Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Michael Bentt: Egy elfelejtett nehézsúlyú világbajnok

2016-01-21 17:05:01 /
A közelmúltban új nehézsúlyú világbajnok született Charles Martin személyében, aki kapott hideget-meleget. Az elmúlt időszakban rengeteg kritikát olvastam róla, és ekkor jutott eszembe az 1990-es évekből egy nehézsúlyú világbajnok, akire talán sokan nem is emlékeznek. Ha a '90-es éveket említjük legtöbbünknek Holyfield, Lewis, Bowe, Tyson vagy Foreman neve ugrik be. Bár tisztában vagyok vele, hogy nem lesz olyan érdekelt és talán érdekes sem mint a korábbi irományaim, de azért bízom benne, hogy mindenkinek szolgál egy kis érdekességgel Michael Bentt élettörténete.

Michael Bentt 1964. szeptember 04-én született a londoni East Dulwichben. A Jamaikai származású ökölvívó már nagyon fiatalon a New York-i Brooklynba költözött szüleivel, ahol megismerkedett az ökölvívás alapjaival.
16 éves korától már sorra nyerte az amatőr versenyeket többek között négy New York-i Aranykesztyűt, két országos Aranykesztyűt egy Pan Amerikai játékokat és az 1985-ös Szöuli Junior Világbajnokságot.

1986-ban részt vett a Reinoban megrendezett Amatőr Világbajnokságon és az előzetes várakozásokat felülmúlva bronzérmet szerzett. Érdekesség, hogy a tornát követően kiütötte azt az Alexander Yagubkint, aki megnyerte a világbajnokságot. Bentt ekkoriban már Yagubnkinon kívül minden ellenfelét legyőzte az elmúlt négy évben.
1987-ben részt vett az indianapolisi világbajnokságon is, ahol újfent bronzéremig jutott.

1988-ban megnyerte az Amerikai bajnokságot, majd elindult az olimpiai selejtezőn. Itt rendkívül nehéz ellenfelet kapott Ray Mercer személyében, akitől 3-2-es pontozásos vereséget szenvedett. Bentt-nek ekkor felajánlotta a Jamaikai Ökölvívó Szövetség, hogy az ő színeikben indulhat az olimpián, de ehhez le kellett volna mondania az amerikai állampolgárságról, amire nem volt hajlandó. Érdekesség, hogy az olimpiát végül Ray Mercer nyerte meg. Bentt amatőr karrierjét 148 győzelemmel és 8 vereséggel zárta. A szakma egyik legelismertebb embere Emanuel Steward ekkor az egyik legtehetségesebb amatőr ökölvívónak nevezte Bentt-et és 1989-ben elindította a profik táborában.

Egy valóra vált álom
 
Profi karrierjét 1989. február 07-én kezdte New Jersey-ben Jerry Jones ellen. Aki arra számít, hogy Bentt egy gyors győzelemmel debütált annak csalódnia kell, hisz Jones az 1. menetben brutálisan kiütötte! A vereség hatalmas csalódás volt Bentt számára és ezt követően be is jelentette a visszavonulását. Végül Stan Hoffman menedzser volt az, aki ajánlott neki egy előnyös szerződést és rávette a visszatérésre. Michael új edzője ekkor a korábbi félnehézsúlyú világbajnok Eddie Mustafa Muhammad lett. A szorítóba több mint 20 hónap kihagyást követően tért vissza 1990 decemberében a negatív mérlegű James Holly 1. menetes kiütésével.

1990 decemberében Bentt óriási lehetőséget kapott, hisz felkérte őt a nehézsúlyú világbajnok Evander Holyfield kesztyűpartnernek. Bentt olyan jó kesztyűpartnernek bizonyult, hogy két évig segítette Holyfield edzéseit.
Bentt az elkövetkezendő három évben kilenc összecsapást nyert meg, de mind a kilenc ellenfele negatív mérleggel rendelkezett, azaz több volt a vereségük, mint a győzelmük.
Bentt ugyan az egyik legtehetségesebb amatőr ökölvívó volt, de a profik között négy év alatt mindössze 10 győzelemmel és 1 vereséggel rendelkezett ráadásul ellenfelei színvonala a másodvonalat sem érték el.

Végül menedzsere befolyásának köszönhetően 1993. október 29-én Oklahomában megkapta a lehetőséget, hogy elnyerje a WBO nehézsúlyú világbajnoki címet Tommy Morrisontól. A mérkőzés előtt Bentt totálisan esélytelen volt és a fogadóirodáknál is közel húszszoros pénzt fizettek a győzelmére. Morrison sem vette őt túl komolyan és már egy Lennox Lewis elleni címmeggyesítő mérkőzésre készült. A mérkőzés a várakozásoknak megfelelően kezdődött és Morrison rögtön letámadta Benttet, aki két balhorogtól meg is szédült. A bajnok folytatta a rohamozást, de hamar belefáradt és ekkor Bentt egy irtózatos jobbhoroggal padlóra küldte a meglepődött bajnokot! Morrison ebből talpra állt, de Bentt rögtön a köteleknek szorította és másodjára is padlóra küldte. Morrison még ebből is képes volt talpra állni, de Bentt egy hatos kombinációval letámadta és befejezte az összecsapást. Az oklahomai közönségben megfagyott a vér, a teljesen esélytelen Bentt az 1. menetben kiütötte Morrisont és nehézsúlyú világbajnok lett!Ekkoriban felmerült Bentt számára a címmeggyesítés lehetősége is, de ő előbb szeretett volna egy hazai címvédést.
1994. március 19-én a Millwall Futball Stadionban első alkalommal tette kockára világbajnoki címét a kőkemény és veretlen Herbie Hide ellen. Bentt jól bokszolt Hide ellen, de a 3. és a 7. menetben is megjárta a padlót. A 7. menetben elszenvedett padlózása a mérkőzés végét jelentette, amivel fél évet követően elvesztette világbajnoki címét. Bentt olyan súlyos kiütéses vereséget szenvedett, hogy a mérkőzést követően négy napot volt kómában. Az agyában súlyos vérrög keletkezett így az orvosai tanácsára még 1994-ben bejelentette végleges visszavonulását.

Bentt visszavonulását követően a színészettel és fiatal ökölvívók segítésével foglalkozott. 2001-ben az Ali című filmre ő tanította meg Will Smith-nek az ökölvívás alapjait. Ugyan ebben a filmben ő játszotta el Sonny Liston szerepét. Ezt követően szakértőként segítette Bob Arum Top Rankjét és az ESPN Tv társaságnál kommentátorként dolgozott. Ezt követően még számos filmben szerepelt és belevágott a filmrendezésbe is.

Mérlege: 11 győzelem (6KO) / 2 vereség / 0 döntetlen.
1x világbajnok.

Füzi Krisztián (foreman99)
2016-01-21

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@northpaw: Igen igazad van, a híresebb bajnokok közt nem magaslott ki, hozzájuk képest nem számtott jó boxolónak de ugyanakkor neki egy nagyon kemény korszakban kellett helyt állnia. Sőt megkockáztatom, hogy a 2000-es és 2010-es évek bajnokai/klasszisai közül többet is elintézne vagy nagyon szoros meccsen kapna ki.Pl. Ruizt és Byrdöt legyőzhette volna (akár).

» farkaskrisz   válasz erre
    2016-01-27 07:09:24

@farkaskrisz: Jó bunyós volt Seldon? Ez ugye relatív, de a történelem nehézsúlyú bajnokai közül szerintem ő volt a legrosszabb, már aki komoly övet is nyert.

» northpaw   válasz erre
    2016-01-24 23:46:07

Volt egy másik hasonlóan elfeledett világbajnok, Bruce Seldon, a 90-es években jó bunyós volt. Szintén akkoriban, a 80-as évek végén, talán még a 90-es évek elején is, Francesco Damiani. Ja és ott volt Henry Akinwande, bár szerintem ő meg Herbie Hide nem az elfeledett kategória, rájuk azért többen emlékeznek. Egyébként jó cikk, köszi, hogy időt, energiát szántál rá!

» farkaskrisz   válasz erre
    2016-01-24 22:54:40

@Jersey Joe: Igen már egyszer megírtam csak az oldalnak volt az a problémája akkor és elveszett illetve akkor kevesen látták és most Charles Martin kapcsán is aktuálisnak gondoltam :)

» foreman99   válasz erre
    2016-01-24 11:16:48

Volt már ez az írás korábban,de köszi!!

» Jersey Joe   válasz erre
    2016-01-24 09:25:11

azért voltak itt jó bunyósok a 90-es években is;)

    2016-01-23 22:27:42

fasza volt

» _horas   válasz erre
    2016-01-23 10:58:45

@danika89: Köszönöm a visszajelzésedet. A kérésedre elkészítettem a Hide írást is a reggel :)
Beszélek Erwin-ékkel és meglátjuk mit tehetünk az ügy érdekében, hogy esetleg az oldalon látható legyen.

» foreman99   válasz erre
    2016-01-23 09:20:25

Köszönöm az eddigi visszajelzéseteket. Örülök, ha tetszett.

» foreman99   válasz erre
    2016-01-23 09:18:59

@felix trinidad: Sok oka lehet ennek, Audley-nál például az, hogy nem volt meg a szíve a profibunyóhoz.

» northpaw   válasz erre
    2016-01-22 23:41:19

Jó cikk volt, vajon mi lehet az oka hogy nehany kivalo amator bunyós nem tud annyira érvényesülni a profikkozt mint várnak tole? Lasd audley harrisont is..

» felix trinidad   válasz erre
    2016-01-22 23:20:13

Jól sikerült cikk! Gratulálok. Herbie Hide-ról is szívesen olvasnék egy hasonlót.

» danika89   válasz erre
    2016-01-22 21:42:44

Szerintem jó írás :-) Kár hogy hamar véget ért a karrierje

» TheTiger   válasz erre
    2016-01-22 21:02:17
fel