Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Juan Manuel Marquez vs Juan Diaz

2009-03-01 00:00:00 /

Két klasszis öklöző, óriási harc, drámai befejezés, és talán az év mérkőzése. Röviden így lehetne jellemezni a szombat éjszakai Juan Manuel Marquez vs Juan Diaz könnyűsúlyú szuperrangadót. A WBO, WBA világbajnoki címeiért is zajló összecsapás nem csak hogy megfelelt a várakozásoknak, de túl is szárnyalta azokat, így lapunk a bevett szokásoktól eltérve egy utólagos részletes beszámolóval örökíti meg az emlékezetes küzdelmet. Lássuk tehát a Marquez vs Diaz mérkőzést menetről-menetre!

1. menet

Diaz nem sokat taktikázik, azonnal támadásba lendül, igaz, óvatos duhaj módjára nem megy fejjel falnak. Marquez próbál elmozogni, és közben feltartó egyenesekkel igyekszik kordában a tartani a szintén sok jabet indító Diazt. A menet közepén jön az első látványos hirig: Marquez beszorul a sarokba, Diaz pedig elkezd sorozni. A mexikói nem tud ellépni, de nem is bújik kettősfedezék mögé, hanem felveszi az elé dobott kesztyűt, és hatalmas verekedés alakul ki. A közönség tombol, a jelenet pedig megismétlődik a felvonás végén, és úgy tűnik, hogy Marquez kisebb bajba is kerül. A menetet Lederman, az HBO pontozója Diaznak adja: 10-9.

2. menet

A második 3 perc visszafogottan indul. Diaz cserkészi ellenfelét, aki folyamatosan mozog, és próbálja elkerülni azt, hogy statikus célpontot nyújtson riválisának, de ez csak részben sikerül, és sorra nyeli Diaz balegyeneseit. Az első perc végén ismét csapdába kerül Marquez, és megint kinyílik a pofonláda. Marquez kilép a kelepcéből, de beszed egy brutális állcsúcsra mért balhorgot. Az amerikai azonnal ráront a megroggyanni látszó mexikóira, el is helyez a fején 3-4 bombát, de Marquez egyből visszatámad, így túléli a kritikus pillanatokat, sőt, a menet végén ő talál jó párszor látványosan. A felvonás alatt Diaz 138 (!) Marquez pedig kereken 100 ütés indított, és a statisztikák szerint utóbbi harcos talált jobb százalékban. Lederman ezt is Diaznak adja: 20:18

3. menet

A harmadik etap ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt: Diaz bika módjára megy előre, Marquez pedig mozog és kontrázik. Mindketten találnak szép számban, de még mindig úgy tűnik, hogy a súlyosabb találatokat Diaz viszi be, bár Marquez kontrái is egyre többször, és egyre fájdalmasabban ülnek. Lederman: 30:27. Kezd elúszni a meccs Marquez számára?

4. menet

Mint a teniszben… Egyszer Diaz támad, aztán változik a felállás, és Marquez fordítja a kontratámadásokat a maga javára. Az előzőekhez képest lazább menet, de ez relatív, mert az év eddigi talán legjobb meccséről beszélünk… Lederman: 39:37. Az első menet, amit a szakértő Marqueznek ad.

5. menet

Diaz továbbra is erőszakosan jön előre, és még mindig sokat és keményen talál, de Marquez „fű alatt” egyre többször húzza meg testre, és talál is, nem csak próbálkozik… De ez még mindig kissé kevésnek tűnik, mert Diaz fáradhatatlanul nyomul és irányít. Ledermam: 49:46. Még mindig Diaznak áll a zászló, ráadásul Marquez jobb szemöldöke felszakad.

6. menet

Diaz mintha fáradna… Megy előre, de lassabbnak tűnik. Vagy csak taktikázik? Marquez viszont továbbra is hátramenetben, másodszándékból bokszol. A köteleknél újra látványos verekedések alakulnak ki. A szünetben a mexikói segédek erősen küzdenek Marquez sérülésével, és láthatóan sikerrel járnak, mert időlegesen eláll a vérzés. Lederman: 58:56. Második strigula Marquez oldalán…
7. menet


Marquez egyre jobb, Diaz egyre lassabb… Még mindig az amerikai az agresszor, de Marquez sokszor előzi meg, és húzza be a féket Diaz szekerén. A menet közepén és végén ismét nagy hirignek tapsolhat a lelkes helyi publikum.  Lederman: 68:65.

8. menet

Marquez sok felütést indít, de a felvonás elején annak ellenére sem tudja érdemben megtörni Diaz nyomulását, hogy gazdagon talál. Az amerikai mintha új erőre kapott volna, és többször is betereli ellenfelét a kötelekhez, és hosszú kombinációkkal, sorozásokkal terrorizálja. A menet közepén aztán olyan jelenetnek lehetünk tanúi, amit a mérkőzésen eddig nem sűrűn láthattunk: Marquez egy kontra támadás végén beforgatja riválisát a kötélhez, és keményen megszórja a furcsa szerepkörbe kényszerülő Diazt, akinek csúnyán felreped a jobb szemhéja. Fogy az erő, a harcosok egyre fáradtabbak, több sebből véreznek, de a mérkőzés továbbra is remek. Az utolsó fél perc feledhetetlen: a szorító közepén lecövekel a két öklöző, és hamisíthatatlan állóháborúval zárják a felvonást, amely közben Diaz egy pillanatra megrendül. A csarnokban már csak a VIP szektor vendégei ülnek, a többi néző felállva bíztatja a két gladiátort. Lederman: 77-75. Diaz még mindig vezet.

9. menet

Két elgyötört és sérült bokszoló kezdi meg a 9. menetet. Honnak szedik vajon az erőt? És láss csodát, Marquez lendül támadásba! A rend csak rövid időre borul fel, és ismételten Diaz kezd támadni. Már egy perc sincs hátra a felvonásból, amikor az amerikai szó szerint rágyalogol több kemény felütésre, és padlóra kerül! A kötelek közé eső Diaz feláll, és harcra késznek tűnik. Marquez viszont nem szokott ilyen ziccert kihagyni, és a pontozással vert helyzetben lévő mexikói egy elsöprő rohammal szinte kivégzi ellenfelét, aki hanyatt esik a ringben, és a mérkőzésvezető számolás nélkül azonnal le is lépteti! A mérkőzés győztese tko-val a 9. menetben Juan Manuel Marquez!


Marquez ezzel a bravúros diadallal ismét igazolta, hogy 35 évesen is napjaink egyik legjobb profi ökölvívója, és nem mellékesen beírta a nevét a sporttörténelem könyvekbe is, ugyanis Erik Morales, Marco Antonio Barrera és Julio Cesar Chavez után ő a negyedik mexikói bokszoló, aki három súlycsoportban is világbajnoki címet tudott szerezni.


>>Vissza a kommentekhez<<


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Nincsenek engedélyezve a hozzászólások...

fel