Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

In memoriam Jake La Motta /tisztelgés a bronxi bika emléke előtt/

2017-09-24 22:55:54 /
Ülök a dugóban, az egyik kereskedelmi rádióban híreket sorolnak. A blokk végén a hírolvasó hölgyike  szenvtelen  hangon darálja:  "95 éves korában elhunyt Jake La Motta profi bokszoló, akinek életéről Dühöngő Bika címmel film is készült. Az idős sportembert egy miami kórházban érte a halál. Most időjárásjelentésünk következik..."

Két mondat. Ennyit ér itthon a XX. század talán legnagyobb szívű bunyósának halálhíre? Legalább a rekordját vagy a Robinson elleni 6 meccsét említette volna meg, de hagyjuk. A hölgynek vélhetően lilagőzös fogalma sem volt róla, kiről beszél, de ez akkor is szomorú. Valamit tenni kell, gondoltam, ezért bátorkodtam írni egy nekrológfélét a talján bikáról, mert vastagon megérdemli.

Csak az hal meg, akit az emberek elfelejtenek, bátorítom magam, és tudom, hogy ennek az embernek a nevét 100 év múlva is imába foglalják. Mert hihetetlenül érdekes és izgalmas 95 évet töltött a sártekén ez az örök csibész. Szicíliai szülők csemetéjeként született Bronxban, ahol a hasonszőrű utcagyerekek között osztotta a pofont meg az észt. Apja amatőr bunyós volt, és a kis vadóc Giacobet gyorsan bedobta a mélyvízbe. Streetfightokban verekedett pár dolcsiért, de jussát a papa elvette, hogy fizetni tudja a lakbért. Giacobe (később Jake) kamaszként ki akart törni, ezért betört, egy ékszerboltba. Elkapták, betörték, és pár évet egy javítóintézetben töltött. Ott csiszolta tovább boksztudását, majd 1941-ben debütált a profik között. Lehengerlő stílusa miatt akasztották rá a Bronxi Bika művésznevet. Hatszor bunyózott a legnagyobbal Sugar Ray Robinsonnal, ő vette el a Cukor veretlenségét. ("szerencsére nem lettem cukorbeteg") Amikor arról faggatták, ki volt élete három legkeményebb ellenfele, azt replikázta: Robinson, Robinson és Robinson!

Lázadó volt minden tekintetben. A bokszra parazitaként rátelepedő maffiának is fügét mutatott. Egy ideig. Aztán belátta, hogy ha a büszke kozákot játssza, nem jut a világbajoki címmeccs közelébe. Ezért simán lefeküdt 47-ben Billy Fox ellen, ezzel kiengesztelte a digo bűnözőket, és láss csodát, nemsokára világbajnok lehetett. Noha övét csak másfél évig birtokolta, a Ring magazin minden idők öt legjobb középsúlyú bunyósaként tartja számon.

Nem volt egy ringbalerina, egy virtuóz, de csupaszív bunyójának, fáradhatatlan stílusának és gyémántkeménységű állának hála, gyorsan közönségkedvencé vált. 106 profi meccsén soha nem volt kiütve, sokszor lógott a köteleken, mint a száradó paplanhuzat, de akkor is állva, büszkén várta a verdiktet. Mint Garibaldi vörösingesei. "nincs olyan anyaszomorító fattyú ezen a Földön, aki ki tudna ütni" - hangoztatta gyakran.

A ringen kívül is intenzív életet élt. Hétszer (!) nősült, még a kor ünnepelt dívájának, Jane Mansfieldnek is csapta a szelet. Gyilkos humora volt, remek stand up comedys lett, kedvenc benyögése az volt, hogy "padlóra csak a feleségeim tudtak küldeni, de ezekből is felálltam" vagy: "az első nejem gombamérgezésben halt meg, a második szintén, a harmadik koponyatörés miatt. Ő nem akart gombát enni..."

Amikor a hosszú élet titkairól kérdezték, jóval 90 éves kora után, huncut mosollyal a szája szegletében csak annyit mondott: "nők, jó kaják és humor, ebben a sorrendben"

Életéről csodálatos film készült a nagy duó Scorsese/De Niro aranyos Oscart vihetett haza a Dühöngő Bikáért. De Niro, aki maga is olasz származású és hardcore bokszrajongó, hónapokat töltött La Motta társaságában, hogy hitelesen tudja megformálni a szerepet.

Súlyos tragédiákon is keresztülment La Motta, két fiát élte túl, Jack rákban, Joseph repülőgépbalesetben halt meg, hét hónapon belül 1998-ban. Négy lányát viszont halálig a tenyerén hordozta.

A Sporttvben futó Bokszklasszikusok sorozatban sokszor kommentáltuk őt, és azt gondoltuk, ez a fickó tényleg halhatatlan. Reméltük, sőt biztosak voltunk benne Kálmán kollégámmal, hogy ami nem jött össze Max Schmellingnek (99 évesen hunyt el), az sikerül a jó öreg zsiványnak. 100 évig élni. 1990-ben az elsők között kapott helyett a boksz Hírességek Csarnokában, ezzel örökre beírta nevét a legendák panteonjában.  

Az elmúlt években egészsége megrendült, állandó felügyeletre szorult. Hetedik felesége, a színésznő Denise Baker az utolsó napján is a kezét szorította. Ő jelentette be a férje halálhírét, hozzátéve: " szeretném, ha mindenki tudná, Jake hatalmas, erős, édes, érzékeny és humoros férfi volt, a szemei pedig mindig vidáman táncoltak"

2017. szeptember 24. - Tóth Csaba, a Sport TV kommentátora

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@pepegross : Wazze, nem igaz, hogy te mindenütt találsz poént.. Nem gondolkoztál még a Stand Up-on!!
Ha feljövök a netre, első dolgom, hogy keressek egy "pepegross" poént!!

    2017-09-26 21:38:56

"a Ring magazin minden idők öt legjobb középsúlyú bunyósaként tartja számon."
És ki a hatodik?? :)
Így még jobb a cikk, tudtam egy jót vigyorogni is.

» pepegross    válasz erre
    2017-09-25 04:58:06

Nyugodjék békében! Hatalmas harcos volt!

» bandi78   válasz erre
    2017-09-24 23:17:31
fel