Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Visszatekintés a várpalotai Felix Promotion gálára

2017-09-22 11:11:27 /
Szeptember harmadik hétvégéje a bokszvilág átfogó figyelmét Las Vegasra orientálta, ahol az év egyik legfontosabb ökölvívó mérkőzését rendezték meg a középsúlyú egyesített világbajnok Gennady Golovkin, és a kategória lineális bajnoka, Saul Alvarez között. A hazai szurkolóknak azonban volt oka máshova is koncentrálni, pénteken ugyanis Várpalotán rendezett gálát a Felix Promotion. A telt házas eseménynek eredetileg a festői szépségű Thury-vár adott volna otthont, a bizonytalan időjárási előrejelzések végett azonban végül a B-opció lépett érvénybe, így a program a Gál Gyula Városi Sportcsarnokban került tető alá. A RingCsoda csapat számára a helyszín szűk negyven perces autóúttal került abszolválásra, amelyet mindössze további öt perc követett, mielőtt felkarszalagozva már a csarnokban igyekeztünk a székeink felé...
A csütörtöki mérlegelés után Rácz Félix említette, hogy meggyűlt a baja a két afrikai ellenféllel, akik nem tudtak repülőre szállni, miután elmulasztották egy hivatalos papír benyújtását a nemzetközi munkavállalási vízum mellett. Félix érthetően csalódott volt, miután nem elég, hogy a repülőjegyek borsos árának búcsút mondhatott, a malőr kivette a programból az eredetileg főmérkőzést vívó Kovács Zoltánt, aki ezzel nem tudta tovább javítani a WBO világranglistán jelenleg betöltött hatodik pozícióján. Bacskai Balázs volt a másik áldozat, neki azonban sikerült egy instant beugró ellenfelet találni, akit azonnal repülőre is tettek Grúziában.

Az eredetileg tíz összecsapásos programból Surman Zoltán mérkőzése is kiesett, így az első küzdelmet a profiként debütáló Krakovszky Tibor vívta az egykori cirkálósúlyú Magyar bajnok Csala Zoltánnal szemben. A masszív fizikai fölényből táplálkozó, nehézsúlyú Krakovszky a kezdő gongszótól irányította a mérkőzést, igyekezett a saját maga számára kedvező távolságból foglalkoztatni ellenfelét, akinek láthatóan gondjai voltak azzal, hogy közel kerüljön saját hajlított karú ütéseihez. A második felvonás már kétoldalú küzdelmet hozott, Csala többször tudott rágyalogolni a mozgékonyságából veszítő ellenfelére, így széles ütésváltásokat láthatott a közönség. A négy menetes küzdelem harmadik körében azonban Krakovszky egy óvatlan pillanatban padlóztatta Csalát, a cirkálósúlyú bunyós pedig nem tudta folytatni a küzdelmet. Zoltán felkészültségét illetően felvetődnek kérdések, Tiborét illetően nem. Utóbbi láthatóan módszeresen tréningezett a találkozóra, és ennek meg is lett az eredménye.

Márton Balázs tovább folytatta felzárkózását a kisváltósúlyú kategóriában, és az est második összecsapásán nem sok kétséget hagyott maga mögött, amikor mindjárt a nyitó felvonásban megállította Mucsi Imrét. Agresszív, módszeres ökölvívást mutatott be a székesfehérvári bunyós, és szűk felütésekkel, valamint széles horgokkal teljesen szétzilálta az alapjában véve szívós, akaratos Mucsit. Utóbbi két alkalommal is padlóra került, miután testen és fejen is megfogta őt Márton, míg végül Kovács Bence leállította a mindössze két percen át tartó küzdelmet. Balázs meccsről-meccsre jobb formát mutat, fejlődésének üteme okos és türelmes ellenfélválasztással mindenképp tarthatónak tűnik. A huszonöt éves fiatalember magasságát és hosszú kezeit kihasználva könnyen veszélyes bunyóssá válhat a magyar mezőnyben.

A regnáló váltósúlyú Magyar bajnok Törteli Balázs ezúttal egy kategóriával eredeti súlycsoportja alatt lépett szorítóba. A veszprémi születésű bunyós hat menetes találkozót vívott a tapasztalt Kakha Avetisianival szemben. A kellemetlen stílusban öklöző grúz kevés fogást hagyott magán folyamatos és veszélyes hajolgatásaival, ám Balázs magabiztosan húzogatta be a felvonásokat. A huszonöt éves versenyzőre láthatóan jótékony hatással volt a fogyasztás, robbanékonyabb lett, és fizikai erejét kétségtelenül hatékonyabban fogja tudni kamatoztatni a kisváltósúlyú divízióban. E sorok írója a küzdelem során kissé hiányolta a jabeket, illetve a bátrabb kezdeményezést az energiáit legnagyobb részt a túlélésre hasznosító Avetisiannal szemben a magyar bunyós részéről, Balázs azonban a találkozó után elárulta, hogy azért tartott a túlzott kinyílástól, mert a kiszámíthatatlanul mozgó grúz könnyen sérülést okozhatott volna a fejével. Ezzel együtt Törteli remek teljesítményt nyújtott, és edzője, Nyikovics Gábor szerint már a teremben jelentkeztek a kedvező jelei az alacsonyabb súlyra történő fogyasztásnak, így várhatóan Balázs következő összecsapására is 63,5 kg-ban kerül sor.

Az este legizgalmasabbnak ígérkező magyar-magyar találkozójára Ifj. Berki Ferenc és Kispál Zoltán között került sor középsúlyban. A felek egy évvel ezelőtt, ugyancsak Várpalotán egyszer már osztoztak egy szorítón; akkor hat menet után vitatható pontozással győzött a fiatalabb Berki. A visszavágót megelőzően a közösségi médiában hosszú ideje téma volt a felek között gyűrődő elvarratlan szál, amely csak inspirálta a várakozásokat. Ferencet edző-édesapja tudatosan, aprólékosan terhelte, miközben Kispál több súlycsoportban is kipróbálta magát. A felek stílusa garancia volt a feszült küzdelemre, ugyanis előbbi bunyós megfontoltabb, alacsonyabb munkatempójú versenyző, míg utóbbi kicsapongó, lobbanékony, sokat mozgó harcmodort érez magáénak. Ennek megfelelően is alakult a küzdelem, Kispál aktívabban és akaratosabban vágott bele a mérkőzésbe, és kontroll alatt tartotta azt a korai felvonásokban. Berki a harmadik körben kezdett ébredezni, ám a kulcsfelvonás a negyedik etap volt, amelyben a fizikai fölényből dolgozó Ferenc átvette az irányítást. A hatodik menetre a kecskeméti Kispálon kondiproblémák jelentkeztek, miközben Berki egyre bátrabban fogadta be belépő ellenfelét, vagy indított maga is első szándékból. E sorok írója szerint a veretlen budapesti versenyző pontozásos győzelme korrekt eredmény, miután ő volt az, aki a negyedik felvonástól a tisztább találatokat jegyezte, valamint ő volt az, aki következetesebb ökölvívást mutatott be, és kondival is jól bírta a nyolc kört. A Berki-csapat nem titkolja, hogy szakítani igyekszik az amatőröknél használatos technikai elemek egy részével. Tudatos profi ökölvívó stílus kialakításán dolgoznak, és nagyon szép jelek mutatkoznak mérkőzésről mérkőzésre Feri bunyójában. Nemzetközi ellenfelek ellen arra lesz érdemes figyelni, hogy ne ragadjon be a még mindig csak 21 esztendős Berki a korai menetekben.

Az ötödik páros A-oldala a regnáló középsúlyú Magyar bajnok Bacskai Balázs volt, aki második összecsapására készült a hivatásosak között. Benji a júniusi, Harcsa Norbival szemben abszolvált nemzeti címszerzés után ezúttal egy kategóriával lejjebb fogyasztott, ahol az eredetileg tervezett tanzániai ellenfél helyett végül egy grúz sráccal, Lasha Gurgulianival mérkőzött meg. Ismerve a körülményeket, a legtöbb babér, amit learathatott Bacskai, az volt, hogy aktív marad, és újabb mérkőzésélménnyel gazdagszik a profik között. Gurgulianinak semmije sem volt, amivel sakkot adhatott volna budapesti riválisának, és egy harmadik menetes padlózás után a negyedik körben vége is szakadt az ütközetnek, miután a grúz versenyző kézsérülésre hivatkozva hátat fordított a további küzdelemnek. Balázs feladata az elkövetkező időszakban az aktivitás lesz, minden bizonnyal valamennyi Felix Promotion rendezvényen láthatjuk majd fellépni, amelyre szüksége is van, hogy mielőbb átálljon a hivatásos stílusra, miközben elindulhat a nemzetközi ranglétrán is felfelé.

Darmos József hat menetre kiírt összecsapást vívott az általa idén februárban egyszer már megállított Detre Gáborral szemben. A Magyar bajnoki címet áprilisban bezsebelő, korábbi jelentős amatőr pályafutást befutó Darmos látványos küzdelmet adott a közönségnek, amelyhez nagy szüksége volt kemény ellenfelére is. Detre fizikai hátrányát nehéz volt nem felfedezni, ám ezt bevállalóssággal és szívóssággal ellensúlyozta a mindössze negyedik hivatásos találkozóját vívó versenyző, amivel végig meccsben tudta tartani magát. Józsi hatalmas rutinjának köszönhetően annak ellenére is kézben tartotta a küzdelmet, hogy a középső menetekben takarékon öklözött, és erejéből egy hajrára is futotta, amely során egy balhoroggal padlóztatta Detrét. A kiskunmajsai bunyós egyhangú pontozással diadalmaskodott, és miután nem számít már fiatal versenyzőnek, remélhetőleg rövid időn belül láthatjuk őt is kilépni a nemzetközi frontvonalra.

Az este legfontosabb szereplése a budapesti Egedi Renátóra várt, aki a WBO szervezet Youth, vagyis Ifjúsági övéért lépett szorítóba az ukrán Davyd Gorohovetsszel szemben. Egedi higgadtan állt bele a küzdelembe, hosszú egyeneseivel távolról helyezte kontroll alá az ukránt, ám az alkalomszerű közelkerülésekkor sem volt megilletődve, és masszív balhorgokat húzott meg testre. Ez utóbbi találatok már a kezdetekkor sem ízlettek Gorohovetsnek, aki előbb övvonalra, vagy épp az alá célzott ütésekkel igyekezett kizökkenteni a huszonkét éves Egedit a ritmusából, majd saját maga játszott rá arra, hogy kemény mélyütéseket kapott. Fontos megjegyezni, hogy a mérkőzésvezető, Joerg Milke nem szankcionálta következetesen a szabálytalanságokat, amelynek a következménye az lett, hogy a magyar bunyós leporolta a sportág egyik régi, íratlan szabályát, és a saját kezébe vette a sorsát, amikor többször is visszaadta a mélyütéskölcsönt. Gorohovets már a második felvonástól kezdve földre rogyott szabálytalanságra hivatkozva, a negyedikben pedig - egy vaskos mélyütés után - már a számolást sem kerülhette el. Az ukrán bunyós mentálisan keveset töltött a mérkőzésben, testen pedig kifejezetten sérthető volt, így Egedi okosan ráment a balhorgokra, amelyek végleg kikészítették ellenfelét az ötödik körben. Renátó úgy fejezte be a találkozót, ahogy kellett, és teljesen megérdemelten zsebelte be a nemzetközi titulust, amelynek következtében a közeljövőben várhatóan fel is fog kerülni a WBO szervezet top 15-ös világranglistájára. Egedi fiatal kora ellenére rutinosan oldotta meg, hogy miképp lássa a legkevesebb kárát annak, ha egy bíró nem védi meg őt ellenfele szabálytalanságaival szemben, arra viszont figyelnie kell, hogy semmi esetre se tekintsen ki a küzdelemből, mikor a vele szemben álló versenyző ki akarja őt zökkenteni. Renátó nagyon sokat fejlődött az elmúlt egy év alatt, és szép jövő állhat előtte, amennyiben tudatosan épül tovább a pályafutása.

A főmérkőzésen Szellő Imre lépett szorítóba, aki a tervekkel ellentétben végül mégsem tette kockára WBO Interkontinentális övét. A nevezett szervezet augusztusi világranglistájának 10. helyezettje eredetileg egy belga ellenféllel szemben mérkőzött volna, ám nem sokkal az esemény előtt utóbbi visszalépett a lehetőségtől, így maradt a horvát Petar Mrvalj, és egy hat menetesre tervezett szintentartó mérkőzés. Szellő szerencsére tökéletesen érezte, hogy miről szól ez a párosítás, és ennek megfelelően nem is húzta túl sokáig a küzdelmet: a ceglédi bunyós alig több mint öt és fél perc alatt három alkalommal is vízszintbe helyezte horvát ellenfelét, akit Kovács Bence teljesen jogosan megkímélt a további veréstől. Imrét legközelebb a novemberi rendezvényen láthatjuk címmérkőzésen.

A program, amely több sebből is vérzett a kihulló ellenfelek következtében, hozta, ami elvárható volt tőle, a bunyósok pedig ráhangolódhattak az őszi szezonra. A következő Felix Promotion gálára várhatóan novemberben kerül sor Salgótarjánban.

A gála készített képek megtekintéséhez KATTINTS IDE.


Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@gyuriabator: Nem gondolom, hogy egy promóternek a feladata, hogy egy másik kontinens totálisan más jogszabályok szerint működő országának annak sportolóira vonatkozó szabályzatát elemezze. Félix a saját részéről mindent elintézett. Ez a sportoló felelőssége volt a saját részéről, miután a saját kiutazását magának kell lehetővé tennie a saját országából. Ezt helyette senki sem tudja elvégezni.

Azért követett el hibát a promóter, mert nem választott akkor inkább európai ellenfelet, ha az afrikaiak nem tudtak eljönni? Mert jövőbelátónak is kell lennie egy mérkőzésszervezőnek? :-)

Csak szólok, hogy az élmenő amerikai promóterek is gáláról gálára járnak így, mert ez egy olyan sport, ahol ha a sportoló megsérül, vagy egyéb okok miatt nem tudja vállalni a meccset, akkor minden addigi munka ki van dobva az ablakon. Ez nem csapatsport, ahol a mérkőzés mindenképp meg lesz tartva, ha valaki alkalmatlan lesz a játékra. Itt vagy tudják pótolni az ellenfelet (nyilván nem ugyanolyan erősségű versenyzővel), vagy sem.

Vagy az a probléma, hogy ezt szóvátette Félix? Szerintem bosszantó lehet, amikor a két top 15-ben rangsorolt versenyződ, akiknek az előremenetelére építetted az egész programot, mégsem tud előremenetelni rajtad kívül eső okok miatt.

» IMiKeT   válasz erre
    2017-09-25 01:47:46

@Erwin: Ennél nagyobb bajom ne legyen :)

» pepegross   válasz erre
    2017-09-24 16:02:44

A webmesterünk a sok egyéb dolga miatt mindig elfelejti levenni.

    2017-09-24 10:31:29

Vajon miért van még mindig kint "főhelyen" a plakát ami egy kilenc nappal ezelőtt elmaradt mérkőzést hirdet (többek között)?

» pepegross   válasz erre
    2017-09-24 04:59:12

@gyuriabator: a kérdések és az észrevételek jogosak és helytállóak. de ne is számíts rá hogy majd félix válaszolni fog rá. de tulajdonképpen számít hogy mond valamit vagy sem? ezek a tények és nem lehet velük vitatkozni.

» csato gabor   válasz erre
    2017-09-23 14:53:34

Elég vegyes érzelmeim voltak a gálával kapcsolatban, rengeteg kérdés maradt bennem. Rendeznek egy gálát és a két legfontosabb mérkőzés kiesik/más ellenfél jön. Az afrikaiak elmulasztottak benyújtani egy dokumentumot. Ha ennyire segghülyék, miért nem lehetett Európából hívni értelmes ellenfeleket? Illetve promóterként nem lenne feladat mindent kézben tartani, ellenőrizni, megnézni, hogy milyen dokumentumok kellenek és bekérni az érkeztetett másolatokat az ellenfelek istállóitól, hogy biztos minden rendben van-e és az indulaskor történjen valami, ami keresztbeveri az egész eseményt? Menyire amatőr az ilyen szervezés? Milyen szinten nezi hülyének a magyar bunyóst a szintén magyar sztárpromóter? Mennyire szarja le tulajdonképpen az egészet? Nevetséges az egész sajnos.

» gyuriabator   válasz erre
    2017-09-23 08:33:44

@Totti: Egyébként Golo és Lara is IBO bajnok.

    2017-09-22 23:25:30

@nagygeza: Kiírtak rá egy mérkőzést szeptember 9-én Youri Kayembre Kalenga vs Kevin Lerena.
Végül Lerena nyert. Azt hiszem előtte Briedis-é volt, amit Huck-tól vett el, de úgy tűnik, hogy leadta.

    2017-09-22 23:24:26

Az utolsó két meccset láttam csak élőben,az elég unalmasra sikeredett,utána néztem meg a többit,hátha ott mást látok.
Kár volt.

    2017-09-22 19:36:49

Most néztem az IBO cirka öve betöltetlen, rá kellenne menni Szellőéknek az annyira nem rossz szervezet pl Joshua is birtokolja nehézben.

» nagygeza   válasz erre
    2017-09-22 16:11:10

@kisbecsker: Félixnek jelenleg két világranglistás bunyósa van, Kovács Zoli és Szellő Imi. Az eredetileg tervezett ellenfelekkel szemben mindketten kockára tették volna a WBO regionális öveiket, vagyis minimum megvédték volna, vagy akár javították volna a pozíciójukat. Ennek ellenére a végén egyikőjük nem tudott bokszolni, a másikuk pedig egészen nyilvánvalóan nem fog tudni profitálni egy felhozóember legyőzéséből. Minden rendezvény egyben egy befektetés valami nagyobb cél eléréséhez. Nem nyújtózkodsz eléggé, ha szerinted a helyszíni jegyeladás a plafon egy promóter számára.

» IMiKeT   válasz erre
    2017-09-22 11:56:06

De miért kellett most ez a "sajnos nem jöttek el az ellenfelek" cikk? Ellenfelek nélkül is elkelnek a jegyek, hát nem mindegy, hogy egyáltalán vannak-e? És voltak! Akkor? :D

» kisbecsker   válasz erre
    2017-09-22 11:42:03

ahogy telik-múlik az idő azt veszem észre, hogy ezek a gálák a béka segge alatti színvonalat képviselik és fokozatosan romlik a minőségi boxoló. lassan nem lesz grúziában olyan bunyós aki legalább 1X ne bunyózott volna magyarországon. és hát valljuk meg őszintén amit ezek tudnak az pont arra elég, hogy a magyarok statját javítsák. de hogy 1 jó meccset csináljanak azt csak elvétve láthatjuk tőlük.
mond6 bármit is félix, de amit látok és hallok másoktól az nem éppen arra ösztönöz, hogy kimenjek bármelyik bulijára is.

» csato gabor   válasz erre
    2017-09-22 11:23:11
fel