Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

2006 november hónap legjobbjai

2006-12-13 00:00:00 /

A november hónap az év egyik legjobb bokszhónapja volt, hiszen a súlycsoportoktól független rangsor számos alakja megmutatta tudását. Ráadásul nem alibi meccseket választotta ezúttal a sztárok, hanem igazi kihívásokat. Láthattuk Floyd Mayweathert, Manny Pacquiaot, Wladimir Klitschkot, Erik Moralest és a nagy visszatérő Shannon Briggst is. Lássuk kik voltak a hónap legjobbjai a profiboksz.hu szerkesztői szerint és hogyan alakult honlapunk súlycsoportoktól független ranglistája.

 

A hónap bunyósa: Floyd Mayweather (37-0, 24 KO)

A hónap leglenyűgözőbb teljesítményét kétségkívül a súlycsoportoktól független ranglisták éllovasa Floyd Mayweather szállította. A boksz Harry Pottere ezúttal negyedik súlycsoportjában a váltósúlyban is WBC világbajnoki címet szerzett, miután játszi könnyedséggel verte az idei év legnagyobb bokszfelfedezettjét Carlos Baldomirt. A fizikai fölényben lévő argentin képtelen volt felvenni a versenyt a csúcsformában lévő hipergyors Mayweather-el, aki gyakorlatilag minden menetben iskolabokszot mutatott be. Mayweather ismét bebizonyított, hogy védekezésben, kombinatív készségben és bokszintelligenciában nincs nála jobb bokszoló napjainkban. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az amerikai bunyóst csak egy szerencsés ütéssel lehetne legyőzni, de erre a rendkívül profi hozzáállás és kiváló ütésálló képesség nagyon kevés esélyt ad. Nagy kérdés, hogy Mayweather meddig feszegeti fizikai korlátait és hány súlycsoportban akar még bizonyítani. Floyd a mérkőzés után kijelentette, hogy májusban utolsó mérkőzését vívja majd, amikor is a legendás Oscar De La Hoya ellen lép ringbe a XXI. század talán legjobbnak ígérkező bokszmérkőzésén. Bár Mayweathert ismerve könnyen lehet, hogy meggondolja magát és nagyváltó-, valamint középsúlyban is a súlycsoport trónjára akar ülni.

 

A hónap mérkőzése: Manny Pacquiao (43-3-2, 34KO) vs Erik Morales (48-5, 34KO)

Az év egyik legjobban várt mérkőzése az első két összecsapáshoz hasonlóan ezúttal is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A fillipínó nemzeti hős másodszor is kiütötte a legendás mexikói Erik Moralest, miután három menet kőkemény verekedést követően egyenes KO-val döntötte el véglegesen, hogy kettőjük közül ő a jobb bokszoló. Az összecsapás második menetében villant először Pacman félelmetes balegyenese, de ekkor még Morales fel tudott kelni a padlóról. A harmadik menetben aztán a Pacquiao nevű úthenger átment a mexikóin, akinek becsületére legyen mondva rendkívül keményen visszatámadott, de egyszerűen a fiatalabb, erősebb és frissebb bokszoló ellen nem tudott mit tenni. A fordított alapállású Pacquiao ezzel a sikerrel tovább növelte az amúgy is egekben lévő ázsióját és továbbra is ő maradt Ázsia első számú boksz export cikke. Állítólag 2007 márciusában Pacquiao a KO király Edwin Valero ellen bokszol majd, míg Morales valószínűleg ezzel a vereséggel fejezi be sikerekben gazdag pályafutását.

 

A hónap felfedezettje Shannon Briggs (48-4-1, 42KO)

Shannon Briggs a 90-es évek végén már a nehézsúly elitjéhez tartozott, de az akkori világbajnok  Lennox Lewis csúnyán kiütötte őt, ami igencsak derékba törte a karrierjét. Briggs azonban nem adta fel és 8 évvel később ismét olyan helyzetbe küzdötte fel magát a nagy szervezetek ranglistáin, hogy világbajnoki kihívó lehetett. Az esély Sergei Lyakhovich, a WBO világbajnok ellen adatott meg a brooklyni bokszoló előtt, aki a 12. menet utolsó 20 mp-ig úgy tűnt nem tud élni a nagy lehetőséggel, hiszen gyakorlatilag nem sok értékelhető megmozdulása, de akkor villant egyet és előbb megfogta Lyakhovich-ot, majd pedig kiütötte a ringből a fehérorosz bokszolót. Ezzel Briggs nemcsak világbajnoki címet szerzett, hanem megtörte a lassan egy éve tartó orosz nehézsúlyú hegemóniát is. Nagy kérdés azonban, hogy a hatalmas termetű bunyós meddig tudja tartani a Kelet-Európai blokkot, ugyanis valószínűleg első címvédésén a tehetséges Sultan Ibragimov vár rá.

 

A profiboksz.hu novemberi súlycsoportoktól független ranglistája

Novemberben a top 10-es listán jelentős változás volt, hogy Manny Pacquiao a második helyre lépett elő a Morales felett aratott szenzációs győzelmével. Az éllovas továbbra is Floyd Mayweather, aki menetet sem vesztett az év legnagyobb felfedezettje ellen és negyedik súlycsoportjában is WBC világbajnok lett. A japánban élő thai Eagle Kyowa is bokszolt ebben a hónapban, de nem nyújtott olyan teljesítményt, hogy előrébb lépjen a listánk 9. helyéről. Decemberben a legjobbak közül Taylor, Cotto és Margarito

 

1. Floyd Mayweather (1)

2. Manny Pacquiao (4)

3. Winky Wright (2)

4. Ricky Hatton (3)

5. Jermain Taylor (5)

6. Marco Antonio Barrera (6)

7. Joe Calzaghe (7)

8. Miguel Cotto (9)

9. Eagle Kyowa (9)

10. Joel Casamayor (10)

További p4p élbunyósok: Shane Mosley, Chris John, Erik Morales, Antonio Margarito, Erdei Zsolt, O’Neil Bell, Diego Corrales, Mikkel Kessler

 

 

2006. 12. 12.   Holllywood


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

szerencsére benne maradt morales.

» szerkesztokedvence   válasz erre
    2006-12-14 20:21:10

Igen, ő benne maradt....

» Hollywood   válasz erre
    2006-12-14 15:41:47

Nekem Morales boki a szemem egy kicsit...

» faceload   válasz erre
    2006-12-14 13:30:20

Taylor decemberben feljebb lép...

» Hollywood   válasz erre
    2006-12-14 10:54:21

Jó ez a lista, csak azt nem értem, hogy Hatton miért van eőrébb Taylornál??
Hatton rég bunyózott, Taylor ráadásul komoly ellenfelekkel bokszolt.
Barrerát sem tudom, hogy miért előzni meg Calzaghet. Ettől eltekintve jó a lsita.

» Sztrego   válasz erre
    2006-12-14 08:50:56
fel