Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Komolyan gondoltam a visszavonulást! - Interjú Shane Mosley-val

2012-06-05 15:45:35 /

A döntés nem jelentett talán akkora meglepetést, de minden túlzás nélkül állíthatjuk, Shane Mosley személyében a héten az elmúlt több, mint egy évtized egyik legnagyobb ökölvívója jelentette be visszavonulását, aki az ökölvívás történetének számos arany oldalát töltötte meg eredményeivel és óriási mérkőzéseivel. Hogy döntését komolyan gondolja-e, mivel kíván a jövőben foglalkozni, mit tekint dicső karriere legnagyobb eredményének, ezekről beszélgetett a korábbi könnyű-, váltó-, és nagyváltósúlyú világbajnokkal a www.fighthype.com oldal riportere. A beszélgetés fordítását Kedves Olvasóink az alábbiakban olvashatják.Hivatalos a döntésed, tényleg befejezed?

Igen, teljesen biztos. Úgy érzem, biztos vagyok a döntésemben, persze soha ne mondd, hogy soha, de így gondolom. Jelenleg a fiammal dolgozom, aki egyre jobb és jobb, és persze a többi sráccal. Átlendülök a promóterek oldalára, elkezdek foglalkozni a bunyósaimmal, tehát egy másik oldalról közelítek az ökölvívás felé. Azt hiszem, nagy örömet fogok lelni ebben is, csak hátradőlök és nézem, ahogy mások bokszolnak.

Tényleg úgy tűnt, jól érzed magad a szorító mellett múlt hétvégén.

Hát igen, tökjó volt, csak ülni és nézni a többiek meccseit. Winky bunyózott, Tarver, Kid Chocolate, aki igen jó volt. Ja, és Austin Trout. Anno a kesztyűpartnerem volt, most meg világbajnok.

Mikor Tarver és Winky meccseit nézted, esetleg megerősített-e téged a visszavonulás melletti elhatározásodban?

Nem, ez már az Alvarez elleni meccsen megtörtént (nevetve). Na jó, nem a mérkőzés alatt, mivel csak arra koncentráltam, hogy kiüssem ezt a kölyköt, az utolsó gongszóig mentem, hiszen tudom, hogy akárkit képes vagyok kiütni, bármelyik pillanatban. De akkor már tudtam. Valami ilyesmit mondtam magamban: „Ember, ez már nevetséges!”, mivel láttam és tudtam, mit kellene tennem, láttam, mikor maradt nyitva a támadások után, de mégis képtelen voltam cselekedni. Már a felkészülés alatt, mikor a fiammal kesztyűztünk kicsit, nagyon megéreztem a találatait, mintha sokkal keményebben ütött volna, mint előtte, és nem tudtam ezt mire vélni, nem tudtam, tényleg ő lett-e keményebb, vagy én puhulok. Itt vannak ezek a fiatal srácok, még simán bírják a dolgokat, mikor például a fiammal együtt futottunk, ő könnyedén teljesítette, ami nekem már nehezemre esett, tehát mikor gondolatban hozzá és persze Canelohoz mértem magam, rájöttem, hogy itt az ideje továbbállni.

Természetesen nem szakítasz a sportággal, de mit gondolsz, lesz mégis valami, ami hiányozni fog?

Tudják, mi a nagyszerű számomra? Hogy a fiam is bunyózik, ami egy óriási motiváló tényező lesz számomra. És nem csak ő, hanem a többi bunyósom is, például Austin Trout, akivel korábban dolgoztam, is világbajnok lett. Kirklandben is megláttam a lehetőséget anno. Dolgoztam ezekkel a srácokkal és láttam bennük a jövő generációját, akik majd átveszik a stafétabotot. Nem hinném, hogy bármi is hiányozni fog nekem. Sokat elértem a pályafutásom során. Összesen 32 évig bunyóztam, tehát elégedett vagyok. Boldog vagyok amiatt, ahogy a karrierem alakult, és örömmel segítek a jövő generációjának, hogy elérje a világbajnoki álmait. Ma is lenn voltam a teremben, edzettem a fiammal, egy csomó dolgot tanítgattam neki, és mikor éreztem az erejét az ütőpárnákon, azt mondtam, „Ez az!”. Most 165 fontban bunyózik, de egyre nagyobb és erősebb lesz, kíváncsi vagyok tehát, hova jutunk el vele.

Nagyon sok mindent teljesítettél a pályád során, van mégis valami, amit bánsz, hogy nem jött össze? Mondjuk egy harmadik meccs Oscarral, vagy egy Trinidad elleni mérkőzés?

Mindenkivel szívesen mérkőztem, szóval, a szó szoros értelmében nem bánok semmit, de ha valamire mégis ezt mondom, az a Floyd és a Manny elleni mérkőzés, mert úgy bokszoltam ellenük, hogy nem igazán volt esélyem, hiszen sérülten, nem 100%-os formában álltam ki velük. Ne értsenek félre, mind Floyd, mind Manny óriási bokszoló, de nem tudjuk, mi történt volna, ha jobb formában vagyok, de mindegy, nem bánok semmit. Szeretném, ha jobb formában bokszolhattam volna velük, nem sérülten. Ezért is tértem vissza még egy meccsre és álltam ki Caneloval, aki leteremtett engem a valóságba. Erre szükségem volt, hogy valaki megmutassa nekem, merre kell tartanom, hogy nyugodt lélekkel hagyjam itt az egészet. Máskülönben lehet, hogy még mindig bokszolnék.

A meccs egyébként nagyon jó volt, annak ellenére, hogy az események a te szempontodból nem éppen kedvezően alakultak.

Igen, ahogy már mondtam, ki akartam ütni. Tudtam, hogy kemény mérkőzés lesz, és azt is, hogy jobb vagyok nála, de ő a csúcson van, én pedig már kifelé tartottam az ökölvívásból, és ha az ember kikap ilyen srácoktól, mint Canelo, akkor illő észrevennie, hogy vége. Canelo persze óriási bunyós, nagy rajongója vagyok, ő napjaink egyik legjobbja, egy feltörekvő csillag. Bírom őt, egy nagyon nagy és nagyon fiatal ökölvívó. Megmutatta már párszor, hogy igazi bajnok anyag és megérdemelten világbajnok.

A pályafutásodra visszatekintve hogy érzed, melyik volt a legnagyobb pillanata? Sok rajongó bizonyosan az Oscar elleni csúcsmeccset mondaná, de te hogy érzed ezt?

A legjobb meccsem, vagy legalábbis az egyik a legjobb pillanatok közül az volt, mikor először világbajnoki címet szereztem. Ennél nincs jobb érzés. Mindenki láthatja ezeket a srácokat, hogy mikor megnyerik a címet, teljesen összezuhannak és sírnak örömükben. Azt hiszem, Mayweather is így volt vele. Szerintem ez a legjobb momentum az egészben, mikor az ember először képes világbajnoki címet nyerni. Nekem Phillip Holiday ellen sikerült a bravúr. Igaz, nem éreztem magam túl jól, nem voltam csúcsformában, nem bokszoltam jól, de megcsináltam. Ez volt a legnagyobb dolog számomra, először világbajnoki trónra ülni.


Forrás: www.fighthype.com
Fordította: Baranyai Gergely, Greg
2012. 06. 05.
ForFo 


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Szívből örülök h nem akarja azt csinálni mint Roy Jones.

» Kovács Károly   válasz erre
    2012-06-07 06:58:55

Szimpatikus és korrekt nyilatkozat,remélem még látjuk a ring környékén.

» dudás istván   válasz erre
    2012-06-07 00:05:14

@Gaius: Egyetertek!
Szep volt Mosley!!!
Koszonjuk!

» zee1978   válasz erre
    2012-06-06 19:00:02

@matador: Nem fog. Amit elmondott, az egy képességeivel és lehetőségeivel maximálisan tisztában levő ember hozzáállása. Köszönjük Shane!

    2012-06-06 15:31:04

Könnyűsúlyban verhetetlen volt....érdekes lett volna anno könnyűsúlyban egy Mayweather elleni meccs....vagy kisváltóban Kostya Tszyu ellen...esetleg váltóban Trinidad ellen... de így teljes volt a pályafutása! Az első ember aki egyértelműen megverte De la Hoyát!

» Antuofermo   válasz erre
    2012-06-06 14:19:01

Egy év visszatér!

» matador   válasz erre
    2012-06-06 13:53:54
fel