Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Az ökölvívók technikai felkészítése - az ütőerő fejlesztése

2016-07-08 15:19:15 /
Sokakat érdekel, hogy az orosz ökölvívók ütőereje miért nagyobb az átlagnál. Egyszerű a válasz. Még a kommunista időkből származik a megfejtés. Azokban az időkben máshogy nem lehetett kitűnni, csak a tudomány vagy a sport terén. Vagy beállt valaki a sorba, vagy mehetett a bokszteremből, amerre látott. És ha valaki maradt, az megkapott minden segítséget az edzőktől, hogy eredményes pályát fusson be. Aki egy kicsit intelligens, az megérti, hogy ha az edzésen csal, lóg, azzal nem az edzőjét, hanem saját magát csapja be. Az orosz ökölvívás nagyszerűségét nemcsak a nagyszámú olimpiai- világ- vagy Európa-bajnokok sora mutatja, hanem a Szovjetunió széthullása után a profi boksz világában is sokan letették a névjegyüket. 
 
Az ütőerőnek a bokszban jelentős szerepe van. Ezért van jelentős szerepe az ütőerő növelésének, de ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Sokan azt gondolják, hogy az ütőerő egy adottság és nem vagy csak alig fejleszthető. Pedig ez nem így van. Kitartó, szívós, szisztematikus munkával komoly eredményeket lehet elérni. 

Minden boksszal foglalkozó szakembert, sportolót érdekel ez a téma. De legfőképpen azokat a konditermi vagányokat, aki mindenhol hangoztatják, hogy ők bokszolók, még akkor is, ha még az életben nem voltak ökölvívó edzésen.

 

Sokaknak megmosolyogtató ez, pedig igaz. A férfi az őskortól kezdve erős, szívós akart lenni, hiszen nemcsak etetnie, hanem meg is kellett védenie a családját. És persze az sem volt baj, ha az ellenségei tartottak tőle. Tehát teljesen normális, ha a mai időkben egy férfi erős akar lenni.

A szomorú az, hogy az utóbbi időkben ezek az értékek kezdenek rossz irányba menni. Nem szeretnék most ezzel foglalkozni, nagyjából sejthető, mire célzok. A fiatalok sok mindent a sport elé helyeznek, ami a szabadidejük eltöltését illeti. Az egészségtelen életmód, alkohol narkotikumok nemcsak a mostani generációt veszélyeztetik, hanem sajnos a következőt is. Ezért öröm, ha egy fiatal lemegy az ökölvívó terembe és fejleszti a mozgáskultúráját, erejét, még akkor is, ha sosem lesz belőle élsportoló. És ha a megszerzett tudást nem rosszra használja, az külön örömteli.

De hagyjuk a lírát, térjünk a lényegre!
 
Mielőtt nekifognánk a részletezésnek, tisztában kell lenni a mozgások biomechanikájával. Itt most nem arról lesz szó, hogyan tanítsunk meg egy újonc bokszolót nagyot ütni. Az marhaság lenne. Annak, aki nincs tisztában az ütés technikájának kivitelezésével, az nehezen fog nagyot ütni. Most nem akarok itt regényt írni arról, hogy az ütés, az nem hadonászás, nem lökés, nem az ellenfél rángatása. Ha ezekkel az alapvető dolgokkal nincs tisztában valaki, akkor nincs miről beszélni. Még akkor sem, ha te egy 150 kilós nagy marha vagy, aki csak az álló célpontot találja el.
 
Akármilyen erős egy ökölvívó vagy futó vagy úszó, csak akkor tudja legyőzni az ellenfeleit, ha technikailag tökéletesen képzett. A kulcs a technika. Kidobott pénz ütőerő növeléssel próbálkozni, ha azt sem tudod, milyen szerepe van ebben a lábnak. Ahhoz, hogy megtanulj nagyot ütni, először tanulj meg szabályosan ütni.
Ahhoz, hogy az ütésfajtákat tökéletesen elsajátítsd, sok tíz- de inkább százezer ütésre van szükség, megfelelő szakember irányításával. Az önképző erőművészek sosem érnek el eredményt, mert nem látják a hibáikat. Jöhet a keresztkérdés: Minek az ilyennek ütőerő?
 
NÉZZÜK, HOGYAN FEJLESSZÜK AZ ÜTŐERŐT
 
Megbeszéltük, hogy kell a szabályos technika, fizikai felkészültség és tapasztalat. Most nem fogok itt ütésfajtákat bemutatni, arra vannak az edzők, hogy ezeket megtanítsák a versenyzőiknek. 
Itt én most senkit nem fogok megtanítani ütni, de végigmegyünk a témán egy logikai lánc mentén, hogy melyik testrészünket hogyan erősítsük meg ahhoz, hogy tudjunk jelentősen növelni az ütőerőnkön. Nézzük meg mindegyiket.
 
LÁBAK
 

Az ütés kezdő impulzusát a lábak adják meg. Az ütés előli elmozgásban a vádliizmoknak van nagy szerepe, de amikor ütést indítunk, ezek az izmok bekapcsolják a combizmokat is az ütésbe. Hiba is lenne egy ekkora tömegű izomcsoportot kihagyni. Tehát ezen izmok fejlesztése is kötelező. Erre a legalkalmasabbak az egyszerű guggolások, és a különböző pliometrikus gyakorlatok, de lejjebb érintem ezt a témát is.
 


TÖRZS ÉS CSÍPŐIZMOK
 
Nagyot ütni a törzs és a csípőizmok nélkül lehetetlen. Minél gyorsabban, robbanékonyabban fordítjuk rá csípőnket az ütésre, annál nagyobb lesz az ütőerő. És a törzs és csípő izmai fogják a mozgási energiát átadni a következő izomcsoportnak. Képzeld el, hogy az ütőerődben ez a gyenge láncszem. Ez a gyenge láncszem elnyeli a befektetett energia jelentős részét. Úgy, mint amikor locsolsz, de a slagod valahol lyukas és így nem megfelelő sugárral jön a víz.
 
VÁLLAK
 
A vállaknak szintén kulcsszerepe van, mert a gyenge váll fékezi az ütés energiáját és nem a megfelelő röppályán viszi az öklöt a cél felé.
 
ALKAROK ÉS AZ ÖKÖL
 
Az összes energiát az ököl juttatja célba. Az ökölnek keménynek és jól összeszorítottnak kell lennie, hogy sérülés nélkül fejezzük be az ütést. Az alkar izmainak a segítségével tudjuk a kézfejünket ökölbe szorítani és a szorítást megtartani. 
 
ÜTŐERŐ NÖVELŐ GYAKORLATOK
 

Én mindig összekötöm a bokszot a pliometrikával, hiszen az ökölvívó edzések nagyrészt pliometrikai gyakorlatokból állnak. A bokszoló fut, ugrik, jól koordinált és a fizikai állapota tökéletes. És ha már az ütőerőről van szó, nézzünk pár gyakorlatot. Természetesen a fentebb felsorolt izomcsoportok edzésmódjairól, tehát:
- lábak
- törzs, csípő
- váll
- alkar és ököl
 
Most csakis ezekkel foglalkozunk, de azt ne felejtsük el, hogy a hát- bicepsz- tricepsz izmai is részt vesznek az ütésben, tehát ezeknek az izomcsoportokat sem hanyagolhatjuk.
 
Fekvőtámasz tapsolással
 
Ez a legegyszerűbb. Kinyomod magad és tapsolsz. Az amplitúdó nem fontos. A fontos az, hogy milyen erővel lököd el magad a padlótól és milyen gyorsan tudod összerántani az izmaidat a taps közben.
 
Felugrás mély guggolásból
 
Ez nemcsak a láb, hanem a törzs és a derék izmait is erősíti. Az erős lábak és derékizmok robbanékonyabbá teszik az ütésindítást.
 
Rúd kinyomása tarkó mögött
 
Csinálhatjuk felváltva, úgy hogy egy sorozat nyomás tarkó mögött, egy sorozat pedig az arc előtt. A gyakorlatokat maximum nyolcas sorozatban végeztessük, mert nem az izomnövelés a cél, hanem a robbanékonyság növelése. Minden kilökést teljes erőbedobással végeztessünk
 
Mellkas előtti vízszintes lökések
 
Ez az a gyakorlat, amit viszont harmincas sorozattal végeztessünk. Itt nemcsak a kilökés ereje és gyorsasága, hanem a visszahúzás is gyors, így szoktatjuk az izmokat a kéz ütés utáni alaphelyzetének elfoglalásához.
 
Vállak és megint csak vállak
 
Megint kiemelem, hogy ez mennyire fontos. Vállerősítő gyakorlatokkal tele az internet, mindenki válassza ki magának azt, amit a legmegfelelőbbnek tart. 
 
Súlylökés
 
Ez az a gyakorlat, ami kihagyhatatlan. A súlylökés az ütés robbanékonyságát biztosítja úgy, hogy közben a mozgáskoordinációra is figyelni kell. Szerencsés, ha többféle méretű súly áll a rendelkezésünkre, hogy az izmok hozzászokjanak a különböző szintű terhelésekhez.
 
Nyomás fali ütőpárnán
 
Semmi más dolgunk, mint megtámaszkodni az ütőpárnán és megpróbálni kitörni a falat. Természetesen a csípő és lábizmok feszesek a gyakorlat közben. Háromperces sorozatokat csináltatunk, tenyér, ököl, majd a végén az ujjpercekkel nyomva a falat.
 
Zsákolás nehéz zsákon vagy fali ütőpárnán
 
A lényeg, hogy minden ütést teljes erővel kivitelezzünk, egyébként nincs értelme a gyakorlatnak. Az ütés szabályos legyen, a csípő forduljon az ütés irányába.
 
Utószó
 
Ezeken kívül is számtalan gyakorlat van az ütőerő növelésére, de a legfontosabbakat érintettük. Az edzők feladata, hogy minden gyakorlatot teljes erőbedobással végeztessenek. Egy kicsi "kegyes" csalás is tönkreteszi az addig elvégzett munkát. Az internet tele van tanácsadókkal, "okosokkal", akik mindig mindenhez értenek, de higgyétek el, a nagyrészük szélhámos. 
 

Ha tudományos szempontból állok a kérdéshez, akkor minden ütőerő növelő edzést egyénenként állítom össze, az ökölvívóm antropometrikus adottságainak figyelembevételével. Mint edző, látnom kell, melyik izomcsoport elhanyagoltabb vagy fejletlenebb és ehhez mérten állítom össze az edzéstervet. Egy edzőnek legyen arra ideje, hogy minden versenyzőjének külön állítsa össze az edzéstervet, amikor ütőerő növelésről van szó. A mind algoritmusában, mind intenzitásában jól felépített edzés meghozza az eredményét. 
 
Úgy gondolom, hogy megfelelő szakmai háttérrel, a célt mindenki el tudja érni, remélem, segítettem benne. 
 
Vegyétek komolyan az edzéseket!


2016. 07. 08.
Csiga

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Én azt mondom, hogyjuk a többi sportot mert nem azzal foglalkozunk hanem a boxszal. És itt az edzők még mindíg az Adler Zsiga bácsi által kitalált módszer szerint tanítják a versenyzőket. Ami akkor jó volt az ma már kevés. De ezt mindenki tudja, még az edzők is csak hát se nincs olyan valaki aki jönne tanítani őket, se nincs idejük, kedvük fejlődni. Sokkal egyszerűbb a jól bevált séma szerint tanítani mint kipróbálni valamit amit eddig még sohase. Szóval a macera itt a dolog rákfenéje.

De most őszintén: ki lenne az az edzőszaktekintély aki eljönne magyarországra oktatni? Elárulom: senki. Merta aki tud valamit az vagy nem adja tovább, vagy nincs ideje, mert a versenyzőjét készíti fel vb címmeccsre. Vagy nem tudnánk megfizetni.

Persze nem azt mondom hogy lehetetlen ma magyarországon előbbre lépni, csak meg kell találni azt az optimális helyzetet amivel többet tudhatunk meg.

» bunyos-007   válasz erre
    2016-07-12 12:09:43

Fábiánnét kár belekeverni, a kajak-kenu abszolút egy rétegsport és szinte semmit nem fejlődnek az eredmények, csomó számban 15-20 éves világrekordok vannak, az egész világon kb Magyarországon a legnépszerűbb és itt is alig van igazolt versenyző. ha gazdag országokat érdekelne a kajak-kenu akkor ugyanúgy sehol nem lennének, mint rövidtávú futó számokban például.

vízilabdában is a világ élvonalában van/volt a magyar válogatott, de úgy nem csoda hogy sokáig csak 4-5 országban volt profi bajnokság, bokszot meg mindenhol nyomják és akarnak jó bajnokokat benne.

    2016-07-12 11:20:23

Fura egyébként ez az edzőkérdés. Nagyrészt azt látjuk, hogy az idős szakemberek tényleg le vannak maradva a módszereikben néhány évtizeddel.
De a kajakosonál ott van pl. Fábiánné Rozsnyói Katalin, 74 éves, de állandóan fejlődik, képzi magát, levonja a tanulságokat, és az még mindig az egyik legnagyobb szaktekintély, a versenyzői eredményei pedig magukért beszélnek (vagyis most már nem vállal annyit, de akkor is). Így is lehet csinálni...

    2016-07-12 09:48:51

@Berki Ferenc: És kinek akarod feltenni ezeket a kérdéseket? És mik azok?

» bunyos-007   válasz erre
    2016-07-12 06:39:25

@bunyos-007: Ugy ám,erősen
Vannak kérdések bőven a fejemben

» Berki Ferenc   válasz erre
    2016-07-11 23:02:42

@Berki Ferenc: 10 év alatt 1? Azért ez elgondolkoztató:D

» bunyos-007   válasz erre
    2016-07-11 15:38:14

@Kane: Köszönom
Első dícséretem 10 év alatt

» Berki Ferenc   válasz erre
    2016-07-11 09:37:41

@dondannyboy: amik vannak azok az alapokra jók, de ha te tehetség vagy akkor külföldre kell menned ha eredményt akarsz elérni.

» senki-001   válasz erre
    2016-07-11 04:03:00

@dondannyboy: Attól függ mit szeretne az ember. Szerintem a legjobb az MTK, talán a legeredményesebb is. A Madárfészek elég ellentmondásos, igazából azèrt eredményes mert az ország legjobbjai egymást húzzák minden kesztyűzésnél, de nincsenek olyan jó edzők ott mint Drexler vagy Kovaschitz. A Berki Team fizikailag nagyon ottvan de technikailag kevés nagyon.

    2016-07-10 23:14:05

@Kane: melyik az?

» dondannyboy   válasz erre
    2016-07-10 21:05:29

@dondannyboy: Jó van, világszintű nincsen.

    2016-07-10 20:37:16

@dondannyboy: Biztosan van. Csak eredményeket nem érnek el vele...

    2016-07-10 20:20:57

akkor most mo-on nincs is jó ökölvivó edzés?

» dondannyboy   válasz erre
    2016-07-10 19:44:19

látom, hogy szóba került itt Erdei is, és az ő erőnléti edzője Klink Zoli is aki szerintem is remek munkát végzett Zsoltival, és ez látszott is a teljesítményén, szintem újjászületett, megfiatalodott! Viszont jó lett volna, egy olyan bokszedző is Madár mellé aki ott van mindig mellette, akár egy amerikai edző, és az jó lett volna, Klink Zolival együtt, úgy még érhetett volna el sikereket Zsolti én úgy gondolom. Csak azért mondom ezt, mert mikor Madár már nem az Universumnál volt akkor talán nem volt mindig olyan felkészülése, Sdunek sem volt ott vele mindig .

» CHUBAKKA   válasz erre
    2016-07-10 15:54:52

@csiga: Kösz, nem, én máshogy kapcsolódom a kötélnégyszöghöz. :) (De lehet már úgyse sokáig.)

    2016-07-09 23:24:05

@VRRRT: Szinte mindegyik beszél angolul, nyilván nem irodalmi szinten, de meg lehet őket érteni.
Van hozzájuk patentom, ha érdekel.

    2016-07-09 22:26:12

az ütőerőről most hirtelen Mosley jut eszembe, hogy ő elég nagy ütőerejű bunyós , és, hogy ő hogy belevitte az egész testét az ütésbe, nagyon robbanékony volt. Az egyik kedvencem volt mikor csúcson volt, ők szerintem gyakorolták sokat, hogy az ütőerőt, hogy lehet nagyon hatékonyan kihasználni, szerintem.

» CHUBAKKA   válasz erre
    2016-07-09 22:21:50

@csiga: A lábnak segített valahogy, de többet tényleg nem tudok.

Csak oroszul, vagy angolul is?(bár a hazaiaknak jórészt mindegy)

    2016-07-09 21:32:31

@VRRRT: :D

Így nem tudom, milyen gyógypárnáról lehetett szó.

Pár éve nyitottak egy bokszklubot Kijevben. Továbbképzéseket tartanak edzőknek, pénzt nem kérnek érte, minden tanulni vágyót szeretettel látnak. Elég jó társaság. Szencsenko, Kuc, Nuzsnyenko.

    2016-07-09 21:20:47

@csiga: Magam sem tudok másra gondolni. Mutattak pölö valami párnát, ami a gyógyulásnál hasznos. Bevallom, én a magyarázat után se értettem, hogy hogyan használják, de miután végignéztem a feszülten figyelő arcokon, elszégyelltem magam a tudatlanságomért és inkább nem tartottam fel a gyakorlati bemutatót holmi laikus kérdéssel.

    2016-07-09 20:56:35

@klink zoltan: ez érthetetlen.

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 20:46:47

@csiga: ott a pont:DDD

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 20:46:02

@VRRRT: Gondolom, azért voltak kukák, mert elégedettek voltak a látottakkal, hallottakkal és mindent megértettek...

    2016-07-09 20:18:14

@csiga: Igen, ez is igaz. Sajnos amíg Csötönyi a hal feje, addig nem változik majd semmi... Még jó hogy Feja sorra neveli ki a világbajnokokat:)))

    2016-07-09 19:57:19

@csiga: Az északi régió szervezte, előadást tartott a szöv.kapitány, Karesz, egy táplálékkiegészítőkk el/táplálkozással foglalkozó biológus, egy mob-os, a másnapi gyakorlati bemutatót meg egy Horváth Richárd nevű möszös erőnléti edző tartotta.
+egy öreg bíró(Ajtai?) foglalkozott a kollégáival.

A színvonalra nem lehetett panasz, más kérdés, hogy az edzők nem kérdezgettek(a gyakorlati bemutatón konkrétan kollektíve kukák voltak).

    2016-07-09 19:54:14

@Kane: Nem is arról volt szó, hogy katasztrófa lenne, hanem arról, hogy nincs pénz és lehetőség arra, hogy fejlesszék magukat. Tehetséges edző van itt, csak fejlődési lehetőség nincs.

    2016-07-09 19:50:18

Amúgy nem minden magyar edző olyan katasztrófa, például Drexler Géza szerintem teljesen rendben van, és az eredmények is jönnek nála, fizikálisan sem gyengék a tanítványai és technikailag is egyben vannak. Nem egy extra európa szinten, de talán a legjobb magyar edző akiről tudok.

    2016-07-09 19:45:37

@VRRRT: Ki tartotta? És mit tudtak megtanítani két nap alatt?

Itt ugyanis az alapoktól, tehát az utánpótlásneveléstől kéne újraépíteni mindent...

    2016-07-09 19:39:53

@csiga: Nana, nemrég volt egy egész jó kétnapos továbbképzés.
Más kérdés, hogy mennyit profitáltak belőle...

    2016-07-09 19:34:33

@senki-001: A válaszom őszinte lesz: fogalmam sincs.A Chilemba meccs előtti bordatörés után kérdeztem tőle hogyan tovább,mire azt válaszolta,ahogy van híre felhív. Ennek 4 éve.Többször kerestem,de nem vette fel.Szóval,fogalmam sincs...

» klink zoltan   válasz erre
    2016-07-09 19:31:26

@leibigabi: igen,így van!

» klink zoltan   válasz erre
    2016-07-09 19:17:39

@senki-001: Láttál te itt olyan cikket, amit magyar edző írt????

Ne viccelődj. :)

    2016-07-09 19:03:24

@klink zoltan: áruld el kérlek, hogy madárral a kapcsolatotok miért ment tönkre!

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 19:00:52

@csiga: ezért is vagyok biztos hogy ezt a cikket sem magyar edző írta:D

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 19:00:01

@klink zoltan: Zoli, amikor Erdeivel elkezdtél dolgozni cél volt az ütőerő növelés is, vagy csak az állóképesség növelése? Mert eléggé látványos volt az eredmény.

Mondjuk, a begyepesedett ősi NDK-s módszerekkel dolgozó Sdunekkel nem lehetett egyszerű összedolgozni.

    2016-07-09 18:59:53

@klink zoltan: "Remélem kielégítő, nem okoskodó választ adtam."

Zoli

Köszönöm szépen a válaszod, Tőled egyáltalán nem is gondoltam volna, hogy okoskodó lenne a válasz, mivel tudom, hogy értesz hozzá!
Én is azt gondolom, hogy minden készség fejleszthető, de egész egyszerűen az ütőerő is egy olyan dolog, hogy ha valaki mondjuk 100 egységgel születik, a másik csak 60-al, mindkettőn fejleszthetünk mondjuk plusz 20 egységet, akkor a 100 egységgel született az akkor is nagyobbat fog ütni bármit is csinálunk :)

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 18:52:17

@leibigabi: Nem ez nagyon nem olyan lehet, az hogy Moorert és RJJ-t lenyomta amatőrben az tény, amit Jones is elismer, a Hearns sztorit pedig Hearns is megerősítette, hozzátéve azt hogy McClellan nagyon meg volt verve amíg nem talált azzal a jobbegyenessel, mivel kigyerek volt még Hearns szintjéhez. Amúgy nem annyira elképzelhetetlen, ha belegondolsz hogy Hearns álla nem volt egy extra, McClellan ütőereje viszont félelmetesen nagy volt, 23 ellenfelét ütötte ki az első menetben, és ezek együtéses KO-k voltak:)

    2016-07-09 18:41:08

@leibigabi: 1.A cikkben említett gyakorlatokat véve alapul(kivéve a nyak mögötti nyomást és a 8 ismétlést),az edzők által nem tanult és nem alkalmazott (tisztelet a kivételnek,ha van)plyometriás és proprioceptív edzéseket folyamatos progresszivitás alkalmazásával,vélem ényem szerint minimum 20%-al.(kp/ncm)Volta k kísérletek nyomásmérő boxzsákok kivitelezésére,de sajnos nem igazán lett belőle semmi.
2.Ne felejtsük el azt sem,hogy sokkal jobb eredmény érhető el azoknál,akik addig semmilyen hasonló munkát nem végeztek még el.
3.A box súlyhatáros sportág,tehát a zsírmentes testtömeg maximalizálásával és a gyorsaság fejlesztésével ezek az adatok nőnek meg.
Remélem kielégítő, nem okoskodó választ adtam.

» klink zoltan   válasz erre
    2016-07-09 18:26:17

@senki-001: Nagyjából ugyanazokat a kérdéseket tetted fel, amiket én. Meg tudom neked mondani, hogy a magyar ökölvívó edzők milyen továbbképzésre járnak.

Semmilyenre.

    2016-07-09 18:20:53

@klink zoltan: Zoli

Mennyi az a nem is kicsit? Sok vagy kevés, kicsi vagy nagy, mihez képest? :)

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 18:14:43

@Kane: "Moorer-t ha jól tudom ki is ütötte amatőrben, RJJ-t pedig pontozással győzte le. Meg ha jól tudom egyszer majdnem kicsapta 18 évesen Hearns-t egy kesztyűzésnél,"

Ja, ez kb olyan lehet, mint mikor a 15-16 éves Nemesapáti Norbi edzőkesztyűzésen megrepesztette Madár bordáját, majdnem kicsapta :)

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 18:10:08

Amennyiben beleszólhatok,az ütőerő,mint mindenfajta erő fejleszthető. Nem is kicsit...

» klink zoltan   válasz erre
    2016-07-09 18:05:35

@Sarkozi Robert: "Miert szerinted Floyd nem eleg pontosan ut?"

De, elég pontosan üt, de nyilván kell a kiütéshez egy bizonyos plusz erő is. A beszélgetés arról folyik, hogy ez a plusz ütőerő milyen mértékben fejleszthető. Napjaink legjobbja Floyd, ezek szerint vagy nem tudja, vagy nem akarja fejleszteni magában :)
Viszont a KO-k számát növelhetjük a jobb időzítéssel és/vagy megfelelő technikával, mint akár Hearns esetében. Ő is pl az amatőr múltja után még akár pl. tanulhatott ezt azt profiként.

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 17:33:54

@dondannyboy: A kazah meg az orosz suli egy és ugyan az. Amúgy nagyon érdekes lenne egy ilyen cikk, az is lehet hogy elgondolkoznának páran akiknek kellene...

    2016-07-09 17:28:03

@dondannyboy: Magyaran ezert nem gyurt ra jobban utoerore. Maradt az idozitese es a pontossaga ami nem eleg. Koszonom

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 17:23:45

várható olyan cikk ami a magyar ökölvivó iskolaval foglalkozik akár összehasonlitáskép az orosszal estleg kazah/kubai iskolaval?

» dondannyboy   válasz erre
    2016-07-09 17:23:13

@leibigabi: Miert szerinted Floyd nem eleg pontosan ut?

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 17:21:47

@Sarkozi Robert: floyd a kezével is baja van szóval amig 1-r vissza nem vonult egész jó ko aránya volt

» dondannyboy   válasz erre
    2016-07-09 17:21:21

@Sarkozi Robert: Moorer-t ha jól tudom ki is ütötte amatőrben, RJJ-t pedig pontozással győzte le. Meg ha jól tudom egyszer majdnem kicsapta 18 évesen Hearns-t egy kesztyűzésnél, így kezdett vele komolyabban foglalkozni Stewart. Köszi a forrást!

    2016-07-09 17:20:59

@Sarkozi Robert: "Onmagaban a pontossag es az idozites nem eleg ahhoz hogy valaki folyamatos kiutessel nyerjen. Rengeteg olyan okolvivo van aki baromire pontos de megsem tartozik a nagyutok koze. Az eggyik ilyen Floyd Mayweather pl."

Tehát akkor ezzel azt akarod mondani, hogy napjaink egyik legjobbja sem tudja, vagy nem akarja felfejleszteni az ütőerejét?

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 17:18:40

@Kane: http://www.sad doboxing.com/boxingf orum/13429-am-rec-fa cts-gerald-mcclellan .html

Egyebkent kulon erdekesseg hogy Micheal Moorer-t is legyozte 14 evesen :)

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 17:13:05

@leibigabi: Onmagaban a pontossag es az idozites nem eleg ahhoz hogy valaki folyamatos kiutessel nyerjen. Rengeteg olyan okolvivo van aki baromire pontos de megsem tartozik a nagyutok koze. Az eggyik ilyen Floyd Mayweather pl.

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 17:11:15

@Sarkozi Robert: Na ezt nem tudtam, pedig az egyik nagy kedvencem McClellan... Be tudod linkelni ahol olvastad?

    2016-07-09 17:06:41

@Sarkozi Robert: De honnan veszed, hogy az ütőerő helyett nem-e pl a pontosság, időzítés nőtt-e, mert az is kiütéseket eredményezhet ? :)

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 17:05:39

@senki-001: Most olvasom egy forumon hogy Gerald McClellan sem az utoerejerol volt hires amatorkent. Bar azt nem tudom hogy ez mennyire lehet hiteles adat.

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 17:03:51

@senki-001: Trinidad 51 amator gyozelmebol 12 volt kiuteses. Szoval 39 meccsen.

Hearns amator rekordjat nem tudom pontosan de olvastam rola egy cikkben hogy eleg gyenge kiuteses aranya volt es mikor profinak allt tudatosan ragyurtak.

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 16:57:20

@Sarkozi Robert: melyik meccsen? mert ha valakik hát ők szinte úgy születtek hogy a betonfalat átütötték.

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 16:55:03

@senki-001: Hearns bizony nem volt sem erős sem nagyütő amatőrben. Akkor vált azzá amikor ráedzettek az ütőerőre Stewart-al.

    2016-07-09 16:54:51

@senki-001: Amatorben

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 16:53:45

@Sarkozi Robert: ők mikor ütöttek kicsit? esetleg a járókában:D

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 16:47:53

@batka1: Nagyon keves kiuteses gyozelmuk volt amatorben aztan mikor profinak alltak jobban ragyurtak az utoerore. Meg is fordult szepen a kuteses aranyuk.

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 16:47:38

@csiga: egyszer itt volt a manchester united edzője (sir alex ferguson) és a magyar edzőknek egy előadást tartott. ott voltak akik ott voltak. az előadás végén megkérdezte, hogy: van kérdésük? és senki nem kérdezett semmit (!!!!!). na ez a magyar. okos, szerény és közben nincsenek eredményeik.

hogy a rossebbe akarunk így a papp laciék eredményességi szintjére eljutni, ha a világ elrohan melletünk mi pedig egy helyben járunk és közben döngetjük amellünket a múltunk miatt.

ki ma magyarországon egy olyan bunyós akit ismernek a boxéletben? legyen az edző vagy versenyző.

hogy van 1 félix aki próbálkozik az rendben van (szükség van a menedzserre), de nincsen olyan edző aki ha nem is roach szinten lenne, de legalább valamivel többet tudna mint egy kocsmai bunyós. a versenyzőt nem mondom hogy nincsen, mert az lehet hogy lenne, de ha nincs megfelelő képzettségű edző akkor nincs aki kihozza a bajnokot a versenyzőből.

kíváncsi lennék hogy a mostani edzők milyen továbbképzésre járnak és mennyit foglalkoznak azok elsajátításával.

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 16:47:12

@batka1: "Nem nagyon hiszek ebben. Mutassatok egyetlen ökölvívót, aki gyenge ütőerővel rendelkezett, de végül nagyütővé vált. Vagy látványos fejlődést produkált"

Thomas Hearns es Felix Trinidad.

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2016-07-09 16:43:13

@leibigabi: "Szerintem is növelhető az ütőerő valamennyit, de hogy ki milyen erős ütő lesz, azt befolyásolja a genetika és a kialakult küzdő stílusa is.

Sőt, az is lehet, hogy már az ütőerő megléte vagy hiánya alakítja az egyén küzdőstílusát olyanná amilyenné :)

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 16:31:22

@Kane: "Thomas Hearns amatőr mérlegében összesen 14 kiütés van ha jól tudom, több mint 200 amatőr meccsből. Profiban pedig ő lett minden idők egyik legfélelmetesebb ütőerejű bunyósa, az egyetlen aki hagyományos értelemben kiütötte Duran-t. Az ütőerő fejleszthető, csak baromi kemény munka kell hozzá, nem egy példa van erre és nem is kettő. "

De, általában nagyon kevés példa van erre. Ezért mondják az ilyen példákra, hogy ezek a szabályt erősítő kivételek :) Még az is lehet, hogy profi korára csak megtanították rendesen ütni...

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 15:52:00

Thomas Hearns amatőr mérlegében összesen 14 kiütés van ha jól tudom, több mint 200 amatőr meccsből. Profiban pedig ő lett minden idők egyik legfélelmetesebb ütőerejű bunyósa, az egyetlen aki hagyományos értelemben kiütötte Duran-t. Az ütőerő fejleszthető, csak baromi kemény munka kell hozzá, nem egy példa van erre és nem is kettő.

A magyar ökölvívás pedig akkor fog felzárkózni, ha valahogy sikerül idecsábítani pár kubai vagy ruszki mesteredzőt, akiktől mindenki tanulhatna, főleg az olyanok mint Svanszek Jenő vagy Hranek Sándor...

    2016-07-09 15:47:49

@Jersey Joe: "Ez ugyanolyan, mint a gyorsaság.
Vannak, akik gyorsabbak, kevésbé gyorsak, de mindenkinek javítható bizonyos szintig."

Így van, valamennyit javítható. Még az ütésálló képesség is javítható valamennyit, pl. a nyak és a csuklya izom erősítésével, az állkapcsot pedig pl. sok rágózással erősíthetjük :) De akik erre gyúrnak rendszeresen, a nagy többségükből mégsem lesz Rocky Marciano vagy George Chuvalo :)

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 15:35:54

Szerintem is növelhető az ütőerő valamennyit, de hogy ki milyen erős ütő lesz, azt befolyásolja a genetika és a kialakult küzdő stílusa is. Ezért is lesznek mindig erős és effektíve gyenge ütők is.
Szerintem azért terjedt el, hogy az ütőerő nem fejleszthető, mert nagy részben a nagy ütő bokszolók már azelőtt is nagy ütőnek számítottak a kortársaik között, mielőtt bokszolni kezdtek volna. És ha innen nézzük, akkor ezek a srácok jobb adottságokkal indulnak mint a gyengébbek, és ha megtanítjuk mindkettőt bokszolni, akkor a született ütő nagyobbat fog ütni, mint a másik :)

» leibigabi   válasz erre
    2016-07-09 15:20:52

@Jersey Joe: Na én nem arra gondoltam, hogy valaki a legelső edzéséhez képest a sokadik után ne ütne keményebben, és ez a cikk sem arról szól szerintem. Hanem egy fizikálisan kész bokszoló ütőerejének növekedésében kételkedem. Legalábbis nem láttam kiugró eredményeket ezen a téren. Pl. Ottkét girjáztathattad volna, akkor sem hiszem, hogy fejlődik ezen a téren. Inkább a technikán lehet fejleszteni, ami hozhat több kiütést.

» batka1   válasz erre
    2016-07-09 15:03:06

@deontay: Aki valaha foglalkozott egy keveset az ökölvívással, az pontosan tudja, hogy nemcsak az oroszok, hanem az amerikaiak is komoly munkát fektetnek az ütőerő növelésébe. Ennek is meg van a tudományos háttere és most nem a doppingra gondolok. Csak, ahogy írtam, ezzel Magyarországon senki nem foglalkozik.

    2016-07-09 14:50:38

@senki-001: Jah, 69.

Nagyjából mindenben egyetértünk. Nagyon sok fiatal vagy edzőként még fiatalnak számító bokszoló barátom van. Szinte mindegyikkel rengeteget beszélgettem a magyar ökölvívásról. Tökéletesen egyetértünk a Szövetség amatőrizmusában is. Valahányszor megemlítettem, hogy megszervezem, hogy kimenjenek tanulni Ukrajnába vagy Oroszországba, mindig azt a választ kaptam, hogy erre nincs pénz. Elhiheted, hogy ez nem kerülne horribilis összegbe. Ha kezdetnek csak öt fiatal edzőnek megadnák a lehetőséget, hamar eredményeket lehetne elérni. De így csak maszatolás van és siránkozás, hogy egyetlen valamire való ökölvívót nem tudunk kinevelni.

    2016-07-09 14:41:26

@batka1: Én pedig kizárt dolognak tartom, hogy ne lehetne növelni az ütőerőt.

Már önmagában a kar erősítésével is erősebbet üt valaki, mintha semmit nem edzene. Ez egy szélsőséges példa, de jól rámutat arra, hogy az ütőerő is függ az edzettségtől, tehát így, vagy úgy befolyásolható.

Ez ugyanolyan, mint a gyorsaság.
Vannak, akik gyorsabbak, kevésbé gyorsak, de mindenkinek javítható bizonyos szintig.

» Jersey Joe   válasz erre
    2016-07-09 14:29:17

https://www.instagra ...

» Jersey Joe   válasz erre
    2016-07-09 14:25:46

tehát arra akartam utalni,hogy ez nem egy adottság, igenis fejleszthető, csak legfeljebb már nem a kialakult, kész bokszolóknál, hanem annál, aki az alapoktól ezzel kezdi

    2016-07-09 13:57:45

ahogy nagyon sokan hisznek abban, hogy az ütőerő nem növelhető, én ugyanúgy hiszek abban, hogy de igen, és ezt a hitet összekötöm a girjával valahogy, szintén hit alapon. tehát ez nem egy konkrét tudás, ez fontos, "csak" hit.
egy kialakult, kész bokszolónál szerintem is nehéz, vag alig lehetséges már az ütőerő növelése, és szerintem ez az alapja annak a hitnek, hogy úgyse lehet, de abban meg majdnem biztos vagyok, hogy fiatal korától megfelelő edzésmóddal és girjával ( :) ) felkészülő ökölvívónak amikorra úgymond "készen" lesz, számottevően nagyobb lesz az ütőereje, mintha másképp, nem korszerűen és girja nélkül ( :) ) készült volna éveket

    2016-07-09 13:56:18

@csiga: Abban igaza van Sziporkának, hogy az ütőerő az alap adottság, pl. szinte az összes szamoai bunyós nagy ütő ( Mark Hunt, Tua, Parker, Leapai ) viszont abban neked van igazad, hogy valamilyen szinten lehet fejleszteni azt ( most hírtelen egy MMA-s példa ugrott be, Alistair Overeem, aki egy elég gyenge fizikumú, nem túl nagy ütő fél nehéz bunyós volt, majd lett belőle, egy nehézsúlyú terminátor, kiemelkedő ütőerővel )

» deontay   válasz erre
    2016-07-09 13:49:23

@csiga: csiga, az alább leírt hozzászóás neked ment.

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 13:43:45

jenő mennyi idős is? 70 körül? tanuld meg: öreg kutya nem tanul új kunsztokat!

presse ami nano jó volt az ma már kevés. ezért kell máshonnan eltanulni a jó dolgokat és azt a hazai gyakorlatba áthelyezni.

de amíg csötke félék ténykednek a magyar boxéletben addig ne várjunk csodát. és higgyétek el, az kevés ha valaki fogékony az új és a hatékonyabb dolgokra ha a főnöke egy talpig konzervatív ember aki vérrel és körömmel védi a bársonyszékét. márpedig magyarországon ma ez van.

» senki-001   válasz erre
    2016-07-09 13:43:02

Svasznek Jenő ugyanazt a 80-as évekbeli bokszot tanítja, amivel már akkortájt sem lehetett eredményeket elérni. Ő ugyanúgy nem képezi magát, ahogy a többi magyar edző sem. Sorold már fel kérlek, az utóbbi 20 év kiemelkedő magyar eredményeit, amit magyar edzővel ért el bárki... :D Erdei olimpiai bronzérme óta kit neveltek ki magyar edzők, aki eredményt ért el? :D Sorold fel azokat az edzőket, akiket hívtak bármelyik külföldi országba edzőnek. :D Még Albániába sem...
Nyilván teljesen véletlenül dolgozik egy rakás orosz, ukrán edző Amerikában... Valamiért a világhírű magyar edzők híre nem jutott el oda.

"de maga az ütőerő nem növelhető."

Irgalmatlan szerencse, hogy te ezt megtanultad a Svasznektól. :D Nem ez az egyetlen dolog, amiben téved...

Kedves sziporka kolléga, nálunk még egy amatőr ökölvívó sem tud a harmadik menetben koncentrálni és küzdeni, mert annyi ereje nincs, hogy fingjon egyet... Tehát, vonjuk le a konzekvenciát, a magyar edzők fizikálisan SEM tudják felkészíteni a versenyzőiket!

    2016-07-09 13:26:05

sokkal egyszerűbb a megfejtés, annyian vannak mint az oroszok és ha 1 millió lemorzsolódik akkor is marad egy rakás aki keményet tud ütni.

    2016-07-09 13:02:16

@batka1: Én Svasznek Jenő bácsihoz jártam bokszolni anno, aki megkerülhetetlen név a magyar ökölvívásban, aki kicsit is járatos a bunyóban az tudja, hogy az ő szakmai tudása hatalmas. Na, ő is azt mondta, hogy érdemben nem lehet növelni az ütőerőt, az egy adottság. Robbanékonyságot, gyorsaságot, technikát persze lehet javítani, és közvetve ez hozzájárul a keményebb ütésekhez, de maga az ütőerő nem növelhető.

Ja, és a cikk elején ez az ömlengés az orosz ökölvívókról az én gyomromnak kicsit sok volt.

» sziporka   válasz erre
    2016-07-09 12:50:14

Nem nagyon hiszek ebben. Mutassatok egyetlen ökölvívót, aki gyenge ütőerővel rendelkezett, de végül nagyütővé vált. Vagy látványos fejlődést produkált.

» batka1   válasz erre
    2016-07-09 11:25:33
fel