Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Egy szelídíthetetlen Matador

2016-08-21 13:35:45 /
Ricardo Mayorga Antonio Perez 1973. október 3-án született a nagyon veszélyes nicaraguai Managua városában, Eddy Mayorga és Miriam Perez gyermekeként. 1980-ban testvérének Jaimenek köszönhetően kezdett el az ökölvívással foglalkozni. Ekkoriban a sportolók kiváló képességgel voltak felvértezve, hisz kötelező katonai szolgálatot kellett teljesíteniük a '80-as években, ami igen jó kondíciót adott számukra.

Mayorga sem kerülhette el sorsát és idővel ő is a katonaságban találta magát. Eleinte természetesen nem tetszett Ricardonak, hogy fegyelmezni próbálják, de a muszáj nagy úr volt, így hamarosan belerázódott a kötelezőbe.

Katonaként már amatőr versenyeken is indult, de itt nem tudott érvényesülni olyan ökölvívók mellett, mint Rosendo Alvarez, Gustavo Herrara és Oscar Dominguez, így hamarosan úgy döntött profinak állt.

Matador a szorítóban

A profivá válás azonban közel sem volt olyan egyszerű a Matador számára, mint azt talán sokan gondolnák. Még 1992-ben el kellett helyezkednie Managuában, a fővárosban egy éjszakai szórakozó helyen, mint biztonsági őr. Ricardo gyakorta 24 és 48 órázott, ami mellett edzeni és pihenni elég nehéz és kimerítő volt számára. Ilyen körülmények között készült ő akkoriban, amikor is 1993. augusztus 29-ére kapott egy mérkőzés lehetőséget Efrain Vega Duran Costa Rica-i promótertől, a veretlen (3-0) Humberto Aranda ellen. Mayorga esélyei igen csak közeledtek a nullához, hisz egy tapasztaltabb, veretlen versenyzővel bokszolt, annak hazájában ráadásul alig három hetes, vélhetően gyenge felkészüléssel. Az, hogy mennyi esélye is volt így a sikeres debütálásra, hamar kiderült: vereség a 6. menetben TKO-val. A jelenlévők elmondása szerint Mayorga szinte már az indított ütésekbe is majd összeesett...

Nem volt tehát egy sikeres debütálása. No de hány ilyet láttunk már? Csak, hogy a legnagyobbak közül említsek: Bernard Hopkins, Juan Manuel Marquez. De Ricardo helyzete talán még az említett urakénál is kilátástalanabb volt.

Következőleg 1994 februárjában kapott lehetőséget Costa Ricában és meg is szerezte első győzelmét a negatív mérlegű Jose Morales ellen a 3. menetben kiütéssel. Két további 1994-es sikert követően 1995-ben végre visszatérhetett hazájába, Nicaraguába bokszolni.

Első hazai összecsapásán 1995 januárjában megint több mint fél év szünet után bokszolt a korábbi IBF nagypehelysúlyú világbajnok Luis Alberto Perez öccse, Miguel ellen. Az összecsapásnak ráadásul tétje is volt, méghozzá Nicaragua kisváltósúlyú címe. Mayorga végül elindult a siker útján és a 6. menetben TKO győzelmet aratott. A sikeres „címszerzést” még három győzelem követte, majd elérte Nicaraguát a gazdasági válság. Mayorga ekkoriban nem keresett még jól az ökölvívással, és továbbra is dolgozott, mint biztonsági őr, de a válság miatt elvesztette állását. A megélhetéshez nem volt elegendő számára az ökölvívás, így a visszavonulás mellett döntött.

Az élete ekkoriban igen nehéz volt, néha a nincstelenséggel nézett szembe, építkezéseken dolgozott vagy éppen, ahol „szükség” volt rá.

Két év telt el ebben a cseppet sem könnyű helyzetben. 1997 decemberében aztán újabb ajánlatot kapott Efrain Vega Duran promótertől.

Mayorga végül úgy egyezett meg Vegával, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt emigrál Costa Ricába, és ott próbál megélni.

1998 májusában szorítóba is lépett Costa Ricában Roger Benito Flores ellen, akinek annyi veresége volt, mint győzelme. Mayorga súlya már ekkoriban is elszaladt így csak 145 fontig volt képes bemérni. Végül nagy meglepetésre a korábbi országos bajnok 10 menetben pontozásos vereséget szenvedett.

Négy hónappal később menedzsmentje úgy döntött, erősebb ellenfelet kap, hátha ezennel ki tudja javítani hibáját. Ellenfele Henry Castillo (12-1-0) volt, aki ígéretes ökölvívónak indult, de később egy sérülés miatt kettétört a pályafutása. Ezen a mérkőzésen a formán kívüli Mayorgát azonban még legyőzte, ami ismét a nincstelenség közelébe sodorta a Nicaraguait.

Promótere továbbra is bízott benne, és 1999 áprilisára összehozta számára a Henry Castillo elleni visszavágót. Mayorga ekkoriban már egy kicsit jobb állásban dolgozott, és több ideje maradt edzeni is, így a 7. menetben nyert TKO-val és visszavágott korábbi legyőzőjének. Castillo egyébként ezen a mérkőzésen szerzett olyan szemsérülést, ami miatt véglegesen be kellett fejeznie karrierjét.

1999 júliusában a nem túl veretes Jose Cordoba ellen mérkőzhetett a WBC Dél-Amerikai váltósúlyú címért. Ez már egy jelentősebb címnek számított, és Ricardo élt is a lehetőséggel: az első menetben nyert kiütéssel!
Mayorga 2000-ben produkálta talán pályafutása legsikeresebb évét. Az elkövetkezendő 9 összecsapásából 8 győzelmet és 1 döntetlent ért el. A figyelemre méltó sikereket követően megkapta az „El Matador” becenevet és egyre többen felfigyeltek agresszív, csupa szív ökölvívására. Lehetett szó tét és tét nélküli mérkőzésről, Mayorga mindig harcolni ment a szorítóba.

Ekkoriban Ricardo lenyilatkozta, hogy mindennap fogyaszt alkoholt és naponta akár 2-3 doboz cigarettát is elszív, ami még jobban ráirányította a sajtó figyelmét, hisz ez egy sportembernél nem mindennapi dolog.

Remek sorozatának és egyre nagyobb hírnevének köszönhetően 2000. december 16-án Venezuelában bokszolhatott a veretlen Adolfo Salazar (15-0) ellen a WBA egy kisebb váltósúlyú övéért. A mérkőzés tétjénél azonban talán nagyobb volt, hogy a közönségben ült minden idők talán leghírhedtebb promótere az amerikai Don King.

Ricardo végül az 1. menetben brutális kiütéses győzelmet aratott, ami teljesen lenyűgözte Kinget. A jó öreg Don természetesen a boksztudáson felül meglátta a jó reklámot is Mayorgában, akit nagyon jól el lehetett adni bárki ellen rossz fiúként.

Don még a Salazar mérkőzés után társ promótere lett Ricardónak és adott neki 10 000 dollárt. Mayorgának a 2001-es évtől nem kellett többé dolgoznia és csak az ökölvívásra koncentrálhatott.

2001. február 03-án Mayorga bemutatkozhatott az Egyesült Államokban, méghozzá annak legújabb fellegvárában Las Vegasban. Ricardo a Kostya Tszyu vs. Sharmba Mitchell kisváltósúlyú világbajnoki mérkőzés felvezető programjában bokszolt Elias Cruz ellen. Mayorga talán ekkor volt élete formájában. Mind fizikálisan, mind mentálisan, és ekkora már rendelkezett is elég tapasztalattal, hogy bizonyíthasson az Egyesült Államokban. A Matador ezen az estén olyan verésben részesítette Cruzt, hogy a dominikai szeme úgy szétnyílt, hogy azt később csak 8 öltéssel lehetett összevarrni, így az összecsapást Kenny Bayless mérkőzésvezető leállította a 3. menetben.

Don King befolyása nagy volt, és ez a győzelem elég volt ahhoz Ricardonak, hogy világbajnoki összecsapáson léphessen szorítóba. A döntés érthető, elvégre közel 10 éve volt profi, 26 meccsel rendelkezett és 28 évesen abszolút alkalmas volt egy hosszabb karrier beindítására.

Első világbajnoki mérkőzésére 2001. július 28-án került sor Andrew Lewis ellen annak WBA váltósúlyú címéért. Az első menet simán Mayorgáé volt, akinek agresszivitásával nem tudott mit kezdeni Lewis, de a második menetben úgy összefejeltek a felek, hogy a mérkőzést le kellett állítani és az eredmény „NC” lett azaz Nincs Döntés...

Mint ahogy egész pályafutása kínkeservesen nehéz volt számára, így a címszerzés se sikerült könnyen, de 2002. március 20-án megkapta a visszavágót Andrew Lewis ellen. Ricardo „második” világbajnoki mérkőzésén igazi „macsó” bunyót mutatott be, és az 5. menetben úgy diadalmaskodott TKO-val, hogy a pontozólapokon döntetlenre álltak!

Mayorga végre világbajnok lett, de ahogy ilyenkor lenni szokott, nem minden alakult felhőtlenül. Mint újdonsült világbajnokot, Don King teljesen meg akarta szerezni magának így el kellett távolítani Vegát.

Vega nem hite, hogy Mayorga megszakítja vele az üzleti kapcsolatot, hisz közel 10 éve támogatta, és nagy részben neki köszönhette, hogy idáig jutott. A Matador azonban legalább annyira kegyetlen volt a magánéletben is, mint a ringben és kirúgta Vegát...

Az ügylet természetesen elhúzódott, így Ricardo közel egy évet kihagyott.

2003. január 25-én egy igazi giga-mérkőzést kapott egy akkori P4P ökölvívó, Vernon Forrest ellen, akivel WBA / WBC címmeggyesítő mérkőzést vívhattak. A mérkőzés toronymagas esélyesének a veretlen (35-0) Forrest számított, aki kétszer is megverte a verhetetlennek tartott Shane Mosleyt!

Az ütközet előtt számtalanszor elhangzott, hogy Mayorga csak az ütőerejében bízhat. Ez pedig be is következett: akkoriban hatalmas meglepetésre Ricardo a 3. menetben „kiütötte” Forrestet és megnyerte második váltósúlyú övét!

Ez akkoriban kisebb szenzációnak számított. Mayorga egyre népszerűbb lett. Ekkoriban már nagy műsorokat csinált a sajtótájékoztatókon, és botrányosan viselkedett a ringen kívül is. Nem egy alkalommal cigarettával és alkohollal mutatkozott. A Forrest felett aratott győzelmét azonban sokan kissé a szerencsének tudták be, így hamar eldőlt, hogy lesz visszavágó. Forrest folyamatosan bizonygatta, hogy ha végig menne a mérkőzés legyőzné Mayorgát.

Vernon „kívánsága” teljesült, és 12 menetben dőlt el a bajnokság sorsa. A közvéleményt nagyon megosztotta az összecsapás, de végül többségi döntéssel (116-112, 115-114 és 114-114) Mayorga másodszor is legyőzte Forrestet. Ekkoriban a WBA és a WBC mellett már ő volt a Ring Magazin bajnoka is, azaz a súlycsoport első alakjaként lehetett rá tekinteni.

Mayorga 2003-ban szerepelt a Ring Magazin decemberi számának címlapján, mint: „A legőrültebb ember a sportban” címmel.

Ekkoriban szintén váltósúlyban vitézkedett és az IBF-nél világbajnok is volt a híres Spinks család legújabb üdvöskéje Cory Spinks. Mayorga ellene vívta következő nagy mérkőzését 2003. december 13-án. A győztes tulajdonképpen a súlycsoport vitathatatlan bajnokává vált, hisz egyszerre birtokolhatta a WBA / WBC / IBF / Ring Magazin címeket. A gyűjteményből tehát „csak” a WBO hiányzott, amit az Egyesült Államokban még akkor nem is vettek annyira komolyan...

A mérkőzés aztán csúfos kudarc volt a Matador számára. Spinks tulajdonképpen már az elejétől fogva briliánsan bökött oda testre és vette ki a fejét az ütések elől. Mayorga szinte minden szögből próbált horgokat eldobálni, de legtöbb esetben pontatlanul. Ricardo nagyon frusztrált volt ezen a meccsen, ezt mutatja az is, hogy az 5. és a 11. menetben is gong után ütött, amikért 1-1 pont levonást kapott. A 12 menet végig ment és, noha a pontozók hajlottak Mayorga felé, Spinks így is többségi pontozással nyert!

Mayorga tehát rövid ideig uralkodott, és ekkoriban már a súlya is gyakorta elszaladt. 2004 októberében aztán egy igazi legendával nézhetett farkasszemet ezennel már középsúlyban! Ellenfele a Puerto Rico-i félisten Felix Trinidad volt. Mayorga nagyon akart bizonyítani ezen az összecsapáson és végig tapadt Felixre, férfiasan küzdött, amíg csak tudott. A 3. felvonásban még padlóztatta is Trinidadot, de az idő haladtával egyre jobban kiegyenlítődtek az erőviszonyok, és a Puerto Rico-i a 8. menetben kivégezte Mayorgát, aki háromszor járta meg a padlót így TKO vereséget szenvedett.

Talán sokan ekkor már leírták Ricardot, de őt nem abból a fából faragták, aki csak úgy feladná. 2005 augusztusában nagyváltósúlyban tért vissza Michele Piccirillo ellen a WBC betöltetlen világbajnoki címéért. A távolságbemérő első felvonás után a második menetben máris talpra ugorhattak a nézők, hisz Mayorga kétszer is padlóztatta a korábban szintén váltósúlyú bajnok Piccirillot. Mikor sokan már a befejezést várták a Matadortól a harmadik felvonást szépen elvitte Michele, majd a 4. menet megint Mayorga akarata szerint alakult és újra padlóra küldte az olaszt. Ezt követően egészen a nyolcadik menetig kissé unalmasabb mederben folyt a mérkőzés, de az említett etapban mindkét ökölvívó nagy bombákat eresztett el. Az utolsó négy menetben az olasz kínosan próbálta kivonni magát a küzdelemből így Mayorga megérdemelten nyert második súlycsoportjában is bajnoki címet!

A bajnoki cím elnyerésének köszönhetően 2006. május 6-án a korábbi P4P bajnok és legenda Oscar De La Hoya ellen mérkőzhetett Las Vegasban.

Már a mérkőzés felvezetése sem volt semmi. Mayorga természetesen csinálta a műsort, De La Hoya nejét és fiát szidta a sportolót pedig melegnek nevezte. Oscar tűrte ezeket a sértéseket és a ringben fizetett meg értük.
Rögtön az 1. menetben De La Hoya előbb egy jobb majd egy balhoroggal padlóztatta Mayorgat, akit láthatóan ez meglepett. Oscar nagyon be akarta fejezni az összecsapást, de a gong megmentette Ricardot a csúfos bukástól. A 2. menetben Mayorga szinte el sem tudta találni De La Hoyat és elég zavartnak is tűnt. A Matador a 3. menetben talált először keményen, de Oscar túlvészelte a nehezebb pillanatokat. Mayorga hiába támadott a 4. és 5. menetben is De La Hoya blokkolta ezeket és a Matador kondíciója egyre jobban kezdte megadni magát. A 6. menetben a fáradt Mayorga padlóra került, amiből ugyan felállt, de az amerikai-mexikói 20+ ütést zúdított rá, amire nem tudott válaszolni így Jay Nady mérkőzésvezető beszüntette az összecsapást.

A mérkőzés végén De La Hoya és Mayorga átölelték egymást és Ricardo bocsánatot kért minden korábbi sértéséért.

A megrázó vereség után egy meggyőző visszatérés kellett, így következőleg a hozzá hasonlóan izgalmas stílusáról ismert mexikói Fernando Vargas ellen bokszolt. A meccset azonban Vargas egészségügyi problémái miatt át kellett ütemezni, így Mayorga közel 1.5 év után bokszolt csak újra, 2007 novemberében.

A mérkőzés felvezetése ezennel sem maradhatott el hamisíthatatlan Mayorga trash talk nélkül. A nicaraguai az egész felvezetésben disznónak nevezte Vargast, utalva a mexikói nagy súlyingadozására.

A mérkőzés végül kemény harcot hozott két ízig vérig verekedővel. Az 1. menet utolsó másodpercében Mayorga padlóztatta Vargast és ezzel meg is nyitotta a pofon ládákat. A 3. menetben tovább romlottak a mexikói esélyei, hisz csúnyán felreped a szeme. Az összkép végül szoros csatát eredményezett, ami többségi döntéssel Mayorga győzelmét eredményezte. A nicaraguai ezzel visszarajzolta magát az ökölvívás térképére.

A sikeres Vargas meccs után újabb legendával csaphatott össze 2008 szeptemberében Shane Mosley személyében, a tét pedig a WBA váltósúlyú interkontinentális cím volt. Az első három menet meglepetésre Mayorga akarata szerint alakult, és ezeket a felvonásokat el is vitte. Olykor-olykor bohóckodott is Mosleyval, akit ez láthatóan frusztrált. A negyedik felvonástól kezdve Mosley jobban belőtte a távolságot most ő vitt el sorozatban három menetet is. Az ezt követő felvonások elég szorosak voltak, így 11 menet után csak egy pont volt a különbség Mosley javára. Az utolsó menetben ennek köszönhetően kicsit jobban ki is nyílt a már fáradt Matador és Mosley szájszakító jobbosától négykézlábra ereszkedett. Ricardo igazi harcos lévén talpra állt, de Mosley gyorsan lerohanta és kiütötte...

A nicaraguai füstgép karrierje véget érne? Ekkor úgy tűnt, hogy igen. Fárasztó évek sokasága és nagy harcok, kimerítő ring csaták voltak mögötte.

Kacsingatás az MMA felé

Miután 2008-ban kikapott Mosleytól, úgy döntött elege van az ökölvívásból, és kipróbálja magát más küzdősportokban is így pl. az MMA-ban. Már 2009-ben megkezdte a megfelelő technikák elsajátítását és a tervek szerint 2010-ben meg is kezdte volna karrierjét új sportágában. Első mérkőzését le is szervezték 2010. május 15-ére a veterán UFC-s Din Thomas ellen. Már megtörtént a felvezetés és minden készen állt az összecsapáshoz, de a mérkőzés hetében Mayorga promótere, Don King bírósághoz fordult a mérkőzés elhalasztásáért, hisz állítása szerint Ricardoval olyan kizárólagos szerződése volt, ami csak ökölvívó mérkőzésekre terjedt ki. Végül pár órával a mérkőzés előtt érkezett meg a határozat, ami szerint Mayorga nem léphetett ketrecbe így törölték a programból.

Hogy minél hamarabb megszabaduljon Don Kingtől és bevétele is legyen 2010 decemberében több mint 2 év kihagyás után vállalt egy ökölvívó mérkőzést Michael Walker ellen, akit kiütött a 9. menetben.

Mayorga ekkor legszívesebben már visszavonult volna, de kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot. 2011. március 12-én lehetőséget kapott ismét egy legendával bokszolni, ráadásul világbajnoki övért. Ellenfele a Puerto Rico-i Miguel Cotto volt a tét pedig a WBA nagyváltósúlyú világbajnoki cím.

Hogy Ricardonak ekkoriban már mennyire kellett a pénz? Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Cotto 1 000 000 dollárt kapott a meccsért míg Mayorga már csak 50 000-ret. Az összecsapás izgalmas, de kicsit egyoldalú lett. Cotto végül a 12. menetben TKO győzelmet aratott, Mayorga pedig a mérkőzés után bejelentette hivatalos visszavonulását.

Ezt követően már csak az MMA karrierre szeretett volna koncentrálni, ahol 2013. május 3-án Wesley Tiffer ellen vívta első mérkőzését. Az 1. menetben Tiffer földre vitte Ricardot, aki kihúzta a gongig majd a 2. menetben egy ellentmondásos és illegális térdrúgással gerincen rúgta Tiffert, aki feladta a küzdelmet. Akkor Ricardot hozták ki győztesnek TKO-val, de később az MMA Bizottság határozása szerint Mayorga illegális mozdulattal nyert, így az eredményt NC-re azaz Nincs Döntésre változtatták. Továbbá vizsgálatot indítottak ellene, mert a szerződésbe foglalt 165 fontos súlyt 20 fonttal túllépte. A vizsgálat végeredménye után 3 hónapos eltiltást kapott.

2013-ban még három MMA mérkőzést vívott, de mind a háromszor kikapott, kétszer ki is ütötték így felhagyott a sportággal és anyagi nehézségei végett visszatért az ökölvívásba 40 év felett.

Újra a nincstelenség küszöbén

Anyagi problémái rendezése végett 2014. szeptember 27-én visszatért az enyhén szólva felhozó ember Allen Medina (9-23-1) ellen, akit az 1. menetben kiütött. Három hónappal később saját szülővárosában, Managuában lépett kötelek közé Andrik Saralegui (7-1-0) ellen, de teljesítménye nagyon gyenge volt, és ő sem volt már túl jó formában. A lassan 41 éves Ricardo végül az 5. menetben nyert egy feledhető összecsapáson.

Nagy felháborodást keltett, amikor bejelentették, hogy a már szintén megkopott és elég inaktív Shane Mosley-val bokszol legközelebb Mayorga 2015. augusztus 29-én egy visszavágó keretein belül, ráadásul PPV előfizetői csomagban, ami előtt mindenki értetlenül állt.

Hét évvel az első összecsapásukat követően tehát ismét egymásnak feszült a két veterán. A sajtótájékoztató természetesen ezennel sem múlhatott el balhé nélkül, de ez a mostani már látványosan műbalhé volt. Mayorga először rácsapott Mosley barátnőjének a fenekére majd Mosley kiütötte a cigarettát a nicaraguai szájából.
Maga a mérkőzés: Mosley könnyedén kontroll alatt tartotta a küzdelmet, és a borzasztóan formán kívül érkező Mayorga szinte veszélyt sem jelentett az amerikaira. Mosley támadásról támadásra bontotta le a Matadort, és végül a 6. menetben testen ki is ütötte Mayorgát.

A Mosley elleni vereséget követően Mayorga egyre többet nézett a pohár fenekére és egyre több szóbeszéd szerint szinte a hajléktalansággal küzd. Sokszor fotózták és videózták le berúgva, kábultan és nem egyszer látták utcán aludni.

Elszomorító belegondolni, hogy a semmiből indulva megjárta a világ csúcsát, legendákkal bokszolt, világbajnoki címeket szerzett most pedig ugyan ott tart, ahol az elején: a nincstelenség küszöbén.

2016. augusztus 20. - Füzi Krisztián (foreman99)

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@foreman99: szerintem biztos sokan elolvasnák azt is! ;-)

» CHUBAKKA   válasz erre
    2016-08-24 16:08:47

Köszönöm a gratulációkat, örülök neki, hogy tetszett nektek. Ha esetleg a későbbiekben van rá igény és szeretnétek akkor, ahogy időm engedi készíthetek egy hasonló írást Margaritoról is.

» foreman99   válasz erre
    2016-08-24 11:06:59

Érdekes írás, köszönjük!

» VITAMINKIRALY   válasz erre
    2016-08-24 09:32:43

Gratula! Nagyon jó írás lett!

» kovban   válasz erre
    2016-08-22 22:11:15

A cikk jóság, köszönet érte! :)

De a hideg ráz ki Mayorga-tól, hogy kétszer is elpicsázta anno egyik kedvencem, el sem hittem, hogy Vernon kétszer is mentális vereséget szenvedett tőle :(
Onnantól már csak a vesztét akartam a matadornak. Bocsesz. Persze meg is kapta, mert megfélemlíteni mindenkit nem tudott, viszont technikája, felkészültsége kevés talentum ellen volt elég...

» grabanc   válasz erre
    2016-08-22 20:04:51

Akkoriban meg rendeztek erdekes meccseket.

» VMVKWA   válasz erre
    2016-08-22 18:37:40

Remek cikk! Gratulálok! :)

    2016-08-22 10:53:15

@greg: Igen azt a meccset én is sajnálom, hogy nem jött össze. Egyébként a Spinks meccs után is tervbe volt véve a Mayorga vs. Margarito az összes övért, de aztán ugye tárgytalan lett. Gondolkoztam is, hogy bele írjam e a cikkbe, de nem akartam hogy túl töményre sikerüljön :D
Oscar balhorga ott valóban tanítani való volt :) Örülök, hogy legalább egy kicsit felidézhettem

» foreman99   válasz erre
    2016-08-22 10:47:55

@greg: "Egyébként az egyik kedvenc padlóztatásom az a balhorog, amit az Oscar vs. Mayorga első menetében láttunk. Osszer hibátlanul csinálta, a nicaraguai meg nem hitte el, mekkorát kapott."

Nekem is nagy kedvenc, pláne, ahogy a leütés után sétál ODLH a sarokba, miközben úgy néz le az ücsörgő Matadorra, hogy "kellett ez neked, jártatod még a szádat"? :)

» ogreface   válasz erre
    2016-08-22 09:10:18

Annak idején szóba került, hogy esetleg összehozzák őket Margaritoval, sajnálom, hogy az a meccs nem valósult meg, biztos, hogy nem lett volna sok unalmas momentuma :-).

Egyébként az egyik kedvenc padlóztatásom az a balhorog, amit az Oscar vs. Mayorga első menetében láttunk. Osszer hibátlanul csinálta, a nicaraguai meg nem hitte el, mekkorát kapott.

    2016-08-22 08:05:12

Azt azért lássuk be, hogy nagyon kevés olyan ökölvívó van, aki a saját szerencséjének a kovácsa. És ez "menedzseri" szinten egy rabszolgapiac. Ha tetszik, ha nem, így van. Az ókori római gladiátorviadalokhoz lehet hasonlítani.

Sajnos Holyfield is így járt, és nagyon sokan mások, tényleg csak Lennoxot, a Klicskó tesókat, Calzaghet lehet pozitív példának felhozni. Akik ésszel éltek, és cselekedtek.

Ettől még Mayorga megérdemelne egy tisztes "nyugdíjat", mert sokunkat szórakoztatott.

» GaiusM   válasz erre
    2016-08-22 01:33:12

Az hogy nem volt semmi alázat benne a sport iránt az szerintem egy helytelen megfogalmazás. A Vernon Forrestes időkben volt neki kondija nagyon nagy számban indítani powert, ez pedig egy komoly felkészülésre utal.
Az hogy cigizett meg ivott az két dolognak tudható be egyrészt annak hogy szerintem van annyira hülye hogy elhigyje azt hogy az őt nem hátráltatta, másrészt ezt senki más nem csinálta, különleges akart lenni, imidzs.

Szinte bizonyosan TOP 10 es a legprimitívebb boxolok örökranglistáján.
És mint ilyennek nem is volt esélye.
Holyfield jóval értelmesebbnek tünik, és ő is hogy járt.ezt az írást nekem kifejezetten jól esett olvasni.

» Elephant   válasz erre
    2016-08-21 23:25:17

Erdekes cikk, many thanks!

Viszont Mayorga nagyon nem volt szimpatikus azzal, hogy elküldte azt a menedzseret, akinek az egesz palyafutasat köszönhette.

Mondhatni, megerdemli a sorsat es nem kell erte krokodil könnyeket hullatni.

» Jersey Joe   válasz erre
    2016-08-21 20:15:32

@GaiusM: Örülök, hogy tetszett nektek a cikk :) Most 20-án este végre volt egy kis időm éjszakázni és meg tudtam írni pár óra alatt. Hobbiból több 100 cikket írtam már, de mostanába sok külföldi oldalon olvastam szomorú híreket a Matadorról és róla még nem írtam így gondoltam esetleg másokat is érdekelne a története :) Én is remélem, hogy azért lesz ebből számára kiút. Nem volt soha egy alázatos sportember, de nagy showman és tökös harcos volt, ha más miatt nem is, de ezért már minimum megérdemli hogy egy normál élet színvonalon éljen. Én drukkolok ezért.

@Romsy
Igen :P a cím csak figyelemfelkeltő akart lenni :D

» foreman99   válasz erre
    2016-08-21 19:43:13

Jó cikk, örülök, hogy őt választottad témának. Mayorga egy nagyon érdekes színfoltja a profi bunyónak, semmiféle alázat nem volt soha benne a sport iránt. Azonban én mégis megkedveltem, mert soha nem futamodott meg senki elől, kőkeményen odatette magát a ringben is.

Sajnálom, hogy ide jutott, remélem, hogy lesz kiút ebből.

» GaiusM   válasz erre
    2016-08-21 19:28:45

na én meg azt hittem hogy csak a magyar bunyósok dogloznak

» Elephant   válasz erre
    2016-08-21 18:12:01

rosszcsont Mayorga. Amúgy tényleg jó kis cikk gratula, és köszi! ;-)

» CHUBAKKA   válasz erre
    2016-08-21 17:52:44

Jó cikk lett! :)

» Meg@lodon   válasz erre
    2016-08-21 15:25:10

nem a matadort szokták szelidíteni :D

    2016-08-21 14:19:21
fel