Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

"Egy álmom vált valóra" - Beszélgetés a Crawford-Indongo mérkőzésen pontozó Enyedi Zoltánnal

2017-08-23 23:51:03 /
Enyedi Zoltán neve vélhetően ismerősen cseng a profiboksz.hu olvasói számára is (sőt, többen személyesen is találkozhattak vele a korábbi fórumtalálkozókon), ugyanis a budapesti pontozóbíró hosszabb ideje meghatározó alakja nem csak a hazai, de a külföldi, WBO által felügyelt profiboksz mérkőzéseknek is. Zoltán karrierje évek óta meredeken ível felfelé, és egy sok kritikával illetett, gyakorta nehéz szakmában sikerült kivívnia nemzetközi elismerést felkészültségével, korrekt munkájával. A rendkívül szerény, folyamatosan a háttérbe húzódó sportember múlt hétvégén újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis első magyarként dolgozhatott egy Egyesült Államokban megrendezett összecsapáson, konkrétan a Terence Crawford vs. Julius Indongo kisváltósúlyú címegyesítő mérkőzésen.

Szinte még le sem szállt a 20 órás kimerítő út után a repülőgépéről Budapesten, Zoltán máris jelezte e sorok írójának, hogy - akár csak egy baráti beszélgetés erejéig - szívesen osztaná meg friss élményeit arról, hogy kikkel találkozott, milyen új híreket halott a profi ökölvívás világából közvetlenül a főszereplőktől, a saját pontozói munkájáról, történelmi debütálásáról azonban csak kisebb unszolást követően volt hajlandó mesélni. „Nem az én személyem a lényeg, nem az a dolgunk, hogy szerepeljünk, hogy ránk irányuljon a figyelem.” – vallja Zoltán. A megannyi európai gálán szerephez jutó Enyedi szerint egy amerikai gála egészen más világ, mint amit az öreg kontinensen eddig tapasztalt. „Szervezettebb az egész, és Európával ellentétben itt igen erőteljesen érződik, hogy a helyi szövetség az úr, ők irányítanak, és nem a címet, övet adó világszervezet. A felhajtás, reflektorfény, ami bennünket, bírókat is körülvett, nekem kissé már sok volt. Magán a mérkőzésen nem volt egészen telt ház, a csarnok felső karéját lezárták, de a kb. 10 ezer néző így is fantasztikus hangulatot teremtett." – tért rá Zoltán a szombat éjszakai WBO, WBA, WBC, IBF, IBO ütközetre, amely meglehetősen korán, már a harmadik menetben befejeződött a hazai Crawford kiütéses győzelmével.

„Most dolgoztam másodszor Crawford mérkőzésen, az első az ominózus, 2014-es Ricky Burns elleni találkozója volt, ahol megszerezte az első világbajnoki címét és berobbant a köztudatba. Már akkor is rendkívül komplex bokszoló benyomását keltette, és nem volt igazán kérdés, hogy komoly karrier áll előtte. Ahogy a magyar fórumozók körében, úgy kint a helyszínen is sokan szimpatizáltak Indongoval, azonban sok esélye nem volt, túl egysíkúnak tűnt Crawfordhoz képest. Az amerikai végig figyelte, hogy mikor csaphat le, és ez végül be is következett. Crawford zseniális bunyós, nálam ő és Lomachenko a jelenlegi mezőny súlycsoportoktól függetlenül két legtechnikásabb öklözője.”

Adódik a kérdés, egy ilyen kiváló sportoló vajon milyen ember a szorítón kívül? „A mérkőzés előtt sokat beszélgettem az ott élőkkel, én is kíváncsi voltam, hogy mi a véleményük a helyi sztárról. Nagyon gyorsan kiderült, és erről személyesen is meggyőződhettem, hogy Crawford egy végtelenül intelligens, közvetlen karakter, aki a háttérben sokat adakozik és segít. Nyitott már több edzőtermet a környéken a hátrányos helyzetű fiataloknak, és komoly pénzösszegekkel próbál segíteni a hajléktalanoknak is. Rendkívül kellemes meglepetés volt a családja és a csapat, amely körül veszi, ugyanis ők is hasonlóan normális, barátságos emberek. Ami vele kapcsolatban visszatérő kérdés volt, hogy vajon le tudná-e győzni a top formában lévő Floyd Mayweather Jr-t? Nyilán ez egy nehéz téma, és választ sosem kapunk rá, de úgy gondolom, Mayweathert még ő sem tudta volna megoldani, mivel Floyd egy igazi extraklasszis volt anno.”

A gálát követően már a repülőtéren várta a gépét Zoltán a WBO ázsiai szekciójának vezetőjének, Leon P. Panoncillonak a társaságában, amikor prominens vendég csatlakozott hozzájuk a Top Rank promóciót irányító Bob Arum személyében. „Arum egy jó fél órán keresztül mesélt a váróban, és igen csak érdekes információkat osztott meg velünk, láthatóan mindenféle nagyobb titkolózás nélkül. Elsőként arról beszélt Leon kérdésre, hogy tervben van Crawford újabb súlycsoportváltása (ő intézi az omahai öklöző promóciós ügyet. a szerk.), és az egyik cél a WBO váltósúlyú világbajnok Jeff Horn lehet. Arum szerint első körben össze szeretne hozni egy Horn vs. Pacquiao visszavágót, és ha esetleg megint az ausztrál bokszoló nyerne, akkor Crawford lehetne a következő ellenfel. Kiderült, hogy az ausztrál piacban óriási pénz van, ugyanis pl. a már említett Pacquiao vs. Horn mérkőzésre a rendező Brisbane helyhatósága nem kevesebb, mint 5.5 millió ausztrál dollárral szállt be támogatás gyanánt, és a mérkőzésből származó bevételek is 300 milliót hoztak a konyhára.

A Pacquiao-Horn vitatott pontozása természetesen még mindig téma, és a legújabb fejlemény, hogy az esetleges visszavágóra vélhetően ki fognak jelölni 10 pontozót, illetve 3 vezetőbírót, és a promóterek, valamint a szervezet közülük fogja kiválasztani a mérkőzésre delegált hivatalos személyeket.”


Arum persze „nehezebb” témában is meglehetősen közlékenynek bizonyult a reptéren. „Az ő érdekeltségi körébe tartozik a WBO új-zélandi nehézsúlyú világbajnoka, Joseph Parker is, akinek Hughie Furyal kellene összecsapni, de a brit kihívó állítólag megint vissza akar lépni a mérkőzéstől, ez pedig finoman szólva is idegesíti Arumot, így kérni szeretne egy szabadon választott címvédést a védence számára, és már a jelöltje is megvan, Bryant Jennings. Parkert amúgy is szeretnék az Egyesült Államokban bokszoltatni, Jennings pedig a szimpatikus habitusa miatt is jól eladható lenne, biztosan sokan lennének kíváncsiak egy ilyen összecsapásra.”

Nem túl meglepő módon szóba került a Lomachenko vs. Rigondeaux találkozó is. „Arum szerint még semmi sem hivatalos, de a tárgyalások nagyon jól haladnak, már csak Rigondeaux egyik menedzserét kell meggyőzni, és akkor létrejöhet a mérkőzés.”

És vajon ki az új kedvence a híres promóternek? „Nagyon elégedett volt a Crawford-gálán bokszoló Oleksandr Gvozdykkal, Arum szerint az ukránt jelenleg már csak Andre Ward és Sergey Kovalev tudná legyőzni félnehézsúlyban.”

A Gvozdyk hírrel – ahogy kiderült – be is fejeződött a minden bizonnyal emlékezetes diskurzus Zoltán számára, riportunk azonban ezzel még nem ért teljesen a végére. „Egy álmom vált valóra azzal, hogy Amerikában, egy ilyen mérkőzésen pontozhattam. 10 évet vártam erre a lehetőségre, és lehet, hogy újabb 10 év múlva hívnak csak ismét, ha így lesz, akkor sem leszek szomorú.”

Az önmagát folyamatosan képző, és többek között Szántó Imréhez, azaz „Öcsi bácsihoz” is tréningekre járó ABC licences Enyedi álma, hogy egyszer egy las vegasi csúcsgálán pontozhasson, de addig sem tétlenkedik, ugyanis legközelebb a szeptember 9-i, Oleksandr Usyk vs. Marco Huck cirkálósúlyú világbajnoki összecsapáson láthatjuk a szorító mellett dolgozni.

2017. augusztus 23. - Gallen Ervin (Erwin)

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Köszi az interjút, Erwin! Remélem, lesznek még hasonló lehetőségei Enyedinek. Azért azt nem sokan mondhatják el magukról, hogy 4-szervezetes címegyesítésen pontoztak :)

» Beast_Pete   válasz erre
    2017-08-30 14:32:35

Nem tudom, ezen az esetet rögzítő videón Crawford nem tűnik azért bunkón agresszívnek:
https://m.youtube.co ...
https://m.youtube.co ...
Ugyanakkor elfogadhatatlan persze hogy csak úgy értemegy, de november 3 és április 14 között elég rejtélyes mi történt. Pontosabban: az első videón 0:56-nál bemutatott számla szerint az első felszólító számla március 16-án lett kiállítva (és április 15-ig befizetendő, vagyis alighanem ez lett kiküldte Crawfordnak és erre reagálva ment be), egy 17 órás munkáért. A videóban az hangzik viszont el hogy Crawford nem jött a kocsiért egyik köztes hónapban sem, aztán meg csak úgy feltűnt áprilisban és fizetés nélkül elvitte. Nekem ez elég életszerűtlen.
A számlán maga pedig szintén elég fura. A felsorolt tételek összedva nettó 2063,44 dollárt tesznek ki. Ehhez képest a tételek alatt nettó 1443,44 dollár (620 dollárral kevesebb) + 7% adó= bruttó 1544,48 dollár szerepel.
Aztán a számla baloldalán ezek a fura extra megjegyzések vannak (a tételeken kívül csak úgy, el sem számolva):
- 1250 dollár jár felvételkor.
- Kiegészítő okoból (ami nincs részletezve) további 600 dollár fizetendő.
- összesen 2794,48 dollár jár átvételkor.
Kifejezetten a megj. rovatban pedig: a festékag. külön kerül felszámolásra ez csak a munka becsült értéke.
(Miközben a számlán explicite ott van egy 881,44 dolláros tétel ami tartalmazza a festékanyagot is.)
Summa: ebből az eladó által mutatott számláról nekem (és lehet Crawford is így volt vele) nem derül ki sem az mennyit kell fizetni (2794, 1443, vagy 1850 dollárt) és hogy mire (erre jön még vmi festékanyag-számla és ha igen miért van eleve egy nagy festékanyag tétel a számlán ami amúgy is a legnagyobb).
(Meg Csak kellett lennie vmi verbális nézetütköztetésnek a tulajdonossal mielőtt be tudott menni Crawford egy zárt helyiségbe.)

Itt pedig amúgy a nővére keveredett utcai bunyóba, itt is nagyon óvatosan avatkozik bele (de ezért is előállították csak el is engedték):
https://www.google.h ...

» Peacock   válasz erre
    2017-08-26 18:49:31

Crawford pont arra lehet jó példa, aki jófejnek mutatja magát, amíg megy a szekér, de az autószerelős ügyével bőven bebizonyította, hogy valójában egy büdös nagy bunkó.

    2017-08-26 14:56:24

Gratula! :) jó lehet egy ien munka ami nemis munka inkább hivatás

» felix trinidad   válasz erre
    2017-08-25 03:29:46

@szabinar: Igen, minden vágyam nekem is, hogy börtönben üljek egy kicsit egy ilyen baromság miatt, de sajnos nem tehetem meg.

» northpaw   válasz erre
    2017-08-24 22:29:55

@northpaw: jol tette es te is megtenned ha tehetned...

» szabinar   válasz erre
    2017-08-24 19:28:27

Nagyon jo cikk. Gratulalok Enyedi Zoltannak es az Usyk vs Huck meccshez is, az sem lesz piskota :D

» Slajos   válasz erre
    2017-08-24 19:00:27

@Untouchable: Az nem vallott nagy intelligenciára, meg rokonszenvezhetőségr e sem, amikor a gengszter haverjaival szétveretett egy autószervízt, mert szerinte túl nagy árat számoltak fel neki.

» northpaw   válasz erre
    2017-08-24 15:07:52

Gratulálok! Azt kívánom, hogy ne kelljen újabb 10 évet várni a következő lehetőségre.

» pepegross   válasz erre
    2017-08-24 07:03:41

A leírtak szerint Terence egy dologban bizonyosan felülmúlja Mayweathert: a ringen kívül is intelligens és rokonszenves egyéniség.
Sok sikert neki!

» Untouchable   válasz erre
    2017-08-24 06:49:40

Grat, csak így tovább.

» Joe Calzaghe5   válasz erre
    2017-08-24 00:14:15
fel