Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Interjú Julia Gutknecht-tel

2017-04-14 19:15:42 /

2016. november 18-án a londoni Wembley Arena-ban a WBA nemzetközi nagyközépsúlyú címéért csapott össze George Groves és Eduard Gutknecht. Rutinja ellenére utóbbi győzelmére nem sokan fogadtak, idegenben bokszolt és már pályafutása legszebb napjain is jócskán túl volt, de valószínűleg arra még kevesebben számítottak, ami utána történt vele. Pedig néha megtörténik.


A kazah származású, de régóta német állampolgár még 2006-ban állt profinak, akkor az Universum Box Promotion ún. fiókcsapata, a Spotlight vette szárnyai alá az amatőrként többek között Gennady Golovkin ellen is győzelmet jegyző bokszolót. Bár profiként nem sikerült a közvetlen élmezőnybe verekednie magát, a felkínált nagyobb lehetőségek során rendre elbukott, Európa-bajnoki címe vagy a Balzsay Károly elleni sikere így is figyelemre méltó. Pár kiegyenlítettebb kezdő menet után Groves könnyedén kibokszolta ellenfelét, Gutknecht, aki mindig is remek fizikumáról volt híres, már fél szemmel bokszolta végig az utolsó meneteket, de a számolatlanul beszedett ütések ellenére sem adta fel. Edzője sem érezte úgy, hogy véget kellene vetni a küzdelemnek, Eddy szerinte rászolgált a tizenkét a menetre, ahogy az akcióközelben lévő Terry O’Connor vezetőbíró sem látott rendellenességet a német mozgásában, ahogy a szemsérülést sem tekintette akadályozó tényezőnek.

Gutknecht feldagadt jobb szemmel várta az eredményhirdetést, Groves gyakorlatilag menetet sem veszítve szerezte meg a címet, a papírforma beigazolódott. A találkozót mégsem felejtjük, hiszen ahogy a világsajtó is beszámolt róla, Gutknecht az öltözőben összeesett és eszméletét vesztette. Agyi bevérzés, mesterséges kóma, londoni majd hannoveri kezelés, de főleg nagy csönd hónapok óta, ami nyilvánvalóan a család kérése volt. Eddy felesége, Julia viszont úgy érezte elérkezett az idő, hogy beszámoljon férje állapotáról.

 „Szerencsések vagyunk, hogy életben van, az állapota stabil, tudja, hogy vele vagyunk és megismer bennünket, ebben biztosak vagyunk. Hogy fel kellett volna adni a meccset? Akkor talán nincs ilyen súlyos sérülése, de legalább lehetősége lenne egy önálló életre, mert egy ilyen sérülésnél minden perc számít. 2013 novemberében Sukhitsky ellen a balszeme sérült meg, akkor szerencsére idő előtt vége lett. De nem akarok ilyen kérdésekkel foglalkozni, mert ez csak felőrli az embert. Megpróbálom Eddyt úgy segíteni ahogy erőmből még telik, hogy visszahozzuk az életbe és a három gyerekünk közé.

A mérkőzés után a hívására vártam, többször hívtam, sms-t küldtem, de nem válaszolt. Alapesetben mindig visszahív a meccsei után. A testvére éjjel egykor hívott, hogy a szeme miatt kórházba vitték, de nem kell aggódnom. Utána derült ki, hogy meg kellett operálni, mert bevérzett az agya és fennállt a veszélye, hogy nem éli túl az éjszakát.

Ahogy tudom, Eddy a meccs után bement az öltözőbe és a csapatorvost kereste, hogy nézze meg a szemét. Leült, de a cipőjét már nem tudta kikötni, a lábát sem tudta felemelni, a csapattársak segítettek neki, hogy lefeküdjön a kanapéra. Mondott valamit, hogy nem érzi jól magát, de mindenki a szemére koncentrált, a csapatorvos is a szemét kezdte el kezelni, majd fejfájásra panaszkodott, remegni, izzadni kezdett, a szemei kezdtek kifordulni. Hívták a mentőket, de már elvesztette az eszméletét.

A szedálást két nappal a műtét után kezdték csökkenteni, de még egy héttel később sem volt magánál. Sajnáljuk, mondták az orvosok, ez a mostani állapota. Nem volt mesterséges kómában, de nem volt magánál. Ez még nagyjából öt hétig tartott, az orvosok szerint ez egy nagyon súlyos sérülés, csoda, hogy egyáltalán életben van. A jobb agyfélteke szinte teljes mértékben károsodott és további komplikációk is történtek az agy többi területén.

Úgy néz ki, hogy mindig gondozásra fog szorulni, a sérülés túl nagy és ilyen hosszú idő után egyszerűen túl kevés előrelépés történt. A rehabilitációja hamarosan véget ér, bár szeretnénk ha máshol folytatódna, de hamarosan haza kell vinnünk. Néha biccentéssel reagál dolgokra, de reméljük egyszer még hallani fogjuk a hangját."


Az interjúból a lényegesebb részeket emeltük ki, Julia Gutknecht elmondta, hogy amit tudott eladott, Eddy promóterével teljesen megszakadt a kapcsolata (Wiking Box Team), de George Groves promótere jelentkezett, hogy megküldené számukra az eddig összegyűjtött támogatásokat. Julia elmondta, hogy az ilyen sérülések bármikor megtörténhetnek, de minden bokszolónak gondosan mérlegelnie kell, hogy milyen csapatot választ magának. Ha egy bokszoló nem lát az egyik szemére, azt a meccset azonnal be kell szüntetni, a kockázat egyszerűen túl nagy, hogy valaki védtelenül szedjen be ütéseket.

Julia képeket is közölt férjéről, elmondása szerint nem volt szándékában, de csak így segíthet Eddy-n, ezek az eredeti interjú honlapján (http://boxenplus.de/eduard-gutknecht-nichts-wird-wieder-so-sein-wie-es-war/) megtalálhatók. Aki támogatni szeretné a Gutknecht családot, az alábbi számlaszámon teheti meg.

Számlatulajdonos: Julia Gutknecht
IBAN: DE75 2695 1311 0142 0337 03
BIC: NOLADE21GFW

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Jobbulast neki!

» felix trinidad   válasz erre
    2017-04-16 14:45:11

Durva az a fotó. Pont olyan üres a tekintete mint Abdusalomovnak. Nagyon fontos szerv az agy, vigyázni kell rá.

» lunatic3   válasz erre
    2017-04-15 11:57:23

Jobbulást neki.

» Joe Calzaghe5   válasz erre
    2017-04-14 23:24:27

Borzasztó... Az ilyen esetek bizonyítják hogy minden férfi tiszteletet érdemel aki belép a szorítóba, mert minden egyes meccsen foroghat több kockán mint a győzelem, vagy a pénz. A legszebb, de egyben a legborzasztóbb sport is sokszor. Remélem felépül minél hamarabb. Jobbulást harcos!

    2017-04-14 22:21:16

Jobbulást. Istenem....

» kovban   válasz erre
    2017-04-14 21:05:43

:(
Jobbulást kívánok, tiszta szívből...

» Peacock   válasz erre
    2017-04-14 20:35:28
fel