Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Interjú Kovalev új edzőjével, Abror Turszunpulatovval

2017-11-30 18:45:12 /
- Mondjuk ki bátran, az orosz olvasók nem sokat tudnak önrõl. Mesélne magáról?
 
- Egykori  bokszoló vagyok Üzbegisztánból. különösebb eredmény nélkül. Voltam helyezett országos bajnokságokon, de igazából ennyi. Az edzõsködést a 2000-es évek elején kezdtem, mikor még magam is aktív versenyzõ voltam. Azóta kineveltem pár üzbég bajnokot, legismertebb közülük a 2016-os olimpián 64 kg-ban aranyérmes Fazliddin Gaibnazarov. Tizenkét éves kora óta edzem, egész jó eredményeket értünk el közösen.
Az olimpia után Fazliddin szerzõdést kapott a Top Rank-tõl, így átköltöztünk Amerikába. A menedzserünk Egis Klimas, aki Kovaljov és Lomacsenko útját is egyengeti. Velem készül Bahram Murtazalijev (10-0) aki egy csecsen származású cseljabinszki fiú, akinek a promótere Szergej Kovaljov. Bahrammal fél éve dolgozom, Szergej látta a közös munkánkat, így kért fel, hogy legyek az edzõje.
 
- Hogyan tudta összeegyeztetni a versenyzõi karrierjét az edzõi munkával?
 
- Az edzõm folyamatosan mondogatta: "Abror, jó szemed van a bokszhoz, gyere, segíts nekem, kezdj el foglalkozni a kicsikkel, tudsz nekik segíteni, hogy fejlõdjenek." így aztán a saját edzésem elõtt dolgoztam a kicsikkel, iskoláztattam, javítgattam õket. Jó alapokat adott az edzõsködéshez, más szemmel kezdtem nézni a bokszot. Elkezdtem saját metódus szerint dolgozni, jöttek az eredmények, egyre jobb edzõvé váltam.
Ez nagyon nehéz idõszak volt, hiszen a gyerekedzés után edzettem én is, és azután két órán keresztül bokszaerobikot oktattam, hogy ne haljak éhen. Úgy hiszem, szétforgácsoltam magam, és ez a versenyzõi karrierembe került. Most már tudom, hogy meg kell tanulni pihenni is ahhoz, hogy teljes intenzitással tudj edzeni. 
A versenyzõi karrierem nem sikerült fényesre, a súlycsoportomban nagy volt a konkurencia, így 2003-ban befejeztem a versenyzést, és az edzõsködésre összpontosítottam.
 
- Sok nehézséggel találkozott, miután megérkeztek az USA-ba?
 
- Hogy õszinte legyek, semmi nehézség nem volt a beilleszkedéssel. Az egyetlen dolog az volt, hogy eddig csak amatõr bokszolókkal foglalkoztam, át kellett térni a profi munkára. Mondhatom úgy, hogy az út elején tartunk. Ami nagyon fontos, hogy mindenben mellettem áll Anatolij Nyikolajevics Lomacsenko és mindenben tudok rá támaszkodni. Egyenrangú félként kezel mindenben, gyakran ülünk le tapasztalatcserére.
 
- Mi a legnehezebb a professzionális bokszra való áttérésben? Sokban különbözik a felkészülés?
 
- Itt egy meccsre készülsz. Csinálsz egy felkészülési tervet, és végre is hajtod. Nagyon sokat foglalkozom a fogyasztással. Hogyan hozza a súlyát a versenyzõm a mérlegeléskor, hogy maradjon ereje és gyorsasága is. Ez egy nagyon összetett dolog. Ha a mérlegelés után hirtelen gyarapszik a súlyod és sok vizet viszel a szervezetedbe, akkor a mérkõzés napján nem lesz meg az alapgyorsaságod. Úgy érzem, 70-80%-ban rájöttem a megoldásra, néhány apróság van még hátra. 
 
- Hogyan ismerkedtek meg Szergej Kovaljovval?
 
- Látásból ismertük egymást, de személyesen csak 2016 óta. Már nem emlékszem, milyen apropóból találkoztunk, de leültünk, és egy jót beszélgettünk. Nagyon pozitív benyomásom volt Szergejrõl. Tudta, hogy egy olimpiai bajnok edzõje vagyok, kért pár tanácsot, de igazából csak a közös ismerõsökrõl kérdezgettük egymást. Jó hangulatú beszélgetés volt.
Hozzáteszem, ha akkor nem tesz rám jó benyomást, akkor most nem dolgoznánk együtt.
 
- Min kellett dolgozni a mostani mérkõzésre?
 
- Egy hónap közös munkánk volt, hogy egymásra hangolódjunk. Fizikailag jó állapotban jött meg az edzõtáborból Szerjoga, így elég volt figyelmet fordítani a technikai és taktikai részre. De a legfontosabbnak a pszichológiai részt tartottam, változtatni kellett pár dolgon a fejében, és úgy érzem, ez sikerült is. A következõ meccsén, bárki is lesz az ellenfél, egy még jobb Kovaljovot fognak látni. 
 
- Mondana valamit a pszichikai felkészítésrõl? Szerzõdtetnek pszichológust?
 
- Tudja, elsõsorban az edzõnek kell jó pszichológusnak lenni. Edzések után leülünk, és beszélgetünk. De hogy mirõl, az kettõnk között fog maradni.
 
- Ebbõl már látszott valami a mostani mérkõzésen?
 
- A mérkõzés elõtti utolsó héten, már csak taktikai elemeket gyakorlunk, iskolázunk. A szerdai edzéseken akkorákat belevert a pontkesztyûbe, hogy majd' kiszakította a vállam. Kérdeztem tõle:"érzed az ütõerõdet?" Azt mondta igen. Na, akkor eszedbe ne jusson kiütni az ellenfeledet, hanem a megbeszélt taktika szerint fogsz meccselni, bármeddig is tart. Ha észrevették, Szergej a meccset testre mért jobbegyenesekkel kezdte. Emlékeznek, a Ward elleni meccs után sokan írták, hogy Kovaljov sokat kap testre, még az edzõje is ezt mondta. Mi ezt megfordítottuk, azt kértem, hogy az elsõ menettõl üsse a testét Sabranszkijnak, majd amikor õ már arra figyel, hogy ne kapjon testre, felemelheti az ütéseket. Szeretem kizökkenteni az ellenfelet már a meccs elején kibillenteni a komfortzónájából. Szergej betartotta az utasításokat, miután vége volt az elsõ menetnek, mondtam neki, hogy Szlávik nem fog teljesen regenerálódni, de ne siessen el semmit, továbbra is ésszel bokszoljon. Úgy bokszolt, hamar vége is lett a meccsnek. Mondtam neki utána: "Ha hallgatsz rám, tudunk együtt dolgozni." Úgy néz ki, hallgat rám. Úgyhogy mondtam neki, hogy kereken 20 nap pihenõt kap, utána meló van.
 
- A mérkõzésen úgy tûnt, fizikálisan és pszichésen is rendben van Kovaljov.
 
- Ez így van, de itt nem állhatunk meg. fejben rendben van, így könnyebb mind fizikálisan, mind taktikailag felkészíteni. Szergej motivált minden tekintetben, a következõ meccsen még jobb lesz, ez biztos.
 
- Abel Sanchez és John David Jackson kezelhetetlennek tartotta Kovaljovot, ezért le is mondtak róla. Önnek nincs ilyen érzése? 
 
- Nincs. Ha hisz benne, hogy értem a szakmámat és tudok neki segíteni, akkor hallgatni fog rám. A volt edzõi Kovaljovra hallgattak, nem dolgoztak vele önállóan. De az is lehet, hogy nem passzoltak egymáshoz. Orosz iskola, amerikai iskola. Mi egy nyelvet beszélünk Szergejjel minden tekintetben. Nemrégiben egyik edzésen mondtam neki, hogy még ezt vagy azt meg kell csinálni. Egy szava nem volt, csinálta becsülettel. Más edzõnek azt mondta volna, hogy mára elég volt, megyek pihenni. Velem ezt nem kockáztatta meg. 
 
- A következõ cél a címegyesítés?
 
- Ez nem az én dolgom. De valahogy az az érzésem, hogy év vége felé Ward visszatér, és vele van elszámolnivalónk. Merem állítani, az elsõ meccset megnyerte, de elvették tõle és ezt nem tudta feldolgozni a második meccsre sem. Azt a mérkõzést fejben vesztette el, nem vitás. Biztos vagyok benne, hogy lesz harmadik Ward-Kovaljov meccs.
 
- Nem lepte meg, hogy Kovaljovval dolgozott volna Virgil Hunter is, de õ mégis önt választotta? 
 
- Nem foglalkozom ezzel. Nyilván átgondolta a lehetõségeket Szergej és így döntött. Még úgy is, hogy tudta, nálam szabályok vannak edzésen is. Nincs elkülönülés, nincs kivételezés. Szó nélkül beállt a sorba. Nehezek, de jó hangulatúak az edzések, sok nevetéssel, viccelõdéssel, és úgy látom, kifejezetten élvezi.
 
- Mester, köszönjük a beszélgetést!

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@Kane: A pénz, mint indok mindig ott van. Ellenfél viszont, aki ellen kereshetne, per pillanat nincs. Sztem most csak pihen és ellenfélre vár.
Szerintem jövő ősszel ismét a ringben látjuk majd Wardot, ha:
-a mostani 8as torna győztese elég pénzt jelent,
-vagy ha Kovalevet sikerül addig újra felépíteni.

    2017-12-01 11:12:57

@noonecanbeatme: Orosz van, angolul meg nem beszél valami jól.Meg amúgy sem valami bőbeszédű.

» Joe Calzaghe5   válasz erre
    2017-12-01 10:32:30

Sorry, egy kis off, de tudja valaki esetleg:

Beterbievvel miért nincs egyetlen interjú sem youtube-on?

» noonecanbeatme   válasz erre
    2017-12-01 10:28:53

konkrétan azt mondta, hogy az amcsi edzők behódoltak kovának, ő meg nem.

    2017-12-01 08:02:13

Szóval az amerikai edző ha mondott valamit ő jobban tudta, de a ruszkinak szót fogad..

» felix trinidad   válasz erre
    2017-12-01 07:24:57

Kösz a fordítást.

    2017-11-30 20:44:02

Nem is tudtam hogy Kovalev promótálja Murtazalievet. Egyébként érdekes interjú, még érdekesebb lenne ha Ward tényleg visszatérne egy harmadik meccsre, habár ez az ő szempontjából kicsit logikátlan lépés lenne.

    2017-11-30 19:37:14

Kosz a cikket csiga. Igy elso olvasasra jo hozzaallasu edzonek tunik Turszunpulat. Remelhetoleg jol kijonnek majd tovabbra is Szergejjel es ujra csucsra jaratja a karrieret.

Amit Wardrol mondott az erdekes. Lehet, hogy susmognak valamit boxberkekben?

» Slajos   válasz erre
    2017-11-30 19:22:33
fel