Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Visszatekintés a budakalászi Felix Promotion gálára

2016-12-20 11:32:59 /

Szombat este évadzáró ökölvívó gáláját rendezte a Felix Promotion a budakalászi Sportcsarnokban. Száraz decemberi hidegben szálltunk ki az autóból az épület parkolójában, majd beléptünk a tömött előtérbe. A karszalagok felvétele után megkerestük a szektorunkat, és becsatlakoztunk az első összecsapás nyitó felvonásába.


 

A bosnyák Sladan Janjanin hat menetesre tervezett mérkőzését Giga Nadiradze ellen vívta. Előbbi iskolázottabb, zártabb védekezésű versenyzőnek mutatkozott, továbbá fizikailag is erősebbnek bizonyult grúz ellenfelénél. Janjanin jól használta az egyeneseit, és bár támadásban kissé sablonosnak tűnt, simán hozta le a találkozót pontozással.

A második összecsapáson az aktívan ringbe lépő Egedi Renátó az alig néhány hete hivatásos Kovács Ákossal találkozott egy újabb hat menetesre kiírt mérkőzésen. Ákos fantáziadúsan kezdte a mérkőzést, és ígéretes mozdulataival talán fel is hívta magára a figyelmet a jövőre nézve. A tapasztaltabb Egedinek azonban a középső menetektől már tisztán kidomborodott fizikai fölénye, és brutális testhorgaival az ötödik kör végén padlóztatta ellenfelét. A záró felvonás elején Renátó rálépett a gázpedálra, és lezárta az elfáradt ellenfelével szembeni küzdelmet.

Az este másik külföldi vendégbunyósok alkotta párosának összecsapása következett Anatoli Muratov és Giorgi Aduashvili között. A mérlegek előre árulkodtak arról, hogy a kazah, ám már Németországban élő Muratov az A oldal a találkozón, amelyet igazolt is a küzdelem. Anatoli frissebb, ötletgazdagabb bunyót mutatott be, amely nem ízlett grúz ellenfelének. A mérkőzés a harmadik felvonásban ért véget egy Muratov-testütés következtében. Kerülöm az állásfoglalást és az ítélkezést egy ökölvívó mérkőzésből történő kiszállásával kapcsolatban, ráadásul a grúz bunyós épp háttal állt nekem az ominózus pillanatban; a ringhez közel ülő, az ütésre jobb szögben rálátók szeme viszont igencsak kikerekedett a befejezés körülményeit illetően.

Kispál Zoltán mérkőzése következett a Kovács Ákoshoz hasonlóan három héttel a mostani összecsapását megelőzően debütáló Kovács Kristóf ellen. Zoli mérkőzését már vártam, az eddig látott találkozói során egy ügyes, robbanékony stílusú bunyósként ismertem meg. Kispál ezúttal nehezebb mérkőzésen találta magát, ellenfele hatékonyan mozgott, és hozta zavarba a kecskeméti ökölvívót jó ütemű belépéseivel. Kispálnak szüksége volt profi rutinja mellett remek balkezére, hogy végül behúzza a meccset megosztott pontozással. Kovács Kristóf azonban ugyancsak jó benyomást tett rám bevállalós támadásaival és koncentráltságával, amelyeknek köszönhetően végig meccsben tartotta magát. Kispál a találkozó után elismerte, hogy nehezebb mérkőzés kerekedett az ütközetből, mint amilyenre számított, és tanulni fog a friss tapasztalatokból.

Turbucz Sándor négy menetre kiírt összecsapást vívott Berner Dáviddal szemben. Utóbbi versenyző rendkívül agresszívan bekezdett, megpróbálta már a nyitó felvonásban dűlőre vinni a dolgot, amivel átmenetileg zavarba hozta fiatal ellenfelét. Turbucz azonban türelmes maradt, és a második menetben rövid balhorgokkal kétszer is padlóztatta a nagy lendülettel, ám meglehetős óvatlansággal közellépegető Bernert, majd a következő körben pontot tett a találkozó végére.

Darmos József ellenfele az ugandai Hamza Wandera volt. A kiskunmajsai ökölvívó mindent egy lapra tett fel, amikor a szeptemberi, Tóth Tamás elleni háborúban elveszített veretlenségét követően a teljes csapatát elengedte, és új segítőkkel, valamint új élethelyzetet felvállalva készült fel a hétvégi összecsapásra a veszélyes Wandera ellen. Az első felvonás szoros küzdelmet hozott, Wandera igyekezett az elmozgásra építeni a bunyóját, miközben Józsi láthatóan visszatért a régi kerékvágásba, és sokat mozgott előre, hogy nyomás alatt tartsa ellenfelét. A befektetett munka a második etapban hozta meg elsőhullámú gyümölcsét, amikor a magyar bunyós egy brutális jobbhoroggal padlóztatta Wanderát, aki ingatag lábakon, de átvészelte a krízist, és túlélte a felvonást. A harmadik kör elején azonban a higgadtan bunyózó Darmos újra elsütötte a jobbhorgot, amivel lezárult a mérkőzés.

A csalódott ugandai bunyós rogyadozó lábakon ment a semleges sarokba, ahonnan percek múlva tudták csak rávenni a távozásra. Józsit pár pacsi után elveszítettem, miután elnyelte a gratuláló szurkolók tengere. Ezt követően Wandera után eredtem, akit az öltözőben a térdeire hajtott fejjel találtam a padon, törölközőbe beburkolódzva, teljes magányba oldódva. Az egyetlen válasza a tucatnyi kérdésemre a következőképp hangzott: „Egyedül vagyok.” Hosszú percekig ültünk szótlanul egymás mellett, miközben a csendet csupán Bozai Gyula ütőpárnába csapódó kesztyűinek puffanásai törték meg.

Szellő Imre következett, aki ezúttal egy nyolc felvonásos szinten tartó mérkőzést vívott. Imi mindjárt a találkozó első percében meghatározta a küzdelem ritmusát, és ütőtávja belövésével teljes kontroll alá helyezte ellenfelét, Drazan Janjanint. A bosnyák ökölvívó jelentős magasság- és ütőtávbeli hátrányának fogságából nem tudott szabadulni, így Szellő sorra nyerte a meneteket. Az egyoldalú küzdelem a hetedik felvonásban ért véget, amikor a magyar versenyző bedarálta a tehetetlen, ám a verést mindaddig álló Janjanint. A technikai érettség továbbra is kiemeli Szellőt a magyar mezőnyből, ám a felhozatal nem rossz, és mind Darmos József, mind Tóth Tamás további fejlődéssel izgalmas mérkőzést adhatna a szervezetek ranglistáin lépésről lépésre magasabbra lépő ceglédi származású öklözőnek.

Az este egyetlen nemzetközi címmérkőzése a WBO European titulusáért vívott összecsapás volt a bajnok Baranyi Richárd és aktuális kihívója, a svájci Alis Sijaric között. A tíz menetes csata nagyobb részében fölényben bunyózott a magyar versenyző. Baranyi aktívabb volt, látványosabban talált, és a szoros menetekben általában ő volt az, aki koncentráltabb tudott maradni, és rátenni még egy lapáttal. A találkozó izgalmi értéke hagyott némi kívánnivalót maga után, aminek rendbetételével még több honi szurkoló számára nyújthatna élvezetes élményt Richárd a jövőben.

A főmérkőzésnek aligha kellett különösebb felvezetést adni a sportág hazai követőinek számára. Tóth Tamás és Bozai Gyula összecsapásának legitimitását az egymás ellen megvívott korábbi találkozóik bőven meghatározták. A felek két ízben is harcos, kiélezett küzdelmet adtak a publikumnak, és két vitatott döntetlen után mindketten arra készültek, hogy végleg eldöntsék, melyikük áll jelenleg magasabban a magyar ranglistán. A fényképezőgépemet betáraztam, és elfoglaltam a lőállást, majd megszólalt a gong. A tempóba hamar beleszédültem. Az első három perc minden máshoz közelebb állt, mint a tapogatózáshoz.

A felek előre rontottak, és azonnal kiterítették a lapjaikat egymás előtt. Meztelenre vetkőztek a küzdelemben, és a brutalitás gyönyöre beterítette a küzdelem horizontját. A szurkolókat ellenállhatatlanul szipkázta magába ez a Csoda, és a két tábor éltető buzdítása egymásba fonódó, romantikus táncba kezdett. A hullámzást magamban is éreztem. A korai meneteket Tóth Tomi sarka körül töltöttem, és magával ragadott az oda gyülemlő tömeg harcos lüktetése. A mérkőzés második felében Bozai Gyuszi oldalán álltam, és némafilmként érzékeltem a szembe lévőket a kék sarok intenzív szurkolása mellett.

A mérkőzés pontozását elengedtem, hogy maradéktalanul megélhessem a RingCsodát. A fúzió pedig a felvonások előre haladtával lassan mindent magába olvasztott. A bunyósok ökle a másikuk testének részévé vált a vízfakasztó találatok pillanataiban, a kamerám lencséjére vér csöppent, amely az így készülő képekbe is beleégett, miközben a harcosok verejtéke az arcomba fröccsent, amikor a kötelekre nyomták egymást. Testek és lelkek olvadtak eggyé, és többé már nem lehetett a két szurkolótábort sem megkülönböztetni, mert az is összeért egy, a küzdelmet magát ünneplő tömeg hangjává. Leizzadva, a tapasztalattól részegülten álltam a szorító oldalán, mikor megszólalt a záró gongszó. Egy harcost láttam két testben manifesztálódni.

Nem pontoztam a háborút, és nem vagyok képes differenciát keresni a bunyósok között, mert nem lehet az azonosban különbséget találni. Számomra az, amit láttam, sokkal több annál, mint aminek a mibenlétét számok összeadásával meg lehet határozni...

A gáláról készült képek megtekintéséhez KATTINTS IDE.


Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Megnéztem tegnap Bozai "meccsét", nos a szánalom ami erre a "teljesítményre" illik. Erre vagy büszke Félix? A kocsmákban és a VIII. kerületben színvonalasabb teljesítményt mutatnak a helyi csibészek mint amit ezek csinálta. Szégyeljék magukat akik ebbe részt vettek!!! Box 2016 Magyarország Rácz Félix.

» senki-001   válasz erre
    2016-12-22 17:47:44

http://24.hu/sport/2 ...

» batka1   válasz erre
    2016-12-22 14:02:40

@senki-001: így már értem. Nekem GGG roppant szórakoztató, Kovalevet annyira nem kedvelem, de unalmasnak őt sem tartom, sőőőt. De ízlések és pofonok. Az utánpótlás szerintem a fő probléma. Nagy szarban van az itthoni amatőr boksz. Jó edző is nehezen hpoz ki valamit egy olyan tehetségből, akivel az érdemi munkát mondjuk 20 éves korában kezdi. De ez megér egy külön misét. Az edzőkérdés is a probléma egyik része sajna.

» bandi78   válasz erre
    2016-12-22 09:11:43

Off:
Nemesapati - Dirrell (?)

» Toth Lajos   válasz erre
    2016-12-22 07:00:11

@bandi78: Biztos hogy Bedáknak megérte -és jól érezte magát- hogy egy övmeccset bunyózik, de amire én céloztam az az hogy nincsen igazi megmérettetése Félix bunyósainak. Vannak hurkatöltők akiket vernek, így javítják a statisztikájukat. Aztán egyszercsak övmeccsen találják magukat ahol lecsavarják. Magyarán csak két véglet van: vagy statjav vagy övmeccs. Ez látszik hogy a pénzről szól és a sportoló tehetségéről, hogy valójában mit is tud.

Valóban Jones, Gatti a mérce nálam. Igen nem szeretek megalkudni, kompromisszumot kötni. Vagy az igényeimnek megfelelő legyen az amit nézek vagy nem érdekel. Állítom, hogy Golo és Kova nem éppen szórakoztató bunyós, Eredményesk, nagyot ütnek, de nem virtuózok, mint Jones volt fénykorában. Persze ha nincs Jones akkor ez is megfelel -ló nincs jó a szamár is, effektus-. Golovkin vagy Kovaljev bnyójában mi a szórakoztató? Hogy mennek mint a gép előre és kicsapják aki eléjük kerül? Ez nem videójáték ez box, rafinéria, furfang stb... Ez az ami hiányzik a mai boxéletben, a Magyarban főleg. És ez nem csak utánpótlás kérdés, hanem edzőkérdés is. Azoké akik elméletben sem tudják hogy hogy hogy kell kihozni sőt fejleszteni a sportolóban lévő tehetséget.

» senki-001   válasz erre
    2016-12-22 05:55:19

@senki-001: Konkrétan Bedák meccse rohadt nagy esemény volt a Fülöp-szigeteken, nem semmi promót nyomtak hozzá. Nem túl sokan tudták volna Nonitót legyőzni aznap Cebuban. Pár szigettel odébb voltam épp a meccs időpontjában, de ott is mindenki a meccset nézte. Zsoltnak meg már maga az élmény is megérte szerintem. Pont nem kellene emiatt ekézni Félixet, le a kalappal, hogy összehozta. Szerintem Zsolt akkor is bevállalta volna, ha előre tudja, hogy hordágyon hozzák le a végén. Andre Berto megkapta Floyd utsó meccsét. Mondta volna azt, hogy esélytelennek látják az emberek, inkább kihagyná Floydot?
Amúgy ha Roy Jones Jr. a mérce,akkor elég kevés izgalmas bunyóst fogsz találni. Nem csak a magyarok között, de all time szinten is. Mellesleg mindenkinek más tetszik. A magyar bunyósok meg asaját kereteik között próbálkoznak. Hiányzik a jó amatőr utánpótlás. Komoly gondok vannak. Nyilván egy volt olimpiai bajnokot könnyebb felfuttatni profiként mint egy olyat, akit senki sem ismer. "kis pénz, kis foci". Messze nem tökéletesek, de irreális itt Gattikat meg RJJ-ket keresni (máshol sem találsz sokat). Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy fociban Messi, kosárlabdában air Jordan, golfban meg Tiger Woods a belépő szint, teniszben Federernél rosszabbat nem érdemes nézni, stb...

» bandi78   válasz erre
    2016-12-22 01:19:48

@senki-001: Konkrétan Bedák meccse rohadt nagy esemény volt a Fülöp-szigeteken, nem semmi promót nyomtak hozzá. Nem túl sokan tudták volna Nonitót legyőzni aznap Cebuban. Pár szigettel odébb voltam épp a meccs időpontjában, de ott is mindenki a meccset nézte. Zsoltnak meg már maga az élmény is megérte szerintem. Pont nem kellene emiatt ekézni Félixet, le a kalappal, hogy összehozta. Szerintem Zsolt akkor is bevállalta volna, ha előre tudja, hogy hordágyon hozzák le a végén. Andre Berto megkapta Floyd utsó meccsét. Mondta volna azt, hogy esélytelennek látják az emberek, inkább kihagyná Floydot?
Amúgy ha Roy Jones Jr. a mérce,akkor elég kevés izgalmas bunyóst fogsz találni. Nem csak a magyarok között, de all time szinten is. Mellesleg mindenkinek más tetszik. A magyar bunyósok meg asaját kereteik között próbálkoznak. Hiányzik a jó amatőr utánpótlás. Komoly gondok vannak. Nyilván egy volt olimpiai bajnokot könnyebb felfuttatni profiként mint egy olyat, akit senki sem ismer. "kis pénz, kis foci". Messze nem tökéletesek, de irreális itt Gattikat meg RJJ-ket keresni (máshol sem találsz sokat). Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy fociban Messi, kosárlabdában air Jordan, golfban meg Tiger Woods a belépő szint, teniszben Federernél rosszabbat nem érdemes nézni, stb...

» bandi78   válasz erre
    2016-12-22 01:19:48

@senki-001: Mindenkinek más a szórakoztató, van akinek Jones ösztönbunyója, van akinek Golovkin és Kovalev pusztítása, van akinek pedig Mayweather finom technikai fogásai. Ezek emberfüggőek hogy kinek mi tetszik jobban.

    2016-12-22 00:22:32

@senki-001: Golo és Kovaljov nem elég szórakoztató????? Sztem te itt és most végleg leírtad magad...:(

» kovban   válasz erre
    2016-12-22 00:16:59

@felix: Ezek közül csak Lomachenko az aki megüti Jones szintjét (szórakoztatásban és eredményességben), atöbbi nem rossz bunyós tény, de fényévekkel le vannak maradva. Hát ha Te szerinted Golovkinnak vagy Kovaljovnak hasonlóan élvezetes a bunyója mint Johnsé volt akkor nézd csak meg mind a két fickó meccsét jó sokszor és rájösz hogy tévedsz.

Kedves Félix, a Bedák meccs után kérdeztelek többször (!!!!) is, de nem válaszoltál. Akkor valszínleg Te nem tudtál még olvasni, vagy írni:D

» senki-001   válasz erre
    2016-12-21 21:05:44

@senki-001: Chocolatito, Lomachenko, Alvarez, Golovkin, Kovaljov csak pár azok közül akiknek élvezetesek a meccseik.
Amúgy pedig a Bedák meccse után nyilatkoztam, nem sunnyogtam el, csak valószinüleg akkor még nem tudtál olvasni...

    2016-12-21 20:56:06

@picker: Mondjad, hallgatlak! A maiak közül.

» senki-001   válasz erre
    2016-12-21 20:35:53

Igen érdekes beszámoló lett köszönöm!

A Tóth vs Bozai beszámolót olvasva hirtelen egy név jutott eszembe.

Raoul Duke ;-)

    2016-12-21 18:32:40

"Monddj valakit akinek élvezetes a bunyója, mint Gattié, vagy Jonesé volt!"

Azért van pár.....

» picker   válasz erre
    2016-12-21 18:30:26

@Kane: Gatti valóban jó bunyós volt és volt mikor veszített meccset, de én soha nem azt nézem hogy ki az aki állandóan nyer hanem hogy mennyi tűz van benne. Őbenne volt. Ez az ami érdekel. A tuti nyerőket nem szeretem mert azok mindíg ilyen-olyan dolgoknak kell hogy megfeleljenek, Gatti félék pedig élvezték a bunyót és élvezetes bunyót játszottak, szval jó volt nézni a bunyójukat. Manapság sajna nincs ilyen egyéniség.

Monddj valakit akinek élvezetes a bunyója, mint Gattié, vagy Jonesé volt!

» senki-001   válasz erre
    2016-12-21 17:40:57

@Kane: "melyik magyar bunyós nem járt volna így egy ilyen szintű ellenfél ellen akár az egész boksztörténelmünket megnézve?" Papp Laci.

» szikozoltan   válasz erre
    2016-12-21 14:25:14

@senki-001: Hát ha neked Gatti az etalon a bunyóban akkor elég elfogult vagy vele:) Szó se róla, hatalmas szive volt a palinak és nagyon hálásak lehetünk azért amilyen háborúkat lehozott, de ennyi erővel ő is befuccsolt amikor jött az igazi megmérettetés Mayweather személyében aki simán hülyére verte, mint Donaire akkor Bedákot. Szerintem nem nagyon lehet ekézni őt sem amiért leszerepelt a súlycsoport történelmének egyik legbrutálisabb ütője ellen, úgy hogy ő tényleg odaállt és nem alibizett, nem adta fel a sarokban mint Walters, hanem pont hogy ő kérte hogy mehessen vissza harcolni. Bedák férfiként hullott el akkor, de őszintén szólva szerinted melyik magyar bunyós nem járt volna így egy ilyen szintű ellenfél ellen akár az egész boksztörténelmünket megnézve?:D

    2016-12-21 12:19:25

@kovban: Köszönöm a válaszodat és a többieknek is. De akkor jobb hogy nem néztem ezeket a "meccseket". Nem azt mondom hogy Gatti az etalon a bunyóban (de közelít hozzá), de az az a szint amitől indul a bunyó. Nem néztem régóta magyar boxot régóta (kb. 21 éve) mert manapság csak arról szól a bunyó hogy idehoznak olyan bunyósokat akit egy kézzel megverek háttal bunyózva csak azért hogy a magyar bunyós javítsa a statisztikáját. Aztán ha jön az igazi megmérettetés akkor úgy jár mint Bedák. Szerencsétlen gyerek azt se tudta hogy hol van és hogy hívják. És ez nem az ő hibája, hanem a menedzseréé aki soha nem teszi ki őt egy komolyabb ellenféllel szemben. Aztán ha mégis akkor meg a meccs után elsunnyog a balfenéken nem nyilatkozik és sunnyog.

Szval maradt minden olyan ami miatt nem érdemes megnézni a magyar "gálákat". Ez ma a magyar boxélet 2016-ban. Félek hgy ez 2017-re sem fog kardinálisan megváltozni.

» senki-001   válasz erre
    2016-12-21 05:32:36

Nem tudom, emlékszik-e rá valaki, jó 15 éve volt egy rágóreklám, aminek az volt a csattanója, hogy "bla-bla rágó, kicsit erős".

Namost ez a fogalmazás (pl. "meztelenre vetkőztek a küzdelemben, és a brutalitás gyönyöre beterítette a küzdelem horizontját") is egy kicsit erős.

» Nagypapi   válasz erre
    2016-12-21 00:53:45

@mikike1: Tényleg nem bántásként, de ami veled kapcsolatban megmaradt, az a Fury iránti "imádatod". A Wlad elleni meccse - amit én végig röhögtem elsősorban amiatt, hogy Wladot elverik - az olyan alacsony szinvonal volt, hogy bakker attól a hétvégi gálán legalább 4 meccs volt, ami sokkal jobb volt. Na nem feltétlen technikailag:), hanem élményre:)

» kovban   válasz erre
    2016-12-20 23:48:44

@kovban: Örülök ha jól szórakoztál de tényleg. Lehet elkényeztettek minket az Hbo Showtime meccsek :)

» mikike1   válasz erre
    2016-12-20 21:59:34

@senki-001: És mikike 1! Ott voltam, már nem először. Azért hidd el jó kis meccsek voltak, nem akarlak én benneteket győzködni, de biztos velem van a baj, mert én a focit is szeretem, de nem csak PL meccseket, hanem NB1-es meccseket is nézek és bármilyen hihetetlen ott is találok szórakoztatót. Mintahogy itt is. Valóban nem az amcsi( vagy más) sztárokat látod, de igenis jó meccsek vannak! Ha nem így lenne, akkor nem mennék! Merthogy nem vagyok mazochista:)

» kovban   válasz erre
    2016-12-20 21:34:31

@senki-001: Ezek a gálák hurkatöltő jellegűek. Félix-istálló fiúk kontra rekordjavító Vilik. Egy-egy meccset igyekszik Félix olyan módon összehozni hogy verekedő stílusúak kerüljenek össze akik kb egyenlő szintet képviselnek, de ezek kvázi a kocsmai szintet képviselik, persze néhány ital után egy kis lazításra megfelelnek ha épp nincs jobb progid.

» mikike1   válasz erre
    2016-12-20 19:58:45

@mikike1: Ahol vannak ütés váltások, technikai megoldások és főleg küzdelem és mindez magas színvonalon. Ami kell egy normális bunyóban. Sokat kérek vagy magasak az elvárásaim?

» senki-001   válasz erre
    2016-12-20 19:48:25

@senki-001: Mi neked a jó meccs? Milyen elvárásokkal ülsz le egy hazai gálát nézni?

» mikike1   válasz erre
    2016-12-20 18:16:36

Nem láttam, volt jó meccs?

» senki-001   válasz erre
    2016-12-20 17:19:57

Azért Félix is szeret biztosra menni. A nagyközépsúlyból indult Wanderát hozza el a cirkálósúlyú versenyzőinek, akinek az utolsó pozitív mérlegű ellenfél ellenni győzelme 4 éve volt.

» mikike1   válasz erre
    2016-12-20 12:42:52

@kovban: Basszus, eszembe is jutott, hogy hátha ott vagy! Kár, hogy nem tudtunk összefutni.

» IMiKeT   válasz erre
    2016-12-20 12:21:56

Tomi! Tényleg nagyon jó gála volt. Azt hittem nem jöttél, mert nem láttalak! Tudniillik én is ott voltam:)

» kovban   válasz erre
    2016-12-20 12:16:01
fel