Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Dutyiból a Parnasszusig, avagy a B-52-es bombázó utolsó bevetése

2016-12-15 16:13:48 /
Emlékfoszlányok a nyugdíjba vonuló Bernard Hopkinsról

2000. decemberében volt szerencsém először közvítíteni Bernard Hopkins egyik meccsét Antwun Echols ellen. Különös egybeesés, hogy épp ezen a héten került elő ez a felvétel a KOTV Classics sorozatban, pont akkor, amikor az Öreg leteszi a lantot, akarom mondani bárdot. Vele kapcsolatban tényleg van mire emlékezni.

Echols ellen már 35 éves volt, 12 év profiélet és 42 meccs után akár vissza is vonulhatott volna. Őt azonban mindig is hajtotta valami lávaként fortyogó belső erő, hogy megmutassa a kétkedő világnak, mi rejlik benne. Benne, aki fiatalkori bűnözőként csatangolt Philadelphia mocskos gettóiban, ("az utca volt az én otthonom") 14 évesen majdnem halálra késelték, 17 évesen öt év börtönre ítélték, amelyből 56 hónapot le is töltött. Odabenn vált férfivá, a saját bőrén tapasztalta meg, milyen kegyetlen a rácsok mögötti világ. Megfogadta, hogy ha épségben szabadul, soha nem vihetik vissza a hűvösre. A sitten diplomázott le, és kezdett komolyabban foglakozni a boksszal. Tanulmányozta a legnagyobbak, Robinson, Ali, Moore meccseit, és vágta a centit.

"a bunyó az én terápiám", hangoztatja úton-útfélen, példát statuálva a mai kor kallódó ifjúsága felé. Hopkins története tényleg filmvászonra való, az amerikai álom megvalósulása.

A börtönévek után újrakezdés sem volt csupa móka és kacagás. Első profi meccsén borzalmasan bokszolt, kikapott( legyőzője Clinton Mitchell 5 meccs után visszavonult!), a pénztárnál mindössze 350 dollárt vehetett át, 16 hónapra el is ment a kedve az egésztől.

Frusztrálta, hogy közalkalmazottként dolgozó felesége tartotta el, hiába nyert 22 meccsből 16-ot KO-val, nehezen figyeltek fel rá. Pedig a Hóhér becenevet már 1990-ben ráragasztotta egy fellelkesült riporter, miután csunyán lecsapta Jouvin Mercadot.

A Roy Jones elleni első meccs lehetett volna a nagy áttörés, de a géniusz gyorsasága és virtuozitása túl sok volt Hopkinsnak, aki a vereség után megszállottként üldözte a Királyt, és mint tudjuk, 17(!) évvel később meg is találta, és le is győzte. Méghozzá a saját fegyverével, sok apró szabálytalansággal, klinccsel, könyökkel, fejeléssel, jól időzitett kontrákkal.

Riválisai közül sokat vádolják, mondván "tuskó" Hopkins egy igaz dirty boxer, de azért ne felejtsük el, hogy Hopkins apónak kirívó szabálytalansága 28 éves karrierje alatt nem akadt. Ne szépitsük, a SportTV-ben mi is sok unalmas, randa mérkőzését közvetitettük, de ő soha nem harapott fület, nem ütötte ki riválisát állj után, és nem kergette a bírót a ringben.

"sokan utálnak, de ez azt jelenti, hogy már elértem valamit", nyilatkozta egyszer, és rátapintott a lényegre. A világon kevés Bernard Hopkins rajongói klub van, de még a kritikusai is elismerik a bokszaggastyán kvalitásait. Ahogy totális underdogként móresre tanitotta a verhetetlennek tartott Trinidadot, az maga volt a tökély, ahogy megszigonyozta De La Hoyát (Hopkins szósz aprított májjal), ahogy játszi könnyedséggel lépett túl Tarveren, Winky Wrighton, Pavlikon. Utóbbi mérkőzésén emberi nagyságáról is tanúbizonyságot téve, kesztyűit egy rákbetegségben elhunyt kis rajongójának koporsójára helyezte.

"megígértem anyámnak hogy 40 évesen visszavonulok" dörgölték orra alá szavait a Jermaine Taylor elleni két vereség után. Akkor már belépett az ötödik X-be, úgy tűnt, kihunyt a régi tűz, megvénült, itt az ideje nekilátni a memoároknak. De láss csodát, a Hóhér nem adta fel, tovább nyúzta magát. A kondija régen is bámulatra méltó volt, de az évek múlásával is ugyanúgy bírta a hosszú csatákat mint régen. (utolsó 17 meccséből 16 végigment!)

"amig más az igazak álmát alussza, én épp futok a tengerparton" árulta el a titkot, meg azt, hogy teljesen absztinens, nagyon odafigyel a táplálkozására és próbál stresszmentesen élni. Azért ő is öregszik, bármilyen hihetetlen. Őszül, kopaszodik, olvasószemüveget hord, és a teste az edzéseken már jelez, hé öreg, ideje lenne lassítani.

Két éve Szergej Kovaljov majdnem képes volt arra, amire még senki, kiütni B-Hopot, talán az volt az a pillanat, az utolsó menet végén, amikor Hopkins is rádöbbent arra, már nehezen tudja felvenni a versenyt a fiatal szilaj csődörökkel. Pedig régen épp erről volt híres, "sportot űzök abból, hogyan törjem le a nagyfiúk egóját"

Erről például egy bizonyos Sumenov is mesélhetne, akinek legyőzésével lett Hopkins minden idők legidősebb bokszvilágbajnoka lett 49 évesen és 3 hónaposan!

"én vagyok a boksz Enciklopédiája" jelentette ki a közelmúltban, és 64 ütközet, 33 vb címmeccs, 20 középsúlyú címvédés (rekord!) után lehet ezzel vitatkozni?

Amikor megkérdezték arról, hogy hova helyezné magát a középsúlyú boksztörténelemben, annyit válaszolt:  - "Sugar Ray Robinson és Marvin Hagler mögé, valahol Carlos Monzonnal egy szinten".

A Hóhér nagy kalandja, mint ez a cikk, hamarosan véget ér. Utolsó meccsére Inglewoodban kerül sor, a legendás Forumban. Üzlettársa és barátja Oscar De La Hoya tiszteletére, aki ott vivta élete első profi mérkőzését. A Golden Boy is jelen lesz természetesen, aki egy hamiskás mosoly kíséretében azt mondta, igen hivatalosan az utolsó meccs, de Bernard esetében ezt tényleg nem lehet tudni.

Az egy hónap múlva 52 esztendős Bernard Hopkins választhatott volna egy ürgét, de ez nem rá vallana. Vetélytársa  Joe Smith Jr lesz, akit még naponta pelenkáztak, amikor Hopkins már profi volt. Smith erős, nagy ütő és nem tiszteli a bajnokot. Ismerős történet. Csak nehogy ő is pórul járjon...


2016. december 15. - Kassai-Tóth Csaba, a Sport TV kommentátora

A Hopkins vs. Smith Jr. gálát magyar idő szerint vasárnap hajnali 4 órától élőben közvetíti a Sport1 csatorna.


            

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Szegény Hop apót kiütötték a ringből is, kemény ko-val fejezi be a pályafutását... Amúgy tök jó kis meccset csinált szerintem!

    2016-12-18 07:18:42

@Kane: Senki nem írt ilyet.

» picker   válasz erre
    2016-12-15 22:04:32

Köszönjük a cikket!

Gratulálok Hopkinsnak a páratlan pályafutásához!

» Jersey Joe   válasz erre
    2016-12-15 20:15:09

Köszönöm jó kis ilyen "gyors" összefoglaló az öregről akiről igazából könyveket lehetne írni olyan hosszú és kalandos élettörténete volt. Én féltem ettől a sráctól és nagyon fogok szurkolni neki ,hogy szépen tudjon búcsúzni. Köszönöm a sport tvnek, hogy élőben nézhetem egy ekkora legenda nem egy megszokott sétagaloppnak ígérkező búcsúmeccsét.

    2016-12-15 19:28:53

@picker: Ennyi ideig tényleg nem fog senki bokszolni de számos másik bokszoló van akik többet tettek le az asztalra Hopkinsnál. Attól hogy ilyen idős koráig bokszol ne nevezzük ki minden idők legjobbjának mert nem az.

    2016-12-15 19:26:48

@Kane: Igen, ezt a mondatot en sem ertettem. Jonest nem kene ossze teveszteni Andre Ward-al akinek ezek a legnagyobb fegyverei.

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-12-15 19:01:16

Sosem lesz lesz hozzá hasonlatos a profi bunyóban.

» picker   válasz erre
    2016-12-15 16:51:28

"Méghozzá a saját fegyverével, sok apró szabálytalansággal, klinccsel, könyökkel, fejeléssel, jól időzitett kontrákkal"

Kicsit félreérthető a cikk, remélem nem arra célzott az író hogy ezek voltak Jones saját fegyverei.

    2016-12-15 16:25:23
fel