Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

A teljesítménynövelő szerek vitatott témaköre – Interjú Dr. Don Catlinnel

2011-07-17 14:02:47 /

Don Catlin, a világ elsőszámú szaktekintélyének tekinthető a teljesítménynövelő szerek tudományában. Egy negyedszázadon át volt a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Olimpiai Elemző Laborjának igazgatója, amely irányításával a világ legjobban felszerelt doppingszer-tesztelő létesítményé vált. A szakértő jelenleg egy Los Angeles-i non-profit szervezetnél kutatással és tesztek fejlesztésével foglalkozik. Vele készített interjút David Tyler, a Doghouse Boxingtól.

Dr. Catlin, orvosként és a doppingszerek szakértőjeként megtiszteltetés Önnel interjút készíteni. Kezdjük elsőként azzal, hogy melyek ma a legkedveltebb teljesítményfokozók a sportolók körében?

Azt mondanám, az anabolikus szteroidok és az erythropoietin (EPO).

A boksz egy olyan sport, amely erőt és állóképességet igényel. Ha egy bunyós szeretne előnyre szert tenni a többiekhez képest, milyen doppingszert választ?

Nyilvánvalóan az EPO és az anabolikus szteroidok azok, amelyek segítenek erősebbé, gyorsabbá válni és elérni azt a plusz előnyt az állóképességben.

Konkrétan, mi történik, amikor valaki szteroidokat és EPO-t használ, úgy értem, milyen haszonra tesz szert a bokszoló ezekkel a szerekkel?

Az EPO megnöveli a testben a vörösvértestek számát, amelyek az oxigént szállítják az izmokhoz. Minél több oxigént juttatsz az izmokhoz, annál erősebb leszel és annál jobb lesz az állóképességed.

Doki! Tegyük fel, van két bunyósunk, akik címmecset bokszolnak, amely 12 menetig tart. Az egyikük használ EPO-t, a másik nem. Elméletben, a bokszoló, aki használja, erősebb lesz és képes lesz könnyedén végigbokszolni 12 menetet az EPO kedvező hatásainak következtében, ahogy előzőleg leírta?

Azt gondolom, igen. Bár nem találkoztam soha olyan tanulmánnyal, amelyben két bokszolót hasonlítottak volna össze egy ilyen szituációban, amit felvázolt, de elméletben, egyetértek vele.

Ha egy bokszoló EPO-t használ, előnyben van egy nála sokkal rutinosabb ellenféllel szemben, aki nem él ilyennel?

Ezt nehéz megmondani, mert sok egyéb tényező is bejön a képbe azzal, hogy valakiről kijelentjük, hogy „sokkal rutinosabb”. Ha mindenben egyenlőek, az EPO-t használó bunyós továbbmarad fitt, mint az, aki nem. Egyre többet és többet hallok bokszolókról, hogy EPO-t használnak.

A teljesítményfokozó szerek kevésbé hatékonyak egy olyan összetett sportban, mint a boksz, szemben a kerékpározással vagy a futással, ahol egyszerűen csak teszed egyik lábadat a másik után?

Ezt igazán nem tudom, de nem hinném. Ehhez a kérdéshez olyan sok tényezőt kellene megvizsgálni, hogy nem tudok erre jó választ adni.

Doki, ránézésből meg lehet mondani egy sportolóról, hogy doppingol?

Nem, ezt csak tesztekkel lehet megállapítani.

A használat után mennyi ideig kimutathatóak a doppingszerek a vérből és/vagy a vizeletből?

A szteroidok maradhatnak 1 napig vagy 40-ig, attól függően, hogy milyen típusúak. Persze az okosak rövid ideig ható anabolikus szteroidot használnak, mint a tesztoszteron. Ha hosszú ideig hatót használsz, a végén úgyis le fog buktatni az ügynökség. Az EPO-nak számos fajtája és adagolása lehetséges és a teszt nem elég érzékeny, így azt mondanám, hogy 3 napig ki tudunk mutatni szerény mennyiségeket is a vizeletben.

Mindig úgy tudtam, hogy az EPO-molekula viszonylag gyorsan lebomlik a vizeletben, vagy nem?

Ez igaz, de a modern tesztelési módszerekkel még mindig ki lehet mutatni kis mennyiséget néhány napig a vizeletben.

Nagyon ritkán hallottam olyat, hogy EPO- vagy szteroidhasználaton értek volna sportolókat a véletlenszerű tesztelések alatt. Ez a tesztek behatároltságának köszönhető?

Bokszolók esetében nem tesztelnek EPO-ra, hacsaknem egy WADA-labor végzi azokat. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a tesztnek vannak hiányosságai. Hogy ki mennyire tudja kihasználni ezeket, az attól függ, mennyire van képben ezeket illetően. Használhatok tesztoszteront és tesztelhetsz te rendszeresen, valószínűleg sose fogsz elkapni, mert „tudom, hogy mit csinálok”. Rengeteg sportoló és a tanácsadóik tanulmányozták a tesztek hiányosságait és magát a tudományt, ami a doppingszerekkel foglalkozik. Sajnos előfordulhat, hogy kicsúsznak a kezeink közül, ha rövid ideig használnak teljesítménynövelőket, de előbb vagy utóbb ki lesz fejlesztve egy sokkal érzékenyebb teszt vagy csak egyszerűen hibázni fognak. Még mindig elég kockázatos dolog doppingolni, mert mindig van esély rá, hogy elkapnak.

Dr.Catlin, mielőtt a következő kérdésre térnénk, nekem meggyőződésem, hogy minden állam, ahol profi bokszmeccset rendeznek, megköveteli a vizeletteszteket teljesítménynövelő szerekre és EPO-ra…

Bocsásson meg, hogy közbevágok, de kétlem, hogy sok államban teszteltetnének EPO-ra.

Még Las Vegas-ban, Nevada államban sem?

Nem ismerem az általuk tesztelendő doppingszerek körét, de komoly kétségeim vannak afelől, hogy EPO-ra is szűrnének, mivel nincs Las Vegas-ban egyetlen WADA-labor sem. Az EPO-teszt nagyon összetett és jó néhány napba telik, míg meglesz az eredmény.

Hihetetlen… A legszélesebb körben használt doppingszerre nem is tesztelnek vizeletből a profi ökölvívásban. Ezt elképesztőnek tartom és akkor még finoman fogalmaztam. Mit gondol a véletlenszerű, olimpiai típusú tesztelésről, szemben az előre megbeszélt időpontokban történőtől?

A tesztelések általános menete az, hogy aláírsz egy beleegyezési nyilatkozatot és folyamatosan tájékoztatod a hatóságot, hogy hol fogsz tartózkodni minden nap. Így működik a WADA programja. Ha nem a WADA végzi a tesztelést, akkor előbb tudnom kellene a részleteket, hogy bármit is mondhassak annak hatékonyságáról.

Igaz az, hogy némely kerékpárosok, akik teljesítménynövelő szerekkel élnek, valóságos szakértői lettek annak, amit használnak?

Nemcsak a kerékpárosoknál igaz ez, hanem a többi sportban is, némelyikben többen vannak, mint máshol. A kerékpársport a legjobb példája annak, hogy hogyan képesek a doppingszert használók megúszni a lebukást a dózisokkal és egyéb dolgokkal való trükközéssel. Minden sportban jelen van az EPO valamekkora mértékben. Vannak emberek, akik nagyon profikká váltak a tesztek kijátszásában.

Azok alapján, amit olvastam, Lance Armstrongot akár tekinthetnénk az EPO használata és adagolása totális szakértőjének?

Én nem konkrét nevekről beszélek. Azt mondanám, hogy sok sportoló van, aki szakértője az általa használt doppingszer adagolásának és a tesztek kijátszásának.

Értem. Amit viszont nem, az egy nagyon egyszerű tény. Ha nem használsz teljesítménynövelő szereket, miért ne akarnál belemenni, hogy mindennap teszteljenek?

David, ha nem használsz semmit, akkor azt hiszem, azt akarnád, hogy mindennap teszteljenek.

Lehet valami akadálya annak, hogy naponta szűrjenek?

Például a költsége.

Akkor beszéljünk az árakról. Mennyibe kerül egy vizeletteszt anabolikus szteroidokra és EPO-ra?

Több tényező is belejátszik az árképzésbe. Azt mondanám, hogy 100-200 dollár az ára anabolikus szteroidokra, de más dolgokat is figyelembe kell vennünk. Például, ha 24 órán belül kell az eredmény, az jelentősen megdobja a költségeket szemben azzal, ha elég egy hét múlva is. Ha hozzávesszük ehhez az EPO-tesztet is, az összeg szignifikánsan emelkedik. Utóbbi ára 300-500 dollár között mozog.

Doki, milyen rövid és hosszú távú következményekkel számolhatnak azok a sportolók, akik EPO-t használnak?

Ha túl sok EPO-t használsz, kialakulhatnak vérrögök és magas vérnyomás. A véred besűrűsödik és a szíved nem tudja megfelelően áramoltatni a testedben, ami szívinfarktust vagy rögösödést eredményezhet.

És az anabolikus szteroidoknak?

Nagyon kevés olyan akut tünet van, ami jelentőséggel bír. Heteken át kell szedni, hogy észre lehessen venni a mellékhatásokat, mint pl. a hormonszintek megváltozását a véredben. Nagyon sok belső változás történne. A férfiak impotenssé válhatnak. A bőrön kiütések jelennek meg, felléphet kopaszodás és mellek növekednek. A nőknek zsugorodik a mellük és nem kívánt helyeken szőrösödés következik be.

Mi a helyzet a növekedési hormonokkal, amit egyesek a pihenési idő lerövidítésére használnak?

Ha elég sokáig szeded őket, krónikus hatásként fellép a fej, a kéz, a láb megnagyobbodása.

Hogy lehet kijátszani a teszteket, amikor valaki anabolikus szteroidokat és EPO-t használ?

David, erre a kérdésre hadd ne válaszoljak, mivel nem a visszaélők oldalán állok.

Abszolút megértem. Igazam lenne, ha azt mondanám, hogy nagyon sok módja létezik a tesztek kijátszásának? Mondjuk iszok egy gallon (3,78 liter) vizet pár órával a vizeletteszt előtt?

Igaza lenne.

Doki, érdekelne, hogy mit gondol arról, hogy áll a helyzet jelenleg a doppinghasználat terén a jobb tesztekkel, szemben az 1998-as állapotokkal, amikor néhány baseball játékos tonnaszámra ütötte a hazafutásokat, ami a doppingvisszaélések korához vezetett. Csökkent a teljesítménynövelő szerekkel való visszaélés mértéke az évek alatt?

Régebben azt gondoltam, hogyha rendelkezésedre áll a megfelelő teszt, a megfelelő információ, akkor kontrollálni lehet a dolgokat a doppingteszteléssel. Ma már elismerem, hogy számos módon el lehet kerülni a lebukást. Minden könnyű problémát megoldottunk a tesztelésben, most a jóval összetettebbeken dolgozunk. Az új doppingszerek megjelenése sokkal jobban megnehezíti a szűrést. A jelenlegi tesztelés mellett sokkal nehezebb a doppingolás a sportolók számára, de ők egyre több módot találnak arra, hogy anélkül használják azokat, hogy lebuknának. A teljesítménynövelő szerekkel való visszaélés csökkent, de lehetetlen megmondani mennyivel.

Lehet azt mondani, hogy ez egy harc a „jó” és a „rossz” vegyészek között?

Bizonyos szempontból igen, a „jók” a tesztelők. A „rosszak” sem feltétlenül azok, akik az „álcázó” szereket készítik. Sokat ezek közül törvényes gyógyszerészeti cégek gyártanak.
2011.07.16 - Roy Jones Jr.Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Őszintén: a profibox nem a versenyzői tisztaságról szól, hanem a pézről (a piszok nagy pézról). Ott pedig helye nincs a doppingmentességnek (tisztelet a kivételnek).

Gondolkodjunk: 40-50 évesen 10-12 menetet végigbunyóznak, ez nem normális dolog, aki zsákolt életében (akárcsak 1 menetet is) az tudja hogy milyen kondi kell hozzá. És az idő nem az emberi szervezetnek dolgozik. Tehát persze hogy hozzányúlnak olyan dolgokhoz amivel ezt a folyamatot megállít6ják.

    2011-09-02 14:00:38

@Irbisz: Te a szbályozás butaságáról beszélsz, én meg arról hogy attól hogy valaki asztmás, még lehet élsportoló, különösen ha tüneteit gyógyszerrel enyhítheti.

Jobban körül kell járni a hozzáértőknek ezt a témát, kivizsgálni, hogy tényleg mennyivel növeli egy egészséges ember teljesítményét egy ilyen szer, hogy kik valóban asztmásak azok közül akik használják stb.

    2011-08-09 13:40:58

@zappa: "A szűk élvonalon (8 as döntőn) túl pedig szintén sztem van sok sok olyan úszó, akinek tényleg azért írtak fel hörgőtágítót, mert volt ilyen jellegű problémája. "
És ezzel a hörgőtágítóval nagyobb teljesítményre képes, mint egy asztmamentes emberke az egészséges tüdejével.
Ha ez neked nem tragikomédia, akkor kár a karakterért. Ráadásul egy tünetmentes asztmás úszó ugyan miért használhatná ezt a szert???
Mert abban 100%-ig biztos vagyok hogy egy "rendes" asztmás ha épp tünetmentes, attól ugyanúgy használja ezt a több tizedet jelentő hörgőtágítót, mint az "asztmások".

» Irbisz   válasz erre
    2011-08-09 13:27:10

@Irbisz: Természetesen, felőlem betilthatják azt a pár legális hörgőtágítót, vagy vizsgálják ki jobban azokat a sportolókat akik ilyet használnak. Nézzék meg a kórtörténetüket, nézzék meg őket provokációs teszttel, stb. Van egy pár módszer amivel azért jó hatásfokkal ki lehetne szűrni a csalókat, és ehhez még WADA labor sem kellene.

    2011-08-07 19:32:59

@Irbisz: Végig olvastam.
Két dologról beszélünk. Soha nem mondtam, hogy nincsenek csalók, de meggyőződésem, hogy vannak akik valóban asztmásak, és amiatt használnak ilyen szert.

Egyszerűen az asztma ha jól karban van tartva, és lehetőleg távol vannak tartva a triggerek, akkor nincs negatív hatással a teljesítő képességre. Különösen, ha tüneti gyógszereket használ az asztmás.
(természetesen nem minden asztmásra igaz ez!)

    2011-08-07 19:29:15

@zappa: Naivitásod irigylésreméltó (?) főleg annak tükrében, hogy milyen hatása van annak, az "asztmások" számára engedélyezett szernek egy egészségesre.

Ui. Végigolvastad a cikket egyáltalán?

» Irbisz   válasz erre
    2011-08-07 15:24:30

@Chiro: Nyilván nem mind olyan aki valóban az volt. De lehet hogy volt köztük olyan aki tényleg asztmás volt.
A szűk élvonalon (8 as döntőn) túl pedig szintén sztem van sok sok olyan úszó, akinek tényleg azért írtak fel hörgőtágítót, mert volt ilyen jellegű problémája.

    2011-08-07 10:44:35

@zappa: Például az 50 m-es gyorsúszás világbajnoki döntőjében 8-ból 7 asztmás volt.

    2011-08-07 10:39:28

@Chiro: Nem tudok róla. De miért is lennének jobbak? Senki nem mondta ezt.

    2011-08-07 09:57:25

@zappa: Arra van valamilyen kutatási eredmény, hogy az asztmások miért ennyivel jobb úszók az egészségeseknél?

    2011-08-07 09:45:39

@Chiro: Basszus nem tudom volt-e konkrétan a döntőben olyan aki tényleg asztmás, főleg a gyerekeim életére nem tudnék ilyen idegesítő kérdésben dönteni.

De ha abból indulsz ki, hogy a lakosság 4-8%-ka asztmás(többféle adatot találsz), és a rendszeres klóros vízben való úszás hatására többszörösével gyakrabban alakul ki asztma mint ha valaki nem úszik ilyen körülmények között, akkor legalábbis két lehetőség van, vagy a rendszeresen úszók igen nagy százaléka a kialakult asztmája miatt abbahagyja az úszást, vagy szed valamilyen tüneti gyógyszert és tovább úszik.
Mivel asztmás vagyok, - bár nem vagyok élsportoló ezért csak a saját amatőr sport és teljesítmény szintemen látom, illetve más "félprofi" sportoló asztmás ismrősöm tapasztalataiból indulok ki - ha tünetmentes az asztma ezen a szenten NEM VENNI észre a hátrányt.
Ha sikerül kiküszöbölni egy asztmát kiváltó körülményt, akkor gyakorlatilag orvosi eszközökkel meg sem tudsz különböztetni egy jó állapotban lévő asztmás embert egy egészségestől! Nem kisebb a tüdő térfogata, rendben van a csúcsáramlása, és a fizikai terhelésre se reagál rosszabbul!

(mondom ezt abban az esetben, ha pl. egy macskaszőrallergiást nem egy macska mellett tesztelnek, vagy ha az asztmás pl. nem éppen a fizikai igénybevételre érzékeny, mert olyan is van.)

Élsportoló, vagy főleg élvonalbeli úszó ismerősöm nincs.

    2011-08-06 23:53:06

@zappa: Nyilván vannak. De meggyőződésem, hogy az asztmások iszonyatos hátránnyal indulnak az élsportban, és óriási, csodába illő teljesítmény tőlük, ha élsportolók lesznek.

Ha most a gyermeked élete múlna azon, ha tévedsz, és feltennék neked a kérdést, hogy a cikkben leírt 50 m-es gyorsúszó VB döntőjében volt-e olyan, aki tényleg asztmás, mit mondanál?

    2011-08-06 21:59:27

@Chiro: Ez eddig sem nagyon volt kérdés hogy vannak-e csalók.
Viszont én úgy gondolom vannak akik valóban asztmásak, és úgy lsznek élsportolók. De ez egy meddő vita.

    2011-08-05 21:29:32

@Irbisz: ...és ez az élet minden olyan területén tapasztalható, ahol valamit szabályoznak és a szabályok ellenőrzésére külön szervezeteket, bizottságokat állítanak fel.

» ogreface   válasz erre
    2011-08-05 19:03:37

@Irbisz: Ez szomorú dolog. Ezért is fontos a régi harcosok tisztelete.

    2011-08-05 17:58:34

@Chiro: Ennyit a doppingbizniszről, mára megélhetési forrás lett sokaknak az ellenőrzés és/vagy a kiskapuk megkeresése, fenntartása.

» Irbisz   válasz erre
    2011-08-05 10:17:36

@Chiro: Most akartam én is linkelni...

» deniro2   válasz erre
    2011-08-04 19:09:27

@zappa: Az asztmás élsportoló megsüvegelendő csoda, hatalmas ritkaság.

    2011-08-04 18:48:24

http://sportgeza.hu/ ...

    2011-08-04 18:43:04

@zappa: Ez már nagyon skolasztikus.

    2011-08-02 09:07:18

@deniro2: De végülis te is ezt foglaltad össze.:)
Ezek alapján döntse el az ember, hogy érdemes-e úszni küldeni a gyerekét.

    2011-08-02 09:05:48

@deniro2: Megpróbálom feloldani az ellentmondást.

Az úszás jó, a klóros víz nem.
Lehet hogy ha 10 már eleve asztmás gyerek elkezd úszni (akinek az asztmája olyan dolgokkal függ ösze mint macskaszőr, háziporatka, stb) azoknál többnyire javít az állapotukon az úszás.
Emiatt kaphatnak olyan statisztikai adatokat, hogy az úszás hatására az aszmásak állapota javul.
És lehet hogy van 10 aszmára hajlamos gyerek, akik viszont korábban nem voltak asztmásak, viszont a klóros víz hatására azok lesznek. Így kapsz egy olyan statisztikai adatot, hogy a klóros víz hatására többen lesznek asztmásak.

Tehát sztem eleve sok asztmás választja sportnak az úszást, és ezek szerint sok nem asztmás válik asztmássá a klór miatt. Mindekttő az asztmás úszók számát növeli.

    2011-08-02 09:01:10

@zappa: Nyilván. Konkrét adatok nélkül egyébként is kár vagdalkozni.

    2011-08-02 08:10:04

@zappa: Összefoglalva a két cikket: asztma ellen legjobb az úszás, de, ha nem vagy asztmás, akkor az leszel...:)

» deniro2   válasz erre
    2011-08-02 06:50:18

@Chiro: OKé, világos, ha kinyitottak egy kiskaput, azon sokan besétálnak olyanok is akiknek nem kellene.
De ez nem zárja ki azt, hogy van aki valóban asztmás. Valamiért csak engedélyezni kezdték ezeket a szereket, nyilván voltak asztmás sportolók.
És akkor itt van az a kutatás amit belinkeltem.
Akár nyolcszor gyakrabban alakul ki asztma annál, aki uszodai körülmények között klóros vízben edz. Vagyis törvényszerű, hogy elég sok úszó van, aki már magas szinten űzi a sportot, de asztmás lesz. Onnantól ők is azok között vannak, akik ha lehet hörgőtágítót szednek, de nem csalók.

    2011-08-01 23:13:20

@zappa: Nagyon rosszmájú vagyok, tudom, de ha megvan a papír, jöhet az ephedrin. Elnézve a futballban a művészi tökélyre fejlesztett műeséseket, csalásokat, egy lyukas garast nem adok az élsport tisztaságáért.

    2011-08-01 22:40:12

A lényeg:

"A vizsgálat eredményeként a kutatók azt találták, hogy azon serdülők, akik több mint 500 órát töltöttek nyitott, klóros vizű medencében, háromszor nagyobb eséllyel lettek asztmásak, mint akik sosem úsztak ilyen vízben."

    2011-08-01 22:15:36

@Chiro: Ja és mégegy dolog amiről nem tudom hallottál-e, ami szintén nem elhanyagolható.

http://edzesonline.h ...

Ez pl. némileg magyarázza, hogy miért van több asztmás az úszók között.
(de ne értsd félre, nyilván vannak csalók is!!)

    2011-08-01 22:15:02

@Chiro: "A másik tévhit, hogy az élsport asztmaszanatórium."

Te most egy olyan dolgot próbálsz nekem bizonyítani, aminek én nem állítottam az ellenkezőjét. Végig azt mondtam, nyilván vannak akik csalók, de vannak olyanok, akik valóban asztmásak.
Nyilván ha valóban mind asztmás lenne aki az élspoortban arra hivatkozik, akkor azért nem lenne olyan arányban jelen ez a betegség az élsportolók között.
Én csupán azt írtam, hogy tévedés azt hinni, hogy ezek az emberek között nincsennek szép számban olyanok, akik valóban asztmásak.
Az asztma és az élsport nem zárják ki egymást véleményem szerint.

"Ilyent senki nem mondott, csak te képzeled bele."

Most arra az irónikus mondatra gondolsz, amit reakcióként írtam Deniro egy mondatára? :)-val a végén???

Elmagyarázom.
Ő ezt írta:

"a végén még arra lyukadunk ki, hogy kimondottan előnyös asztmásnak lenni az élsportban, hiszen mennyi sikeres úszó is az..."

És mivel nyilván ez marhaság, és senki nem állított ilyet, de mégcsak nem is akartam hasonlót suggalni, ezért gondoltam én is írok egy hasonlóan túlzó marhaságot, ezt.:

"a végén még arra lyukadunk ki, hogy olyan betegség nincs is, hogy asztma, csak mindegyik hazudik!"

Úgyhogy tisztában vagyok vele, hogy ilyet senki nem mondott, mégcsak nem is képzelem be, mint ahogy olyat se mondott senki amit Deniró írt.

A két ismerősöd két élúszó lánya valójában nem asztmás? Szted Cseh Laci valójában nem asztmás?

    2011-08-01 22:03:13

@zappa: Ilyent senki nem mondott, csak te képzeled bele. Én csak megjegyeztem, hogy milyen érdekes, hogy az úszás élsportjában jóval magasabb arányban vannak asztmások, mint a lakosság átlagában. Ehhez még azt fűztem hozzá, hogy az asztmások rehabilitációja nem feltétlenül az élsport körülményei között zajlik. És miért pont ez a betegség olyan elterjedt az úszók között? Mi újság a cukorbetegséggel? Arra is jót tesz az élsport, valahogy ők mégsem tudják ellepni a válogatott keretet.

    2011-08-01 21:15:05

@zappa: A másik tévhit, hogy az élsport asztmaszanatórium.

    2011-08-01 21:10:01

@zappa: Miután kiderül, hogy van bennük fantázia, jellemzően rájuk tör az asztma.

    2011-08-01 21:09:05

@deniro2: "Mindegy, hagyjuk, mert a végén még arra lyukadunk ki, hogy kimondottan előnyös asztmásnak lenni az élsportban, hiszen mennyi sikeres úszó is az..."

Ez olyan mintha én azt írnám, hagyjuk mert a végén még arra lyukadunk ki, hogy olyan betegség nincs is, hogy asztma, csak mindegyik hazudik! :)

"Amúgy meg, ha az említett sportolóknak semmilyen problémát nem okoz a betegségük, akkor minek használnak gyógyszert?"

Sztem ez úgy van, hogy ha adott mondjuk 10 asztmás akik komolyabban elkezdenek úszni (mert a betegségük ellenére alkalmasak erre), abból van néhány aki gyógyszerek nélkül elvan, és vannak akiknek alkalmi, esetleg napi hörgőtágítókra van szükségük.
Aztán ha eljutnak oda, hogy élsport/doppingellen őrzés, akkor kérdés, hogy mit enged a rendszer.
Ha bizonyos szereket lehet használni, akkor valszeg mind használni fogják.
Nyilván van olyan, aki ezek a szerek nélkül, nem lenne sikeres, és van olyan asztmás, aki többé kevésbé akár ezek nélkül is jó lenne.

A lényeg, hogy akik ilyen hörgőtágítót használnak, egy részük gondolom nem asztmás csak csaló, egy részük asztmás, de esetleg anélkül is hasonlóan jók lennének, és vannak akik asztmásak, de hhörgőtágítókat szednek a mindennapokban, vagyis nélkülük meg lennének lőve.

De sztem meredek olyat kijelenteni, hogy az élsportban nincsen asztmás, csak "asztmás".

    2011-08-01 17:19:50

@zappa: Mindegy, hagyjuk, mert a végén még arra lyukadunk ki, hogy kimondottan előnyös asztmásnak lenni az élsportban, hiszen mennyi sikeres úszó is az...
Amúgy meg, ha az említett sportolóknak semmilyen problémát nem okoz a betegségük, akkor minek használnak gyógyszert? Ha viszont mégis okoz problémát, akkor nem indulnak egyenlő esélyekkel, tehát, ha ennek ellenére sikeresek tudnak lenni az egészségesekkel szemben, akkor vagy extra klasszisok (amiből nincs sok, ezért hivatkozási alapnak sem jók) vagy csak "asztmásak"...

» deniro2   válasz erre
    2011-08-01 16:40:15

Ne értsetek félre, nem arról akarok senkit meggyőzni, hogy mindenki aki hörgőtágítót használ az élsportban az aszmás.
Csak sztem van egy tévhit az asztmával kapcsolatban. Sokakban az él, hogy az asztmás az folyton kapodja a levegőt, köhög, a mindennapokat csak gyógyszerekkel vészeli át, vagy enyhébb esetben - mint nálatok - hogy semmiképpen nem alkalmas magasabb szintű sportteljesítményre.

Mint ahogy lentebb írta Irbisz, aki asztmás ne sportversenyre járjon, hanem terápiára.

Én ehelyett inkább azt mondom, ha sokan élnek vissza ezzel, akkor vizsgálják meg ezeket a sportolókat szigorúbban, hogy valóban van-e ilyen betegségük, mikor kezdődött, stb stb.
Azért ezt egyszerűbb lenne ellenőrizni, mint sok sok doppingszert. És akkor aki valóban asztmás - mert higyjétek el vannak olyanok nem kevesen akik tényleg azok - sem lennének terápiára küldve az élsportból.

    2011-08-01 16:24:04

@Chiro: "És például a kollégám két élúszó lánya is asztmás..."

Most ezzel ellentmondasz magadnak?
Nem értem.

Egyébként azt értem, hogy látod milyen kemény válogatáson és edzésen mennek keresztül az úszók, de te honnan tudod, hogy hány asztmás közülük?

    2011-08-01 16:17:31

@deniro2: Most erre mit mondjak? Csah Laci ezek szerint hamisítot visszamenőleg orvosi papírokat? Meg hozzá hasonlóan többen még?
Biztosan vannak olyan élsportolók, akik valójában nem voltak asztmásak, és vannak sokan, akik asztmásak. Nem tudok diagnózissal szolgálni szánodra, de olvass utána!
Tele van cikkekkel a net, hogy nem kevés a valóban asztmás az élsportolók között.
Te egyrészt a te konkrét betegségedből indulsz ki, és lehet hogy rosszabb az állapotod mint sokaknak. Nagyon sok asztmás mindenféle teljesítménycsökkené s nélkül éldegél, mert sikeresen kiküszöbölte azokat az okokat, amik asztmás rohamot idéznek elő.
Sok asztmásnak konkrétan az úszás az, ami teljesen tünetmentessé teheti őket.

    2011-08-01 16:15:49

@zappa: Ja, az már kiderült, hogy az úszók között sok az "asztmás"...
Ebben a cikkben is csak azt írják, hogy a sport jót tesz, nem pedig azt, hogy aki asztmás, az nem indul komoly hátránnyal, főleg, ha világszintű sportteljesítményekr ől beszélünk.

» deniro2   válasz erre
    2011-08-01 15:36:09

@zappa: Én szerencsére nem vagyok asztmás, viszont a városunkban komoly versenyúszó nevelőegyesület van. Látom, mit edzenek, félelmetes. És például a kollégám két élúszó lánya is asztmás...

Meg Phelps és Thorpe is egypetéjű ikrek...

    2011-08-01 15:34:11

@deniro2: Pedig tényleg vannak élsportoló asztmások. pl. az említett Cseh Laci is 11 éves kora óta asztmás.

http://www.hazipatik ...

    2011-08-01 15:02:54

@zappa: Nem azért, hogy mindig ellentmondjak neked, de én is asztmás vagyok és kizártnak tartom, hogy néhány extrém esettől eltekintve a világ élvonalába lehetne kerülni ezzel a betegséggel, főleg nem állóképességi sportban. Annyira nem tud tünetmentes lenni senki, hogy ne okozzon neki komoly hátrányt ez a dolog, vagy, ha igen, akkor nem asztmás...

» deniro2   válasz erre
    2011-08-01 14:53:25

@Chiro: A cikk amit találtam azt mondja, 2010 óta engedélyeznek 2 asztma tüneteinek kezelésére szolgáló készítményt.
Tehát úgy gondolod 2010 óta lett hirtelen több asztmás az úszók között?

A másik hogy adott szituációban egy asztmás gyerek ha tünetmentes, ugyanarra a teljesítményre képes mint egy egészséges.
Én mint asztmás mondom, hogy sztem teljesen reális, hogy egy asztmás gyerek simán sikeres legyen akár úszásban.

    2011-08-01 14:22:26

@zappa: Már kisgyerek kortól nagyon komoly a rosta. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy kisgyerek azon keresztüljut, ha asztmás. Ez nem olyan, mint a távfutás, vagy bármi, ahol jóval kisebb a merítési lehetőség, meg hát később is el lehet jutni magas szintre. Ezen kívül az igazi asztmás gyerek enyhén szólva rühelli az uszodát. Ez persze csak merő rosszindulat részemről. Mindenesetre több, mint gyanús, hogy az asztmás élsportoló úszók aránya jóval átlag fölötti. A brutális edzésmódszerek nyilván nagyon kedvükre vannak az asztmás kisgyerekeknek.

    2011-08-01 11:09:08

Ha már úszás-asztma:
http://sporthirado.h ...

    2011-08-01 00:15:51

@Roy Jones Jr.: De miért zárható ki hogy egy asztmás gyerek a közelébe kerüljön?

    2011-07-31 22:55:10

@zappa: Szerintem a válogatókra gondolt...

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2011-07-31 22:52:54

@Chiro: Ezt hogy érted? Milyen kiválasztási rendszer?

    2011-07-31 22:39:05

@zappa: Amilyen brutálisan kemény a kiválasztási rendszer az úszásban, szerintem kizárt, hogy asztmás gyerek a közelébe kerüljön.

    2011-07-30 22:26:19

@BlaZe: "De ezekben a nem káros dolgokban én nem nagyon hiszek. Szerintem nem véletlenül annyit termel az ember szervezete ezekből a cuccokból, amennyit."

Ez így van!

» ogreface   válasz erre
    2011-07-28 10:22:16

@Irbisz: Egyébként olyan fura, hogy pont azok a fórumozók, akik Pac drukkerek, valahogy ettől teljesen függetlenül a doppingszerek liberalizmusa és a doppingellenőzés értelmetlensége mellett állnak.

    2011-07-27 22:50:02

@Irbisz: Hát, azért ez így sztem túlzás.
Mondhatnád, hogy a rendőrség is csak egy megélhetési testület, bűnözők és rendőrök élnek a bűnözésből. És bármi lesz, úgyis lesznek csalók. A jelen szabályozás meg csak annyit ér el, hogy a bénább bűnöző hátrányba kerül a jobbal szemben.

Én azért valamennyire bízok benne, hogy sikerül a doppinggal visszaélők helyzetét megnehezíteni. Mint ahogy te is írtad, vannak azért eredmények. Ki tudja hol járnának az általad is említett sportok ha semmilyen ellenőrzés nem lenne.

Az asztmával kapcsolatban tényleg nem tudom, hány úszó volt valóban asztmás és hány olyan aki csak valahogyan elintézte. Azért tévedés azt hinni, hogy egy asztmás eleve nem lehet élsportoló. Én magam is pl. pont hosszútávfutásban a szűk közösségemben mindig a legjobbak között voltam :), de a viccet félretéve egy jó haverom aki valóban asztmás a legjobbak között van teljsítménytúrákon.
Pl. bennem konkrétan éppen az asztma miatt, mindig erős volt a bizonyítási vágy, hogy jól teljesítsek. Talán ez is lehet egy ok, hogy viszonylag sok asztmás van úszók között.
Ha valaki gyerekkorában lesz asztmás pl. előszeretettel járatják úszásra.

De biztos vannak akik tényleg akik csalnak a betegséggel.
Ezt egyébként elég jól le lehetne elenőrizni, könnyebben tetten lehetne érni egy csalót, mint egy doppingszert használót.

Ami miatt furcsa amit mondasz az az, hogy ahogy én olvasom, ezt a két szert sem olyan régen engedélyezik.

"Kiemelt változások a 2010-es Tiltólistán:

Megváltozik a salbutamol és salmeterol (asztma elleni szerek) státusza. A salbutamol (maximum napi 1600 mikrogramm) és a salmeterol használata inhalációs formában 2010. január. 1-től már nem tiltott, a továbbiakban Terápiás Alkalmazási Kivétel Engedélyt (TUE Engedély) nem igényel, de a használat bejelentendő. A nyilatkozatra vonatkozó további információt a Magyar TUE Bizottságtól kapnak a sportolók. Az asztma gyógyszeres kezelése során használatos egyéb beta-2-agonisták státusza változatlan."

    2011-07-27 22:46:07

@zappa: Ez a doppingellenőrzésdi ugyanolyan biznic mint minőségbiztosítási rendszer auditálgatása vagy a megélhetési jogvédősködés és greenpeace-eskedés.
Csak érintőlegesen van köze a hangoztatott és deklarált célokhoz, az egész a pénz és megélhetés körül forog, sok ember (ellenőrök, szabályozok, laboratóriumok és gyártók, egész apparátus épül rá) él ebből.
Póriasan mondva parasztvakítás ...

Bár vannak eredmények pár jobban ellenőrzött sportágban, súlyemelésben szinte 30 évvel ezelőtti szinten vannak az eredmények, atlétikában is sok világcsúcs jóval több mint 20 éves, majdnem akkora a visszaesés.

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-27 22:30:48

@zappa: Nem tudom melyek az engedélyezett szerek, azt tudom hogy állóképességre épülő sportágakban (úszás, országúti kerékpározás stb.) meglepően sok "asztmás" van.

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-27 22:25:16

@zappa: Még a sakkozók és sportlövészek is doppingolnak (béta blokkolók, nyugtatók stb.) :)
Persze kivételes genetikai adottságok mellett tényleg elképzelhető hogy valaki csúcsra ér a szerek nélkül is, de ezek a kivételes kevesek.
Bár amit többen hangoztatnak, hogy a régi nagyok (Ali, Robinson stb.) a maiakat simán elintéznék, az azt jelenti, hogy ha ők komoly doppingszerek nélkül olyan nagy ászok voltak, akkor ma ugyan miért nem érhet el valaki ilyen magasságba?? :)

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-27 22:23:22

@Irbisz: "Ja, Pac doppingol, Margarito meg a többi, volt és jövőbeli ellenfele, Mayweathert beleértve a drogos családjával együtt meg nem :))
Estimesének is gyenge :)"

Én nem azt mondtam, csak példaképpen írtam, hogy ha Pac doppinggol, Margarito nem akkor ott azért volt egészségkárosodás.

De egyébként ha mindenki doppinggol, akkor is lehet olyan, hogy az egyik embernek 30%-kal nő a teljesítménye, a másiknak meg csak 10%-kal.
Illetve olyan is lehet hogy valaki tényleg nem doppingol.

Hogy May Margarito vagy Pac konkrétan doppingool-e nem tudom.

Az asztmás témának már utánanéztem, két hörgőtágítót engedélyeztek 2010 óta, az egyiket közelebbről is ismerem sajna még gyerekkoromból.

Igazából nem értek annyira hozzá, de sztem egy nem aszmás betegnél, az eleve normál állapotú hörgőket nem hiszem hogy mégjobban kitágítja, de lehet. Végülis valamiért csak tiltották előtte.

    2011-07-27 22:06:11

@Irbisz: Azért szerintem sok lyan dolog lehet, ami látszólag ártalmatlan, de van oka a tiltásnak.
Pl. lehetnek olyan szerek, amik elfedik a doppingszereket, de önmagukban nem veszélyesek. Én sem értek a témához, de gondolom akik kialakítják a tiltólistákat, nálunk jobban tudják mit miért nem jó engedélyezni.

Az asztmás szerekről mit tudsz? Miket tiltanak, és mit engedélyeznek az asztmásoknak?
Én is asztmás vagyok, kíváncsi vagyok milyen szerek lehetnek ezek. Hörgőtágítók? Antihisztaminok? Vagy mik?

    2011-07-27 21:58:29

@zappa: Ja, Pac doppingol, Margarito meg a többi, volt és jövőbeli ellenfele, Mayweathert beleértve a drogos családjával együtt meg nem :))
Estimesének is gyenge :)

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-27 21:54:43

@Erwin: A mai rendszer olyan, hogy tovább növeli a különbséget a jó anyagi hátterű, és a kevésbé tehetősek között, magyarán az esélyegyenlőtlensége t növeli ...
Van amelyik (erősen) káros, azt én is tiltanám, de sok olyan szer is tiltólistás, amely igazából nem ártalmas.
Nevetséges az olyan doppingvizsgálat amelyiken én mint civil is jó eséllyel megbuknék, hiába figyelek oda különben az egészséges táplálkozásra.
Arról az idiótaságról ne is beszéljünk, hogy ha valaki orvosi igazolás szerint "asztmás", az legálisan szedhet mások számára masszívan tiltott (gyógy)szert.
Lelkiismeretlen és/vagy pénzéhes orvosok mindenütt vannak, így az "asztmás" versenysprotolók komoly előnyben vannak az egészséges riválisokkal. Holott mindenki tudja hogy ezek kamu igazolások, de hát ilyen a szabályozás, és ugye szegények "betegek".
Pedig ha már ilyen zérótolerancia van, akkor ezeket a "gyógyszereket" sem lenne szabad engedélyezni a "betegeknek", aki ennyire beteg az ne világversenyekre járjon, hanem terápiára.
Nevetséges ami doppingügyben zajlik ...

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-27 21:52:32

@Erwin: Én is úgy gondolom, hogy ha ma nem is nagyon tudják (mondják) hogy ezek károdak, attól még valószínűleg azok.
Másrészt ha egy EPO val telepumpált ember az EPO hatására mondjuk sokkal jobban bírja kondival mint az ellenfele, és végig többet tud ütni és erősebbeket, akkor ha másra nem az ellenfele egészségére mindenképpen káros.

(csak elméleti szinten, ha Pl. Pac doppingol, akkor az elég káros volt Margarito egészségére)

    2011-07-27 21:28:59

@Irbisz: "De ha egy szer nem káros, akkor azt miért nem lehet szedni?? Mindkét fél szedi, egyik sincs előnyben, oszt annyi."

A következő mondatodban meg is adtad rá a választ: a csórónak nem lenne rá pénze, és máris hátrányban lenne. Nyilván az lenne a cél - persze ennek én sem látom realitását -, hogy pénzügyi háttértől függetlenül senki se tudjon doppingolni, és csak a tehetség, ügyesség, kitartás stb. döntsön, ne az, hogy kinek milyen kokszra futja.

Én abszolúte nem értek ezekhez a cuccokhoz, de azt azért kétlem, hogy nincsen káros hatása az emberi szervezetre annak, ha mesterséges módon (tehát nem edzéssel, megfelelő táplálkozással stb., hanem kvázi gyógyszerekkel) növelik, vagy épp a maximumig (esetleg még tovább.. ) kitolják mondjuk a teljesítőképességet.

    2011-07-27 17:07:57

@BlaZe: De ha egy szer nem káros, akkor azt miért nem lehet szedni?? Mindkét fél szedi, egyik sincs előnyben, oszt annyi.
Így meg akinek több a pénze a jobb orvosokat, vegyészeket megfizetni, az még nagyobb előnybe kerül a csóróbbal szemben, mert nem elég hogy jobb edzéslehetőségeket, edzőtáborokat, legális lehetőségeket tud megfizetni, de még a most illegális szerek terén tovább növeli előnyét.
Nem véletlen h. még ma is buknak le szegény országok versenyzői ócska, 20-30 éves koksszal, míg a gazdagok a hi-tech, ártalmatlanabb de gyakran nagyobb hatású modern készítményeket használják.

Egyedül csak az egészségre komolyan káros anyagokat kellene tiltani.

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-27 16:44:10

@BlaZe: Szerintem sincs semmi köze az egészségügyi kockázatnak a listához, az előnyszerzés a lényeg.

» deniro2   válasz erre
    2011-07-27 15:05:14

@Irbisz: Gondolom mert attól még, hogy nem káros, olyan előnyre tesz szert egy nem használóval szemben, ami már egyenlőtlen küzdelmet eredményez.

De ezekben a nem káros dolgokban én nem nagyon hiszek. Szerintem nem véletlenül annyit termel az ember szervezete ezekből a cuccokból, amennyit.

    2011-07-27 14:37:34

@shyrkahn: az EPO nem káros, csak extrém mennyiségben.
Igazából nem is tudom mi az alapja annak h. tiltólistás szer legyen egy készítmény, van jópár doppinglistás szer amelyik nem káros az egészségre.

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-27 10:40:49

@BlaZe: Ha az ember nem szed belőle többet, mint az edzése megkíván, akkor nem valószínű, hogy ezek gyakran előfordulnának, de alapjaiban igazad van: mindennek meg van a hátránya is... legfeljebb azt nem hangsúlyozzák ki.

Mindenesetre a mai (közölt) ismeretek alapján legalább nem annyira káros, mint az anabolikus szteroidok, vagy az EPO. (igaz ennek megfelelően gondolom a teljesítmény/erő/töm egnövekedés is kisebb az NO fokozókkal)

» shyrkahn   válasz erre
    2011-07-27 10:22:23

@shyrkahn: Meg amiket még lehet olvasni róla, a duzzadt ér mellett mellékhatás lehet még extrém magas vérnyomás, fejfájás, alvásproblémák, remegés, egyebek.

    2011-07-26 17:37:05

@Thoer: Kis gálákat rendezett volna bennük...

» ogreface   válasz erre
    2011-07-26 17:36:46

@ogreface: de mit kezdett volna otthon a kis stadionokkal? :)

    2011-07-26 17:26:08

A legütősebb dolog ezek szerint az EPO és a NO fokozók használata egyben (utóbbi szer legális).

Az EPO megemeli a vörösvértest számot a vérben, míg az NO fokozók kitágítják az ereket, így a vérrög képződés és a besűrűsödés esélye sokkal kisebb.

NO fokozót én is használok már egy ideje. Mellékhatása, hogy az erőltetett izmok mellett az erek kitágulnak. Amikor intenzívebb edzésprogramom volt az NO fokozó használata után a vállamon láthatóan kitüremkedett egy ér (nem az edzés ideje alatt, hanem hosszabb távon).

Brutális anyag. Csak ajánlani tudom, mert legális és maga az értágulás is teljesítmény növeléssel jár, ráadásul az érelmeszesedést és a vérrögképződést gátolja, tehát alapvetően pozitívan jön ki belőle az ember, ha használja... (migrénre is jó esetenként)

» shyrkahn   válasz erre
    2011-07-26 12:25:34

jó kis interjú. a maradék kétségem is elszállt avval kapcsolatban, hogy akik a topon vannak minden sportban, használják-e a szerekekt vagy nem. engedélyezni kéne inkább, aztán pedig azokat mutogatni akik belerokkannak vagy meghalnak. lehet nagyobb visszatartó ereje lenne.

    2011-07-21 22:49:19

@Rajhona János: Akkor végül is a semmiről vitatkozunk.

    2011-07-21 20:42:20

@Rajhona János: OK. Kösz.

    2011-07-21 11:25:06

@Chiro: A doppingellenes szövetségek együttműködnek, mindenhol megvannak az ellenőrzési tarifák, ha azt kicsöngetik egy ország szövetsége sem dobja el a másik ellenőrzési kérelmét (na jó, lehet, hogy van kivétel - két Korea, Irán/USA, de azok fel sem kérik egymást). Ergo az USADA simán felkérhet egy B próbára egy kanadai vagy mexikói szövetségen keresztül egy ottani akkreditált labort. A WADA egységes szabványokat teremtett, melyeket minden szövetség elfogad, és a nemzetközi sportszövetségek is.

» Rajhona János   válasz erre
    2011-07-21 11:23:24

@Rajhona János: Örülök, hogy van itt a témában kompetens személy is. Amit írtál, az más vonatkozásban is összeférhetetlen azzal, amit a WADA hazudozik itt. Ha a B-próbát más országban kellene végezni, akkor azt az USADA eleve nem csinálhatja meg. Akkor most a WADA hogyan akar ebből kimaradni?

    2011-07-21 08:46:26

@deniro2: A WADA-nak van néhány saját ellenőre, de azok csak kiemelten problémás esetben jelennek meg, egyébként a nemzeti doppingellenes hatóságokkal dolgozik együtt.

Chiro: fogalmam sincs, hogy kié a labor, az USADA-é-e, vagy másé. A WADA nem kapkod a döntőbíró szerepéért, az tény.

» Rajhona János   válasz erre
    2011-07-20 23:51:44

Nem nagyon értem pacman-t nekem a helyében hizelgő lenne ha azt mondanák rólam hogy csak doppingal lehetek ilyen jó,és simán vállalnék akármilyen tesztet hogy bizonyitsam hogy nem a doppingtól hanem zsigerből vagyok ekkora ász.Felháboritó hogy tologatják a mintavétel idejét 1-3 hét közt hisz nyilvánvaló hogy ezzel megvárhatják az esetlegesen használt szer kiürülési idejét,azzal magyarázva az egészet hogy fél a tűtől 3hét mulva már nem fog félni?ha 2 év múlva Pacman nehézsúlyú lenne akkor sem sejtenének a háttérben semmit az elvakult szurkolói.

» Simszy   válasz erre
    2011-07-20 19:47:01

@himpike: "Egyébként nem csodálom hogy veszt a népszerűségéből évek óta."

Inkább évek óta ezt hajtogatják. A boksz semmit sem vesztett a népszerűségéből. Európában és keleten talán népszerűbb mint valaha. Valahol olvastam erről és még Ali idejében is halottnak tartották a bokszot.

» Shaham   válasz erre
    2011-07-20 15:06:44

Mayweather vs Pacquiao meccs szervezőinek ajánlom figyelmébe Tiszeker Ágnest és a MACS szervezetet.

» Jor-El   válasz erre
    2011-07-20 11:56:47

@Rajhona János: Lehet, hogy rosszmájú vagyok, nem volt itt semmi slendriánság, annál inkább nettó hazudozás. A hírben a WADA állítólag azt nyilatkozta, hogy nem végeznek mintavételt. Ehhez képest szerinted is végeznek. Arról meg egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy vannak az USADA-nak saját laborjai. Könnyen meglehet, hogy vannak a WADA akkreditált laborok (ez ugyebár tény, lásd az általam hivatkozott jogszabályt), amely pénzért elvégzi a tesztet. Mint ahogy egy bűnügyben a DNS-vizsgálatot is végezheti az ORFK alá tartozó szakértői intézet, de akár külső akkreditált intézet is.

A dolog lényege jelenleg az, hogy Arum rábólintott a tesztre, csak a méltósága morzsáit akarta megőrizni, hogy a WADA-t hivatkozta be. Ehhez képest a WADA - jó szokásához híven - kavar egyet a szaron, és hárít. Pontosan tisztában vannak vele, hogy gond lehet a tesztekkel, viszont nem akar alvilági játszmákba keveredni azzal, hogy vagy többszázmillió dolláros bevételt fúr meg, vagy csal.

    2011-07-20 11:36:12

@Maki: Attól tartok, erről lehetett szó.

    2011-07-20 11:23:54

@Rajhona János: "A WADA elvégzi a mintavételt, majd végzi minták és az eredmények kezelését"

Ez alapján viszont mégiscsak van különbség aközött, hogy a WADÁT, vagy közvetlenül az USADÁT bízzák meg a teszteléssel, mert gondolom utóbbi esetben a mintát is az amerikaiak veszik le.

» deniro2   válasz erre
    2011-07-20 10:53:59

@Irbisz: Kifejtem. A WADA nem rendelkezik laboratóriumokkal, mert azok fenntartása rendkívül költséges lenne. Vannak a különböző minőségügyi szabványok, amely laboratóriumok ezeknek megfelelnek azok rendelkeznek ISO9002, 17000, stb minősítéssel. A WADA mint szervezet, rendelkezik egy saját minőségügyi szabvánnyal, azok a laboratóriumok amelyek ennek megfelelnek (és kapcsolatba lépnek a szervezettel) megkapják a WADA minősítését (nem tudom a pontos jelölését). Ezeket természetesen adott időközönként ellenőrzik, és körméréseket is szoktak küldeni számukra.
A WADA elvégzi a mintavételt, majd végzi minták és az eredmények kezelését. Ide tartozik például, hogy a mintákat eljuttatja a laborokba, és hogy a B próbát kötelezően más labor végzi, mely másik országban található.
Tehát a WADA azt jelezte, hogy a tényleges mérést az USADA fogja végezni, dr. Catlin kissé slendrián fogalmazásban adta elő a számára egyértelműt, mely szerint a WADA laborok valójában WADA minősítéssel rendelkező laboratóriumok.

» Rajhona János   válasz erre
    2011-07-20 09:59:26

@Chiro: Én úgy tudom, hogy a mariska bomlástermékei hetekig, hónapokig kimutathatóak a szervezetben. A pozitív teszthez az is elég, ha Tyson egy héttel a meccs előtt elment egy buliba a tesókkal és szippantott egy párat.

    2011-07-20 09:51:13

@justice: "Az UFC-ben nagy ívben szarnak a WADA-ra USADA-ra meg az összes többi trógerre."

Akkor azért bukdácsolnak sorba a sztárjaik mostanában. Az egyik az ellenőrzés alkalmával állati vizeletet adott le, a másik vizeletében meg annyi tesztoszteron volt, hogy egy egész stadiont megtudott volna egy nap alatt termékenyíteni.
Ott is szoktak bukni, de csak akkor, amikor nagyon eszetlenül nyomják. Tehát az nem igaz, hogy "magasról szarnak az összes trógerre." :)

» ogreface   válasz erre
    2011-07-20 09:48:00

@Slajos: Dehogy pletyka, tény:

http://boxrec.com/me ...

    2011-07-20 09:16:40

@én: A dokik nem hulyek. Nagyon jol tudjak, hogy milyen teljesitmenyt lehet elerni dopping nelkul es a legtobb sportolorol ranezesre vagy a teljesitmenye alapjan is meg tudjak mondani, hogy doppingol-e vagy sem. De ez nem eleg bizonyiteknak mert a birosagon konnyu lenne kijatszani. Ki kell tehat mutatni.
Pl. ott van Valuev aki minden kulso jelet produkalja a novekedesi hormon hasznalatanak en megsem tartom valoszinunek, hogy valaha is szedett volna. Nala ez egy betegseg ami hormon tultengest okoz a szervezetben, ugyanugy mint a k1 es melak koreainal vagy az mma-s Silvanal is de a vilag legmagasabb embere is ettol a betegsegtol not meg. Es mivel akadnak ilyen kiveteles egyedek, a ritkasaguk ellenere jo ervkent lehetne hasznalni a birosagon egy esetleges perben ezert kell a teszt.

» Slajos   válasz erre
    2011-07-20 08:26:27

@Chiro: Szerintem ez csak pletyka. Milyen hulye hasznalna mariskat sportteljesitmeny novelesere? Hiszen lassitja a reakcio idot, reflexeket, csolatast eredmenyez, befolyasolja az idoerzekelest nem is beszelve a hangulatvaltozasrol. Tyson vigyorgott volna a ringben mint a vadalma.

» Slajos   válasz erre
    2011-07-20 08:12:42

Némi ellentmondás:
"Doki, ránézésből meg lehet mondani egy sportolóról, hogy doppingol?
Nem, ezt csak tesztekkel lehet megállapítani."
"Mi a helyzet a növekedési hormonokkal, amit egyesek a pihenési idő lerövidítésére használnak?
Ha elég sokáig szeded őket, krónikus hatásként fellép a fej, a kéz, a láb megnagyobbodása."

    2011-07-20 07:57:33

A profibokszot erős merészség sportnak hívni. Nem kell a legjobbakkal küzdeni, símán elkerülheted őket évekig. A pénz dominál, eladások, reklám stb. Mint olvasható, a szűrés is komolytalan. A bokszolók afféle modern gladiátorok, gyk mindenki tojik rá mit csinálnak magukkal.
Egyébként nem csodálom hogy veszt a népszerűségéből évek óta. Az emberek nem erre kíváncsiak manapság.

» himpike   válasz erre
    2011-07-20 07:40:26

@justice: Nem Tysonban volt mariska Golota ellen? Lehet, hogy ez volt Golota szerencséje.

    2011-07-19 22:32:22

@Shaham: Dr. Don Catlin ezt másképp tudja...

    2011-07-19 22:29:54

azért úgy tűnik, hogy ebben a dopping témában elég nehéz a kártyák mögé látni.
az biztos, h ennek a meccsnek létre kellene jönni, mivel May nem egy nyeretlen kezdő, akinek jól jönne egy Pac elleni extra bevétellel kecsegtető meccs. persze miről is beszélek... ebben az esetben is erről van szó, azzal a jelentős különbséggel, hogy itt nem egy "kis többletbevétellel" járó meccsről van szó hanem egy rekord bevételt feltételező összacsapásról.
nem tudok másra gondolni csak arra, hogy May tart Pac-től. vagy azért mert elveszíti a veretlensésgét, vagy csak egyszerűen azért, mert Pac esetleg legyalulja őt a ringben. dopping ide vagy oda, nem értem May-t. én tuti felvállalnám az összecsapást, ha olyan képességekkel bírnék, mint Ő és valóban hinnék is magamban.
a doppinggal kapcsolatosan, úgy tűnik mindenki azt csinál amit akar, és amire pénze van. persze nyílván a legjobb az lenne, ha minden sport tiszta lenne és mindenki a tudása, képessége és a szorgalma alapján mérné össze magát a másikkal, de úgy tűnik ez csak a sportszeretők naiv és reménytelen - sőt inkább soha be nem teljesülő - vágya marad.

» Gabodo   válasz erre
    2011-07-19 22:21:12

Egyébként köszönöm mindenkinek, aki megköszönte. Szívesen.

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2011-07-19 21:53:22

@himpike: "Akkor elpatkolnak... kit érdekel.. nem kötelező cuccolni."

Ez így nem okés. Aki nem cuccol lemarad, aki cuccol megnyomorodik. Végeredményben vagy a sportot, vagy a versenyzőt öli meg a korlátlan dopping.

"Ha egy szinten kötelező lenne a teszt akkor értelemszerűen minden szinten azzá kéne hogy legyen mert egyébként mi értelme..."

Elvileg mindenki ellenőrizve van, csak a speckó cuccokat sokkal nehezebb kimutatni ezért drágább. Értelemszerűen megyei szinten felesleges ezzel foglalkozni, de amikor már övekről van szó, szerintem érdemes. Sőt.

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 21:47:24

@Shaham: Akkor elpatkolnak... kit érdekel.. nem kötelező cuccolni.
Engem speciel nem érdekel mit csinálnak amíg nem növesztenek harmadik kezet vagy 2 méteres csápokat kéz helyett.
Ha egy szinten kötelező lenne a teszt akkor értelemszerűen minden szinten azzá kéne hogy legyen mert egyébként mi értelme... Ahhoz meg túl drága, ergo felejtős kategória.

» himpike   válasz erre
    2011-07-19 21:40:31

@zappa: Vitali úr akármikor bevállalna egy tesztet, az öreg Hopkins-al együtt. Bebizonyítanák, hogy 40 év felett is lehet tisztán bunyózni...:)

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 21:36:31

@justice: "A profi küzdősportokban személyes véleményem szerint liberalizálni kéne"

Akkor mindenhol kellene. Ebből az lenne, hogy mindenki ész nélkül tólná amit ki tud fizetni és ameddig bírná a szervezete. 50 évre csökkenne a sportolók átlagéletkora...:)

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 21:33:23

@Shaham: A mariskás bunyós olyan rohadt cool lesz, hogy sec perc alatt kicsapják. Én a stimuláns cuccokra gondoltam mint a koko, met és társai de ez most lényegtelen.

Az UFC-ben nagy ívben szarnak a WADA-ra USADA-ra meg az összes többi trógerre.

A profi küzdősportokban személyes véleményem szerint liberalizálni kéne, mert ami most megy az csak parasztvakítás és képmutatás.

» justice   válasz erre
    2011-07-19 21:23:30

@edge: :D

Apropó dopping, ma 40 Vitya!:D

    2011-07-19 21:10:47

a doppingrol jut eszembe -- ma 40 éves az öreg Klicskó :)

    2011-07-19 20:50:35

@Irbisz: Most látom, amit Shaham írt, azt a verziót is elképzelhetőnek tartom. Egyébként megint a WADA honlapjára utalva, más kontinensekhez képest Európában kiemelten sok WADA-labor van, míg az USA-ban csak kettő. Talán ennek is oka van...

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2011-07-19 20:42:11

@Irbisz: Nézd, szerintem teljesen biztos, hogy a WADA tesztel, egy évvel ezelőtt is Povetkinék WADA-tesztre akarták kötelezni Wladimirt, aki később el is fogadta azt. Egy nemlétező tesztet nem követelne senki, pláne nem fogadna el senki.

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2011-07-19 20:35:13

Érdekes cikk, köszönöm én is.
Valahol korábban azt olvastam, hogy Shannon Briggs azért húzta ki 2 lábon a Vitali Klitschko elleni meccset, mert doppingolt.
Ami pedig a Mayweather vs Pacquiao lehetséges meccset illeti, szerintem pont a doppingszerek miatt bűzlik az egész - mindkettő bokszoló részéről.

» Jor-El   válasz erre
    2011-07-19 20:19:42

@Shaham: Gyanítom hogy Arum úr ezt tudta...:)

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 20:12:43

@Irbisz: A WADA nem tesztel! Mármint nincsenek laborjai meg ilyesmi és nem ők foglalkoznak a mintákkal. Ők csak követelnek és van egy szigorú szabályrendszerük. Amelyik labor/szövetség megfelel WADA "engedélyt" kap és világszinten a legjobbak közé tartozik. USADA tesztel...

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 20:12:02

@Roy Jones Jr.: Akkor az a pár napos cikk volt hülyeség, ahol az szerepelt feketén-fehéren hogy a WADA nem tesztel.

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-19 20:04:02

@zappa: Szerintem a bokszban nincs vérdopping. Biciklistáknál ok, de kétlem, hogy valaki erre a 36 percre teljes vérátömlesztéssel készülne.

» deniro2   válasz erre
    2011-07-19 19:34:22

May járjon tesztekre, Pac meg bokszoljon.

» himpike   válasz erre
    2011-07-19 19:25:18

"Vérdopping és EPO
2009-01-21 23:51:07
Kategória: Oxigén és sport / Vérdopping


Nézzünk kicsit vissza az időben. A vér oxigénszállító képességének megnövelésére történtek már horrorfilmbe illő akciók régebben is. A klasszikus vérdopping esetében a sportolótól vért vesznek, lefagyasztják, majd a verseny előtt visszaadják. Semmi idegen anyag, talán még nem is tűnik csalásnak?

A dolgot tovább fokozta Francesco Moser, a kerékpáros legenda, aki egyórás világcsúcsát (az egyórás csúcs klasszikus "táv" volt a kerékpározásban, a legtöbb nagy profi megpróbálkozott vele pályafutása csúcsán) úgy érte el, hogy két, vele azonos vércsoportú embertől vérátömlesztést kapott a kísérlet előtt.

Ezekre a gusztustalan és macerás trükkökre ma már nincs szükség. Az EPO (erythropoietin) egy hormon, ami a vesében termelődik és arra készteti a csontvelőt, hogy több vörösvértestet termeljen. Maga a szer nem mutatható ki, hiszen amúgy is jelen van a szervezetben, a hatása viszont annál inkább, megnövekedett hemoglobin koncentráció és hematokrit szint formájában. Az EPO segítségével a hematokrit szint könnyen beállítható éppen az engedélyezett határérték alá, ami tudtommal nőknél 47 %, férfiaknál 50 %.

Fontos is, hogy jól be legyen állítva, mert egy bizonyos határ fölé növelése az élettel összeegyeztethetetle n, a szív alvás közben megáll. A határ egyéni, mikor kiderül, hogy túllépték, már nincs visszaút. A nyolcvanas évek második felében, mikor még nem végeztek hematokrit szint vizsgálatot a doppingellenőrök, 18 európai profi kerékpáros halt meg ilyen módon.

Az EPO drámai állóképesség növekedést okoz. Egy norvég tanulmány szerint (Birkeland et al. 2000) egy sportoló maximális oxigénfelvevő képessége, ami durván arányos a hosszútávú futósebességgel, egy négy hetes EPO kúra során 7 %-kal növekedett, miközben hematokrit szintje 43 %-ról 51 %-ra nőtt.

A magaslati edzőtáborok, nitrogénkamrák, alacsony nyomású alvósátrak stb. ugyan azt a hatást váltják ki, mint az EPO, csak kevésbé megbízható, de engedélyezett módon."

» Blackpanther   válasz erre
    2011-07-19 19:23:17

@vizslahal: Sztem ha pl vérdoppingot alkalmaz valaki, akkor azt ha csak a meccs után tesztelnek, nem lehet tudni, hogy a magas vörösvértestszám a természets edzésnek, magaslati edzőtábornak köszönhető-e vagy másnak. Ha többször tesztelnek véletlenszerű időpotban, akkor esetleg egy egy hirtelen változás a vörösvértestszámban jelezhet valamit.
Nagyon nem rétek a témához, de pl. ilyesmi, meg még ezer ok miatt lehet jelentőséga a véletlenszerű tesztnek. De érzésem szerint ezt Pac is és Mayweather is tudja, hogy mi jelentősége lehet ennek.

    2011-07-19 18:36:26

@Sztrego: majd ha kitisztul pac testileg lelkileg...,söt sztem may még igy is elveri pacmant

» kolompar   válasz erre
    2011-07-19 18:35:02

@Sztrego: "A meccset támogathatná, mondjuk a jelenlétével."

Ahogy Pac leküzdi a félelmeit...:)

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 18:34:06

@justice: "a profi küzdősportokban nem kéne ezt a baromságot erőltetni a helyi előírások rendben vannak még akkor is ha adott helyen semmilyen előírás nincs. Sokkal több értelme van meccs előtt egy drogtesztnek, hogy megelőzzék nehogy a bunyós "berserk" módban menjen a szorítóba."

Szerinted egy füves boxoló a legveszélyesebb?:) Nemcsak a profi küzdősportokban, hanem minden sportban kellene szűrni a doppingot. A profiboksz ilyen szempontból a legelhanyagoltabb. Igaz hogy a dopping egymagában senkiből nem csinál szupersztárt, de kimeríti a csalás fogalmát. Ez kb. olyan mint Margarito betonkesztyűje.

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 18:32:29

@justice: a közvetlenül meccs utáni teszt ellen pacnak sincs kifogása. szerintem nem pont annyi idő alatt lesz kimutathatatlan a szer, míg tart a meccs.

» vizslahal   válasz erre
    2011-07-19 18:27:44

@Rajhona János: "May már támogatja a tesztet két éve"

A meccset támogathatná, mondjuk a jelenlétével.

» Sztrego   válasz erre
    2011-07-19 18:08:37

@Shaham: Továbbra is az a véleményem Pac-tól Floyd-tól függetlenül, hogy a profi küzdősportokban nem kéne ezt a baromságot erőltetni a helyi előírások rendben vannak még akkor is ha adott helyen semmilyen előírás nincs. Sokkal több értelme van meccs előtt egy drogtesztnek, hogy megelőzzék nehogy a bunyós "berserk" módban menjen a szorítóba. Amint az a cikkben is elhangzott itt nem kizárólag azért nyer valaki mert doppingolt (kerékpáros példa) itt sokkal fontosabbak a doppinggal nem helyettesíthető javítható kvalitások.

» justice   válasz erre
    2011-07-19 17:46:30

@leibigab: "Egyetértek, meg ezért kellene már elfelejteni azt, hogy kinek mekkora lába meg mekkora feje van, meg mekkora súlya volt 12 évesen és mekkor most 30-évesen"

Egyetértek, csak sajnos a biztosra(teszt) nem tudunk támaszkodni, mivel az egyik félnek tűallergiája van és egyébként sem akar belemenni a másik "ellenszenves" szabályváltoztató magatartásába. Így elkezdődtek a spekulációk, az okok és magyarázatok keresése, a világ legjobban várt bokszmeccse miatt...

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 16:38:03

@ogreface: "Én ezzel a mondattal nem értek teljesen egyet, ugyanis olyan nincs, hogy "

Értelek és egyet is értek veled, de mivel a cikk elsősorban nem éppen az extrém példát képviselő bodybuilderekről szól...ezért céloztam arra, hogy a hozzájuk képest "nyápictestű" bokszolókról, nem igazán tudja ránézésre megmondani senki...de itt mindig előkerülnek olyan hozzászólások, akik egy szakemberrel ellentétben "mégis meg tudják" mondani:)

» leibigab   válasz erre
    2011-07-19 16:35:33

Ez olyan tipikus nesze semmi,fogd meg jól doppingos interjú volt.
Mindenki terel.

    2011-07-19 16:33:39

Szép munka Roy, köszönjük!

» ogreface   válasz erre
    2011-07-19 16:26:45

@leibigab: "Doki, ránézésből meg lehet mondani egy sportolóról, hogy doppingol?
Nem, ezt csak tesztekkel lehet megállapítani.
Ez a biztos, ezt kellene már megértenie mindenkinek:) "

Én ezzel a mondattal nem értek teljesen egyet, ugyanis olyan nincs, hogy egy embernek hatvan centiméteres bicepszei meg száztízes combjai legyenek szálkás izomból a sima fehérjeturmixoktól. Egyszerűen ezt nem engedi meg a szervezet, hacsak fel nem borítják a hormonális egyensúlyát.
Persze ez nem az ökölvívókra vonatkozik. Pláne nem azokra, akiknek mi "nem mondjuk ki a nevét", mert rögtön 200 darab, "semmire sem jutunk egymással" hozzászólás lesz. Úgy is mindjárt előkerülnek "maguktól". :)

» ogreface   válasz erre
    2011-07-19 16:25:42

pattanás = pattanást

» leibigab   válasz erre
    2011-07-19 16:22:18

@Shaham: "Egyetértek, ezért lenne fontos a szigorúbb dopping tesztelés...:)"

Egyetértek, meg ezért kellene már elfelejteni azt, hogy kinek mekkora lába meg mekkora feje van, meg mekkora súlya volt 12 évesen és mekkor most 30-évesen, meg hány pattanás számolt meg a hátán egy akármilyen fényképen...:)

» leibigab   válasz erre
    2011-07-19 16:21:25

@shiro: May már támogatja a tesztet két éve, én speciel nem érzem úgy, hogy hetente meg kellene erősítenie az álláspontját. Pacquaio csapatának kellene előrukkolnia valami újjal.

» Rajhona János   válasz erre
    2011-07-19 16:19:04

@leibigab: "Doki, ránézésből meg lehet mondani egy sportolóról, hogy doppingol?
Nem, ezt csak tesztekkel lehet megállapítani."

"Ez a biztos, ezt kellene már megértenie mindenkinek:)"

Egyetértek, ezért lenne fontos a szigorúbb dopping tesztelés...:)

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 16:14:42

"Doki, ránézésből meg lehet mondani egy sportolóról, hogy doppingol?

Nem, ezt csak tesztekkel lehet megállapítani."

Ez a biztos, ezt kellene már megértenie mindenkinek:)

» leibigab   válasz erre
    2011-07-19 16:10:00

@Shaham: Nézd meg egy sportoló arcát a 60-as évekből, és ma. Múltkor láttam a fénykorában lévő Alekszejevet (ólomsúlyú súlyemelő) pályafutása vége felé, és leesett az állam, hogy milyen joviális, majdhogynem kisfiús ábrázata volt a mai baltával faragott arcú élsportolókhoz képest. Ha csak az általad belinkelt képet nézed, Osszert leszámítva mindenkinek olyan brutál arcberendezése van, mint egy manga-hősnek.

http://www.google.hu ... ,r:8,s:0&biw=829&bih =842

    2011-07-19 15:55:47

@Irbisz: Én is ezt írtam, hogy valaki hazudik. A WADA tesztel. Persze, lehet lovagolni a szavakon, de az, hogy ők nem tesztelnek, hazugság. Mi folyik itt?

    2011-07-19 15:49:04

Pac-nak nagyon nagy a feje és azt hallottam, hogy 45 lába van...:)

http://www3.pictures ...

» Shaham   válasz erre
    2011-07-19 15:11:42

Köszi Roy, nagyon tanulságos anyag!

» Iron Cat   válasz erre
    2011-07-19 15:06:39

@Rajhona János: Na ja, csak közben eltelt egy kis idő, ami alatt may szépen csöndben semmit nem mondott, ahelyett hogy támogatta volna az ötletet.

    2011-07-19 14:32:54

Nem is tudtam, hogy Roy Jones Jr.-t Davidnek szólítják doppingos körökben! :D

» Thunderstruck   válasz erre
    2011-07-19 14:10:37

@Slajos: Ja meg pontositanam allkapocs, fulek, szemoldokcsont tehat a porcos ureges reszek. Ha fiatalkoru az illeto es meg nincs lezarodva a test novekedese akkor magasabbra is fog noni.

» Slajos   válasz erre
    2011-07-19 13:54:39

@greg: Igen a novekedesi hormonnak van egy ilyen mellekhatasa, hogy ha valaki rendszeresen szed nagyobb adagokat akkor olyan Frankenstein-es lesz, megno az allkapcsa (tehat nem az egesz fej) az ujjak es butykok a labakon es kezeken tehat a puha porcos reszek. Valamint a mester elfelejtette hozzatenni, hogy a novitol a belso szervek is megnonek. Ezer lathatjuk a mai profi testepitoknel, hogy szalkas zsirmentes de megis hatalmas kidudorodo hasuk van. Allitolag a himvesszo is megvastagodik (hosszabb nem lesz:D) de ez lehet, hogy csak szobeszed. Habar ha azt vesszuk, hogy a simaizmokat is megnoveszti akkor lehet, hogy igaz.

» Slajos   válasz erre
    2011-07-19 13:44:28

@shiro: A WADA hivatalos válasza volt, hogy ők nem tartanak fenn laboratóriumokat, a nemzeti doppingellenőrzési hatóságokkal állnak szerződéses kapcsolatban, tehát a mintavétel felügyeletét el tudják végezni, de a kromatográfiás elemzéseket az USADA végzi.
Tehát most megint Pac-ék térfelén pattog a labda, de azóta nem jött válasz tőlük.

» Rajhona János   válasz erre
    2011-07-19 13:26:27

Ami még baromi érdekes, csak elfelejtettem beírni a cikkbe szerkesztői megjegyzésként, hogy a WADA honlapja szerint az USA-ban összesen 2 helyen van WADA-labor, az egyik Los Angeles-ben, ahol Catlin is dolgozott, a másik Salt Lake City-ben.

Irbisz

A forrás nem lehet szar, keress rá nyugodtan Catlinre a neten, hogy kicsoda ő, meg aztán a Doghouse Boxing ismert bokszoldal és kizárt dolognak tartom, hogy olyan valakit interjúvoljanak meg a témában, aki nincs képben.

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2011-07-19 13:22:31

@lunatic2: bennem meg azt, hogy minden élsportoló sáros

» Charlie Firpo   válasz erre
    2011-07-19 13:18:11

sajnos valakinek túl sok pénze van benne ahhoz, hogy mindenki az őszintét mondja...

» charlie.firpo   válasz erre
    2011-07-19 12:59:45

Köszönet a cikkért!
"mindig tanul az ember"

» All In   válasz erre
    2011-07-19 12:40:48

Használhatok tesztoszteront és tesztelhetsz te rendszeresen, valószínűleg sose fogsz elkapni, mert „tudom, hogy mit csinálok”
Bennem ez erősítette meg, hogy Pac sáros.

» lunatic2   válasz erre
    2011-07-19 12:36:50

"mivel nincs Las Vegas-ban egyetlen WADA-labor sem." -> De érdekes! Hány évtizede rendeznek ott profi mérkőzéseket? És még egy futár, vagy légifutár sem jár arra, hogy elvigye a laborba a mintát?

    2011-07-19 12:09:11

@shiro: de hát hallottad hogy a wada tiszteletben tartja az amerikai tesztelőket és ők nem ártják bele magukat

» kolompar   válasz erre
    2011-07-19 11:54:54

Hát ezt nem értem, a legutübbi cikkben az volt, a WADA azt mondta, ők nem tesztelnek.
Erre ez a világ élvonalába tartozó fickó azt írja, ők a legjobb tesztelők...
"Bokszolók esetében nem tesztelnek EPO-ra, hacsaknem egy WADA-labor végzi azokat."

és
"Bocsásson meg, hogy közbevágok, de kétlem, hogy sok államban teszteltetnének EPO-ra.
Még Las Vegas-ban, Nevada államban sem?
Nem ismerem az általuk tesztelendő doppingszerek körét, de komoly kétségeim vannak afelől, hogy EPO-ra is szűrnének, mivel nincs Las Vegas-ban egyetlen WADA-labor sem. "

Valamelyik fél hülye, vagy hazudik, vagy valamelyik cikk sz@r , megbízhatatlan forrásból lett fordítva ...

» Irbisz   válasz erre
    2011-07-19 11:38:06

Bár nem ide tartozik, de akárhányszor belépek beilleszti az utolsó szöveget amit írtam. Miért?

» Laikus   válasz erre
    2011-07-19 11:22:37

@kolompar: Ha jól hallottam pacék azt mondták hogy a wada tesztelés mehet, may válaszát nem hallottuk azóta...

    2011-07-19 11:21:42

na ezt sem gondoltam, hogy ejelentkezéskor beilleszti:) és pont ide??

» Laikus   válasz erre
    2011-07-19 11:20:48

@Bosco: bizony ám

» kolompar   válasz erre
    2011-07-19 11:14:54

Köszi Roy, jó volt végre egy hozzáértő véleményét is olvasni a témában.
Ez a mondat különösen tetszett: ha nem használsz semmit, akkor azt hiszem, azt akarnád, hogy mindennap teszteljenek.

    2011-07-19 11:12:30

érdekes kis cikk és az elmult napokban hangzottakat megmagyarázzák,legal ábbis számomra....

» kolompar   válasz erre
    2011-07-19 11:04:37

Érdekes anyag, köszönjük, Roy!

"Ha elég sokáig szeded őket, krónikus hatásként fellép a fej, a kéz, a láb megnagyobbodása."

:-)

    2011-07-19 10:18:20
fel