Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Kokó jelenti a Pacquiao vs. Bradley-gáláról - 1. rész

2012-06-07 17:31:40 /
Több mint 5 évvel ezelőtt, 2007 májusában, az emlékezetes Oscar De La Hoya vs. Floyd Mayweather mérkőzéssel fémjelzett gála kapcsán jelentkezett először a profiboksz.hu-n a „Kokó jelenti” rovatunk, amelyben az adott rendezvény helyszínén tartózkodó Kovács István segítségével időről-időre betekinthetünk a nagy gálák kulisszái mögé. Istvánt ezúttal Las Vegasban értük utol, ahol, mint a szombat éjszakai Manny Paquiao vs. Timothy Bradley WBO váltósúlyú világbajnoki mérkőzés ellenőre tartózkodik. Mai anyagunkban röviden visszatekintünk a múlt hétvégi Tarver vs. Kayode-gálára, megtudhatjuk, hogy hogyan zajlott a Pacquaio-Bradley mérkőzés hivatalos – és nem hivatalos - sajtótájékoztatója, valamint érdekességek is kiderülnek a két bokszolóról, illetve a találkozó vezetőbírójáról, Robert Byrdről.

Amennyiben jók az információim, lassan már egy hete az Egyesült Államokban tartózkodsz. Mi volt a menetrended az elmúlt napokban?

Igen, már múlt héten pénteken megérkeztem Los Angelesbe, szombaton pedig kint voltam a carsoni Tarver vs. Kayode meccsen. Érdekes gála volt, bár nekem nem tetszett igazán, mert kifejezetten unalmasak voltak az összecsapások, Winky Wright viszont a veresége ellenére is kellemes benyomást keltett, ugyanis hosszú kihagyás után egy nagyütő, veretlen bunyós ellen szépen helytállt. A közönség reakciója viszont furcsa volt. Kicsit unatkoztak, hideg is volt, és ahogy kiderült, Saul Alvarez meglepő módon most már nagyobb sztárnak számít a mexikóiak szemében, mint például Oscar De La Hoya. Oscarékkal együtt érkeztünk, és meg is kapta a közepesnek mondható tapsot, de amikor befutott a kis vörös Alvarez, akkor brutális nagy ünneplésben törtek ki a nézők. Most úgy tűnik, hogy ha a következő mérkőzései jól alakulnak, akkor ő lehet a következő Chavez, vagy Morales.

Szombaton még ellátogattunk a los angelesi Wild Card Gym-be (Freddie Roach edzőterme, itt készül Pacquiao. a szerk.), de ekkor már csak Roach volt bent. Még sosem jártam ebben az edzőteremben, és meglepett, hogy milyen kicsi. Egy nagyon egyszerű gymről van szó, ami egy tipikusnak mondható amerikai bolthálózat sor tetején található. Roach nagyon közvetlen volt, semmilyen sztárallűrje nincsen.

Az utóbbi időben látható videókon úgy tűnt sokak számára, hogy a Parkinson-kórral küzdő Roach állapota rosszabbodott. Mit tapasztaltál ebből?

Nekem úgy tűnt, hogy egyáltalán nem romlott az állapota, és teljesen jól van a körülményekhez képest. Láttam én is a 24/7 első részeiben, és ott tényleg úgy látszott, hogy romlott az állapota, de élőben ezt nem lehet érzékelni. Teljesen normálisan sétál és beszél, nem lehetett rajta észrevenni, hogy súlyos beteg, bár nyilván erősen gyógyszerezi magát.

Mikor utaztál át Nevadába, milyen eseményeken vettél részt a kaszinóvárosban?

A las vegasi MGM Grandbe hétfőn érkeztünk, és kedden volt a hivatalos megnyitása a Pacquiao-Bradley gálát körbeölelő hétnek, de a két bunyós hozzánk hasonlóan már hétfőn befutott. Kedden aztán az MGM konditermében össze is találkoztam Bradleyvel, aki az edzőjével és egy másik sráccal épp futott. Be is mutatkoztunk egymásnak, és elkezdtünk beszélgetni. Hamar kiderült, hogy egy roppant szimpatikus, szerény és közvetlen emberről van szó. Olyan érzésem volt vele kapcsolatban, mint annak idején David Diaz esetében, hogy egy teljesen underdog történetről van szó, és nem sok esélye lesz a győzelemre Bradleynek. Egyelőre mindenki csak Pacquiaoval foglakozik, és hiába van kint a meccs plakátja mindenhol, Bradleyt meg sem ismerik szinte. Találkoztam Guillermo Rigondeau-val is, ő viszont kicsit nagyképűnek tűnt, nem olyan, mint azok a kubai bunyósok, akiket eddig ismertem. Aztán lehet, hogy csak éhes volt, azért volt barátságtalanabb, mert az étteremben futottunk össze, és épp az ebédjére várt (nevet).

Szerdán délben volt a hivatalos Pacquiao-Bradley sajtótájékoztató, ahol gyakorlatilag mindenki felvonult az asztalnál. Többek között egy különleges ceremónia is történt, ugyanis a WBO minden 10 évben elismeri annak az időszaknak a legjobbjait, és 2000-től 2010-ig tartó szakaszban Pacquiaot választottuk a legnevesebb világbajnokunknak, ezért Paco Valcarcel elnökkel együtt – szűk baráti körben - át is adtunk neki egy exkluzív WBO gyűrűt. Ő rögtön el kezdett poénkodni, hogy most akkor már övé a gyűrű ereje és ő a gyűrűk ura (nevet).

A hivatalos sajtótájékoztató előtt volt egyébként egy zártabb sajtóbeszélgetés is Pacquiaoval, ahol kizárólag az HBO, az ESPN, egy fülöp-szigeteki televízió és pár internetes portál volt meghívva. Itt aztán több újságíró, például Dan Rafael is keményen bekérdeztek a politikai karrierről, vagy, hogy mit gondol arról, hogy Mayweather most börtönben van. Ami számomra kicsit furcsa volt, hogy Pacquiao minden egyes válaszában a vallást hozta elő. Lehet, hogy ez csak egy felvett szerep, de emlékszem rá, hogy korábban mindenről volt valamilyen reális, önálló elképzelése, most pedig úgy tűnt, mintha teljesen át lenne mosva ezzel a vallási témával, és mindent ezen keresztül közelít meg, legyen szó a mérkőzésről, vagy a már említett Mayweatherről.

A hivatalos sajtótájékoztatón először a meccs aktuális oddsait ismertették, ahol kiderült, hogy 1:5-höz adják Pacquiao győzelmét, tehát igazi underdog Bradley. Ezt követően a Top Rank vezér Bob Arum kapott szót, aki azonnal javította az előző témát, mert az ő számításai szerint 1:4-hez esélyes Pacquiao, ami már nem biztos, hogy annyira nagy különbség. Kiemelte, hogy minkét bunyós milyen sportszerű és milyen komoly felkészülésen vannak túl, és megköszönte az HBO eddigi munkáját is. Az HBO képviselője természetesen szintén köszönetet mondott mindenkinek, és elmondta, hogy érzése szerint az eddigi legjobb 24/7 felvezető sorozatot készítették el.

A bokszolók közül először Bradley beszélt. Elmondta, hogy hihetetlenül komoly edzőtáboron van túl, és azért jött, hogy nyerjen. Ebben ő annyira biztos, hogy le is foglalta a visszavágóra az MGM Grandet, valamint be is mutatta a novemberi mérkőzés plakátját, amin már az ő neve van elöl, és egy óriási nagy nyomtatott jegyet is felvittek a színpadra, amit át is nyújtott a feleségének, valamint azt is bejelentette, hogy már vasárnaptól meg lehet vásárolni a jegyeket a revansra. Ez a jelenet egyébként nem poénnak volt szánva, ugyanis Bradley halálosan komolyan gondolja ezt az egész dolgot.

               

Ezt követően jött Pacquiao. Ő is elmondta, hogy éhes a győzelemre, nagyon jó felkészülésen van túl, ergo megfutotta az ilyenkor szokásos köröket. Az egyik újságíró megkérdezte tőle, hogy ha az eddigi ellenfeleihez kellene mérni Bradleyt, akkor kihez hasonlít leginkább. Azt mondta, hogy talán olyan, mint anno Agapito Sanchez volt (2001-ben Pacquiao úgy bokszolt vele döntetlent, hogy sérülés miatt idő előtt kellett lepontozni a találkozót. a szerk.).

                

A fotózásnál Pacquiao sokkal lazábban viselkedett, mint Bradley, akin szemmel látható volt a feszültség. Nagyon érdekes lesz a mérkőzésen ennek az idegességnek a levetkőzése. Mától fogja talán igazán érezni Bradley ezt a sztárságot, mert eddig – ahogy említettem is – nyugodtan sétálhatott bárhol, nem ismerték fel, nem állították meg. Szerdától már a szobakártyákon is az ő képük szerepel, a hivatalos meccspólókat is mostantól kezdik árusítani, tehát ilyen téren is növekszik majd rajta az ismertségből adódó nyomás.

                

Az elmúlt hetekben több hír is napvilágot látott arról, hogy ha nem is magának Pacquiaonak, de az őt körülvevő csapatnak és Freddie Roachnak komoly gondjai támadtak Alex Ariza erőnléti edzővel, sőt, a fülöp-szigeteki Marvin Somodeo személyében már új tréner is érkezett a felkészülés végére. Mit tudsz erről a történetről?

Pont itt van mellettem ez a kissrác pár méterre, és igen, amennyire én tudom, már át is vette a kondicionális felkészítési munkákat Arizától. Marvin egy végtelenül kedves ember, elképesztően szerény, és még érezni rajta a profizmus hiányát, mert például azon is meglepődött, amikor odamentem hozzá, hogy készítsünk egy közös fotót. Azt mondják egyébként – pont Koncz-al, Pacquiao tanácsadójával beszélgettem erről – hogy nem Ariza munkájával van gond, mert abban fantasztikus jó. Viszont az ő feladata az a nap 24 órájából mindössze kettőt tesz ki, viszont ahogy a maradék huszonkettőben viselkedik (ami legalább olyan fontos egy ember megítélésben), azt jobb elfelejteni. Hogy Ariza munkáját hogy tudja átvenni az új edző, azt nem tudom megítélni. Ruhában Pacquiao és Bradley is jól nézett ki, de ebből nem lehet semmilyen következtetést levonni. Pacquiaoval eddig sem volt ilyen probléma, és most sem hinném, hogy kondicionális gondjai lennének, bárki is készítette fel.

Az már kiderült, hogy ki fogja vezetni a találkozót?

A mérkőzés vezetőbírója Robert Byrd lesz, akivel idén már vagy háromszor dolgoztam együtt. Érdekesség, hogy Bob bácsi itt Nevadában rendőrként dolgozik, konkrétan járőrözni szokott, és a gyorshajtókra és hasonló közlekedési szabályszegőkre „vadászik” a kollégáival.

Mai záró kérdésem: milyen most Las Vegas, hogy fogadtak, érezni már a levegőben a hétvégi mérkőzés körüli várakozást?

A városban nem jártam 3 éve, és azóta mind Vegas, mind pedig az MGM Grand megváltozott, sőt, jelenleg is nagy átalakítások zajlanak a komplexumban. Ami nagyon jól esett, hogy kezdve a nevadai szövetség vezetőitől egészen Bob Arumig bezárólag mindeni emlékezett rám annak ellenére is, hogy tényleg hosszabb ideje nem voltam itt. A gála körüli felhajtást már érezni, bár igazából még csak most indul be a marketing gépezet. Most még jó, ha fél ház van a hotelben, viszont péntekre várnak a városba 350 ezer embert, természetesen nem csak a bokszmeccsre, ugyanis észak Las Vegasban egy óriási, 24 órás diszkó partit tartanak a hétvégén.

Folytatása következik!

2012. június 7. - Kovács István - Gallen Ervin (Erwin)

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Na ez zsír volt, köszi.

    2012-06-09 06:28:36

Jó kis beszámoló, várjuk a folytatást!

Vajon ha a "kis Rigo" ilyen morc kaja előtt, akkor mit művelhet Solis? :)

» ogreface   válasz erre
    2012-06-08 13:51:50

Köszönet a cikkért, nagyon élveztem minden sorát! Már várom a következőt! :)

» Beast_Pete   válasz erre
    2012-06-08 13:39:15

Remek cikk !!!

köszönjük !

    2012-06-08 11:29:22

Nagyon köszönjük ismét! Mindig baromira várom ezeket a cikkeket!

    2012-06-08 10:10:27

Koszonom ezt a remek beszamolot. Mindig turelmetlenul varom ezeket a cikkeket.

    2012-06-08 08:52:05

Nagyon jó volt ez így reggel, köszönöm, és még ilyet! :)

    2012-06-08 08:41:22

Köszönjük Pisti, azt hiszem ezekről az infókról Nélküled lemaradnánk! És persze a Profiboksz.hu stábjának is jár egyúttal a hála a folyamatos kiváló munkáért!

    2012-06-08 04:12:28

Köszönjük a beszámolót!

» Layman   válasz erre
    2012-06-08 01:11:22

Amúgy egyetértek abban, hogy kicsit túl sok az istenezés Pac körül. Megvan mindennek a maga helye, ideje, és a megfelelő mértéke.

» belizar   válasz erre
    2012-06-07 23:24:23

Nagyon erdekes volt!:)
Koszonjuk!:))

» zee1978   válasz erre
    2012-06-07 23:23:20

Érdekes cikk köszi Pisti !!!

» kritikus   válasz erre
    2012-06-07 23:02:30

Na, ez jó volt. Az Isten tartsa meg a jó szokásodat, Koko!

» belizar   válasz erre
    2012-06-07 23:00:06

Ez zsírvolt kösz Koko!:)

» kilcsko   válasz erre
    2012-06-07 21:52:42

Köszönjük a betekintést ebbe a nem mindennapi világba!

» All In   válasz erre
    2012-06-07 21:27:07

Szuper cikk, köszönjük .

» Maestro   válasz erre
    2012-06-07 21:01:09

Köszönjük Koko, várjuk a magyar 24/7 folytatását:)

» leibigab   válasz erre
    2012-06-07 20:02:11

Köszi Kokó a jelentést, jó így bekukkantani a kulisszák mögé, még így közvetve is.

    2012-06-07 19:06:02

Köszönjük Pisti! Nagyon érdekes.

    2012-06-07 18:42:38

érdekes ez a dolog arizaval... nagyon nem jó jel.
mindenesetre ha kirakják és pac szedett valamit azt tuti elfogja pofázni, amilyen impulzív ez az ürge.

» vizslahal   válasz erre
    2012-06-07 18:40:42

Jó ez a felhajtás a gálák körül.és na kell is :)

Gyerünk Pac! Törd össze Bradley-t!!!!

    2012-06-07 18:09:04

Klassz beszámoló! Köszi!

» Tóth Lajos   válasz erre
    2012-06-07 18:06:19

Csak megköszönni tudom ezeket az egyedülálló cikkeket, infókat! Alig várom a folytatást!

» Shaham   válasz erre
    2012-06-07 18:05:28

Ez komoly? Byrd közlekedési rendőr? Az a nem mindegy! :D

» Nagypapi   válasz erre
    2012-06-07 18:03:43
fel