Papp Laci

Minden, ami profiboksz!
miszter
Hall of Fame
HozzászólásokCOLON 2149
CsatlakozottCOLON 2005-02-27 16:57:43
Tartózkodási helyCOLON Balatonboglár

Hozzászólás Szerző: miszter »

Ma lenne 82 éves a legendás Papp László.
Mr. Tyll De La McVietta

www.vietta-tattoo.hu www.maiboglar.hu
BoxBoszorka
Super Champ
HozzászólásokCOLON 536
CsatlakozottCOLON 2006-06-15 03:28:00

Hozzászólás Szerző: BoxBoszorka »

Romsy írtaCOLONAkkor az Kő.

:lol: :lol:
Hehe :lol:
Romsy
TEAM PKSZ
HozzászólásokCOLON 3201
CsatlakozottCOLON 2003-04-30 18:09:16
Tartózkodási helyCOLON Atlantic City, NJ
CONTACTCOLON

Hozzászólás Szerző: Romsy »

Akkor az Kő.

:lol: :lol:
"A Villa Negra nem apácazárda, a Villa Negra nem fényes lokál!" - Szikora István
ogreface
Super Champ
HozzászólásokCOLON 709
CsatlakozottCOLON 2006-01-05 23:37:42

Hozzászólás Szerző: ogreface »

Ajánlom mindenki figyelmébe Kő András "Papp Laci" című könyvét!Abban mindent adatot megtaláltok róla. :idea:
harward
PKSZ Assistant Team
HozzászólásokCOLON 776
CsatlakozottCOLON 2006-12-18 22:05:22

Hozzászólás Szerző: harward »

Manoka írtaCOLONEhez csak annyit, Papp Laci valóban sok embert ütött ki ballal. Való igaz az is, hogy job kezes volt, egy zseniális edző Adler Zsigmond, kitalálta a nagy fegyvert a balkezet, és hosszasan gyakoroltatta vele, az ok egyszerú és prózai volt, jobb kezes létére, cserélgette az alapállását, s ez egészen addig nem volt tudatos, mig Zsiga bácsi azzá nem tettette vele. A kettöjük közös munkájának végeredménye tudott, ez is fényesen bizonyitja azt, hogy eredményes búnyos csak abból lehet, aki maximálisan megbizik edzőjében, és sosemmbirálja felül, hinnie kell benne mint az imakönyvben szokták volt mondani.
Az, hogy Papp Laci mint edző milyen volt, az egy egészen érdekes kérdés, iagzán csak annyit róla, sosem érte el azt amit Adler Zsigmond, de ez egy másik történet.
A profi boxra való áttérés sok problémát vet fel a hosszú ideig amatőrködők számára. (is) Ebben nagyon sokat tudott neki segíteni Adler Zsiga bácsi, pl állóképesség fejlesztés, légzéstechnika stb.
Korábban azért írtam, hogy nem tudom ki volt aki a fordított alapállásra rávette Papp Lacit, mert sztem mire Adlerhez került, akkor már ez így volt. (Nem vagyok benne biztos, de állítólag ez a BVSC- nél kezdődött)
Edzői: Fehér István (1945-50, nevelőedző), Kovács Károly (1951-52), Adler Zsigmond (1953-62)
Emiatt nekem továbbra is kételyeim vannak ebben a tekintetben. :roll:
harward
PKSZ Assistant Team
HozzászólásokCOLON 776
CsatlakozottCOLON 2006-12-18 22:05:22

Hozzászólás Szerző: harward »

leibigab írtaCOLON
harward írtaCOLON1979- ben találkozott Moszkvában az egyik régi riválisával, Borisz Tyisinnel. Ha igaz, akkor Berlinben Papp kiütötte Tyisint, aki észrevette, hogy a jobbkéz volt a tettes. Papp Laci utólag is megdicsérte érte- a helyes észrevételéért.
.
Nem ütötte ki Tysinit "csak" pontozással verte...
Jogos! Tied a 2 pont!


:lol:
51-ben és 52-ben is verte Tyisint, de mindkétszer pontozással. ("csak")
De lehetett valami nagyon emlékezetes jobbos, mert 79-ben még nagyon határozottan emlékezett rá az öreg Borisz. :D
leibigab
Tiszteletbeli PKSZ tag
HozzászólásokCOLON 877
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00

Hozzászólás Szerző: leibigab »

harward írtaCOLON1979- ben találkozott Moszkvában az egyik régi riválisával, Borisz Tyisinnel. Ha igaz, akkor Berlinben Papp kiütötte Tyisint, aki észrevette, hogy a jobbkéz volt a tettes. Papp Laci utólag is megdicsérte érte- a helyes észrevételéért.
.
Nem ütötte ki Tysinit "csak" pontozással verte...
Manoka
Reménység
HozzászólásokCOLON 100
CsatlakozottCOLON 2005-10-03 14:32:43

Hozzászólás Szerző: Manoka »

Ehez csak annyit, Papp Laci valóban sok embert ütött ki ballal. Való igaz az is, hogy job kezes volt, egy zseniális edző Adler Zsigmond, kitalálta a nagy fegyvert a balkezet, és hosszasan gyakoroltatta vele, az ok egyszerú és prózai volt, jobb kezes létére, cserélgette az alapállását, s ez egészen addig nem volt tudatos, mig Zsiga bácsi azzá nem tettette vele. A kettöjük közös munkájának végeredménye tudott, ez is fényesen bizonyitja azt, hogy eredményes búnyos csak abból lehet, aki maximálisan megbizik edzőjében, és sosemmbirálja felül, hinnie kell benne mint az imakönyvben szokták volt mondani.
Az, hogy Papp Laci mint edző milyen volt, az egy egészen érdekes kérdés, iagzán csak annyit róla, sosem érte el azt amit Adler Zsigmond, de ez egy másik történet.
harward
PKSZ Assistant Team
HozzászólásokCOLON 776
CsatlakozottCOLON 2006-12-18 22:05:22

Hozzászólás Szerző: harward »

Papp Lacit nem lehetett legyőzni.
- Ez a cím, mint tudjuk, csak bizonyos korlátozásokkal igaz, de hitem szerint, axiómaként is elfogadhatjuk.
- A közelmúltban elolvastam a pksz- en megjelent cikket, amelyet nem volt alkalmam megjelenésekor megtenni. Bár nagy örömmel vettem, hogy Papp Lászlóról méltóképpen és kellő tisztelettel beszéltek, de azt már nyűgösebben fogadtam, hogy visszatérő „metaforaként” mindig a rettegett balkezéről beszéltek. Mivel ezzel a tárgybeli tévedéssel eddig nem foglalkozott itt senki, ezért szent küldetésemnek gondoltam, hogy bizonyos korrekciókat tegyek ezzel kapcsolatosan.
Ez az a cikk:

http://www.profiboksz.hu/cikk.php?id=433

- A cikk írója egészen biztosan nem ismerte személyesen Papp Lászlót, de még hozzá közeli személyekkel sem konzultált a cikk megírása kapcsán. Ez a dolgozat inkább egy szobatudósra vall, mert az általa leírtak, bár sok esetben hitelesek, vagy annak tűnnek, de eléggé tankönyv szagúak. És itt elsősorban nem az a problémám, hogy az írás eszközeivel egyébként sem lehet átadni Papp Laci rendkívül színes egyéniségét, tehát ez neki sem sikerülhetett, hanem az a súlyos – bár aktív időszakában titkolt dolog- tévedés, mely szerint Papp balkezes volt, és győzelmeinek java részét ennek köszönhette.
- Régi magyar bokszrajongók, akik bár az ökölvívás gyakorlatához és elméletéhez is vajmi keveset értettek, de egyszer- kétszer hallották Papp Lacit beszélni, esetleg látták a „Pofonok völgyét”, azok tökéletesen ismerték ezt a féltett titkot, amit láthatólag az őt méltató nagyokosok sem mindig.
- Amikor Papp elkezdte a bunyót, akkor azonnal látszott rajta, hogy valami különleges tehetség és elszántság rejtőzik benne. Az első edzőtermi próbálkozások során hamar kiderült, hogy a technikáján lesz még mit csiszolni. Sajnos nem tudom, hogy ki volt az az edző a BVSC- nél, aki kigondolta a számára a fordított alapállást, aminek kapcsán szinte újra kellett tanulnia az alapvető mozdulatsorokat, amelyek korábban nem álltak össze neki. Mint kiderült ez volt a nyerő húzás. Papp Laci azt mondta, hogy ő képtelen bal kézzel dobni, poharat emelni, (végszükség esetén ez azért csak ment) bármi olyat, ami alapvetően jobb kézzel ment. Azt mondta mindez csak beidegzés (beidegződés) kérdése, tehát gyakorlással megtanulható.

A következő cikk közepe táján van egy idevágó részlet, mindazonáltal, az egész elolvasható.

http://broker.origo.hu/sport/egyeni/bok ... tonyi.html

- Papp Lacinak a legjobb ütése a rövid jobbhorog volt. Na ez meglepetés volt az ellenfeleinek. Az elől lévő kéz egyszer csak teljesen váratlanul ott volt, egy kivédhetetlenül gyors, állcsúcsra mért jobb felütés formájában.

Bár volt már fenn a fórumon, de nem lehet elégszer megnézni. Szvsz

http://www.youtube.com/watch?v=yHkm6et-mjA

- Laci alacsony volt, rövid karokkal, abszolute nem egy tipikus bokszoló alkat. Ezt a hátrányt a meglepően sok mozgással, a bődületes ütőerővel, robbanékonysággal, változatos ütésskálával, elnyűhetetlen fizikumával és a találékonysággal pótolta, no meg az előbb említett trükkel. Ő maga mondta, hogy a kommentátorok is azt mondták, hogy: hű a bal keze, hű a bal keze… (a csudába, így folytathatnánk) Közben a valóságban ezek úgy történtek, hogy a szinte követhetetlenül gyors jobb kezes után jött a bal, de az már csak a ráadás volt. A jobbkéztől feküdtek le…..
- 1979- ben találkozott Moszkvában az egyik régi riválisával, Borisz Tyisinnel. Ha igaz, akkor Berlinben Papp kiütötte Tyisint, aki észrevette, hogy a jobbkéz volt a tettes. Papp Laci utólag is megdicsérte érte- a helyes észrevételéért.
- Em= (1/2)*m*v². Ahol m a tömeg, v a sebesség. Ebből látszik, hogy egy ütés mozgási energiája függ a tömegtől és a sebesség négyzetétől. A tömeg alatt ebben az esetben a kéz a bandázs és a kesztyű együttes tömege értendő. Ezzel kezdjük de nem ez legfontosabb, mint az előbb ez már kiderült. Papp Laci keze tényleg sokat sérült, mert gyenge volt a keze és az alkarja is. Tudom, hogy ez elég profánul hangzik, de ahhoz az erőhöz képest, amit karból, vállból, testből tudott produkálni, tényleg nem passzolt a keze. Sokat panaszkodott miatta, hogy kicsi a keze (ökle), ami nem feltétlenül hátrány egy átlagember számára, mert legfeljebb kis mellű nőt keres magának, de egy bajnoki ambíciókat dédelgető ökölvívónak ez maga a tragédia. A másik kérdés az ütés sebessége, ami hatványozottan esik a latba. Nem is kell ezen, sokat magyarázni, hiszen a „maszatolás” és a Papp féle ágyúgolyó sebesség között nincs is összehasonlítási alap. A toszogatás legfeljebb az ember önérzetét sérti, de az ágyúgolyó leszakítja a fejét……
- Végül pedig, hogy valamennyire elvegyem a hozzászólásom élét, menthető a cikk írója is, mert tényleg volt azért Papp Lacinak balkeze is. Ezt a balt, ma is elfogadná bárki, ütősebb kéz gyanánt is.
leibigab
Tiszteletbeli PKSZ tag
HozzászólásokCOLON 877
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: leibigab »

[quote author=egike link=board=profiboksz;num=1066305995;start=45#59 date=08/18/06 ť 12:42:15]Tudom, hogy nem akkor voltak a csúcson ezek a fiúk, de a korszaknak ők voltak a nagyjai, és szerintem ők sem lehettek nagyon felkészülve a Papp féle stílusra. <br><br>Különben is, aki három olimpián győzni tud, annak egy sokkal kiegyenlítetlenebb profi mezőny egy bizonyos szintig nem okozhat problémát. Lehet, hogy egyáltalán nem okozhat problémát. Robinson ebben a mezőnyben azért tudott olyan jó lenni elsősorban, mert volt lábmunkája. Akkor maga a lábmunka kifejezés is ritka volt. Lacinak lábmunkája volt, és emellett különleges ütőereje, és a sikereit nem az ütés elnyelésének, hanem hárításának köszönhette, ami akkoriban ritkaság volt.[/quote]<br><br>Pappnál én sem arra gondoltam, hogy fejjel védi az ütést :)...de bárki bármilyen jó, mindenkit előbb v. utóbb de eltalálnak keményen és azt ki kell bírni, kitartással, szuflával, egyáltalán, túl kell élni vagy egyszerűen összeomlik az ember. Másik. A mérkőzést nem minden esetben a technikásabb, jobb lábmunkájú vagy a jobb védekező nyeri meg...nincs ez másként Papp esetében sem, neki is megvolt, meg lett volna a maga ellenfele. Lábmunka....hát éppen azt a Robinsont akit említesz, győzte le Basilio és Fullmer is....akkor miről beszélünk? (és ennek a Robinsonnak aztán megvolt a lábmunkája az ütőereje, jól védekezett és bírta is az ütést...és mégis, kemény verekedő stílusú bunyósok győzték le pontozással.)<br>
dp
P4P
HozzászólásokCOLON 1237
CsatlakozottCOLON 2004-05-08 20:32:46
Tartózkodási helyCOLON Nyíregyháza
CONTACTCOLON

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: dp »

[quote author=egike link=board=profiboksz;num=1066305995;start=45#59 date=08/18/06 ť 12:42:15]Tudom, hogy nem akkor voltak a csúcson ezek a fiúk, de a korszaknak ők voltak a nagyjai, és szerintem ők sem lehettek nagyon felkészülve a Papp féle stílusra. <br><br>Különben is, aki három olimpián győzni tud, annak egy sokkal kiegyenlítetlenebb profi mezőny egy bizonyos szintig nem okozhat problémát. Lehet, hogy egyáltalán nem okozhat problémát. Robinson ebben a mezőnyben azért tudott olyan jó lenni elsősorban, mert volt lábmunkája. Akkor maga a lábmunka kifejezés is ritka volt. Lacinak lábmunkája volt, és emellett különleges ütőereje, és a sikereit nem az ütés elnyelésének, hanem hárításának köszönhette, ami akkoriban ritkaság volt.[/quote]<br><br>Jó partnert válaszottál az érveléshez leibigab személyében!  ;D 8)<br>
egike
Újonc
HozzászólásokCOLON 42
CsatlakozottCOLON 2006-07-04 15:59:00

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: egike »

Tudom, hogy nem akkor voltak a csúcson ezek a fiúk, de a korszaknak ők voltak a nagyjai, és szerintem ők sem lehettek nagyon felkészülve a Papp féle stílusra. <br><br>Különben is, aki három olimpián győzni tud, annak egy sokkal kiegyenlítetlenebb profi mezőny egy bizonyos szintig nem okozhat problémát. Lehet, hogy egyáltalán nem okozhat problémát. Robinson ebben a mezőnyben azért tudott olyan jó lenni elsősorban, mert volt lábmunkája. Akkor maga a lábmunka kifejezés is ritka volt. Lacinak lábmunkája volt, és emellett különleges ütőereje, és a sikereit nem az ütés elnyelésének, hanem hárításának köszönhette, ami akkoriban ritkaság volt.
leibigab
Tiszteletbeli PKSZ tag
HozzászólásokCOLON 877
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: leibigab »

[quote author=egike link=board=profiboksz;num=1066305995;start=45#57 date=08/18/06 ť 02:43:47]Hát...az élvonalt, igen...Fullmer, Basilio, Graziano, és ugye Robinson(bár Laci idejében más dolgokkal volt elfoglalva) Basilio és Fullmer ellen egyértelműen esélyesként lépett volna ringbe, mert ugye ők nagy verekedők voltak, és aki leállt Lacival verekedni, azt többnyire kiszámolták. Grazianot pontozással simán verte volna szvsz. Robinson viszont elképesztő kézsebességgel bírt, és lábon talán kimozoghatta volna Lacit(bár ez senkinek sem sikerült)<br><br>Tehát sztem az egyedüli esélyes sztem Robinson, és sztem La Mottát is verte volna, bár nem egy időben voltak a csúcson. [/quote]<br><br><br>Ez mikori élvonal? :) <br><br>Graziano már régen visszavonult, mikor Papp még évekig amatőr volt...Basilio már Papp profi pályafutása elején nem volt az élvonal, majd visszavonult. Fullmer is eléggé pályafutása végén járt, mire Papp esetleg 62-63 körül mérközhetett volna vele. Robinson pedig igaz, hogy bokszolt ugyan, de már "öreg ember" volt...a neve megvolt, de az élvonalhoz akkor már nem sok köze volt.<br><br>mondjuk 62-64 környékén Pappon kívül az élvonalat kb Dick Tiger, Giardello, Benton, Carter, Archer, Fullmer (de ő visszavonulóban), Pender (ő is visszavonulóban) Downes, Moyer, Hank, Giambra, Joe Gonzalez...alkotta.<br><br>Láttad őket küzdeni? (nem ilyen néhány pillanatnyi összefoglalóra gondoltam) Basilio és Fullmer valóban nagy verekedők voltak, de ha találkoztak volna (ezt Fullmerral tehette volna meg, aki már nem a legjobb formájában volt akkor, míg Laci igen), az biztos, hogy Fullmer odaállt volna Papp elé is verekedni, (nem azt mondom, hogy Papp akkor nem nyerhetett volna, sőt, ) de azt nem hiszem, hogy Fullmert kiütötte volna...<br><br>"mert ugye ők nagy verekedők voltak, és aki leállt Lacival verekedni, azt többnyire kiszámolták"<br><br>...de ezek egy kicsit más kategória azoknál, mint akik odaálltak Papp ellen és többnyire kiszámolták őket...<br><br>Az az igazság, hogy Papp legnívósabb ellenfele az amerikai Ralph Tiger Jones volt (de már ő sem volt a csúcson)...Papp kitűnő reflexü, gyors, és erős volt...nagyon jó bunyós, de a legkeményebb próbatételek elmaradtak számára, tehát csak találgatni lehet, hogy mi lehetett volna. (pl. hogy az ő feje/teste  hogy bírta volna Fullmer vagy éppen Dick Tiger ütéseit...mert az előbb soroltak tapasztalt, kipróbált, nagyon kemény profik voltak....míg mégegyszer mondom, Pappnál (bár Tiger Jones sem volt semmi, de) az igazi próbatételek profiként sajnos elmaradtak.
egike
Újonc
HozzászólásokCOLON 42
CsatlakozottCOLON 2006-07-04 15:59:00

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: egike »

Hát...az élvonalt, igen...Fullmer, Basilio, Graziano, és ugye Robinson(bár Laci idejében más dolgokkal volt elfoglalva) Basilio és Fullmer ellen egyértelműen esélyesként lépett volna ringbe, mert ugye ők nagy verekedők voltak, és aki leállt Lacival verekedni, azt többnyire kiszámolták. Grazianot pontozással simán verte volna szvsz. Robinson viszont elképesztő kézsebességgel bírt, és lábon talán kimozoghatta volna Lacit(bár ez senkinek sem sikerült)<br><br>Tehát sztem az egyedüli esélyes sztem Robinson, és sztem La Mottát is verte volna, bár nem egy időben voltak a csúcson.
leibigab
Tiszteletbeli PKSZ tag
HozzászólásokCOLON 877
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: leibigab »

[quote author=egike link=board=profiboksz;num=1066305995;start=45#54 date=08/17/06 ť 20:14:53]Minden fórum meg oldal meg minden tele van Papp Laci dicséretével, de sehol nem találni róla anyagot!<br><br>Nekem van 1-2 naon rövid videóm róla, hát össze sem lehetett hasonlítani az akkori mezőnynel! Akkoriban az ő szintjét talán csak Sugar Ray Robinson érte el.[/quote]<br><br>Annyira ismered az akkori mezőnyt...? :)<br>
Avatar
edge
Tippjáték Champ' 2008.
HozzászólásokCOLON 2156
CsatlakozottCOLON 1970-01-01 02:00:00

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: edge »

7-8 meccse megvan.. múltkor 2-t feltettem ftp-re... Majd teszekmég ..illetve inkabb viszek cezinek és majd õ feltolja.
Christ I'm a sidewinder I'm a California King
egike
Újonc
HozzászólásokCOLON 42
CsatlakozottCOLON 2006-07-04 15:59:00

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: egike »

Minden fórum meg oldal meg minden tele van Papp Laci dicséretével, de sehol nem találni róla anyagot!<br><br>Nekem van 1-2 naon rövid videóm róla, hát össze sem lehetett hasonlítani az akkori mezőnynel! Akkoriban az ő szintjét talán csak Sugar Ray Robinson érte el.
BoxBoszorka
Super Champ
HozzászólásokCOLON 536
CsatlakozottCOLON 2006-06-15 03:28:00

Papp Laci

Hozzászólás Szerző: BoxBoszorka »

" Amúgy az érdem Papp Lászlóé, és az ellenfeléé, akik megvívták ezt a kemény csatát. "<br><br>Ez igaz Tyll Vietta, de sosem látom ha nem hívod fel a figyelmem a videóra. Köszönöm.  ;)
miszter
Hall of Fame
HozzászólásokCOLON 2149
CsatlakozottCOLON 2005-02-27 16:57:43
Tartózkodási helyCOLON Balatonboglár

Re: Papp Laci

Hozzászólás Szerző: miszter »

[quote author=BoxBoszorka link=board=profiboksz;num=1066305995;start=45#51 date=06/28/06 ť 14:37:31]Kedves Tyll Vietta! Nagyon jó a videó, igazi élmény. Köszönöm szépen. :-)[/quote]<br><br>Nins mit, nekem is az volt!  :)<br><br>Amúgy az érdem Papp Lászlóé, és az ellenfeléé, akik megvívták ezt a kemény csatát.<br>
Mr. Tyll De La McVietta

www.vietta-tattoo.hu www.maiboglar.hu
BoxBoszorka
Super Champ
HozzászólásokCOLON 536
CsatlakozottCOLON 2006-06-15 03:28:00

Papp Laci

Hozzászólás Szerző: BoxBoszorka »

Kedves Tyll Vietta! Nagyon jó a videó, igazi élmény. Köszönöm szépen. :-)
BUTTON_POST_REPLY