Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Útban Puerto Rico felé – avagy ismerjük meg jobban a WBO-t

2012-01-12 20:01:25 /

Az 1980-as évek elején egy mexikói WBA konferenciáról hazafelé tartva a repülőgépen utazó közép-amerikai (zömmel puerto ricoi) küldöttség, azon felbuzdulva, hogy nem értettek egyet a WBA-nál akkor zajló dolgokkal elhatározta, hogy saját kézbe veszik a sorsukat, és 1988-ban WBO néven Puerto Ricóban bejegyeztették sorrendben a negyedik világszervezetet. A WBO azóta elismert lett világszerte, és számos kiváló bajnokkal büszkélkedhet. Lapunk egy exkluzív interjú keretében próbálja meg bemutatni a szervezet munkáját, felépítését, ehhez nem más lesz segítségünkre, mint a WBO Europe elnöke, a szervezet korábbi világbajnoka, Kovács István.



Köztudott, hogy a WBO világbajnoka voltál, hogyan kerültél munkakapcsolatba a szervezettel?
Ez egy nagyon érdekes történet, 2000-ben, amikor Európa-bajnoki címet nyertem, akkor itt volt a Paco (Francisco Valcarcel - szerk.) az Artur Grigorian meccs supervisoraként, és akkor látott engem személyesen, majd nagy örömmel hallotta, hogy én 2001-ben világbajnok lettem a WBO-nál, illetve tudta, hogy utána elvesztettem a címet. A sors különös szerencséje, hogy aztán az én utolsó mérkőzésemen, Darius Michalczewski lengyelországi gáláján is ott volt, mint a főmeccs supervisora. Ott hallotta, hogy ez lesz az utolsó mérkőzésem. A gálát követő banketten odajött hozzám, és meghívott az azt követő kongresszusukra, amit Panamában rendeztek 2002-ben. Ott az egyik vacsorán mellettem ült Paco, mesélt a szervezet működéséről, és megkérdezte, hogy van-e hozzá kedvem, hogy mint az ő egyik ajánlott embere elkezdjem a munkát, mint supervisor. Két-három év sikeres munka után lehetőség nyílt rá, hogy pozíciót szerezzek a WBO-nál.

Kicsit térjünk rá a WBO-ra, hol található a szervezet központja, hogyan épül fel a szervezet?
A központja Puerto Rico-ban található. A szervezet létrejötte egy nagyon egyszerű történet: a WBA-nak több olyan puerto ricoi tagja volt, akik nagyon nem értettek egyet a szervezet működésével az 1980-as évek elején, és egy mexikói konferenciáról hazatérőben a repülőn, a puerto ricoi és egyéb közép-amerikai küldöttek úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy új szervezetet, sorrendben a negyediket, WBO néven. Az elnöke is puerto ricoi, Francisco Valcarcel személyében, de őt megelőzően is „hazai” elnöke volt a szervezetnek. A WBO-nak gyakorlatilag minden világrészen van irodája: Észak-Amerikában Los Angelesben van a központ, ázsiai irodánk is van, egy China Zone néven Pekingben és az Asia-Pacific irodánk Ausztráliában és Hawaii-on, továbbá van egy dél-amerikai, amely Argentínában található, illetve a puerto ricoi iroda is ezt a részt vezérli, és van az európai, amelyet én vezetek itt Budapesten.

Tisztségviselőkről ejtenél-e egy pár szót, illetve a választási metódusukról?
Négyévente a küldött közgyűlésen kerül sor elnök- és tisztségviselő választásra. Természetesen külön van az irodai rész, amelynél a legtöbb sportághoz hasonlóan az elnök gyakorolja a munkáltatói jogokat, tehát az, hogy ki és hogy dolgozik az irodánál, az az elnöknek a hatásköre. Az elnökségi tagválasztás a közgyűlés hatásköre. A szervezetnek négy alelnöke van, illetve vannak bizottságok, ahova az elnökség javaslata alapján lehet bekerülni. Az elnökség 16 tagból áll, melynek a tagjai: a négy alelnök, a négy regionális területért felelős alelnök, valamint a közgyűlés által beválasztott képviselők. Most pont egy küldött közgyűléses év előtt állunk, amely radikálisan át fogja alakítani az elnökséget, néhány embert le fogunk cserélni, melynek az az oka, hogy nem megfelelő aktivitással képviselik a szervezetet. Ez látszik a számokból, ki mennyit termelt ki, ki milyen adatokkal büszkélkedhet. Én személy szerint az élharcosok közé tartozom, melynek köszönhetően a korábbi örömteli fogadtatás mellé már tisztelet is párosul irányomba, mivel gyakorlatilag az egyik legjobban teljesítő ágazattá nőtte ki magát a WBO-Europe. Ez elsősorban az európai promóterek és menedzserek dicsérete!

A WBO-Europe-ról mesélnél egy kicsit?
Egy nagyon érdekes kezdeményezése a szervezetnek. Annakidején Európa-bajnoki címet szereztem az EBU égisze alatt. Abban az időben is létezett már az EBA, melyet Juan Luis Torralba kezdeményezett, mint a WBA Európa-bajnoki címét, mivel az EBU egyre jobban a WBC befolyása alá került, és kimondva- kimondatlanul az EBU-t a fantasztikus múltja és történelme ellenére a WBC európai szervezetének lehet tekinteni. Az EBU elnökségében gyakorlatilag kizárólag WBC által delegált vezetők ülnek. 2006 környékén, amikor a Magyar Ökölvívó Szövetség Hivatásos tagozatának elnökének választottak, megpróbáltam nyitni az EBU irányába, és próbáltam velük megfelelő kapcsolatot kialakítani, egyrészről a magyar szövetséget, más részről pedig a WBO-t képviselve. Hasonlóan cselekedett néhány elnöktársam más országból, azonban beletört a bicskánk, ugyanis ha nem WBC ember vagy, akkor nincs esélyed. Még abban sem működtek együtt, hogy a ranglistáinkat összefésülve segítsem az ő munkájukat. Ezek hatására engedtem a WBO nyomásának. Régóta feszegették, hogy ha már regionális irodát viszek, miért nem csinálunk egy regionális címet, mint ahogy teszi ezt az Asia-Pacific, a Dél-Amerikai és az Észak-Amerikai vezető. Én a végsőkig kitartottam, hogy Európának elég egy bajnoki cím, ám amint szembesültem az EBU dolgaival, úgy döntöttem, legyen! Egy megfelelő piackutatást végeztem az európai promótereken keresztül, mellyel leszűrtem, hogy van-e rá kereslet. Nagyon gyorsan igenlő válaszokat kaptam, és egészen pontosan három évvel ezelőtt belevágtunk. 2009 januárjában érkezett meg az első öv, amit Bedák Zsolti nyert el. Ma már ott tartunk, hogy világszerte ismert ökölvívók is örömmel lépnek szorítóba ezért az övért. Mikorra ez az interjú megjelenik, addigra már Artur Abraham is nagy valószínűséggel WBO Europe bajnok lesz, mivel sikerült megállapodnom Wilfried Sauerlanddal, hogy az Abraham visszatérő 12 menetes meccse a betöltetlen nagyközépsúlyú WBO-Europe címéért fog zajlani. De Abraham mellett Kessler is mérkőzött már a címért, valamint Denis Boytsov és Zaurbek Baysangurov is nyert már ilyen övet. Vagyis számos olyan ökölvívó mérkőzött már meg ezért a titulusért, aki világbajnoki cím kapujában van, vagy volt már korábban világbajnok. Nem a cím teszi naggyá az ökölvívót, hanem fordítva! Az a fajta szisztéma, amit mi a WBO-nál a regionális bajnoki címeknél alkalmazunk, lényegesen kedvezőbb és használhatóbb a menedzserek, promóterek számára. Nálunk írott szabályba vannak foglalva azok a kritériumok, amikkel ők nagyon jól tudnak dolgozni. Ugyanez az EBU-nál nem ad számukra ilyen nagy lehetőséget, ezért nem tudott például az EBA sem olyan sikereket elérni. Az EBA a 10 éves működése során sem ért el sokkal több mérkőzést, mint én 3 év alatt: ők 10 év alatt kb. 50 mérkőzést hoztak tető alá, én most 3 év alatt már a 37. mérkőzést fogom szankcionálni.

Hogyan történik a WBO-nál a ranglisták összeállítása?
Van egy viszonylagosan nagy és kötött kritérium rendszer, melyek szabályozzák, hogy hogyan lehet felkerülni a ranglistára. Egyértelmű, hogy valamilyen szintű indíttatásának kell lenni a menedzserek részéről, hogy kiket szeretnének látni a ranglistán. Tehát mi csak azért, nem rangsorolunk valakit, mert kiemelkedő eredményeket ér el, mint ahogyan egyetlen más világszervezet sem. Mi azokat az ökölvívókat rangsoroljuk, (ezért ez a WBO világranglistája, nem pedig a „világ” ranglista) akik a mi kereteinken belül képzelik el a jövőjüket, és a mi általunk szankcionált címekért szeretnének szorítóba lépni. Természetesen ennek a csúcsa maga a világbajnoki cím. Ennek tükrében vesszük figyelembe a ranglistáink összeállítását, azok az ökölvívók kerülnek elsősorban előtérbe, akiknek a menedzsere, promótere jelzi irányunkba, hogy ő szeretne az általunk szankcionált címekért szorítóba lépni. A regionális bajnoki címek értéke megnövekedett, mivel a ranglistákra való kerülésnek a leggyorsabb módja, ha valaki ezeket a címeket megszerzi. Van egy 6 főből álló Rankings Committee (rangsoroló bizottság - szerk.), melynek az egyik alelnök a vezetője, és vagyunk mi öten, az öt különböző földrész képviseletében, akik úgynevezett advisor-i (tanácsadói - szerk.) jogosultsággal rendelkeznek. Havi rendszerességgel ajánljuk a régiónkban történt mérkőzések alapján az ökölvívókat. Mielőtt megjelenne ez a világranglista, hozzánk érkezik meg először, a publikálás előtt körülbelül 2 nappal, ekkor még utoljára át tudjuk fésülni, ki tudjuk szűrni az esetleges hibákat, még bele tudunk javítani. Már több alkalommal volt lehetőségem - természetesen nem elvonatkoztatva a nemzeti érzelmektől – hatással lenni a ranglisták pozícióira, több ökölvívót sikerült már megmentenem, ranglistán tartanom. Ez egy érdekes, hónapról hónapra történő munka. Azért vagyunk öten ilyen advisor-i pozícióban, mert mindenki a saját régiójában rendelkezik megfelelő ismeretekkel. Nekem például nincs rálátásom és érdekeltségem az alsóbb súlycsoportokra, viszont, ha vesszük a félnehézsúlyt, a következő ranglistánál már, mivel Zsolt IBF címmeccse meghiúsult, mindent el fogok követni, hogy visszakerüljön a WBO ranglistájára, az őt megillető pozícióba.

Bírói karral kapcsolatban, vannak a WBO-nak „saját” bírói?
Természetesen vannak, és ez a lista nem olyan feszes és zárt, mint mondjuk az EBU listája, ahova nagyon nehéz bekerülni, és kikerülni is. Vannak tradicionálisan jól működő, nagy bokszkultúrával rendelkező országok, ahol fantasztikusan jól képzett a bírói kar, ilyen például Anglia, de Spanyolországot is ide lehet sorolni, ilyen volt Németország is valamikor, és például az oroszoknál is nagyon jól képzett bírókkal találkoztam. A WBO-nál próbáljuk a minőséget minél magasabb szinten tartani, ugyanakkor azt is belátom, hogy ha valaki WBO bíró lesz, tehát el tud jutni arra a szintre, hogy eljön hozzánk egy kongresszusra, leteszi a bírói vizsgát, akkor a WBO egészen biztosan megadja a lehetőséget, hogy dolgozzon. Erről a listáról nem nagyon szoktunk kiszórni senkit, maximum, ha valaki jobb, akkor több, ha pedig kevésbé, akkor kevesebb lehetőséget kap. Szerencsére az elmúlt időszak problémás bírói ténykedései nem a WBO által szankcionált mérkőzéseken történtek, de ez nem a szövetség érdeme, ez csak véletlen konstelláció. Nagyon kevés olyan bíró van, aki kizárólag egy vonalon dolgozik, a legtöbb bíró több világszervezetnél is licensszel rendelkezik és ténykedik. Nagy örömömre szolgál, hogy most már nem egy (Enyedi Zoltán), hanem Gábris Bulcsú személyében már két bírónak próbálhatok segíteni nemzetközi szinten. Továbbá azt is szeretném elérni magyar vonatkozásban, hogy a Magyarországról kiutazó versenyzőink is vihessenek magukkal egy-egy magyar bírót.

Milyen kritériumok vannak, hogy valaki akár Interkontinentális, akár Europe címért bokszolhasson?
Regionális címeknél a régió vezetőjének van jogköre, hogy eldöntse, hol húzza meg a határt, kinek ad lehetőséget. Az általánosan elvárható: minimum 10 profi ökölvívó mérkőzés, minimum 2 darab nyolc menetre kiírt mérkőzés, természetesen pozitív rekord, és az utolsó néhány mérkőzése inkább pozitív irányt mutasson, ezek mellett sportemberi magatartás, megfelelő, tisztességes háttér, és fedhetetlen előélet is követelmény. A regionális címeknél nincs kötelező kihívó, nincs kötelezően előírt ellenfél. Például a WBO-Europe-nál velem kell egyeztetnie a promóternek, hogy kivel akarnak megmérkőzni és én engedélyezem a dolgot. Artur Abraham most egy argentin sráccal fog összecsapni az Európa bajnoki címért, ami úgy lehetséges, hogy ő is német licensszel rendelkezik. Természetesen az a legideálisabb, ha két európai ökölvívó csap össze. Mivel ez egy lépcsőfok a világbajnoki cím felé, ezért ezt így is kezeljük, de természetesen a cím komolyságát, tekintélyét megőrizve betartatjuk az előírt kritériumokat. Nekem, mint regionális vezetőnek utólagos beszámolási kötelezettségem van a WBO irányába és gyakorlatilag szabadon köthetem a WBO-Europe meccseket.   

Világbajnoki meccseknél milyen feltételek vannak?
Ebben nem vagyok benne, van egy Championship Committee (bajnoki bizottság – szerk.), ez egy bajnoki advisor csapat, melynek hasonló a feladata, mint a Ratings Committee-nek: különböző bajnoki címmérkőzések szankcionálása, mely magában foglalja a kötelező kihívó megnevezését, az esetleges versenytárgyalások (pusre bid) lebonyolítását, a résztvevők, a helyszín, időpont elfogadását. Nekünk, elnökségi tagoknak módunk és lehetőségünk van belefolyni ezekbe a dolgokba. A különböző promóciókkal üzleti kapcsolatban állunk, de az érdekeink gyakran különböznek. Amikor a világszervezet máshogy lát dolgokat, mint egy promóter, gyakran vitába szállunk. Előfordult, hogy én személy szerint nem a WBO érdekeit láttam jogosnak, így saját magammal szemben a promótert képviseltem egy megbeszélésen. Ezt a WBO-nál elfogadták, ugyanis belátták, hogy hosszú távon a WBO érdekei érvényesülnek. Elfogadják, hogy én jobban rálátok és ismerem az európai viszonyokat, ökölvívókat, promótereket, mint ők Puerto Ricóból, így rám bízzák ezen a területeken a döntést.

Egy képzeletbeli rangsort felállítanál-e a világszervezetek között?
Ez azért nagyon nehéz kérdés, mert akármelyik világszervezet képviselője beszél egy promóterrel, ugyanazt hallja, mint én: veletek a legjobb együtt dolgozni. Én úgy érzem, hogy a WBO nagyon jó úton van afelé, hogy mindenki által elfogadott, elismert, és szeretett szervezet legyen. Észak-Amerikában egy nagyon jól elfogadott szervezet, a Top-Rank és a Golden Boy is előszeretettel dolgozik velünk. A jelenlegi világbajnokaink közül úgy gondolom, hogy nincs lyukas súlycsoport, tehát minden súlycsoportban vagy kompetitívek vagyunk a többi világszövetséggel, vagy ha egy Pacquiao-t vagy egy Klitschko-t veszünk, akkor nem is kérdés, hogy a legjobbak közé tartozunk. Itt Európában az európai világbajnokok jelentős része a WBO vonalán található, úgyhogy én úgy érzem, hogy jó munkát végzett az elmúlt évben is a WBO. A WBA jelenleg a rengeteg bajnokának, a számos érdekes ítéletnek, a kicsit átláthatatlan szerkezeti és szervezeti felépítésének köszönhetően, már több nemzetközi szaklap által is „joke” kategória. Ők sokat rontottak a renoméjukon, annak ellenére, hogy, mint az első nagy világszervezet, komoly előnnyel indultak. A WBC óriási tradíciókkal bír, marketing értékben a legnagyobb. Ők tudják talán a legjobban kihasználni a modern kor eszközeit, nagyon jól tudják képviselni magukat. Azáltal tényleg erősek is, hogy minden területen nagyon komoly szervezeteket tudtak bekebelezni, lásd EBU. Az IBF, úgy érzem, egy nagyon jó megújuláson megy keresztül, a tavalyi elnöki puccs után, az új elnök és az új csapata végre jó irányt vett. Most már talán ki lehet jelenteni, hogy nem kell mindenféleképpen feketének és mindenképpen nőnek lenned, hogy legyen jogod belebeszélni a történésekbe. Minden szövetségnek megvannak a maguk jól működő területei, a WBO-é Európa és Dél-Amerika, a WBC-nek Ázsia, Észak és Dél-Amerika, ők Európában kevésbé erősek, a WBA talán minden területen megfelelő erővel szerepel, az IBF ilyen téren egy picit le van maradva, mivel ő elsősorban Észak-Amerikára korlátozza a tevékenységét.


2012.01.09. Pinjung Emil - pyngy


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Remek cikk, köszönjük!

    2012-01-17 10:38:49

@zee1978: kinek?

    2012-01-16 23:35:58

Koszonjuk!:)

Off.

Bedak tesok hianyoznak nagyon!:(

» zee1978   válasz erre
    2012-01-16 23:02:51

Érdekes és jó kis cikk.
Remélem Zsolti már az első 3-ba kerül a következő WBO ranglistán. Aztán egy kis promóteri nyomás és WBO címmérkőzés újra. De szép lenne.

» Jor-El   válasz erre
    2012-01-16 21:47:08

Remek cikk lett, köszönet a készítőinek.
Jó hír, hogy Gábris Bulcsú ismét ring közelben van.
Sok sikert neki!

» All In   válasz erre
    2012-01-16 21:19:33

na ezzekre a dolgokra régota kiváncsi voltam, köszönöm.

» Roberto   válasz erre
    2012-01-16 21:11:27

Nagyon jó volt belelátni egy szervezet belső dolgaiba! Köszönet érte Kokónak és természetesen pyngynek!

» Iron Cat   válasz erre
    2012-01-16 17:41:48
fel