Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Ki a szalmasúly legjobb bunyósa?: Knockout CP Freshmart vs Go Odaira

2017-03-08 14:37:49 /

Múlt hét szerdán Knockout CP Freshmart (eredeti nevén Thammanoon Niyomtrong) hazájában, Thaiföldön lépett szorítóba, hogy másodízben tegye kockára a tavalyi év nyarán megszerzett WBA szalmasúlyú koronáját. Freshmart ellenfele a szívós Go Odaira volt, aki legnagyobb igyekezete ellenére sem tudta feltartóztatni a jelentős fizikai erejű bajnokot. A 105 fontos kategória élmenői ezzel továbbra is honfitársak, hiszen Freshmart mellett a WBC övet birtokló Wanheng Menayothin (eredeti nevén Chayaphon Moonsri) is Thaiföld szülötte. De vajon melyikük pályafutása súlyozza túl jelenleg a másikét?
 


 

Knockout CP Freshmart az alsóbb súlycsoportokhoz viszonyítva kifejezetten kemény utat járt be, mire végül teljes értékű világbajnoki öv került a vitrinjébe. A thai versenyző alig két éve volt hivatásos, amikor megcélozta a WBA szervezet interim övét birtokló, és a kategória top 10-es mezőnyében rangsorolt Carlos Buitragót.

A tetemes tapasztalathátrányból küzdő Freshmart a mérkőzés első felében rámenősebben bokszolt, amelynek következtében elég előnyt szerzett a hetedik menettől hatékonyabbá váló nicaraguai ellenfelével szemben, így szoros pontozással behúzta a győzelmet, és ezzel felhelyezte magát a szalmasúly térképére.

Az interim övet kétszer védte meg a thai - a korábbi világbajnok Muhammad Rachman, és a veretlen Alexis Diaz ellenében -, majd következett egy Buitrago elleni visszavágó, amelyet ismét szoros pontozással, és ismét megérdemelten húzott be Freshmart.

A WBA szervezet címegyesítő törekvéseinek keretében Knockout a tavalyi év nyarán találkozott a teljes értékű övet birtokló Byron Rojasszal. Utóbbi az esztendő egyik legnagyobb meglepetésének számító, Hekkie Budlerrel szembeni Dél-Afrikában aratott pontozásos győzelemből érkezett a thaiföldi összecsapásra.

Freshmartnak hátrányból kellett dolgoznia a technikailag jóval érettebb Rojasszal szemben, ám a meccs második felében a kihívó képes volt akaratosságával kompenzálni a nicaraguai bajnok fölényét, és tizenkét felvonás után a döntetlen forma mérkőzést végül a hazai pályán ringbe lépő thai versenyző húzta be pontozással.

A Freshmart vs Rojas mérkőzés az elmúlt évek legjelentősebb összecsapásának számított szalmasúlyban, és a felek ezt egy pörgős, látványos és izgalmas bajnoki döntővel tették még emlékezetesebbé.

Knockout első ízben a korábbi világbajnoki kihívó Shin Onóval szemben védte meg koronáját, és meggyőző teljesítménnyel győzött tizenkét felvonást követően.

Második címvédését Freshmart egy újabb tapasztalt japán, Go Odaira ellen vívta. A kihívó korábban már kétszer is ringbe lépett címmérkőzésen, és előbb Katsunari Takayamát, majd Freshmart honfitársát, Wanheng Menayothint is valódi harcra késztette, mielőtt idő előtt kapitulált volna ellenük.

Odaira hasonlóan kezdett Freshmart ellen is, és folyamatos, súlytalan egyenesekkel el is vitte a nyitó felvonást. Knockout a másodikban fizikaibbá tette a meccset, miután kezdte elengedni jobbegyeneseit.

A negyedik körben a thai brutális horogáradatot indított kihívója testére, amelynek következtében a teljesen szétzilálódott japánnak két pontatlan jobbhorog is elég volt, hogy padlót fogjon.

A végtelenül magabiztossá váló Freshmart az ötödikben is folytatta a rohamozást, és a felvonás első percének végén egy jobbfelütés-balfelütés-jobbegyenes kombinációt húzott meg fejre, amelyből az utolsó két ütés betalálása is bőven elég volt ahhoz, hogy Odaira a ringvászonra omoljon.

Jean Robert Laine mérkőzésvezető tízig számolt. A mérkőzés véget ért.

A kérdés már csak annyi, hogy amennyiben ilyen ütemben fejlődik a még mindig csak huszonhat éves thai, mikor ér el odáig, hogy megkérdőjelezze honfitársa, Wanheng Menayothin regnálását a legalsóbb kategóriában.

A WBC bajnoka lassan hat éve számít a 105 fontos kategória legjobb versenyzői egyikének, címét eddig hat alkalommal védte meg, és nem kizárt, hogy kisvártatva beállítja a Rocky Marciano és Floyd Mayweather Jr által holtversenyben tartott 49-0-ás rekordot.

Freshmartnak annyi a dolga, hogy továbbra is vállal bárkit, akit csak hoznak neki. S amennyiben győzelemben marad, előbb utóbb izgalomba fogja hozni a szurkolókat a kérdés, hogy melyik veretlen thai világbajnok a jobb. Chayaphon Moonsri, vagy Thammanoon Niyomtrong? Wanheng Menaytohin, vagy Knockout CP Freshmart?

A saját pontozólapom megtekintéséhez KATTINTS IDE


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@IMiKeT: Mondjuk ez a súly azért tényleg egy unikum

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-03-16 19:13:18

@picker: Köszi a kommentet. Az alsóbb súlycsoportok nyilvánvalóan kevesebb figyelmet kapnak, és ez soha nem is lesz másképp. Viszont attól még ugyanolyan szerves részét képezik az ökölvívásnak, mint bármelyik másik kategória, amely népszerűbb tőlük.
Én a sportágat magát szeretem (nem annak egyes, népszerű szeleteit), és ezért teljes egészében fogadom be, és dolgozom fel. Ha az olvasottság vagy a kommentek száma motiválna, nem írnék az alsóbb kategóriákról.
Annyi ember olvassa el, amennyit érdekel, és annyi ember tartja értelmetlennek, amennyi szeretné. Minden jó. :-)

» IMiKeT   válasz erre
    2017-03-10 10:40:58

Nagyon jó írásaid vannak,nekem csak a Félix gálás túllihegésed nem jött be,de mivel magam is sokat voltam gálákon,rájöttem hogy élőben teljesen más,itt olvasni viszont megint az.
Ez is egy jó szösszenet látszik a belefektetett munka,azonban ez a súly az ami keveseket érint,sajnos ez mindíg így volt,nekem volt itt kedvencem,Baby Jake Matlala,sajnos már meghalt 145cm volt,imádtam az ürgét,pedig nem volt verhetetlen.
Az igazság az hogy ezeket az írásokat el sem fogja olvasni senki nem hogy kommentelni.
Pedig jó meccsek vannak itt is hatalmas figurák,csak ez egy elfelejtett súly,manapság meg inkább csak a szükséges rossz,hogy ekkora emberek is bokszolhassanak.
Legalább is így érzem ezzel kapcsolatban.

» picker   válasz erre
    2017-03-10 07:53:20
fel