Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Visszatekintés a budakalászi Felix Promotion gálára

2017-06-15 14:58:14 /
Szombat este a Kalászi Sportcsarnokban rendezte szezonzáró ökölvívó gáláját a Felix Promotion. Az esemény gazdag, tizenegy összecsapásból álló programjában a tizenöt hazai versenyző mellett grúz, brazil és venezuelai származású ökölvívó is szorítóba lépett, míg az esemény főmérkőzése - a Harcsa Norbert vs Bacskai Balázs találkozó - melletti legjelentősebb attrakciója a K2 Promotions két ukrán bunyósának vendégszereplése volt, akik egyaránt hivatásos pályafutásuk első idegen országban vívott mérkőzését abszolválták hazánkban. Következzen a RingCsoda már tradicionálisnak számító, az eseményeket összefoglaló, visszatekintő írásának legfrissebb epizódja.
Már a kapunyitásnál érezni lehetett, hogy ez a gála más, mint az eddigiek. Bő húsz percen keresztül tömött sort kellett végigaraszolni, hogy a csarnokba kerülhessen a gála helyszíni megtekintését választó szurkoló, pedig az eseményre a helyszínen már nem lehetett jegyet váltani. Az utolsó belépők bő két héttel korábban fogytak el.

A program Márton Balázs összecsapásával kezdődött, aki eredetileg Horváth Richárddal találkozott volna a kötélnégyszögben, az ellenfele azonban végül a beugró Gyalog Zsolt lett. Balázs tavaly novemberben debütált a hivatásosak között egy rosszul sikerült mérkőzésen Kispál Zoltán ellen, ám a második találkozóján már összeszedettebb bunyót mutatott be, s bár a győzelmet ott sem sikerült begyűjtenie, vereséget sem szenvedett a döntetlennel záruló mérkőzésen. Szerencsére a kezdeti nehézségek nem szegték kedvét a székesfehérvári fiatalembernek, és ezúttal megízlelhette a győzelem ízét. Márton már az első másodpercekben magához ragadta a kezdeményezést, és folyamatosan fokozódó offenzívája, valamint egy szerencsétlen mozdulat következtében Gyalog jobb karja megsérült, így az összecsapás hamar véget ért Balázs első menetes TKO győzelmével.

Az este második mérkőzésén a profi pályafutását ezen az eseményen megindító Surman Zoltán Mucsi Imrével mérte össze képességeit. Surman csiszoltabb ütéseivel és erőfölényével tartotta kézben a négy menetre kiírt kisváltósúlyú találkozót, amelynek harmadik felvonásában egy jobbhoroggal padlóztatta bátran harcoló, masszív ellenfelét. Mucsi felállt, Kovács Bence mérkőzésvezető azonban úgy ítélte meg, hogy a versenyző nem áll készen a folytatásra, és leállította a küzdelmet.

A gála következő fellépője a nagyközépsúlyú Egedi Renátó volt, aki ezúttal a veterán Petrovics Jánossal nézett farkasszemet. A mindössze huszonkét esztendős budapesti bunyós pályafutása ígéretesen épül, mozgékonysága és ütemérzéke révén több stílussal szemben is képes érvényesülni. Petrovics a 2000-es évek közepén még komolyabb erőt képviselt, mint manapság, és a várakozásoknak megfelelően nem is tudott kárt tenni fiatal és éhes riválisában. Renátó a második menetben szorította be az egyik semleges sarokba a mérkőzésre rekord súllyal, 84 kilóval mérlegelő ellenfelét, és ütötte le őt testen, mielőtt egy újabb rohamot követően a mérkőzésvezető, Sasvári Tamás leállította az egyenlőtlen küzdelmet. Egedi az előző összecsapásán letisztult bunyót bemutatva múlta felül a masszív Andrzej Sarközit, amivel bizonyította, hogy érik rá a nagyobb feladatokra. Remélhetőleg az őszi szezonban láthatjuk, amint egy újabb lépcsőfokra lép a fiatal versenyző.

A regnáló váltósúlyú Magyar bajnok, Törteli Balázs ezúttal egy grúz ellenféllel találkozott a szorítóban egy hat menetre tervezett, szintentartó összecsapás keretében. A veszprémi születésű, Székesfehérváron élő bunyós az utóbbi két, könnyen behúzott győzelmet követően szombaton keményebb ellenállásba ütközött, ám a mérkőzésen szerzett tapasztalatokat okosan felhasználva ez csak az előnyére válhat. A nemzetközi színtéren ismeretlennek számító Bakar Gelenidzéről hamar kiderült, hogy távolról sem egy szokványos stílusú versenyző, folyamatosan hajolgatott előre, és ütemtelenül indította húzós hajlított karú ütéseit. A negyedik felvonásban egy testütéssel meg is csípte a grúz Balázst, aki hatalmasakat fújtatott, és úgy tűnt, gondjai lehetnek az utolsó két körre fordulva. Törteli azonban összeszedte magát, igyekezett tradicionális, hosszan kivezetett balfelütéseivel alámeríteni az előrehajoló Gelenidzének, és rendre bejöttek neki a sokat gyakorolt, rövid jobbcsapottak is, aminek következtében behúzta a mérkőzés hátralévő részét, és értékes pontozásos győzelmet aratott. Az ilyesféle, váratlan nehézségekkel járó összecsapások mutatnak rá egy ökölvívó valódi karakterére, és Törteli hozzáállása bizakodásra ad okot a jövőt tekintve.

Berki Ferenc következett a programban, aki ugyancsak grúz riválissal, a több mint negyven meccses tapasztalattal rendelkező Renat Samedovval mérkőzött. A huszonegy esztendős Berki végig kézben tartotta a mérkőzést, és egyre intenzívebbé váló offenzívával terrorizálta Samedovot, aki az ötödik felvonásig bírta a nyomást, amikor egy fültőre beszedett jobbhorogtól a köteleknél padlóra került, majd nem mutatott világos szándékot a folytatást illetően. Fecó kombinációi egyre érettebbek, könnyeden bokszol, amelyet folyamatosan kér is tőle edző-édesapja, Berki Ferenc. Láthattunk tőle kilenc ütésből álló sorozatot, a testütései pedig továbbra is szerves részét képezik a támadásainak. Remélhetőleg mielőbb láthatjuk őt egy Magyar bajnoki összecsapáson, amelyre minden kétséget kizáróan ráérett a szemtelenül fiatal ökölvívó.

A cirkálósúly nemzeti övét birtokló Darmos József eredetileg görög riválissal mérkőzött volna szombaton, végül azonban egy, a huszonegyedik életévét alig betöltő beugróval, Varga Tiborral szemben kényszerült szorítóba lépni egy hat menetesre tervezett szintentartó mérkőzésen. A kontraszt nehezen lehetett volna élesebb a rutint és tapasztalatot illetően a felek között, és az összecsapáson ez hamar ki is ütközött. Varga igyekezett jabekkel távol tartani a szűk fedezék mögé bújó Darmost, a ritmusváltásokkor meginduló korábbi amatőr válogatott azonban tiszta fölénybe került jelentős bombáival, amelyeknek elhárítása a fiatal Varga számára nem volt könnyű feladat. A második felvonásban Darmos emelte a csapásszámot, és kétszer is a sarokba nyomta hangsúlyos találataival fiatal ellenfelét, ahol mindannyiszor padlóra rogyasztotta Vargát szűk felütéseivel és horgaival. Baranyi János mérkőzésvezető eleget látott, és a második leütést követően leállította az egyoldalú küzdelmet. Darmos az őszi szezont minden bizonnyal egy Tóth Tamással szembeni visszavágóval kezdheti, amely egy várós párosítás, ismerve a felek tavaly szeptemberi háborúját.

Oleg Malynovskyi nyolc menetes találkozója következett a brazil Isaias Santos Sampaio ellen. A veretlen ukrán bunyós kissé sablonosnak tűnt, és a horderő hiánya a részéről végig kétoldalú mérkőzést is eredményezett. Sampaio nem csak a meccspénzt felmarkolni repült hazánkba, és ezt üdítő volt látni. Az összecsapás mindazonáltal nem tudott versenyre kelni az azt megelőző, illetve követő mérkőzések érzelmi töltetével, így a szurkolók hamar túltették magukat a végül megosztott pontozással véget érő találkozó felett, amelyen Malynovskyi megőrizte veretlenségét, és 20-0-ra javította rekordját.

Az üres nagyváltósúlyú Magyar bajnoki cím Kispál Zoltánra várt, a kecskeméti ökölvívó helyett azonban a párosítás B oldala, Fazekas László tett többet a titulus elhódítása érdekében. Kispál élete első tíz menetes találkozójára készült, és az energia-tartalékolás végett önmagához képest passzívan is kezdett. Az első két felvonást jobbára egymás kiismerésére szentelték a felek, az eseménytelen etapok után pedig mindössze szűk fölény volt tapintható a nagyütő Kispál részéről. A fordulópont az ötödik körben következett, amikor a mozgékonyabb Fazekas tudatosabban kezdte a mérkőzést a saját távjából, belépésekkel irányítani, miközben a kecskeméti versenyző egyre görcsösebbé vált, és előkészítetlenül dobálta el a hátsókezét. A bizonytalanság csak nőtt Zoli részéről, miközben a budapesti bunyós fölénye egyre nyilvánvalóbbá vált. Tíz menetet követően megosztott pontozással diadalmaskodott Fazekas, aki teljesen megérdemelten vált az új Magyar bajnokká a nagyváltósúlyú kategóriában. Kispálban sokkal nagyobb potenciál van, mint amit a szorítóban mutatott szombat este; remélhetőleg rendeződnek a körülményei, és mielőbb viszont láthatjuk a robbanékony, veszélyes kecskeméti versenyzőt, aki bárkinek gondot tud okozni a hazai mezőnyben.

Denys Berinchyk mérkőzésére előre fentem a fogam. Az ukrán kiemelkedően sikeres amatőr pályafutást követően lépett át a hivatásosok világába. A fejvédősök között világbajnoki ezüstéremig jutott, valamint tagja volt a 2012-es londoni olimpia ukrán Dream Teamjének, amelyből Vasyl Lomachenko (arany), Oleksandr Usyk (arany), Oleksandr Gvozdyk (bronz) és Taras Selestyuk (bronz) mellett Denys is érmet tudott szerezni (ezüst). A mérlegelést követően Rácz Félix közbenjárásával sikerült beszélgetnem az ukrán bunyóssal (természetesen egy angol-orosz tolmács segítségével). Denys saját bevallása szerint bő egy év múlva már egy WBO világbajnoki címmérkőzésen szeretné látni magát. Számomra nem volt meglepő, hogy világbajnoki szintben gondolkodik Berinchyk, és nem török pálcát felette a szombati produkcióját követően sem. Ellenfele Budakalászon a korábbi légsúlyú világbajnok Lorenzo Parra volt, akinek - bár már bőven túl van a legjobb évein - egykori képességei elégnek bizonyultak ahhoz, hogy túlélje a nyolc felvonást Denysszel szemben. Ez azonban minden babér, ami jutott Parrának, aki négyszer volt padlón ütéstől, és energiájából a védekezés mellett nem sok továbbira futotta. Berinchyk továbbra is egy feltörekvő bunyós, aki hatalmas amatőr múltja, és a K2 Promotions általi tudatos karrier építgetés következtében előbb érhet el egy világbajnoki összecsapásig, mint a reménységek masszív többsége. Csak talán nem annyira korán, mint barátai, Lomachenko vagy Usyk.

Az este utolsó előtti összecsapásán Kovács Zoltán lépett szorítóba a veretlen Dato Nanavával szemben. A grúz ökölvívó amatőrben hazája válogatottjaként több nemzetközi versenyt is megjárt, és rutinjára szükség is volt, hogy meccsben tudja tartani magát a magyar bunyóssal szemben. Zoli szokásához híven erősen bekezdett a nyitó felvonásban, és tesztelte ellenfele ütésállóságát, amelyből látványos küzdelem kerekedett ki. "Caramel" továbbra is a legsokoldalúbb magyar profi versenyző, remekül indít bármivel, folyamatosan váltogatja az alapállását, és ütemérzéke, valamint pontossága magasan a hazai mezőny fölé emeli őt. Fantáziadús stílusa ismét lehengerelte a szurkolókat, akik nyolc felvonáson át élvezhették a magyar bunyós ökölvívását. Kovács jelenleg nyolcadik helyen van rangsorolva a WBO világranglistáján, így elvileg bármikor lehetőséget kaphat a regnáló bajnok Lomachenkóval szemben. Tudatos és türelmes munkával Zoli még feljebb léphet a rangsorban, miközben az ukrán címvédőnek idővel kinéz egy súlycsoportváltás, miután a legjobb összecsapások nem jönnek össze számára nagypehelysúlyban. Jelen pillanatban Kovácsot félteném a legkevésbé a hazaiak közül, ha világbajnoki összecsapásra készülne.

A főmérkőzésre nem hangolódhattak volna jobb találkozóval a szurkolók, az atmoszféra összeérett, mire Harcsa Norbert és Bacskai Balázs is bemászott a szorítóba. A felek a Pintye Szabolcs sérülésével megüresedett Magyar bajnoki címért küzdöttek, amely egyben történelmi összecsapássá ütötte a párosítást; még soha nem fordult elő ugyanis korábban, hogy egy debütáló versenyző a nemzeti címért lépjen szorítóba. Mikor Harcsa Norbert azt mondta e sorok írójának napokkal a mérkőzés előtt, hogy nem fog elfutni, és "elébe megy a dolgoknak", kíváncsiság, és talán némi kétkedés fogta el az illetőt a vonal túlsó végén. Aztán ahogy ott álltam a ringsarka mellett, és láttam, ahogy közel marad, miután célba juttatta saját tiszta találatait, majd folyamatos ütésváltásba bonyolódik a fizikailag erősebb Bacskaival, akkor már feloldódott bennem a kétkedés, és csak a kíváncsiság maradt ott. Az teljesen nyilvánvaló volt, hogy ez nem lehetett valójában a taktika része, mivel Lukács Adorján, a bunyós trénere folyamatosan kérte Norbit, hogy lépjen vissza, mozogjon el. Harcsa azonban nem ezt tette. A szíve és a büszkesége valami sokkal nyíltsisakosabb küzdelembe hajtotta őt bele. Benji pedig igyekezett profitálni az adódott lehetőségből, és két szoros korai menetet követően folyamatosabb és hatékonyabb támadóboksszal fölénybe került. Ez persze nem jelentette azt, hogy Norbi nem volt benne a mérkőzésben. A veretlen mérlegét kockára tévő versenyző önmagához képest nagyon nagyot bokszolt, bizonyította, hogy képes tíz menetet abszolválni még jó iramú mérkőzés esetén is, amelyen ő az, aki a több hangsúlyos találatot szedi be. Benji kondija tovább tartott, amivel bizonyította, hogy teljes felkészülésen volt túl, és érett csapatmunka áll mögötte.

A találkozót tíz menetben, egyhangú pontozással nyerte Bacskai, aki ezzel a remek teljesítménnyel izgalmas jövőképet skiccelt profi karrierje naptárába. Persze, hadd ne vonjunk le túlontúl messze menő következtetéseket egyetlen mérkőzésből. De annyiban mindenképp megállapodhatunk, hogy amennyiben Benji bunyója idővel profi ütemeződésű lesz, jó esélyei lehetnek a legmesszebbre jutó Felix Promotion bunyósok egyikévé válni. Ezt pedig egyetlen mérkőzést követően egészen biztosan nem állíthattuk eddig egyik magyar promóciónál hivatásossá váló versenyzőről sem.

A gálán készített KÉPEK megtekintéséhez KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@spomb: Melyikre gondolsz:)?

» kovban   válasz erre
    2017-06-17 00:42:34

@kovban: Tenyleg?
Hogy jutottal erre a jol atgondolt kijelentesre?

    2017-06-16 22:32:17

Jééé, Harcsa mire jött rá 9 meccs után, beszarok... :D
http://www.felixprom ...

Igen. Kéne egy erőnléti edző, aki az alapjaitól szépen felépíti és aki egyben nyújtó edző is, mert külön-külön erre edzőt fizetni itthon elég gazdaságtalan lenne. Igen, már vannak külön nyújtó edzők is. Nem kell hülyén nézni erre, tényleg vannak már.. :D Magasabb szinten már fontos egy ilyen is. Szükség lenne komolyabb sparring partnerekre is, ha szeretne komolyabb szinten bokszolni külföldön. Ha ezek megvannak, akkor Harcsa tényleg szép eredményeket érhetne el, mert egyébként nagyon tehetséges bunyós.

» HunFighter   válasz erre
    2017-06-16 13:32:29

Én nem tudom Petrovicsot miért engedik még boxolni.
Darmos bevonulózenéje...:DD D

    2017-06-16 13:10:05

@IMiKeT: Sasiban mindig lehet bízni :)

» kovban   válasz erre
    2017-06-16 11:04:31

@pepegross: :D

» kovban   válasz erre
    2017-06-16 11:04:08

@kovban: Majd én megmondom a frankót. Két lehetőség van.
1. Pillanatnyi elmezavar
2. Színház az élet
3. Ő tényleg így látta, ugyanis sima ütés 1 pont, luft 2.

» pepegross   válasz erre
    2017-06-16 04:59:07

@kovban: Javítva, köszönöm! ;-) Valószínűleg freudi elszólás volt a részemről az UD, mert meredek volt, hogy ezt valaki Zolinak pontozta. :-D

» IMiKeT   válasz erre
    2017-06-15 23:02:40

Magyar(os) kivánságlistám:
Darmos - Szellő
Bacskai - Pintye
Berki - Darányi
Berna Dávid, Vető Gábor- valami veretesebb ellenféllel kiváncsi lennék, mit ér az a 12(11)-0-0 ill. 31(23)-0-0
Petrányi - Sidon nem tudom, komolyan gondolom-e,egyikük sem bírja befejezni
a bokszot, legalább nem lehetne a győztest szídni, hogy nyugdíjasverő

» pepegross   válasz erre
    2017-06-15 21:28:09

@mikike1: Kovács és Bacskai lehetnek, akik húzó nevekké válhatnak a súlyúkban. Őket sztem simán eltolja Félix egy nagy szervezet vb címmeccséig. Szellő is oda fog érni, viszont most annyira sűrű a cirkáló, hogy egyik vb ellen sem adnék neki 10% - nál többet.

Egyébként egyet - már persze aki ott volt - megmagyarázhatna nekem valaki, hogy Dato Nanava edzője mi a búbánatért próbálta elhitetni, hogy az ő embere nyert Caramel ellen, mikor tükörsimán kikapott. Néha akkora luftokat ütött Dato, hogy azt néztem ki hozza vissza a karját a büféből....

» kovban   válasz erre
    2017-06-15 20:09:16

Végre alakulgat valami, persze nem az élvonal a hazai de legalább a Petrányi szintől elrugaszkodtak. Szellő elbokszolgat a B kategóriában talán vmi interim vagy ezüst címet megcsíphet nagy szerencsével, és Bacskait meg Kovácsot is meg lehet nézni ilyen interkonti meg kisebb címeccsekre nem rosszak.

» mikike1   válasz erre
    2017-06-15 19:08:51

Bocs Tomi, nem kötekedni akarok, de Fazekas SD hozta le a meccset, mert Sasi 96-95 re Kispálnak adta :)

» kovban   válasz erre
    2017-06-15 18:06:22

@Csumirobi: egész gála fent van m4 oldalán
http://www.m4sport.h ...

» kuncsorszky   válasz erre
    2017-06-15 16:44:59

Bacskai meccsét feltudná tenni vki?

» Csumirobi   válasz erre
    2017-06-15 16:09:03
fel