Profi bokszban szabályzatok?

Minden, ami profiboksz!
BUTTON_POST_REPLY
VRRRT
Uploader
HozzászólásokCOLON 639
CsatlakozottCOLON 2007-02-17 18:17:44

Re: Profi bokszban szabályzatok?

Hozzászólás Szerző: VRRRT »

Mindenhol egyformán érvényes szabályzat nincs. Általában a helyi szövetség szabályzatát használják, ami maximum néhány dologban tér csak el a Unified Rules-tól. Az eltérések normál körülmények között az átlagnézőnek nem tűnnek fel, de néha történnek meglepő dolgok az eltérések miatt. Pl az USA valamely államában nem kell befejeződnie a 4. menetnek ahhoz, hogy eredményt lehessen hirdetni, egy másik államban meg az utolsó gong megment a kiütéstől. Az ausztráloknál meg mintha lenne valami 3 leütéses szabály, de ebben nem vagyok biztos. A leggyakoribb, akár általánosnak is mondható eltérés a Unified Rules és a helyi szabályzatok közt akkor jön elő, ha vétlen fejelés miatt a 4. menet befejeződése előtt véget ér a meccs. A Unified Rules szerint ilyenkor nem hirdetnek eredményt, míg a gyakorlatban ilyenkor Technikai Döntetlent hirdetnek(pl a németeknél, az olaszoknál, a briteknél, az usa egyes helyein). Sok ismert bunyós rekordjába becsúszott egy ilyen döntetlen.
Az eltiltásról szintén a helyi szövetség dönt a saját szabályai alapján. A világszövetségek is adhatnak büntit, de az csak arra terjed ki, hogy az általuk eltiltott bunyós általuk szankcionált (cím)meccsen nem szerepelhet.
"A lámpa csak akkor világít, ha meggyújtják."
Dzsalál Uddin Rum
Roy Jones Jr.
Tippjáték Champ' 2010.
HozzászólásokCOLON 722
CsatlakozottCOLON 2008-03-11 12:47:32

Re: Profi bokszban szabályzatok?

Hozzászólás Szerző: Roy Jones Jr. »

Az lenne a kérdésem, hogy a profi ökölvívásban van valami egységes szabályzat?
Olyan, ami világon mindenhol érvényes lenne, olyan - tudomásom szerint - nincs...
Csak azért kérdezem, mert nem mindegyik hivatalos mérkőzést rendeznek valamilyen világszervezet szabályzata szerint (csak "övmérkőzéseken").
Ez az állítás ebben a formában nem pontos. Nem az határozza meg feltétlenül, hogy egy meccsre milyen szabályrendszer érvényes, hogy világbajnoki címmeccs-e vagy nem. Pl. Nevadában és bizonyos más USA-beli szövetségi államokban a Unified Rules-t használják, amit az ABC (Association of Boxing Commissions) határozott meg és pont nem a világszervezetek szabályait, vb-címmeccseken sem. Bizonyos szövetségi államokban, pl. Kaliforniában a saját szabályzatukat alkalmazzák. Viszont vannak olyan országok pl. Mexikó, ahol ha teszem azt valamilyen WBC-címmeccset (akár regionális öv is) rendeznek, akkor ott a WBC szabályzata lesz érvényes.
Ha eltiltanak egy profi bokszolót pl. 3 évre, akkor őt ki tiltja el, és milyen szabályzat alapján?
Az adott ország bokszszövetsége tiltja el, vagy az USA-ban egy szövetségi állam sportbizottsága a maga szabályzata szerint.
"Vincere non é importante, é l'unica cosa che conta"
rosta.roland
Újonc
HozzászólásokCOLON 2
CsatlakozottCOLON 2014-11-09 11:29:51

Profi bokszban szabályzatok?

Hozzászólás Szerző: rosta.roland »

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a profi ökölvívásban van valami egységes szabályzat? Csak azért kérdezem, mert nem mindegyik hivatalos mérkőzést rendeznek valamilyen világszervezet szabályzata szerint (csak "övmérkőzéseken"). Azt tudom, hogy az amatőr bokszban az irányadó szabályokat az AIBA határozza meg, de profi bokszban? Ha eltiltanak egy profi bokszolót pl. 3 évre, akkor őt ki tiltja el, és milyen szabályzat alapján? Vagy itt "szokásjog" létezik? Nagyon kíváncsi lennék, mert nekem nagyon ilyen sötét folt a profi ökölvívás a szabályzatok szempontjából...
BUTTON_POST_REPLY