Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Alakulóban az itthoni Cutman szövetség

2017-02-13 15:04:40 /
Jacob ’Stitch’ Duran, Joe Villanueva, Ted Lucio. Amennyiben legalább egy név ezek közül ismerős számodra, a cikk neked is szól.

Pár évvel ezelőtt egy ausztriai MMA gálán vettünk részt versenyzőinkkel Grazban. Az első meccs szünetében, mikor bunyósunkhoz a ketrecbe rohantunk, meglepetésünkre egy fekete gumikesztyűs alak is odalépett mellénk és harcosunk kisebb szemöldök felrepedését pillanatok alatt lekezelte. Az itthoni viszonyok után ez meglepetés volt, hazánkban nem volt (még most sem az MMA mérkőzéseken) megszokott profi cutman alkalmazása, főleg szövetség, ill. szervező által biztosított – nem a versenyző által „fizetett” – ilyesfajta segítség. Nálunk a ring mellett ülő hivatali dokik töltötték be ezt a szerepet, akik látva egy kisebb szakadást, volt, hogy beszüntették a mérkőzést, bosszúságot okozva a sportolónak és edzőjének is.

A verseny után elbeszélgettünk Roland Aicherrel, aki akkor már az ICA (International Cutman Association) tagságát intézte, sikerrel. Bekerülni az ICA szövetségbe komoly presztízst jelent, több éves „szakmai” múlttal kell rendelkezni. Jelentős pedigré felmutatása nélkül esélytelen a pro cutman-ek közé tartozni. Az ICA tiszteletbeli elnöke az MMA és profi ökölvívó berkekben jól ismert Jacob „Stitch” Duran. Aki bunyórajongó, kikerülhetetlenül találkozott ezzel a mosolygós úriemberrel, akinek bandázsolási technikáját mai napig másolni próbálják videók alapján, vagy megnyugtató személyiségét emlegetik a ring/oktagon mellett. Nem beszélve azokról a sportolókról, akik neki köszönhetik, hogy meccsüket nem fújták le idő előtt egy-egy nagyobb sérülés miatt. Pár évvel ezelőtt mikor Dana White megvált tőle, kisebb lázadás tört ki az UFC-ben. Ő és a többi cutman a bunyók háttérben maradó hősei, akiken egyértelműen múlhat egy meccs kimenetele, de nevük említve a médiumokban nem igazán lesz. Az ICA nemzetközi szervezet ezeket a ’háttérharcosokat’ fogja össze amerikai, német, brazil, stb. tagokkal és olyan nagy nevekkel a szakmában, mint Federico Catizone, vagy Juan Ramirez.

Visszatérve Magyarországra. Itthon cutman alkalmazása az ökölvívásban megszokott, profi szinten elengedhetetlen. A professzionális szövetségek megkövetelik a pro bandázsolást, de az AIBA is kötelezővé tette ennek meglétét. Több klubból az edző építi meg a bandázst, de sokan inkább ráhagyják ezt a szakemberre. A ring mellett pedig elengedhetetlen, hogy az edző a szakmai irányítással foglalkozzon, frissítésre és sebkezelésre ilyenkor egyszerűen már nincs ideje. A ring segéd mellett a cutman áll még a sarkokban.

MMA oldalról itthon árnyaltabb a kép: profi rendezvények híján (tisztelet a kivételnek, de sajnos jelenleg az ország nem tud eltartani egy komoly sorozatot) kevésbé volt szükség ilyesféle szakismeretre, illetve szervezők véleménye szerint szerencsére elkerülték a versenyzőket a nagyobb sérülések. A ketrec melletti vazelin felkenése és a sportolók ellenőrzése is egy cutman dolga, de valljuk be, ez valóban nem kívánt meg komolyabb hozzáértést. Amatőr rendezvényeken pedig, eddig szinte nem is találkoztunk igazi szakemberrel. Az UFC amatőr szervezete az IMMAF, ahol Magyaroszág is képviselve van, már kötelezővé teszi a cutman-ek jelenlétét. Ezért hamarosan szükség lesz itthon is olyan emberekre, akik nem autodidakta módon sajátították el a ’műfajt’ és különbséget tudnak tenni egy adott vérzés típusában, tudják, hogyan kezeljék azt alig egy percben (folyamatosan mozgó, izzadó, az adrenalintól kicsattanó felpörgött harcoson), vagy éppen tisztában vannak a csontok megfelelő védelméről a bandázsolásnál.

Kis kutatás után kiderült, hazánkban él és dolgozik egy ember, aki rendelkezik az eddig kiadott 69db! ICA jogosítvány egyikével. Így kerestük fel Nagy Lajost, aki évtizedek óta dolgozik cutman-ként (is) ökölvívóival. Edzőként több profi boxolója szerepelt és szerepel jelenleg is ranglistán. Kineveltjei az amatőrök között szintén eredményesen szerepelnek és hoznak elismerést az általa vezetett Nyvsc-BigBoxing nyíregyházi klubnak. Felkérésünknek eleget téve Lajos megtartotta Magyarország első cutman képzését, ahol a folytatásról és együttműködésről is egyeztettünk. Terveink szerint az itthoni küzdősport rendezvényekre szeretnénk delegálni cutman-eket, illetve folyamatos „továbbképzéseket” szervezünk a majdani érdeklődőknek. A későbbiekben felmérjük az igényeket, hogy az általunk ismert, szeretett és művelt ágak közül (muaythai, MMA, K-1, stb.) hol léphet fel igény képzett segítségre. Az IMMAF is indít cutman kurzusokat, szintén ICA tag vezetővel (Joe Clifford), így velük is szeretnénk mielőbbi együttműködést. Ezek érdekében indítottuk el a magyarországi HUNCUTMEN csoportot Lajos vezetésével, ahonnan releváns tapasztalatokkal rendelkező cutman-ek kerülnek majd ki.

Hamarosan jelentkezünk!

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Érdekes és kiváló kezdeményezés! A HUNCUTMEN kiejtése magyarul azért viccesebb...

» csikimacko   válasz erre
    2017-02-13 22:41:37

Nagy Lajos egy régi jó szakember, ez meglátszik a bokszolóin is!

» csilipalmer   válasz erre
    2017-02-13 16:04:50
fel