Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

„A tettre kész emberek megtalálják az útjukat” – Interjú Rácz Félixszel 2. rész

2017-01-04 15:40:00 /
Karácsony előtt néhány nappal Rácz Félixszel találkoztam. Azt terveztem, hogy beszélünk majd az ökölvívásról. A valóságban azonban ennél jóval többről beszélgettünk. Álmokról, vágyakról, kockáztatásról. A magyar amatőr ökölvívás helyzetéről. És arról, hogy vajon miképp válhat az élet egy váratlan pillanatban blackjack játszmává… (Az alábbiakban az interjú második része következik.)Azt mondják, hogy nem az a fontos, amit az ember mond, hanem az, amit tesz. Az pedig a te esetedben mindig távol áll a fotel-forradalmárkodástól. Az utóbbi időben például gyakran fogalmazol meg éles kritikát a Magyar Ökölvívó Szakszövetséggel kapcsolatban. Amikor készültem az interjúra, nem terveztem, hogy belemegyünk ebbe a témába, de épp ma tettél közzé egy tizenkét pontos karácsonyi kívánságlistát, amellyel jobbá lehetne varázsolni többek között a magyar amatőr ökölvívás helyzetét. Az egész iroda ebben a lázban ég, és folyamatosan csörög a telefonod is. Úgy érzem, hogy a beszélgetés végzetének megyek elébe azzal, hogy végre rákérdezek a dologra. Mi a célod ezzel a hadjárattal?

Nem mondom, hogy ne érintsük ezt a témát, mert most épp aktuális, ráadásul nem sokat beszéltem erről eddig. Jópáran kérdezik tőlem, hogy miért megyek a szövetséggel szemben, mikor nekem épp az a jó, hogy ha az amatőröknél fejetlenség van, mert akkor előbb térnek át a versenyzők a hivatásosokhoz. Igen, csak ez egy nagyon rövidtávú szemlélet, mert itt nem az a cél, hogy hozzám vagy máshoz átigazoljanak, hanem az, hogy a magyar ökölvívást építsük, és hogy a magyar ökölvívás presztízsén és megítélésén javítsunk. Nem az a cél, hogy nekem ne tizenhét emberem legyen, hanem huszonegy. Hanem az, hogy olajozottan működjön a rendszer. Amikor ma ezt a tizenkét pontot megfogalmaztam, és elküldtem a Magyar Ökölvívó Szakszövetség számára, annak is az volt a célja, hogy a magyar ökölvívás érdekeit szolgálja. Nem az enyémet, nem is az elnökét. A sportolókét.

Szörnyű, hogy ennyi év után még mindig ott tartunk, hogy a legtöbb téren 0, azaz nulla fejlődés tapasztalható. Pont ezért szálltam bele ebbe a játszmába, mert ez nem egy hálás feladat, én pedig szeretem a kihívásokat. Ha az edzőknek és a különböző szakosztályoknak a vezetői meg vannak fogva azáltal, hogy támogatják-e a klubjukat, vagy sem, akkor nehezen fognak beszélni a nehézségekről. Valaki olyannak kell elmondania a véleményét, aki nem függ a MÖSZ-től. Jelen esetben Kovács Istánnak és nekem.

Közben a másik oldal szerint személyeskedsz és jogtalanul vádaskodsz…

Ezért igyekszem folyamatosan hangsúlyozni, hogy nekem nem Csötönyi személyével van gondom. Bárki lenne ott, ugyanezt mondanám. Mellesleg az ő személyével soha nem volt gondom, függetlenül attól, hogy lepatkányozott, amiért szembe mertem vele menni, de úgy gondolom efölött szemet kell hunyni, mert az ember felhevült állapotában mond ilyeneket. Viszont addig, amíg a szövetség úgy működik, ahogy nem működik, továbbra is szót fogok emelni a működése ellen.

Nemrég úgy fogalmazták meg, hogy én a bokszhoz csapódtam. Igen, én a bokszhoz csapódtam 1993-ban, lassan huszonnégy éve, és ha már ide csapódtam, akkor szerveztem pár gálát, számszerűen 87-et, adtam a magyar profi ökölvívásnak néhány bajnokot, számszerűen 58-at, továbbá a Felix Promotion tartja 3,2 millióval az ökölvívó közvetítések televíziós nézettségi rekordját. Ha már ide csapódtam…

Amikor azt kérdezik, hogy én milyen jogon fogalmazok meg bármiféle véleményt a magyar ökölvívás jelenlegi működéséről, akkor szerintem jogosan visszakérdezhetnék, hogy ha 1998 óta vagyok tagja a MÖSZ-nek, voltam közel 2 évig a profi tagozat szakmai bizottságának elnöke, nem kevés ökölvívó aktivitás köszönhető nekünk, akkor mi kell még a joghoz, hogy valaki elmondhassa a véleményét? Mellesleg tudomásom szerint nincs kikötés, törvény, vagy szabály arra vonatkozóan, hogy ki alkothat, és ki nem véleményt egy olyan szervezet, jelen állás szerint a MÖSZ működéséről, ami a MI pénzünkből, azaz közpénzből tartja el magát! Könyörgöm, demokráciában élünk, ami azt jelenti, hogy az embernek lehet véleménye, amit szabadon ki is fejthet. Még akkor is, ha ez egyeseknek fáj!

Megértem, hogy sok – csak nyolc általánost végzett – embernek, akit a szövetség különböző címszavakon eltart, ez nem tetszik, hisz mi mást csinálhatnak? Kényelmes ebbe kapaszkodni, hisz sehol máshol nem kapnának a semmiért havi fizetést.

A félreértések elkerülése végett mondom, és szeretném hangsúlyozni, hogy én nem pályázom az elnöki posztra! Ha ezt a közreadott tizenkét pontos listát meg tudja valósítani a jelenlegi vezetőség, akkor hajrá! A benne felsoroltakat vélemények és beszélgetések alapján állítottam össze. Ez azt jelenti, hogy mindazokat a gyakorlati problémákat tartalmazzák, amiknek a megoldása újra élhetővé teszi a rendszert. Azt gondolom, hogy ezt a tizenkét pontot éppen ezért kell komolyan vennünk.

A másik dolog, hogy a jelenlegi elnök úgy kezeli a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, mintha ez a saját gazdasági társasága lenne. Minden interjúban külön kezeli az amatőröket és a profikat, amivel szítja a indulatokat és mesterséges szakadékot kreál. Miközben a profik, nyugodtan állíthatom, hogy a hátukon viszik most a magyar ökölvívást, úgy eredményesség, mint nézettség és népszerűség szempontjából. Nem beszélve arról, hogy a hivatásosoknak már lehetőségük van arra is, hogy olimpián részt vegyenek, amit jó lenne, ha felismernének. Úgyhogy nem igazán értem ezt a diszkriminatív hozzáállást a két szekcióhoz.

Az a baj, hogy a sikert már nem az érmekben számoljuk, hanem a kvótákban. Tehát már az is siker, hogy két kvótával kijutottunk valahova. Utána pedig mindig azt mondják, hogy „ha nem vertek volna meg minket…”. De ne is kezdjünk „ha”-val mondatot. Amikor kikapunk, mindig az van, hogy vagy megloptak minket, vagy rossz ágra kerültünk. De a kubaiakat nem veri meg senki, vagy az oroszokat? Dehogynem. Azokat is megverik. Mi is vertük meg annak idején őket. Kokó, Erdei, Isaszegi, Mizsei nem egyet vert közülük. Kokó például az olimpiai döntőben vert kubait. Elszaladt mellettünk a világ a bokszban. Míg mások fejlődnek, addig mi egy helyben toporzékolunk. Erősítsünk szakmai oldalon, diplomáciában, hogy ne csak az ágon múljon. Ha pedig ott is irányított a sorsolás – csakúgy, mint a hazai versenyeken –, akkor meg lobbizzunk. Csak a lobbi ne legyen egyenlő a korrupcióval.

Sok aktuális problémát érintettél. Örülök, hogy nem szóltam bele, és hagytam, hogy kiventiláld magadból.

Szerencsére én megtehetem ezt. Sokakban fortyognak ezek a dolgok, azok közül, akik a rendszeren belül működnek, de őket könnyen lepréselnek, lenyomnak azzal, hogy „ha nem bólogatsz, akkor nem adok”. Amiket posztolok, arra például sokan nem mernek nyilvánosan reagálni, viszont felhívnak, mint láthattad, hallhattad, hogy elmondják, remélik lesz változás. Felvállalni azonban kevesen merik, mert ha hiszed, ha nem, figyelnek mindenkit, mint az 50-es években. A MÖSZ-ben olyan ember is van, aki rendszeresen kinyomtatja, ki mit ír a szövetségről, az elnökről, és kik lájkolják azokat. És ez csak egy példa. Szörnyű, hogy erre van pénz és státusz, az értelmes dolgokra azonban nincs.

Ha nincs ellenedre, térjünk vissza a profi szekcióhoz, ahol hála Istennek sokkal pozitívabb dolgokról beszélhetünk. Lépésről lépésre épülsz felfelé, több versenyződ világranglista top 15-ös pozícióig jutott el, akik pedig még nem, azok is sikeres évet zártak. Mi a terv a közeljövőt tekintve?

A 2017-es esztendő bízom benne, hogy ismét jó kis év lesz. Igazi közönségszórakoztató mérkőzéseket tervezünk összehozni, amelyekkel a hazai közönségnek igyekszünk a kedvében járni. Bár egyesek szerint a nemzetközi címek sokkal fontosabbak, de most abban a szakaszban van a magyar profi ökölvívás, amikor ismét populárissá kell tenni. Sokan a mai napig nem tudják például, hogy az M4 Sporton van profi boksz. Vannak ismerőseim, akik látják a Facebookon, hogy lesz gála, és még mindig megkérdezik, hogy hol tudják megnézni.

Viszont ma például felhívott a Corinthia Hotel igazgatója, aki egy nagyon kedves barátom, és arról beszéltünk, hogy akár ott is lehetne valamit szervezni. Tehát most kezd ismét valami beindulni. És én már annak is örülök, ha a profiboksz.hu-n különféle jelzőket aggatnak rám, mert ha az ember belekezd valamibe, akkor az valakinek tetszeni fog, valakinek pedig nem.

Soha nem felejtem el, amikor Frank Warrennel megismerkedtem. 94-95 körül lehetett, és Naseem Hamed épp akkor futott be. Egy igazi tenyérbemászó figura volt, senkivel nem állt le beszélgetni, nem köszönt, így hát nekem sem volt túl szimpatikus. Főleg akkoriban, amikor még mi is jóval közelebb álltunk az amatőr bunyóhoz, így nekünk ez a stílus valami egészen távoli és idegen volt. Aztán Frank Warren elmagyarázta, hogy a szurkolók egy része azért nézi Hamed meccseit, mert nem szereti és alig várják, hogy valaki kiüsse, a másik része pedig azért, mert azonosul vele és szimpatikusnak találja. Már jó ideje rájöttem, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni és nem is kell, mert akinek tetszik az, amit csinálok/csinálunk, úgyis odakapcsolja a tévét és szurkolni fog, a másik része pedig ugyancsak figyelemmel kíséri, ha nem is tévén keresztül, és abban bízik, hogy kikapnak majd a srácaim.

Látom, ahogy fáradhatatlanul küzdesz a kommentelőkkel. Én is gyakran kapok a fejemre, amiért ki merek emelni bármiféle pozitívumot a magyar ökölvívásból. Pedig soha nem állítottam be senkit világverőnek, csak kreditet adok a bunyósoknak azért, amit jól csinálnak.

Én nem sértődöm meg azon, ha valaki másképp lát egy-egy ökölvívó mérkőzést, mint én. A rosszindulatot azonban nehezen tolerálom, mondhatnám azt is, hogy sehogy. Úgy gondolom, magam is reálisan látom a magyar ökölvívók képességeit, és a lehetőségeinket. De azt kell megérteni és elfogadni, hogy MÉG nincs Gennady Golovkinunk, Sergey Kovaljevünk vagy Canelo Alvarezünk, ezért nem is várhatjuk el tőlük, hogy legyőzzenek egy Kell Brookot, Jean Pascalt vagy Amir Khant.

Úgy érzem, hogy mindenkinek a teljesítménye magához mérten közelít a 100%-hoz. Nem várhatjuk el, hogy legyen egy Bronerünk, amikor nincs Bronerünk, vagy legyen egy Chocolatitónk, amikor nincs Chocolatitónk. Viszont vannak olyan versenyzőink, akik piacképesek ma Magyarországon, és akik idővel ki fognak majd lépni a nemzetközi porondra, és ott majd meglátjuk, hogy mire lesznek képesek.

Szóval nincs gondom azzal, ha valaki valamit másképp lát, inkább azzal van, ha az emberek elkezdenek személyeskedni, továbbá ha állítanak valamit, ami közel nincs összhangban a realitással. Például amikor a Szellő Imi súlyát firtatják. A srácnak 79.3 kg-ra kellene lemennie, ha eggyel lejjebbi súlycsoportban szeretnénk látni. Szellő egy edzés után 92-93 kiló körül szokott mozogni. Sok mindent el lehetne mondani Imiről, de azt biztosan nem, hogy hasa, úszógumija lenne. Ő egy igazi tagbaszakadt srác, aki jól egyben van. Most képzeld el, hogy az edzés utáni súlyából még le kellene adnia 14 kilót. És nem csak le kellene fogynia, hanem még bokszolnia is kellene másnap tíz, tizenkét menetet. A boksz nem arról szól, hogy ki tud többet fogyasztani.

Aztán az emberek azzal érvelnek, hogy azért követelnek ilyesmit Szellőtől, mert látják, hogy hogy néz ki. Már hogyan látnák? Volt valamelyikük is egy edzésén? Szellő amúgy is egy fanatikus. Több órát edz naponta, és így 92-93 kiló. Amatőrben 81 kg-ban bokszolt, amit később, a WSB sorozatban vagy itthon az OB-n sem tudott már hozni, ezért nehézsúlyban versenyzett. Szóval, ha az emberek egy kicsit összeraknák magukban a dolgokat, akkor rájönnének, hogy ha az amatőr pályafutása utolsó éveiben nem tudta már hozni a 81 kilót, akkor mégis hogyan tudná évekkel később a 79.3-mat hozni? És neki ez nem kényelmi szempont, hanem egyszerűen nincs miből lemennie.

Mert amikor Harcsa Norbira vagy Baranyi Ricsire mondják, hogy fizikailag erősödnie kellene, azzal egyet is értek. Ezt ők is tudják. De én nem állhatok ott mögöttük egy korbáccsal; ezt nekik kell felismerniük és megoldaniuk, mert képességekben, tudásban viszont bárkivel felveszik a versenyt.

Nem merem tovább kapirgálni ezt a témát, mert a végén még nekem kell megvédenem a bunyósaidat tőled. :-) Zárjunk egy izgalmas kérdéssel. Említetted, hogy jövőre jelentős mérkőzéseket tervezel tető alá hozni a saját promóciódon belül, amelynek célja, hogy az átfogó hazai érdeklődést újra megteremtsd. Hármat szeretnék kérni belőlük, hogy előre ízlelgethessük őket.

Legyen akkor: Szellő vs Tóth, Darmos vs Bozai, Harcsa vs Pintye.

Kifejezetten jól hangzanak. Köszönöm a beszélgetést! :-)


Az interjú eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. Megtekintéséhez KATTINTS IDE.

Az interjú 2016.12.22-én készült.
Az interjút készítette: Pradarics Tamás (IMiKeT)


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

jó interjú! Gratula!

    2017-01-11 23:41:11

@leibigabi: Régebben többen bokszoltak itthon, több lehetőségük volt az edzőknek. Az akkori edzők a kor szellemének megfelelően készítették fel a versenyzőiket, csak ez a kor megváltozott, és elment a magyar edzők mellett.
Hogy milyen a pénzelosztás nálunk? Pár évvel ezelőtt Drexler Géza vezetőedzőnek reaktiválnia kellett a már edzőként dolgozó Mocsár Gyuszit az OB előtt, hogy meglegyen az MTK induló létszáma a bajnokságon, hogy a következő évre is adjon pénzt a szövetség. A bajnokság, és az indulók színvonaláról mindent elmond, hogy Gyula a 3. lett...

    2017-01-07 16:34:06

@dondannyboy: Semmi. Nem kötelező edzésre járni. Kidobják.

    2017-01-07 16:03:11

@csiga: Pont illik ide ez a videó, egy interjú Lomachenkoval ahol többek közt beszél a mentalitásáról, ami idáig juttatta.

https://youtu.be/gmc ...

    2017-01-07 15:20:23

@leibigabi: a fő motivációs erőt ha ez adja, akkor szarni fognak rá, hogy milyen bokszolókat is nevelnek igazából. ezért is mondja Félix, hogy maga a rendszer a rossz. de nem feltétlen, hogy ez húzza le az edzőket, csak épp ez motiválja őket

» kuncsorszky   válasz erre
    2017-01-07 14:24:19

@kovban: " Sztem régebben nem attól tették függővé a pénz kiosztást, mint most. Tehát nem volt kényszerben az edző, így nem kellett a gyerekeket hamar bedobni a mélyvízbe. Ebből számomra ez jön le."

Jól értem, hogy akkor szerinted napjaink edzőit a pénz elosztási rendszer rontja le?

» leibigabi   válasz erre
    2017-01-07 12:38:44

@leibigabi: Sztem régebben nem attól tették függővé a pénz kiosztást, mint most. Tehát nem volt kényszerben az edző, így nem kellett a gyerekeket hamar bedobni a mélyvízbe. Ebből számomra ez jön le.

» kovban   válasz erre
    2017-01-07 12:29:27

@csiga: Tehát akkor Magyarországon régebben jobb edzők voltak, ezért jobb bunyósokat tudtak kinevelni?

» leibigabi   válasz erre
    2017-01-07 12:19:26

@csiga: én nem irtam hogy veressék agyon én azt irtam/kérdeztem mi lenne ott ha az edző rajtakapnal hogy nem csinal gugolást fekvőt felülést stb.
mi lenne ha szarik elvégezni a munkát?

» dondannyboy   válasz erre
    2017-01-07 09:51:19

@dondannyboy: Már leírtam többször. Oroszország nagyon nagy, nagyon sok lakossal. Nyilván nagyobb a merítési lehetőség is, de az orosz gyerekek többsége tudja, hogy az egyik legjobb kiemelkedési lehetőség a sport. Ehhez olyan mentalitással kell rendelkezni, ami általában a szláv népeknek van. És itt nem csak az oroszokra vagy az ukránokra gondolok, hanem a szerbekre is, és a többiekre is, és ez nem csak az ökölvívásra vonatkozik, hanem a sportra általában. Az általam két jobban ismert országban már régen nem divat, hogy abból lesz jó bokszoló, akit agyonvernek az első edzésen, és ha másnap is lemegy, abból lesz csak igazán bokszoló. Ott elképzelhetetlen,(az idióta Kadirovot kivéve) hogy 10-12 éves gyerekek nehéz zsákokon eddzenek, valamint az is, hogy 2 hónap edzés után már az itthon Bizalom kupának nevezett borzasztó színvonalú rendezvényeken rommá veressék őket. A nehéz zsák, a falipárna hazavágja a gyerek ízületeit, amik később sokkal sérülékenyebbé válnak. Nálunk serdülő, de még ifjúsági korosztályban is olyan gyerekeket indítanak el, aki képzetlen, erőtlen, csak azért, hogy a szövetség átutalja nekik a nevelési pénzt. Ezeket a gyerekeket mentálisan egyszerűen tönkre teszik az edzők a saját önös érdekeik miatt, mert a pénz, az pénz akkor is, ha szerencsétlen kölyök bambára van verve.
Pár éve egy amerikai sportpszichológus írt egy tanulmányt az orosz sportolók mentális képességeiről, ő többek között a női teniszezők közül a Miszkina, Gyementyeva, Kuznyecova hármast vizsgálta, és arra a megállapításra jutott sok-sok meccset elemezve, hogy ezek a lányok azért nyertek rengetegszer komoly hátrányból, mert mentálisan borzasztóan erősek voltak, és meg sem fordult a fejükben, hogy veszíthetnek. Talán Miszkinát hozta fel példának, hogy több mint 10 meccset fordított meg döntő szett 4:5-ös állásnál úgy, hogy az ellenfélnek 40:0-ja volt.
Nálunk sem egészségileg, sem mentálisan nem foglalkoznak az utánpótlással, és ez így is marad még sajnos sokáig...

    2017-01-06 21:00:03

@szikozoltan: Nem ismered Kontreczt, már serdülőként verte az ifiket és nemzetközi versenyeken is komoly bunyósokat vert,a felnőt magyar bajnok Nyékit is verte pontozássa!(Nyéki Vadászt és Görbicst is verte amatörve)
Sajnalom hogy Petrányihoz került!

» Thurman   válasz erre
    2017-01-06 19:14:26

@felix: Valaki arra tippelt edzők közül - asszem -, hogy a jogi képviselőjük volt, de az szégyen-gyalázat lett volna.

» HunFighter   válasz erre
    2017-01-06 14:12:41

@szikozoltan: Ez engem is érdekelne egyébként, hogy az edzőket menedzseli egyébként Félix, vagy egyelőre csak a sportolókat? Külföldön már megszokott, hogy a menőbb edzőknek van menedzsere is.

» HunFighter   válasz erre
    2017-01-06 14:10:21

@picker: Nagyon egyszerű a válasz. Mást szeretne látni az elnöki székbe.

» nagygeza   válasz erre
    2017-01-06 13:15:08

Kiváncsi lennék Félixnek mi volt a célja ezzel a 12 ponttal,vagy mit várt tőle amikor megfogalmazta.

» picker   válasz erre
    2017-01-06 12:26:55

@zolimt: Nem Félixnél akar,úgy értettem.

» picker   válasz erre
    2017-01-06 08:15:46

@felix: Félix! A Te égiszed alatt lévő istállók edzői milyen továbbképzésen vesznek részt? Hiszen tudjuk hogy a siker egyik nagyonfontos eleme az edzők felkészültsége.

» szikozoltan   válasz erre
    2017-01-06 06:43:33

@Kane: A zsákot nem veri rosszul, de vajon ha visszütnek akkor mit csunál? Láttam én olyan bunyóst aki úgy zsákolt mint a fene aztán mikor ellen is volt akkor deült ki hogy ez a sport nem semi kontakt sport:D

» szikozoltan   válasz erre
    2017-01-06 06:39:47

@bpjotruska: Mikor elolvastam röhögtem magamon egy jót , de mivel nem lehet korrigálni így fölé írtam helyesen :D ettől függetlenül jól jött ki nah :D

» Ultrasberry1990   válasz erre
    2017-01-06 01:19:47

@zolimt: A tempóból ítélve pár hónap és viszik is ki külföldre.

    2017-01-05 23:45:18

@picker: november ota profi, 4-0 (3KO) a merlege

» zolimt   válasz erre
    2017-01-05 22:20:31

@Kane: Mert nem akar profi lenni.

» picker   válasz erre
    2017-01-05 22:11:25

https://m.facebook.c ...

Kövezzetek meg de szerintem Kontrecz iszonyatos tehetség. Az ilyeneket miért nem igazolják le itthon nagyobb promóterek?

    2017-01-05 22:06:17

@bpjotruska: Az a baj, h épp minap a Kispál kapcsán futottunk bele egy ugyan ilyenbe... Ott viszont többet írtak!
Őszinte leszek nem tudom mi alapján írják be a súlyokat. Ott készül (a helyszínen) egy jegyzőköny, de az valamiért nincs mindig összhangban a boxrec-en látható súlyokkal!

    2017-01-05 21:09:48

@felix: Nem tudom, akkor le kene csekkolni, valaki nem-e tevesen tolti fel az adatokat boxrecre:
http://boxrec.com/bo ...
Alig tobb mint egy eve - 2015 december 12-en - szerepel egy 85.4 kilos adat is, 2014 novembereben meg egy 86.1. Erted mar, miert gondoltam, hogy menne a felnehez? ( egyebkent Vlasov, aki nemreg verte Cshakievet kozepsulybol indult, igaz 20 eves se volt, de kesobb is nagykozep-felenehz korul volt )

» bpjotruska   válasz erre
    2017-01-05 19:39:09

@bpjotruska: Hát én még nem láttam Imit 86-87 között mérlegelni pedig ott voltam eddig minden meccsén és mérlegelésen... :)
Rendre 89-90 körül mérlegelt nagyjából tavaly (2016) nyaráig, majd mióta Bertók Robival edzenek és a fizikai építkezésre is hangsúlyt fektetnek, 92-93kg körül mozog...
Mint mondtam/írtam, neki a régi cirkáló lett volna ideális a 86.2kg, de azt sajnos módosították a 90.8-ra.
Kudryashov most még sok lenne, de Chakievet annyira bármikor, h szó volt arról, h Imi 2017 tavaszán (március), ellene védene címet, de sajnos Vlasov meghiusította ezt... :(

    2017-01-05 19:25:40

@bpjotruska: Kösz hogy írtad ezt a kommentet én már nem akartam hogy ne tűnjön úgy mintha csak a problémát keresném. 86 kilóról egy profi szakember segítségével be tudna mérni félnehézbe.

» nagygeza   válasz erre
    2017-01-05 19:23:58

@Ultrasberry1990: "attól eltekintve , hogy küzdősportot versenyszerűen sosem úsztam ,"
Azt mas se uszott, habar a vizilabda el tud durvulni idonkent :-)) talan Ausztraliaban volt egy hires magyar-szovjet meccs, ahol ver folyt a medenceben?

» bpjotruska   válasz erre
    2017-01-05 19:17:20

Mivel Szello Imrerol en is tobbszor irtam, hogy szerintem nem eleg eros cirkaloba, szeretnek reagalni, mert nem ertek valamit:
- Irod, Felix, hogy Imre edzes utan 92-93 kilo ; akkor visoznt nem ertem, hogy miert nem merlegelt eddig egy profi meccsere sem 90 kilo felett, holott 90.7 a cirkalo felso hatara? oke, az egy dolog, hogy nem kaarja nagyon kicentizni a fogyasztast, de imre tobbnyire tobb kiloval van a sulyhatar alatt, jellemzoen 88 kilo korul, de volt mar 86-87 kilo is. Lehetseges, hogy en tevedtem, de ebbol nekem az jott le, hogy o NEM fogyasztott ehhez a sulyhoz, maskeppen nem ertem, miert fogyaszt valaki 4-5 kiloval a sulyhatar ala, hiszen a fogyasztas eleve gyengit, gondolom en. Szoval en ugy gondoltam, hogy ha o fogyasztas nelkul 86-88 kilo, akkor be tudna fogyasztani nagy erolkodes nelkul felnehezbe, hiszen ha jol tudom Kovalev is 85-90 kilo kornyekerol kezd fogyasztani.
Remelem nem veszed ezt baszogatasnak, nekem tenyleg ugy tunik, hogy talan meg a nagyon eros felenehzsulyuak is erosebbek fizikalisan egy fokkal Iminel, legalabbis ranezesre. Egy-egy olyan brutalisan eros bunyos ellen, mint pl. Kudrjasov vagy Cshakiev, en feltenem Imit, hogy csuf vege lesz. Persze, lehet, hogy tevedek, ott van Bellew, akirol azt mondana az ember, hogy tornabol is fel volt mentve mindig, ugy nez ki, oszt eleg rendes cirkalosulyuakat is lecsap siman.
Na szoval, kivancsi lennek, mi a magayrazata annak, hogy rendre 2-3, neha tobb kiloval sulyhatar ala mer be Imre.
Mindentol fuggetlenul, sok sikert kivanok neked, es a bokszoloidnak is!

» bpjotruska   válasz erre
    2017-01-05 19:06:39

@Henry1987: Biztos, h nem Csötönyi válaszolta meg!
A tippem Ch. Gal (újságíró) + valaki segíthetett neki...

    2017-01-05 16:26:14

@nobody: Viszont akinek komoly céljai vannak az világosan felfogja miért is kell az erősítést csinálnia, mi lesz az eredménye annak hogyha nem csinálja meg. Semmilyen esetben sem elfogadható ha a tanítvány szemtelenkedik az edzővel, vagy elcsalja azt ami munkát kiszabtak rá, aki ezt csinálja az nem való sportolónak és nem is lesz belőle az. Most nem nevezem meg, de egy budapesti edzőnél láttam azt, hogy egy gyerek bejött edzeni, nem csinálta amit kellett rendesen, majd cinikusan odaszólt az edzőnek akit max egy hete ismert hogy 6 menet helyett 8 menet zsák legyen akkor már, az edző azonnal hazaküldte erre, nagyon helyesen.

    2017-01-05 15:27:23

@dondannyboy: Sőt, külön Csötönyi is reagált már rá, pontonként:

http://www.m4sport.h ...

Érdekes, hogy ebben 10 milliós támogatásról beszél az Erdei búcsúmeccs kapcsán, a hivatalos közleményben meg 15 millió van...de nem csak emiatt vicc a közlemény.

» Henry1987   válasz erre
    2017-01-05 11:44:08

@dondannyboy: Én úgy látom a válasz 12 pont színvonala semmiben sem marad el az eredeti Félixes 12 pontétól.

» Peacock   válasz erre
    2017-01-05 11:19:54

@nobody: Már válaszoltak is rá:

http://www.m4sport.h ...

» dondannyboy   válasz erre
    2017-01-05 09:00:15

@nobody: Egy másik boxfórumon.

» picker   válasz erre
    2017-01-05 08:02:23

@Jersey Joe: "A tanítványok akkor sumákoklnak, ha a vezetők, edzők is sumákolnak." ez iszonyú nagy tévedés. Ugyanis amikor olyan korban van a bunyós (12-19 év) akkor feszegetik a határt, lazáskodnak, akkor ez normális dolog. Az edző feladata, hogy ezeket a vadhajtásokat levágja vagy kordában tartsa. Ha erre képtelen (nincs tisztelete a gyerekek előtt) akkor megette a fene az edzőt és munkáját. Az nem edző. Egy edző ha azt mondja hogy "50 has" és kimegy a szertárba, akkor is megcsinálják a bunyósok az 50 hast ha beledöglenek is és az edző nem látja.
Persze mint minden üzlethez ehhez két fél kell, kell aki elhiszi hogy azért bunyózik mert többre képest mint egy kocsmában lecsavarni az aktuális fenegyereket és kell egy edző aki elhiteti vele hogy egyszer lesz olyan öv a derekán mint Jonesnak volt.

» nobody   válasz erre
    2017-01-05 05:15:42

@picker: Hol lehet olvasni, hol láttad a 12 pontot?

» nobody   válasz erre
    2017-01-05 05:08:19

Elnézést az esetleges nyelvtani hibákért többszöri visszaolvasásra is találtam benne mint pl a 2.sorban az úsztam helyett űztem lett volna . sorry

» Ultrasberry1990   válasz erre
    2017-01-05 02:21:02

Ehhez az edzőkérdéshez talán úgy érzem én is hozzászólnék attól eltekintve , hogy küzdősportot versenyszerűen sosem úsztam , viszont 21.éve sportolok(futball jelenleg futsal ) és volt tapasztalatom ilyen is olyan is.
A foci az kb jó viszonyítási alap a boxhoz annyiban , hogy ott is fura dolgok történnek közben eredmény nem sok ( ha csak az idei EB-t nem vesszük sikersztorinak )

Nem oszt nem szoroz de teljes neveket nem említenék .
Az eddigi legjobb edzőm Laci bá (egyben jó barátom is lett az évek során )egy személyes beszélgetés alapján azt mondta nekem hogy , " nézd Zolikám az nagyon kevés , hogy jó edző vagy jó elképzelésekkel , jó taktikával és ambíciókkal de ha nem vagy jó pedagógus akkor az egész szakmát lehúzhatod a wc-n nyugodtan " . El kell mondjam nb 2-es ifjúsági szinten játszottunk de nem volt edzés elbliccelése , olyan sem hogy nem hajtottuk ki magunkból a lelket vagy ne haltunk volna meg a pályán egymásért holott Laci bácsi előtt egy széthúzó és olykor öncélú brigád voltunk ennek fejébe az egyik legproblémásabb korban is jártunk. ( 18-19év )
Ezzel nem egy amerikai hype tündérmesét akarok mesélni , csak azt szemléltetni , hogy akiben megvan a tisztelet a tanítvány felé és egyben ott lapul a szakmaiság is azt elismerik a tanítványok és képesek kihozni magukból a maximumot . Az megint csak kicsiny országunk helyzetét mutatja , hogy Laci bá emberségből is jelesre vizsgázott és nem nyalt be a rendszernek így sosem lehetett magasabb szinten edző és ne gondolja senki , hogy ez nem így megy a box berkein belül is . Ki tudja hány tehetséges tréner vagy trénerjelölt ábrándult ki az egészből csak azért mert látja ez egy belterjes rendszer ahol ha nem úgy bólogatsz nincs jövőd és eltaposnak és lenyomják a fejed a víz alá .
Az megint egy másik tényező mikor azt mondják , hogy " de az okostelefon , de a szülői leszaromság , és a fejlődő világ " .. a fejlődő világ jelen van Németországban , a lengyel barátainknál is mégis ott eljutnak egyről a kettőre a gyerekek itt nem ? A fejétől bűzlik mindig a hal , az hogy itt nincsen számottevő utánpótlás ezzel együtt eredmények az a gyerekek hibája vagy a modern kori dolgoké ? Ugyan . Csibész gyerekek mindig voltak én azt nem ismerem el mikor Erdei azt nyilatkozza hogy leszarják és sumákolnak a srácai . Nevelhetetlen gyerekek mindig vannak de ő nem egyről kettőről beszél és nem akarom én az ő szakmai munkáját megbélyegezni mert egyrészt nem láttam hogy vezet le egy edzést , nem is értek szakmailag a boxhoz viszont az elmondottak alapján nem tisztelik őt és nem tudja kiérdemelni a tiszteletet márpedig hülyén hangzik de ez oda-vissza dolog még akkor is ha nem kötelező a bokszra járás .
Tehetségek vannak , Kokók ,Kareszok igenis járnak közöttünk junior formában csak fel kell őket fedezni és megfelelő szakmai munkával kiaknázni belőlük mindent . Ez van a focival is már elnézést az offért . 54-ig oktattuk a világot de még a 80-as években is voltak jó csapataink aztán elvágtak egy láthatatlan zsinórt és vége ? A rendszer ott is sz.r alapjába véve ezért van az hogy a csiszolatlan gyémántok elvesződnek vagy örökké ígéretek maradnak .
Az én meglátásom az , hogy mivel az amatőr boksz jelenleg kb nincs is így totálisan le kell " dózerolni " az egészet .. vezetőséget eltávolítani , edzői társadalmat lecserélni , megkezdeni külföldi edzők segítségével az egészet és egyben új alapokra helyezni mindent . Hosszú idő lenne tuti de tudjuk azt , milyen ha egy házat sietve építünk fel .. hiányzik ez , hiányzik az aztán a végén összedől majd .

» Ultrasberry1990   válasz erre
    2017-01-05 01:49:51

@dondannyboy: A pedagógia nem egyenlő a gyerek fenekének kinyalásával..
Ez a közegről szól, arról is, hogy maga az edző is akarja azt, hogy a gyerek előremenjen. Az edzőnek is motiváltnak kell lennie.

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-01-05 01:08:48

@Jersey Joe: 1 az iskolákban is kevés az olyan ember, akinek nem csak papírja van róla, hanem TÉNYLEG pedagógus
2 nagy létszámnál bajos a dolog
3 megtörtént: a stikliket az edző nem vette észre(konkrétan a sparringokon egymás árnyékának a simogatása ment), az illetőt esélyesnek tartották, első forduló első meccs, az ellenfél nekiesett, szokatlan volt, hogy ütnek, összeomlás, fél perc alatt vége is volt a szereplésének

    2017-01-05 00:08:16

Kicsit olyan öngólnak tűnik ez a 12pont,hisz Félix abból él amit az amatőr szövetség,ha úgy tetszik kitermel neki.

» picker   válasz erre
    2017-01-04 23:54:16

@Jersey Joe: szerintem ez kicsit másra mutogatas.
Nem kell kinyalni a gyerek fenekét.
Ja és nem az edzővel cseszik ki.
Csigat kéne megkérdezni hogy az oroszoknal az edzők könyörögnek a gyereknek vagy csináld, ne csináld de akkor ne rabold az időm opció van.

» dondannyboy   válasz erre
    2017-01-04 23:33:59

@VRRRT: Nem mindegy, de ne találjuk már ki, hogy ilyen csak Magyarországon van...

Másrészt a gyerekekkel foglalkozni kell, talán el kellene nekik időben magyarázni, hogy miért kellene edzeniük.

Versenyszerűen sportoltam én is gyerekkoromtól, de soha egyetlenegyszer sem láttam, tapasztaltam, hogy egy edző akár nekem, akár másoknak megpróbálná értésére adni, hogy miért kell lelkiismeretesen edzeni, mit lehet elérni, stb.

Persze, papucsos, meg koki az volt..

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-01-04 23:19:16

@Jersey Joe: Azért az se mindegy, hogy ha az edző épp másokra figyel, akkor az illető elvégzi-e rendesen a munkát vagy szarik rá.

    2017-01-04 23:16:23

@dondannyboy: A tanítványok akkor sumákoklnak, ha a vezetők, edzők is sumákolnak.

A tanítványok azért TANÍTványok, mert tanítani kell őket, például arra, hogy ne sumákoljanak.

Ezen mutatkozik meg az, hogy ki jó edző, ki nem az.

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-01-04 22:41:44

@lunatic3: lecsavart, és most is lecsavar ha nekiáll énekelni...

» tony26   válasz erre
    2017-01-04 21:13:52

@kuncsorszky: szerintem Fásy Ádám fiatal korában lecsavart pár gyereket.

» lunatic3   válasz erre
    2017-01-04 19:08:53

@Totti: Honnan veszed hogy nincs tehetséges magyar bunyós amikor az edzők is olyanok amilyenek? Először az alapoknál kell kezdeni az építést. Én biztos vagyok benne hogy vannak tehetségek, de nincs olyan edző (-k) akik kitudnák hozni belőlük a maximumot. Az már kérdés hogy más világot élünk és a mai fiataloknak nem smakkol ha pofán csapják. Inkább verik a klaviatúrát:D

» nobody   válasz erre
    2017-01-04 18:46:47

@Totti: -se megfelelő háttér
-se megfelelő munkamorál

innét hogyan lehet eldönteni ki a tehetséges?

» dondannyboy   válasz erre
    2017-01-04 18:28:29

Sajnos évek óta nincs olyan magyar bokszoló, aki minimálisan is tényező lenne a bokszvilágban. Esélyük sincs egy vb övre. És nem azért mert magyarok, hanem mert egyszerűen nem elég tehetségesek. Hogy ez mért van így, az már egy más kérdés.

    2017-01-04 18:23:38

@dondannyboy: Erről van szó,de hát valahol el kell kezdeni.

» picker   válasz erre
    2017-01-04 17:58:15

Szerintem csötönyi elmozditásával sem változik semmi.

Havasnak a 3 menet müsorában volt vendég erdei zsolt és ő azt mondta hogy a tanitványok sumákolnak.

Hiába a tehetség ha nincs mellete munka.

» dondannyboy   válasz erre
    2017-01-04 17:50:01

Köszönöm, a kérésem meghallgatásra került:D Most márcsak Csötkét kellene meginterjúvolni úgy mindenről.

Egy hiányérzetem azért maradt: a magyarországi edzőkről és azok képzettségéről jó lett volna megkérdezni Félixet. Mert a Magyar boxsport sikertelenségének okáról beszélt, de a másik az edzőkérdés. Úgyanis hiába van nálunk tehetséges bunyós ha az edzője nudli. Mert biztos vagyok benne hogy van több tehetségünk is csak éppen az edzők ....

» nobody   válasz erre
    2017-01-04 17:46:45

@picker: http://www.box ing.hu/elnokseg
nézd meg, hány olyan ember ülhet ott, aki valamit is érthet az bunyóhoz, vagy el tudod róla képzelni, hogy sportmenedzsment téren kiemelkedő lenne.... Fásy Ádám érted? na ezért vagyunk ott ahol

» kuncsorszky   válasz erre
    2017-01-04 17:26:50

@pipee: Max ha 10 évvel fiatalabb lenne.

» picker   válasz erre
    2017-01-04 17:22:41

El kell már zavarni a fenébe a régi hatalmaskodó, élősködő bútorokat az ökölvívásból is. Sötét időszak volt a 2006 utáni amikor Félix visszavonult, nagyon örülök, hogy ilyen jó kis gálákat szervez és remélem 2-3 éven belül lesz világbajnoka valamelyik nagy szervezetnél. Ehhez szerintem Alex Arizához hasonló erőnléti edzők kellenek a bokszolókhoz leginkább, akik titkos "spenóttal" etetik a versenyzőket mint Alex annak idején Pacquiaot. Vannak ilyen jó erőnléti szakemberek Magyarországon is szerintem. Ha ki tudnak majd fejleszteni egy ilyen kemény ütőgépet akkor lesz világbajnokunk. Szellő szerintem alkalmas rá, csak meg kell kapja a titkos "gumibogyó-szörpöt " és hozzá a megfelelő erőnléti edzést. Ez a véleményem.

    2017-01-04 17:13:56

Megértem a felháborodását az amatőr eredménytelenség miatt,kit ne zavarna?
Azonban ez egy nagyon összetett dolog és jó mély is,kezdve onnan hogy csábítsuk be a srácokat a terembe,valahol itt kezdődik ugye.
Egy ember távozása nem hoz változást szerintem,vagy ha igen az hosszú évek munkája lesz.
A gazt gyökerestől kell kitépni,különben újra sarjad.
Nagyon bonyolult és nehéz dolog ez,rengeteg összetevője van.

» picker   válasz erre
    2017-01-04 16:03:25
fel