Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Kicsit rövidnek tûnt Kovalev meccse - beszélgetés Dmitry Bivollal

2017-11-27 09:29:48 /
- Gyima, hogy tetszett a meccs?
 
- Nekem kicsit rövidnek tûnt. (mosolyog) Szergej bebizonyította, hogy a világ egyik legjobbja. Sabranszkij bátor volt, de hamar jött neki az elsõ nagyobb pofon, és szerintem ott vége is lett az összecsapásnak.
 
- Beszéljünk egy kicsit másról. nem akármilyen származású vagy, hiszen édesanyád koreai, édesapád moldáv, és Kirgíziában születtél és ott is gyerekeskedtél. Igazi soknyelvû család vagytok.
 
- Én úgy tartom, hogy nem Kirgíziában születtem, hanem a Szovjetunióban. Igaz, akkor már a szétesés határán volt. Anyám csak oroszul beszél, apám gyerekkorában állítólag beszélt moldávul vagy románul, vagy milyen nyelv van  arrafelé, de én csak oroszul hallottam beszélni. Kirgíziában is csak oroszul beszéltünk.
 
- Gyermekkorodban gyakran keveredtél verekedésbe?
 
- Kirgíziában ez mindennapos. Egész nap az utcán voltunk, már ötévesen virtuskodtunk. "Félsz tõle?" "Nem. És te tõle?" "Én sem." Akkor menjünk, megnézzük ki az erõsebb. Kimentünk, összevertük egymást, de másnap ugyanúgy barátok voltunk.
 
- Kicsit Cseljabinszkra emlékeztet.
 
- Annyira nem volt rossz a helyzet azért, mint ott volt. Nekem azért volt gyermekkorom, nem úgy, mint Szerjoga Kovaljovnak, vagy Vagyim Ponomarjovnak. Vagyimmal együtt voltunk gyerekkortól válogatottak, õ még Szergejnél is bitangabb körülmények között nõtt fel, tõlük hallottam történeteket, hozzájuk képest én zárdában nõttem fel. Szergej ki tudott ebbõl lépni, Vagyim pedig az egyik legfiatalabb halott a cseljabinszki temetõben...
 
- Miért éppen a boksz?
 
- Gyerekkoromban Jackie Chan filmeket néztünk, - imádtam, mert nem halt meg benne soha senki - szerettem volna olyan jól verekedni, mint õ. Mondtam apámnak, hogy szeretnék karatézni. Elvitt, de nem vettek fel, mert túl kicsi voltam. De felvettek az usu szakosztályba. Ez valami keveréke a karaténak , kungfunak, meg a kirgiz birkózásnak. Két hónapig csináltam, de a fater mondta, hogy menjek át bokszolni, mert a bokszoló srácok utaznak, világot látnak, míg a másik sportág tagjai nem léptek soha a városon kívülre. Tehát elkezdtem a bokszot és szép lassan jöttek a sikerek.
 
- Egyszer beszélgettem Borisz Szkripkóval, aki az egyik legjobb orosz szakkommentátor. Nem nagyon akart belemenni a részletekbe, de azt mondta nekem: "Figyel ide, Bivolnak olimpiai részvevõnek kellett volna lennie, nem mondom, hogy biztosan aranyérmes lett volna, de hogy érmet szerzett volna, az nem kérdés." Miért nem sikerült?
 
- Ifjúsági korosztályban mindent megnyertem. Orosz bajnokság, európa bajnok, és világbajnok vagyok. Juniorként világbajnoki bronzérmes lettem. Minden versenyrõl éremmel tértem haza. Aztán alig 18 évesen bedobtak a felnõttek közé, ahol jött pár vereség. Harmadik, majd második lettem az orosz bajnokságon. Mindegyik ezüstérmest kivitték az EB-re, csak engem nem. A következõ évben orosz bajnok lettem, minden aranyérmes utazott a VB-re, csak én nem. Engem elküldtek valamilyen szpartakiádra, vagy universiádéra, már azt sem tudom... Fogalmam nincs, hogy miért. Aztán nyertem még egy orosz bajnokságot, és úgy gondoltam, ennél több van bennem.
 
- Aki a mai napig az edzõd, Gennagyij Masnyjanov mondta, hogy állj át a profikhoz?
 
Igen. 2010 óta együtt dolgozunk.
 
Nehéz volt az átállás?
 
- Sok dologban más az amatõr boksz. Például nem tudod, hogy ki az ellenfeled. Harmincketten indultok egy tornán, tehát bárki lehet. A profiknál konkrét ellenfél ellen készülsz. A súlyhozás is könnyebb a profiknál. Mérlegeltél, zabálsz és iszol. Amatõrben minden meccs elõtt mérlegelsz.
De profiként más a szakmai munka. Minden meccs elõtt nyolc hét betyárnehéz edzõtábor, más ritmusú edzések. De úgy érzem, nem volt nehéz átállnom erre a más típusú munkára.
 
- Ki volt a példaképed? Szerintem Mike Tyson.
 
- Nyertél! Õ volt az elsõ. Áhítattal néztem, ahogy aprítja az ellenfeleket. Aztán jött Roy Jones jr. Az utolsó meccsemen õ volt az egyik kommentátor, az interjú után megkért egy közös fotózásra. Majdnem elájultam. Azt gondoltam magamban: "Te jó ég, ez biztos???"
De a legnagyobb kedvenc Sugar Ray Leonard. Szerintem minden meccsét hússzor láttam. Minden alkalommal látok újat, akárhányszor nézem bármelyik meccsét.
 
- Menedzsered vagyim Kornyilov azt nyilatkozta, hogy a következõ ellenfeled februárban vagy márciusban Sullivan Barerra lehet. Így lesz?
 
- Pont ma beszéltünk errõl Vagyimmal. Barrera kemény ellenfél lesz, még akkor is, ha sokan lebecsülik. A Ward elleni meccs óta mindenkit meggyõzõen vert meg. Egyébként Ward olyan, amilyen, õ a mocskos bokszával volt több Szerjogánál is.
 
- Hogy láttad a Barrera-Valero meccset?
 
- Én bokszoltam Valeróval, nem egyszerû srác. Szerintem sokkal többre vihetné, de õ játszik, szórakozik a ringben. Barrera is meggyõzõen verte.
 
- Kornyilov óvatosan fogalmazott a címegyesítések tekintetében. Mindhárom lehetséges ellenfél kiváló bokszoló.
 
- Oroszországban Stevensont sokan lebecsülik, pedig õ sem egy kimondott ajándék ellenfélként. Hogy miért nem akart Kovaljovval bokszolni, azt én sem értem, de ettõl még nem tartom õt gyávának és rossz bokszolónak sem. De ha összehozzák, nagyon szívesen összecsapok Szergejjel és Artúrral is.
 
- Nem zavar, hogy a honfitársaid ellen kell bokszolnod?
 
- Miért zavarna? Amatõrben is a honfitársaim ellen bokszoltam az országos bajnokságokon.
 
- Most, hogy világbajnok vagy, több pénzt keresel?
 
- A világbajnoki cím önmagában nem hoz pénzt, csak egy tárgyalási alap. A honoráriumom az ellenféltõl függ. Jó ellenfél, több pénz.
 
- Sokan mondják, hogy a félnehézsúly is megérne egy Super 8 tornát. Ki lenne szerinted a másik négy bokszoló?
 
- Barrera, Gvozgyik, Eleider Alvarez és Badou Jack.
 
- Négyük közül ki a legveszélyesebb?
 
- Mindegyikük remek bokszoló, de mindenkihez meg lehet találni a kulcsot.
 
- Köszönjük a beszélgetést!

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@csiga: Kár érte pedig piszok jó volt az amatőrök között.

» Joe Calzaghe5   válasz erre
    2017-11-29 16:10:01

Azt azért tegyük hozá hogy Gvozdyk komolyan lerendezte Gonzalezt :D :D

» professor   válasz erre
    2017-11-29 10:37:54

@Joe Calzaghe5: Júniusban vert valami puerto riói versenyzőt, az is vitatott, de állítólag baj van a fejében, el van szállva magától az anyagiak tekintetében.

    2017-11-28 21:46:27

Csiga, Egor Mekhontsevről tudsz vmit, 2012ben olimpiai bajnok volt, de bár már 4 éve profi még mindig nem lehet hallani róla semmit.

» Joe Calzaghe5   válasz erre
    2017-11-28 20:12:20

@Barbados Demon: A két nép viszonyáról inkább a két népet kéne megkérdezni és nem a külföldi politikusokat. Bocs az off-ért.

» gulogulo   válasz erre
    2017-11-28 19:23:27

@Barbados Demon: Szerintem egyáltalán nem ugyanaz a kettő.

» gulogulo   válasz erre
    2017-11-28 19:22:07

a bevezető szöveghez egy megjegyzés. Ez írod: "hiszen nemcsak két honfitársáról volt szó". Csak Kova a honfitársa, Sabranszkij ukrán ha jól tudom. A két nép viszonyát tekintve ez olyan, mintha egy magyart románoznál le.

» Barbados Demon   válasz erre
    2017-11-28 19:00:14

@Joe Calzaghe5: Az biztos hogy mindenki álla tesztelve lesz.:)

    2017-11-28 18:01:36

@Kane: Én se , mondjuk Gvodzyk álla nekem kicsit gyanús.

» Joe Calzaghe5   válasz erre
    2017-11-28 17:58:18

Köszi Csiga hogy lefordítottad, ezek a keleti bunyósokról szóló cikkek mindig érdekesek.

» Joe Calzaghe5   válasz erre
    2017-11-28 17:57:17

@Joe Calzaghe5: Az utóbbi időkben Beterbiev eléggé cammog lábon, lehet nem tudna belharcot kialakítani. Ha kialakulna akkor viszont kegyetlen nagyokat kapna Bivol. Amúgy azért lenne csemege Bivol, Beterbiev, Kovalev és Gvozdyk között akármelyik párosítás, mert mind hatalmas erővel rendelkeznek, egyik meccsen sem tudnám előre megmondani ki hátrálna meg először.

    2017-11-28 17:48:53

Szerintem Kovával partiba lenne, Beterbiev viszont lehet szétdarálná belharcban.Amúgy jó arc, rendes gyereknek tűnik, csapkodja ki sorba az ellenfeleket.

» Joe Calzaghe5   válasz erre
    2017-11-28 17:17:14

@Dirhanka: Vagy ez csak utólag lett hozzáköltve.

    2017-11-28 15:41:24

ha a második meccsből indulunk ki, akkor úgy lenne a helyes, hogy mindenben jobb volt Ward és a szabályokat is jobban feszegette, Kovalev meg nem csak rossz volt, hanem naív is.

    2017-11-28 14:56:54

Ez olyan, mint fociban a masik felrugasa. M8ndent meg kell tenni a kiszureseert. Meg a kozonseg szamara sem szorakoztato, sportszerutlen, ugyan miert kene elfogadnunk?

    2017-11-28 14:52:34

"Egyébként Ward olyan, amilyen, õ a mocskos bokszával volt több Szerjogánál is."

Ez egy jó gondolat némi igazság tartalommal, viszont nem csak Ward ilyen. Profi bunyó nem csak vegytiszta ökölvívásról szól. Bivol pályafutásában is eljöhet majd egy olyan bunyós, aki tördeli meccset és be fog vetni szabálytalan módszereket. Ez rafináltság és dörzsöltség, egy másik nézőpontból pedig mocskos bunyó. Drukkoltam mind a két meccsen Kovának, de a másodikon Ward felé kerekedett, és ha nincs a furcsa leállítás, akkor sem hiszem, hogy győzött volna.
Remélhetőleg okul ebből a példából és egy nagyon kerek pályafutást fog produkálni! A tehetsége vitán felül megvan hozzá.

» Dirhanka   válasz erre
    2017-11-28 13:53:41

@glideswimmer: Lehet nem volt büszke rá, hogy honnan származik.

» pressurefighter0088   válasz erre
    2017-11-28 13:18:04

" apám gyerekkorában állítólag beszélt moldávul vagy románul, vagy milyen nyelv van arrafelé" - ez csak számomra tök gáz?

» glideswimmer   válasz erre
    2017-11-28 12:51:00

Eddig nem tudtam a srácról semmit, csak a neve volt ismerős, de ezen interjú után kíváncsian várom a meccsét, nagyon szimpatikus, a Kovára vonatkozó mondatait szintén jólesett olvasni. Köszi a fordítást!

    2017-11-28 12:17:10

Szimpatikus, érdemes lesz figyelni a pályafutását. Első ránézésre csak azt hinném B kategóriás, de azt hiszem ez nagy tévedés lenne.

» Leccgocsemp   válasz erre
    2017-11-28 11:37:31
fel