Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

2006 augusztus hónap legjobbjai

2006-09-26 00:00:00 /

Az idei év utolsó nyári hónapja a szokásoknak megfelelően igazi uborkaszerzoni időszak volt a profibokszban. Az Egyesült Államokban mindössze egyetlen komoly PPV gálát rendeztek ez idő alatt, amin Oleg Maskaev általános meglepetésre kiütötte „Amerika utolsó védőbástyáját” Hasim Rahmant. Természetesen azért más komoly összecsapások is voltak, így a nemzetközi bokszélet olyan új fiatal sztárjelölteket termelt ki, mint a nagyszájú Koki Kameda vagy az első menetes KO király Edwin Valero. Lássuk szerkesztőségünk szerint augusztusban kik voltak a legjobbak.

 

Augusztus hónap bunyósa: Oleg Maskaev (33-5, 26KO)

Ha egy ökölvívó annyira mélyről kapaszkodik vissza és szerez nehézsúlyú világbajnoki címet, mint Oleg Maskaev akkor mindenképpen megérdemli, hogy a hónap legjobbjának válasszuk. A kazahsztáni születésű, de már amerikai állampolgárságú Maskaev augusztus 12-én drámai csata után az utolsó menetben általános meglepetésre kiütötte a WBC trónján ülő Hasim Rahmant és megvalósította élete legnagyobb álmát. Pedig Maskaev karrierje nem úgy nézett ki, hogy ebből nehézsúlyú világbajnoki cím is lehet. Bár első meccsén kiütötte 21-0-s rekorddal bíró ellenfelét és utána is magabiztosan menetelt, de Oliver McCall megmutatta az egyik legnagyobb gyengéjét a kazah bunyósnak. Ez pedig nem más, mint az ütésállósága. McCall az 1. felvonásban kicsapta az ígéretes profinak számító Maskaevet, aki ezt követeőn 1999-ig nem igazán tudott komoly dolgokat felmutatni. Ekkor azonban nagy háétrányból fordítva az év egyik legnagyobb KO győzelmét aratta Hasim Rahman ellen. Azonban a jó eredményeket nem követték jó lehetőségek, így újabb vereségek csúsztak be. Wilfried Sauerland azonban a tavalyi év végén kitalálta, hogy védencét Sinan Samil Sam-et Maskaev ellen bokszoltatja a WBC hivatalos kihívói poziciójáért. Az összecsapáson általános meglepetésre Maskaev az ökölvívás minden elemében felülmúlta az indiszponált törököt és Rahman kihívója lett. A Rahman elleni meccs előtt a teljes szaksajtó biztos volt a világbajnok győzelmében, és egyfajta felhozómeccsnek tekintették a Maskaev elleni derbit. A mérkőzés aztán keserű pirula volt az amerikaiak számára. Maskaev az első perctől kezdve koncentráltabb és pontosabb volt, remek testütéseivel végig sakkban tartotta a világbajnokot és ha nincs a késő kiütés valószínűleg akkor is megnyeri pontozással a meccset. Ezzel a sikerrel Oleg előtt komoly lehetőségek nyílnak meg, hiszen legközelebb minden bizonnyal az IBF bajnok Wladimir Klitschko ellen bokszolhat címegyesítő összecsapást.

 

Augusztus hónap mérkőzése: Edwin Valero (20-0, 20KO) vs Vicente Mosquera (24-2-1, 12KO)

Augusztus 5-én Panamavárosban rendezték meg az év egyik legjobb mérkőzését. A WBA kiváló nagypehelysúlyú világbajnoka Vicente Mosquera hazai pályán nézett farkasszemet hivatalos kihívójával, a karrierjét 18 darab első menetes KO-val kezdő Edwin Valero-val. A meccs előtt sokan mondták, hogy a világbajnok túl nagy minőségi ugrás lesz a venezuelai KO királynak, de Valero alaposan rácáfolt erre az állításra. Az első felvonás parádés kezdést hozott, hiszen Mosquera kétszer is megnézte közelről a ring borítását és a kihívón is keményen átszaladt egy ütés. A rossz kezdés azonban inkább feldobta a bajnokot, aki nagyon keményen támadott a következő menetekben és hatalmas adok kapok alakult ki. Valero a 3. menetben padlóra került és nagyon ingatag lábakon fejezte be az etapot. Ezt követően hasonló menetek követték egymást. Valero hátsó kezes horgai és egyenesei rendre elérték Mosquera-t, aki azonban a venezuelai hanyag védekezését kihasználva sokszor tudott kontrázni. A 10. menetig mindkét bunyós többször sodródott a kiütés szélére, de mindent összevetve Valero pontosabb és keményebb volt, tökéletesen használta ki a hosszabb kezei által nyújtott előnyöket. A 10. menetben a két elcsigázott harcos közül a pontozóknál vezető Valero volt a frissebb és olyan ütészáport zúdított Mosquera-ra, hogy a bunyós segítői akadályozták meg a súlyosabb következményeket. A parázs, sok nagy találattal dúsított izgalmas meccs jó eséllyel pályázik az „Év mérkőzése” címre is. Edwin Valero pedig ezen az estén bebizonyította, hogy a nagypehelysúly egyik legstrapabíróbb és legkeményebb bunyósa, aki bárkit képes lehet legyőzni a későbbiekben.  

 

Augusztus hónap felfedezettje: Koki Kameda (12-0, 10KO)

A rendkívül fiatal japán bunyós mindössze 12. mérkőzésén már megszerzte a WBA kislégsúlyú bajnoki címét. Kameda a betöltetlen trónért a veszélyes Juan Landaeta-val meccselt, aki már az első menetben padlóra küldte az ifjú japánt. Koki azonban nem adta fel és egy borzalmasan kemény 12 menetet bokszolt jóval rutinosabb ellenfelével, amit végül megosztott pontozással meg is nyert. A meccs során Kameda több alkalommal sodródott a kiütés szélére, de kiváló állóképessége és hatalmas szíve révén bebizonyította, hogy jó helyre került a WBA világbajnoki címe. A bírói döntést a mérkőzést követően sokan vitatták, így a japán bokszoló saját akarata alapján visszavágót ad októberben Landaeta számára, ami igen ritka és nagyon tisztességes dolog a profi boksz üzleti világában.

 

A profiboksz.hu augusztusi súlycsoportoktól független ranglistája

Augusztusban a legjobb bunyósok közül mindenki jól megérdemelt pihenőjét töltötte, így a listán nem változott az elmúlt hónaphoz képest.

1. Floyd Mayweather (1)

2. Winky Wright (2)

3. Ricky Hatton (3)

4. Manny Pacquiao (6)

5. Jermain Taylor (5)

6. Marco Antonio Barrera (6)

7. Joe Calzaghe (8)

8. Diego Corrales (10)

9. Miguel Cotto (-)

10. Eagle Kyowa (-)

 

További p4p élbunyósok: Shane Mosley, Chris John, Erik Morales, Antonio Margarito, Erdei Zsolt, O’Neil Bell

 

2006. 09. 02.  Hollywood


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

faceload, ha nem is Asashoryu az akkor is annyira hasonlít rá hogy akár lehetne ő is :) (bár nem hiszem h. ő lenne, mit keresne ott?)

» Irbisz   válasz erre
    2006-09-26 15:10:02

Szeintem Chris John beleférhetne simán a 10-be,mondjuk Kyowa vagy Corrales helyett! Mert azért nefeledjük hogy most Corrales egy kiütéses vereséggel javított két helyet,ez érdekes attól függetlenül hogy valóban jó bunyós!! Meg Barrera is elég halovány teljesítményt nyújt mostanába!
Míg Oscar de la Hoya simán odafért volna a "További p4p élbunyósok" közé,mondjuk Erdei helyett,mert azért az ő neve mégiscsak túlzás itt!

» Antuofermo   válasz erre
    2006-09-26 10:31:15

Asashoryu van ott Kameda alatt?

Miguel Cotto top10 és élbunyós is, Zsolti mit keres ott?

» faceload   válasz erre
    2006-09-26 10:07:33

Oscar megint nincs a listán. Biztos már nem fért bele :)

» scarggy   válasz erre
    2006-09-26 09:50:38
fel