Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Kokó jelenti a Puerto Ricó-i WBO kongresszusról - Exkluzív interjú

2011-10-26 16:32:07 /

A profiboksz.hu olvasói az elmúlt években megszokhatták, hogy Kovács Koko István segítségével időről-időre exkluzív betekintést nyújtunk a nagyobb gálák, vagy éppen egy-egy boksz-kongresszus kulisszái mögé. Legutóbb a nagy várakozással kísért Wladimir Klitschko vs. David Haye nehézsúlyú világbajnoki címegyesítő mérkőzés előtt olvashattuk a „Kokó-jelentéseket”, most pedig az ezen a héten Puerto Ricóban megrendezésre kerülő 2011-es WBO kongresszus történéseiből kapunk egy kis ízelítőt. Mai riportunkban István beszámol a nyitó napok eseményeiről, és elsőként a profiboksz.hu látogatóinak beszél a következő, Magyarországi WBO-rendezvényről, eseményről, de szóba kerül az interjúban Erdei Zsolt amerikai promótere és a Universum Box Promotion jelenlegi helyzet is.

Kezdetnek meséljél nekünk a kongresszus első napjairól.
A kongresszus hétfőn kezdődött a hagyományos golfversennyel, amelynek érdekessége, hogy a Bahia Course, ahol erre sor kerül, Puerto Ricó, vagy talán az egész karibi térség legszebb privát golf pályája. Olyannyira komoly pálya ez, hogy normál esetben még a klubtagok is csak 300 dollárért vihetnek be vendégeket. Oscar De La Hoya nemrég vett egy 2 millió dollár értékű házat a pálya mellett, és így az ő segítségével tudta a WBO itt megrendezni ezt a versenyt. A tornán egyébként nagy meglepetésre a Német Szövetség elnöke, Thomas Pütz végzett ez első helyen, döntetlent játszva De La Hoyával (Pütz a gyengébb hendikep miatt győzött). Én közepesen szerepeltem, az európai vezetők közül gyakorlatilag mindenkit megvertem, de a nagyokhoz, a Puerto Ricóiakhoz, vagy az amerikaiakhoz nem tudtam odaérni. Nagyon jó hangulatú, jól megszervezett verseny volt.

A golftornát este egy welcome coctail követte, amin talán némileg korai módon megállapították, hogy kicsivel kevesebben jöttek el a kongresszusra a vártnál. A nagy promóterek közül gyakorlatilag mindenki itt van, Gary Shawtól Wilfried Sauerlandig, viszont sajnálatos, de mondhatni már megszokott módon Lou DiBella nem vesz részt a kongresszuson. Egy pár napja már itt vagyok és Paco (Francisco Valcárcel, a WBO elnöke. a szerk.) kérdezte, hogy mi van Madárral, Balzsay Karcsival, és meséltem neki, hogy Zsolt DiBellához írt alá. Ő ezen meglepődött, hogy miért éppen most, amikor DiBellánek nincsen tv-s szerződése, de elmondtam neki, hogy mi ezt itthon teljesen máshogyan éljük meg, és örülünk neki, hogy van legalább egy amerikai promótere. Paco szerint Madárnak 10 évvel ezelőtt kellett volna DiBellával leszerződni, amikor még volt tv-s háttere, mert így most már nincsen sok értelme.

Kedden délelőtt az általános beszámolókon volt a sor, ahol a kontinentális, regionális szervezetek vezetői beszéltek. Szinte minden területen nagyon nagy sikereket értünk el. A WBO China Zone 2-3 év próbálkozás után tudott végre áttörést „eszközölni”, ugyanis az egyik WBO-s gálát egy kábel csatornán keresztül 12 millióan nézték meg.

A WBO-Europe (ezt vezeti a budapesti központból Kovács István. a szerk.) nagyon nagy dicséretet kapott. Mi teljesítettünk a legjobban a számszerű adatokat tekintve, a címmérkőzésekből befolyó bevétel közel 60 ezer dollár volt. Ezzel magasan megelőztük az interkontinentális szekciót, az NABO-t, a Latinot, az Asia-Pacific-et, vagy a China Zonet. A regionális címek közül a WBO-Europe a legsikeresebb, pedig mindössze 2.5 éve alakultunk: az első esztendőben 2-, a másodikban 12-, idén pedig 18 ilyen jellegű címmérkőzésre került sor.

Az internet és a tömegkommunikáció felé való lépésként csütörtökön pl. élő, internetes közvetítés lesz a kongresszusról, a szemináriumokról. Utóbbiakról beszélgetve, és felbuzdulva a korábbi élményeken John Duggan (a WBO egyik prominens vezetője. a szerk.) felvetette, hogy jó lenne ismét eljönni Európába, pontosabban Magyarországra. Én jeleztem, hogy jövőre nem jó, de 2013-ban ismét itthon lehet a WBO kongresszus és szívesen látunk mindenkit. Erre az volt a reakció, hogy ők addig nem tudnak várni, és ekkor merült fel a lehetősége annak, hogy tartsunk egy pár napos szemináriumot, amire eljönne Emanuel Steward edző, Jay Nady mérkőzésvezető és még sokan mások. Azt én saját szakállamra meg tudom ígérni, hogy amennyiben a jövő év elejére sikerül megszervezni ezt a szemináriumot, arra a hazai hivatalos személyek számára – mint ahogy eddig mindig - a részvétel ingyenes lesz.

Ma este a polgármester fogad bennünket San Juanban a parlamentben, holnapra pedig már több világsztárt is várnak a szervezők. Ha minden igaz, akkor a helyi bunyósokon kívül megérkezik Marco Huck, és lehet, hogy az egyik Klitschko testvér is tiszteletét teszi a záró napon.  Szerdán délelőtt a szemináriumok kerülnek sorra, és most először nem csak bíró, supervizori és orvosi előadások lesznek, hanem Emanuel Steward tartani fog egy edzői szemináriumot is.

                              

Hogy értékeled, értékelitek a WBO elmúlt egy évét a többi szervezet eredményeihez képest?
Az idei esztendőben roppant büszkék lehetünk. A regionális címmérkőzések tekintetében többet szankcionált a WBO, mint a másik három nagy szervezet összesen. A WBC-nek pl. rengeteg regionális címe van, de nekünk sokkalta több aktivitásunk volt világszinten. Ha a világranglistákat nézzük, akkor is láthatjuk, hogy a WBO világbajnokai nagyon sok esetben az adott súlycsoport legjobb bokszolói is egyben. Lehetne itt említeni Wladimir Klitschkot, Manny Pacquiaot vagy Nonito Donaire-t. Ez egyrészt nagyon nagy büszkeségre ad okot, másrészt pedig a promóterek, akikkel dolgozunk mind-mind megerősítettek bennünket abban, hogy a jövőben is komolyan együtt kívánnak működni a WBO-val. Wilfried Sauerland pl. személyesen is eljött a kongresszusra, ami nagy ritkaság, és ha megnézzük, akkor pár éve még semmilyen kapcsolata nem volt a WBO-val, ma pedig az egyik legfontosabb partnernek tekinti a szervezetet. Egyre gyakoribb az is, hogy a promóterek személyesen jelennek meg a kongresszuson, és nem csak a képviselőjüket küldik, ahogy korábban. Tehát összességében elégedettek és büszkék lehetünk. Általában nem szoktuk összehasonlítani saját magunkat a többi szervezettel, de itt most jó pár ilyen jellegű véleményt is hallottam, és mindegyik pozitívan értékelte az elmúlt évet a több nagy szövetséghez képest.

A nagy sikerek mellett milyen „fekete foltok” vannak jelenleg világszinten WBO szempontból?
Olaszországban pl. teljesen inaktív a WBO, de ugyan ez a helyzet a BBBofC –al (a Brit Szövetség. a szerk.) is. Ez mindig az épp aktuális vezetésnek a kötödésétől függ. Ezekkel a területekkel nincsen mit kezdenünk, de az ő részvételük nélkül is komoly sikereink annak. Több olyan fekete folt volt (China Zone, Afrika), ahol inaktív volt a WBO, de az elmúlt egy év azt hozta, hogy ezeken a területeken is megvetettük a lábunkat. Európában a WBO-Europe-nak is sikerült befutni, ugyanis például 2.5 év alatt sikerült annyi mérkőzést tető alá hozni, mint az EBA-nak (a WBA kontinentális szekciója. a szerk.) 10 év alatt. Az EBA most 13 éve dolgozik, 49 mérkőzést tudott eddig szankcionálni, mi pedig 32 összecsapásánál tartunk. Csak a tavalyi évben másfélszer annyi mérkőzést szankcionáltunk, mint az említett EBA. A WBO egyre erősebb és egyre stabilabb lábakon áll mind gazdasági, mind pedig erkölcsi téren, így sem korrupciós botrányok, sem pedig kirívó bírói hibák nem fémjelezték a WBO munkáját az elmúlt egy évben.

Ha már a bírói hibákat említetted, minden bizonnyal szóba kerültek már az elmúlt hetek ilyen jellegű botrányai még akkor is, ha ezek nem érintették a WBO-t közvetlenül.
Igen, van azért miről beszélni. Itt van a kongresszuson Manfred Kuechler, aki az ominózus, nagy botrányt kavaró Petkovic vs. Salif WBA címmérkőzést vezette, és aki úgy tűnik, hogy egy éves eltiltást fog kapni. Ez a történet egyébként nem egyszerű, ugyanis Kuechler nem is vezethette volna a mérkőzést, ugyanis azt nem a Német Szövetség szankcionálta. Az elmúlt időszakban amúgy is nagyon sok érthetetlen hiba történt vezetőbírói, pontozóbíró és supervizori téren – lásd az Ortiz vs. Mayweather, vagy a Hopkins vs. Dawson találkozókat -, és olyan, mintha átok ülne az ökölvíváson. Kicsit úgy érezzük, mintha minden az ökölvívás ellen dolgozna, de ettől függetlenül a sportág népszerűsége és lehetősége töretlen, és ezt megerősítették a nagy televíziós csatornák (HBO, Showtime) illetékesei is, illetve az újságírók is abszolúte pozitívan beszéltek a jövőről. A profi ökölvívás tehát nincsen nagy bajban, de való igaz, hogy jobban meg kell nézni, hogy ki az, akit beengedhetünk a szorítóba, vagy a szorító mellé dolgozni, mert a sportágunk jövőjét nagyban befolyásolják az ilyen események, és ezért nem véletlenül csináltam Magyarországon a szemináriumot.

Balzsay Károly miatt továbbra is érintettek vagyunk az Universum Box Promotin istállóban. Most is képviseltetik magukat a kongresszuson, illetve mit hallani róluk, milyen most a helyzetük, jövőképük?
Nem jöttek el, sőt, a német küldöttségnek is felemás megérzéseik vannak az Universum jövőjét illetően, ugyanis jelenleg nincsen olyan helyzetben a klub, hogy a közeljövőben komoly címmérkőzést tudjanak szervezni, valószínűleg ezért sem utaztak ki a kongresszusra. A kapcsolatot természetesen tartják a WBO-val, és nyilván amint olyan helyzetbe kerülnek anyagilag, hogy újra nagy gálákat tudnak szervezni, akkor a WBO vonal lesz az egyik fő célpontjuk.


2011. október 26. - Kovács István - Gallen Ervin (Erwin)Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@Bumbum: Eredetileg én is így számoltam, de utazással, adminisztrációval, stb-vel már bőven nem biztos, hogy nyereséges lenne. Ha viszont vesztességes, akkor biztos nem kapnának dicséretet érte, ha csak nem promó célból mégis megéri.

    2011-10-27 19:45:01

@Erwin: Logikusnak tűnne, köszi a választ.

    2011-10-27 19:42:17

Köszönjük a beszámolót, reméljük lesz még! :)

    2011-10-27 10:26:14

Érdekes beszámoló volt, Köszönjük!

» ogreface   válasz erre
    2011-10-27 08:34:14

A címmérkőzésekből befolyó „bevétel" az nem a nettó haszon, de majdnem megegyezik vele, hiszen a címmérkőzések költségeit nem a WBO fizeti. A mérkőzésszervezők fizetik a költségeket, akik a WBO-nak azért fizetnek, hogy a meccset a WBO égisze alatt bonyolíthassák le. Ez a 60 ezer dollár meg bőven elég arra, hogy a WBO 1-2 embere ott legyen a meccseken. A cikkből nem derül ki, de valószínűnek tűnik, hogy a „közel 60 ezer dollár" 1 év bevétele, hiszen évenként tartanak kongresszusokat, tehát évenként számolnak el. Az utóbbi 1 évben a WBO-Europe 18 címmeccset szervezett, tehát a bevétel „közel" 3300 dollár/meccs, vagyis nagyjából kb. 3 ezer dollár/meccs. Kérdés, hogy ehhez milyen költség kapcsolódik. Lehet, hogy a WBO emberek megjelenését és bizonyos költségeit is a mérkőzésszervezők fizetik, és akkor ez már egész jó.

» Bumbum   válasz erre
    2011-10-27 08:33:57

Pisti ugy nez ki a feher ingben mint egy pincer:-)

» TITANIUM   válasz erre
    2011-10-27 06:20:08

@Thoer: Szerintem a 60 ezer dollár az nettó haszon.

    2011-10-26 22:28:19

javítás: nagy WBO-nak

    2011-10-26 22:10:54

@Pisti: Köszönjük Pisti, hogy megosztod velünk ezeket, nagy élmény olvasni!

Viszont a 60.000USD elég a WBO Europe működéséhez? Vagy ez egy vesztességes ág, amire a nagy WBO-ra mondjuk presztizs vagy marketing okokból szüksége van? Vagy ez csak a nyereség?

    2011-10-26 22:10:12

@Pisti: így már érthető. Na igen, nem hiába szereti a WBO Wladimirt, meg fordítva. :)

» Beast_Pete   válasz erre
    2011-10-26 22:05:54

A VB meccseken a teljes bevetel 3% a fee-s.... Az egy Klicsko meccsen mar tobb mint amit mi termeltunk:-)

    2011-10-26 21:41:04

Ezt csak a WBO Europe termelte...

    2011-10-26 21:36:55

@dermedt: Ezen én is meglepődtem, mert boksz esetén az nem valami sok. Méjvödör ennyit tart a hátsó zsebében...:)

» ironnoodle   válasz erre
    2011-10-26 21:29:55

Élőben megy a szeminárium vagy a Facebook-ön vagy a WBO oldalon...

    2011-10-26 19:28:21

Jó volt olvasni, köszönjük Pist!
DiBellán nem lepődtem, Martinez WBC bajnok, Erdei most IBF vagy WBA övért fog menni, meg amennyire emklékszem, a többi bunyósa is inkább más övekért mentek. Nincs most jelenleg akkora prioritása a WBO kongresszusnak az ő életében.

» Beast_Pete   válasz erre
    2011-10-26 19:13:39

"Paco (Francisco Valcárcel, a WBO elnöke. a szerk.) kérdezte, hogy mi van Madárral, Balzsay Karcsival, és meséltem neki, hogy Zsolt DiBellához írt alá. Ő ezen meglepődött, hogy miért éppen most, amikor DiBellánek nincsen tv-s szerződése"

Ezt már akkor is írta Koko, mikor tavaly októberben leigazolta Dibella Zsoltot.
Nem értem Pacot, mert a kisebb, de elismert promoterek mint Gary Shaw, Goosen, vagy Lou DiBella hasonló arányú szeletet kapnak a Top Rank és GBP uralma után maradt tv-s közvetítésekből. Azért mint minden évben, úgy most is volt jó pár HBO, Showtime közvetítésű bokszgála, amit ő rendezett...
Úgyhogy ez a kijelentés nem egészen igaz...

Egyébként nagyon jó volt olvasni, mint mindig minden Koko jelentést :-)

» N_Ricsi   válasz erre
    2011-10-26 18:20:03

Csak nekem tűnik roppant kevésnek ez a 60 ezer dollár?

» dermedt   válasz erre
    2011-10-26 17:50:48

Azért elgondolkodtató Lou DiBella megitélése! Bár bánja kánya, csak Zsoltinak hozzon össze egy VB meccset!

    2011-10-26 17:44:03

Elnapozgat kicsit..

    2011-10-26 17:24:15
fel