

» HunFighter   válasz erre
    2016-11-16 16:22:30

Most akkor Kis,vagy Mate?

» miskacarus   válasz erre
    2016-11-16 13:19:19

Már megint kezditek. Neeee..!

» Arnold79   válasz erre
    2016-11-16 12:21:52

Ámulattal olvastam a cikket és az az érzés fogott el, hogy ilyen kiváló eseményen legközelebb nekem is ott kell lennem. Kár, hogy láttam a gálát... :) De akkor is! Ilyen borzalmasan nézőtaszító meccsekről (pl. Mizsei vs Törteli) ilyen izgalmasan írni, le a kalappal!

» batka1   válasz erre
    2016-11-16 11:12:54

Szerintem Törteli csak a pontozóknál nyert, igaz, általában az elég...

    2016-11-16 10:25:01

@VITAMINKIRALY: Pontosan mit is hiányolsz belőle? :)

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2016-11-15 23:51:27

Ez egy jó és hangulatos élménybeszámoló, de hiányolom a tárgyiasságot!

» VITAMINKIRALY   válasz erre
    2016-11-15 23:12:21

@Chico: hát ez marha jó :D

» infamous   válasz erre
    2016-11-15 21:33:54

"Kokó ezt követően elárulta, hogy a tréner ittas állapotban vett részt az eseményen." :D :D :D

    2016-11-15 21:09:36
fel