Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

A „nejlonzacskó – generáció” befellegzése – Marco Huck karrierjének margójára

2017-09-13 09:41:10 /
Kíméletlen kritikával „számolt le” a tekintélyes Der Spiegel című német lap Marco Huck-kal, annak súlyos vereségét követően. A még mindig csak 33. életévében járó Huck még szombat éjjel szenvedett megrendítő vereséget a cirkálósúly új sztárja, Oleksandr Usyk ellenében, a Muhammad Aliról elnevezett trófeáért zajló kieséses rendszerű torna első mérkőzésén. A Der Spiegel a találkozó után nem igazán finomkodott és a német boksz „nejlonzacskó generációjának” végéről írt.

„Marco Huck éveken keresztül a legyőzhetetlen bajnok, a világ legjobb cirkálósúlyú bokszolójaként volt ismert – egyszerűen azért, mert a promóterének erre volt szüksége. Az Usyk elleni vereség mutatja: Huck soha nem volt jó bokszoló.” – írja bevezetőjében a Spiegel kolumnistája, Malte Müller-Michaelis.

A Der Spiegel szerint Usyk egy félórás, „ingyenes bokszleckét” tartott Hucknak, aki boldog lehet, hogy Robert Byrd bíró idejében leállította a találkozót. Az ukrán a boksz lényegében minden elemében jobb volt Hucknál, aki a meccs után sokáig csak a sarkában üldögélt: „Ha egy kis őszinte pillanata lett volna ezekben a percekben, akkor felfoghatta volna, hogy az elmúlt 5 meccsen elszenvedett 3 vereség „de facto” Huck pályafutásának végét jelenti.” – írja a Spiegel. Különösen, hogy Usyk ellen gyakorlatilag teljesen esélytelennek tűnt minden szempontból.

A német újságírókat igencsak meglepte egyébként Huck mérkőzés követő nyilatkozata: A bosnyák származású bokszoló „igazi ringcsatáról” beszélt és arról, hogy a győzelemhez neki talán csak az hiányzott, hogy „úgy igazán mindent beleadjon”. Huck szerint egyébként voltak kemény találatai, amivel megrendítette Usyk-ot.

„Ha a mélyütésekre és a tarkóütésekre gondol, akkor azokat valóban éreztem. De ennek semmi köze a bokszhoz.” – idézi a lap Usyk mérkőzés utáni, kissé cinikus nyilatkozatát és egyúttal megjegyzi: Huck pályafutásának gyakorlatilag részévé váltak a szabály elleni vétségek, mint a könyökös, vagy az ellenfél lefogása, amelyeket a korábbiakban is előszeretettel alkalmazott. Ennek ellenére (, vagy tán éppen ezért) 5 éven keresztül uralhatta a cirkálósúlyt, 13-szor védhette meg címét, ami egy kisebb rekord a boksz történetében. És ehhez elegendő volt egy valóban rendelkezésére álló őserő, no meg korábbi edzője, Ulli Wegner által belévert kettősfedezék. Ez volt a titka – vagy mégsem?

A Der Spiegel rámutat: A titok nem más, mint Wilfried Sauerland volt, aki Sven Ottke 2004-es visszavonulását követően ott állt egy szenzációs televíziós szerződéssel, amely szerint évente tíz meccset kellett megszerveznie – csak éppen nem volt jó bokszolója hozzá, akivel ezt a tíz alkalmat kitölthette volna.

Az elbeszélések szerint ekkortájt történt a jelenet, hogy egy rakás fiatal srác - kezükben egy nejlonzacskóval, amiben tréningruha volt, - álldogált Sauerland edzőtermében és arra várakoztak, hogy sparringpartnerként kiválasztásra kerüljenek. Abban a reményben természetesen, hogy később aztán nagyobb feladatokat is kaphatnak. Ilyen nejlonzacskó fiú volt Marco Huck és Arthur Abraham is. Huck a jugoszláv háború etnikai tisztogatásai elől menekülő szüleivel érkezett Németországba, gyakorlatilag semmijük nem volt. Huck alig két évtized elteltével világbajnoknak és dúsgazdag fiatalembernek mondhatja már magát. Köszönhetően Sauerland taktikus ellenfélválasztásainak és bokszpolitikai fineszének.

„Vannak emberek, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan lettek milliomosok.” – idézi a lap Ulli Wegner örökbecsűjét Huck kapcsán. Nem véletlenül.

Sauerlandnak ugyanis sikerült elérnie, hogy az olyan veszélyesebb ellenfelek, mint Krzysztof Wlodarczyk, vagy az orosz Rakhim Chakhkiev – lobbimunka által – távol maradjanak Hucktól. A súlycsoport más jelentős bokszolóit, Yoan Pabló Hernandezt és Mateusz Masernakot pedig ő maga igazolta le – így tudta eldönteni, hogy ki bokszoljon kivel, s kivel ne…

A rendszer egészen addig működött, amíg a tévés szerződés ki nem futott és egyúttal Huck is elhagyta a Sauerland-istállót. A veszte az lett, hogy tényleg elhitte, egyike a világ legjobb bokszolóinak. Abban reménykedett, hogy önállóan még több pénzt kereshet majd, hiszen nem kell majd a Sauerlanddal osztozkodnia. Ekkor jött a már említett, legutóbbi 5 meccs – amiből 3 vereség volt.

Ahogy a Der Spiegel a cikk befejező részében megemlíti: A „nejlonzacskó generáció” elég jó volt ahhoz, hogy domináljon Németországban. Az igazi világszínvonalú bokszhoz azonban már semmi köze.

Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Firat Arslan bejelentkezett Huck ellen. Előtte még egy meccs az Eubank jr vs Yildrim gálán és egy jótékonysági showmeccs Gutknecht segítésére egy Porsche-vezér ellen. Kicsit mókás, hogy az úr neve Hück.

» pepegross   válasz erre
    2017-09-15 20:48:51

@Kane: Boksszal kapcsolatos? (bekapott ütés, dopping, stb.)

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-09-15 02:27:24

@Jersey Joe: Én tudom, de nem hiszem hogy etikus lenne ide leírnom...

    2017-09-14 23:07:00

Ezt a pofavágást Usyktól be kell tennem ide.

https://www.youtube. ...

» northpaw   válasz erre
    2017-09-14 21:37:41

@Jersey Joe: Nem tudom, annyit láttam,hogy 2017-04-13-án elhunyt.

» pepegross   válasz erre
    2017-09-14 19:58:25

Az újságíró biztosan veszített egy nagyobb összeget Huck miatt, ezért olyan "zabos"! :-)

» Perkins   válasz erre
    2017-09-14 19:48:48

@pepegross: Mi történt vele?

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-09-14 19:21:38

@Kane: Hat sajnalom, nem tudtam. Nyugodjon bekeben! :-(

» bpjotruska   válasz erre
    2017-09-14 19:06:06

Balogh tényleg meghalt 32(!) évesen. Plechkonak ez a 6. meccse volt, most
11(11)-0-0 a mérlege.
Ottkeval a fő problémám, hogy nem bokszolt Calzagheval, bár lehet hogy a helyében én sem lelkesedtem volna az ötletért.

» pepegross   válasz erre
    2017-09-14 18:39:27

@Jersey Joe: Balogh azóta ha jól tudom halott. Egyáltalán nem is edzett a meccseire sokszor, csak a pénzért ment, asszem az ukrán nehézsúlyú amatőr olimpikon ellene debütált.

    2017-09-14 18:14:34

@GGG: "Szerintem nem mondta itt senki Ottke-ra, hogy rossz bunyós"
Azt valóban nem, de azért a jótól szerintem azért ő is nagyon messze volt...
Ha Ward-Kova II-n egy olyan orosz bíró van, mint mondjuk a Reid elleni meccsén, akkor Wardot tuti lelépteti az 1. menetben (nagyon nem gondolom, hogy helyes lett volna, nem is ezért hoztam fel). Pont azért nem szerethető és elismerendő számomra a teljesítménye, amiért Huck-é, de persze ez csak az én véleményen...

    2017-09-14 16:18:30

@bpjotruska: Vicc.. Mind a kettő..:)

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-09-14 15:29:06

@Jersey Joe: Ha nem akar vereseggel visszavonulni, en szivesen megneznek egy Huck vs Solis dupla bucsumeccset. Kis reklammal szerintem eladhato lenne, keresnenek egy kis penzt is vele, es Huck szepithetne egy kicsit az olimpiai bajnokok elleni merlegen. Solist szinte biztosan megoldana, annak ellenere, hogy zongorazni lehet a tehetseguk kozotti kulonbseget.
Egy Cshakiev elleni "vesztes visszavonul" meccs is erdekes lenne.
Esetleg onmaga fiatalabb orosz verzioja ellen is megneznem:
https://www.youtube. ...
... na ez a gyerek a favago, nem Huck. :-)

» bpjotruska   válasz erre
    2017-09-14 15:03:34

Jövő héten következik a Kudryashov vs Dorticos meccs, valaki ott is a porba hull majd....

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-09-14 15:01:53

@GGG: "Kemény munka ide vagy oda, visszavonulás előtt ez nem túl sok alázatra vall."

Szinte biztos vagyok benne, hogy nem akar még visszavonulni.

Kb. úgy állhat most, mint Abraham a Ramirez elleni vereség után: Súlyos szakmai pofont kapott, de túl sok áll már a háta mögött, hogy ne próbálja meg még egyszer legalább.

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-09-14 14:47:46

Szerintem nem mondta itt senki Ottke-ra, hogy rossz bunyós, csak azt, hogy unalmas. Mundine elleni meccse tényleg bunda lett volna? Szerintem csak mákja volt (bár az igaz, hogy nála kisebb ütőerejű "sztárt" keveset láttam.

Huck tényleg kemény pali, de ha a meccs utáni nyilatkozatát komolyan gondolta, akkor nem csak ellenszenves, de hülye is. Kemény munka ide vagy oda, visszavonulás előtt ez nem túl sok alázatra vall.

    2017-09-14 11:27:44

@Jersey Joe: Klitschko-kat én sehogy sem számolnám németnek, Abraham meg Huck azért valamennyire annak vehető, hiába nem ott születtek.

Dárius is szerintem 100% lengyel, nem is csináltak ebből titkot, ő legalább látványos meccseket csinált, mert amilyen buta, olyan kemény. Bár ott is azért voltak a karriernek komoly hiányosságai, ahogy Erdeinek is volt 10 fölötti címvédése és ebből kb 6-7-re olyan ellenfelet hoztak, akiről az egész fórum nem hallott korábban, max azért mert vicces neve van (Alejandro Lakatos..), vagy az Eurosporton egyszer látták kifeküdni. Ugyanez volt Dariusnál, hiába kapott néha viszonylag méltó ellenfelet.

    2017-09-14 10:21:32

@Romsy: "mert valamikor dominálták a németek a világszínvonalú bokszot?"Klicskók és Mihalczewski azért nem volt rossz... Őket - ahogy Don King mondaná - "német bajnoknak" lehet tekinteni..:)

Sajnos, ezzel az erőltetetten gyorsított globalizációval változni fog a helyzet, ahogy a franciáknál, úgy a németeknél is egyre több fekete, illetőleg a közel-keleti második, harmadik generációs, ők fognak eredményeket elérni, már német állampolgárként.

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-09-14 10:07:40

Szerintem nem értik sokan a cikk lényegét.


A cikk közvetve arra akar rámutatni szerintem, hogy amint összeáll egy valódi, teljesítményt "jutalmazó" bajnoki rendszer, mint most a WBSS, azonnal megmutatkoznak a valódi erőviszonyok...

Azért ne vicceljünk már, Hucknak 13 (!!!) címvédése volt, ennyit a boksz legnagyobbjai mondhatnak el magukról. Ez nagyon nincs rendben!!

Pont az olyan kis országoknak, mint mi vagyunk, kellene lobbiznunk azért, hogy a teljesítmény számítson, mert sportpolitikailag és gazdaságilag soha nem fogunk úgy labdába rúgni, mint a németek, britek, amerikaiak...

» Jersey Joe   válasz erre
    2017-09-14 10:03:50

Én is azokhoz csatlakozom, akik szerint túlzó a cikk. Ilyen fenékberúgásokat azért nem érdemelt meg Huck. Ottke amúgy biztos nem nejlonzacskóval várt a Sauerland iroda előtt :) Persze nem is róla van szó. De Dariusz ugyanígy jelentkezett az Universumnál amikor még a speaker Ged Muller volt a góré. Van ilyen, ezen károgni nincsen értelme. Az is biztos, hogy a németeknek azért nem volt jó érzés látni, hogy Usyk elbánt Huckkal, de így beszélni róla szerintem nem volt elegáns.

Szellő story. Jómagam volt kint Imivel a Sauerlandál. Az én fejemből pattant ki az ötlet jó néhány évvel ezelőtt, hogy mi lenne, ha odaigazolna. Én a Sauerlanddal dolgoztam már akkor egy ideje. És nagyon be volt akadva nálam, hogy magyart tudjak oda igazolni. Had ne mondjam, hogy az itthoni ökölvívás milyen ellenségképet festett Iminél rólam. Ettől függetlenül Szellő kijött velem. Sajnos a kintlétünk alatt nem érezte jól magát, a szemei is begyulladtak. Abrahammal kesztyűzött, de nem tudott sajnos ez az edzőtábor arról szólni, hogy akkor Imi oda tudjon igazolni. Pedig ezért mentünk. Ezek után Imre még sokáig amatőr maradt és csak aztán váltott profira. Sajnos nem életem legnagyobb élménye ez az út (nem Imi miatt). Mindenki csak lebeszélte erről őt (Csötönyi és más is, akinek a nevét nem akarom leírni). Peru az kókler, eladni visz, csak sparring partnernek visz, stb. Ehhez képest kijött velem, ami becsülendő! De annyira rossz hangulatba rakták itthon, hogy sok értelme ennek az útnak akkor nem volt. Kicsit ciki volt az egész. Odákat zengesz vkiről, aztán úgy kicsinálják idegileg itthon, hogy valóban nulla esélye lett felhúzni a Sauerlandos melegítőt. Pedig kíváncsian várták! Na mindegy... Rég volt ;) Azóta viszont Imi a WSB-ben és a profik között is bizonyított, nem keveset. Drukkolok neki és minden meccsét megnézem!

    2017-09-14 09:58:05

@cenzura: "Ja, hogy amíg hozza az eredményeket a mi fiunk ha oktatják/ kicsapják nem is ismerjük?"

Ez pontosan így van,Kokó jó példa rá,amíg nyert a vállukon vitték,ahogy kikapott a magyarok nyomására még kapott egy búcsúmeccset és nem foglalkoztak vele többet.
A jenkik ugyanezt csinálják az exszovjet nációval is,és minden más bunyóssal akik nem a kontinensről valók.

    2017-09-14 09:25:17

@SweetSweetSweet: Sosem ertettem ezt amugy. Milyen dolog az, hogy a masik fel a valasnal szinte mindent visz? Feletol tobbet nem szabadna, hogy kapjon. Azer nem hulyeseg a hazassagi szerzodes.

» Slajos   válasz erre
    2017-09-14 09:12:48

egy jó kis kedd este az eurosporton Marcus Bayerrel...

    2017-09-14 09:06:11

@spomb: Ez oké de miért nem hamarabb jött a cikkel a Spiegel?
Pl. Povetkin meccs környékén.
Ja, hogy amíg hozza az eredményeket a mi fiunk ha oktatják/ kicsapják nem is ismerjük?
Ez olyan magyaros dolog. Vajon miért kezdenek a németek is ilyenek lenni? Nem is értem.

» cenzura   válasz erre
    2017-09-14 08:20:35

Azért Ottkét is utolérte Karma istennoje a felesége szemelyében ,aki a válásuk utan szinte teljesen kifosztotta peres úton!

» SweetSweetSweet   válasz erre
    2017-09-14 08:17:31

Ha Huck ősgermán származású,most nem kapná az ívet.

    2017-09-14 08:08:34

@cenzura: A labancok nem a nemetek, hanem az osztrakok. Nem csinaltak semmi mast a nemetek, mint amit most lathatunk az esetek nagy tobbsegeben, vedik a befektetesuket. Europa amugy sem a showbiznisz vilaga, teszem hozza szerencsere.

» Istvan   válasz erre
    2017-09-14 07:49:03

Itt most nem Ottke generációjáról van szó. De ha már ő szóba került: ő olyan művész volt a bokszban, mint Karpov a sakkban. Utóbbiról írták valahol, hogy ide-oda lép a gyalogjaival, aztán nyer.
Sven abban volt nagy, hogyan tegye lehetetlenné az ellenfelet. A saját akciói pedig nemigen érték el a közönség ingerküszöbét.
Hogy őbelé nem rúgtak, talán azért lehet, mert valódi német volt, nem jövevény.

» Untouchable   válasz erre
    2017-09-14 06:36:51

@Sarkozi Robert: Soha nem szerettem Ottkét, ennek ellenére sok meccsét láttam, talán azért is mert komoly ellendrukkere voltam, ellentétben több esetben a pontozókkal.
Mielőtt azért azt mondaná valaki, hogy nem tudott semmit:Dariusz Michalczewski, Michael Moorer, Chris Byrd, Antonio Tarver,Juan Carlos Gómez, Erdei Zsolt. Néhány név azok közül, akiket amatőrként legyőzött.

» pepegross   válasz erre
    2017-09-14 05:29:57

@Sarkozi Robert: Szerintem nézd meg azt a meccset. Kifordítom,befordíto m,mégis fekszik a Munda.

» pepegross   válasz erre
    2017-09-14 05:03:01

@Slajos: :D. Ezeken a hasonlatokon szakadtam a rohogestol...Teljese n egyetertek egyebkent.
A Mundine elleni meccse az eggyik legnagyobb bunda volt amit eletemben lattam.
Pontos szamra nem emlekszem, de egy csomo meccset elcsaltak...

» Sarkozi Robert   válasz erre
    2017-09-14 01:28:13

@Slajos: Na ezzel csak egyetérteni lehet!
Pont Ottkét akartam írni reggel de megálltam Mario Veitnél.

Akik Ottke meccseit adták meg fényezték most Huckba rúgnak bele. Micsoda egzotikus fintora ez a sorsnak. Gyorsan felejtenek ezek a labancok látszik kezd megváltozni a német társadalom és mentalitás.

» cenzura   válasz erre
    2017-09-13 21:41:24

Tobb dologban is egyetertek a Der Spiegel cikkevel, de szerintem annak a nemet kozonsegnek akik Sven Ottke meccseire izgultak anno feludules kellett hogy legyen az amit az ujabb generacioba tartozo, Huck es Abraham mutatott a ringben. Ugyhogy nem kene most ennyire alazni Huckot, aki nem volt jobban vedve mint barmelyik masik nemet oklozo.

A nemeteknek tobb mint jo volt Huck meg Abraham szerintem. Mer olyan is csak nemetorszagban fordulhat elo, hogy egy Sven Ottke milliokat vonz a kepernyo ele. Ottke bazmeg, hogy tudtak ezek az o meccseit vegignezni?! Annak az embernek a boksza az unalmassagi skalan egy szinten van a kommunista part fotitkaranak majus elsejei beszedevel. Ha 1 oraig videoznek egy irodai takaritobrigadot bizisten jobb highlightot tudnek belole osszevagni mint Sven merkozeseibol.

"..Az Usyk elleni vereség mutatja: Huck soha nem volt jó bokszoló.."
Hat szerintem meg eppen ez nem igaz. A Briedis elleni veresege mutatta inkabb azt, hogy Huck nem konnyu dio senkinek sem. Huck pechje az volt, hogy eppen a legtechnikasabb cirkalosulyu ot valasztotta. Mindenki massal szorosabb meccset csinalt volna.

» Slajos   válasz erre
    2017-09-13 21:13:51

Hát lehet hogy tulságosan is sokra vitte, de azért Huck-nál van a világon kb 1 millió rosszabb boxoló.

» Elephant   válasz erre
    2017-09-13 20:45:17

@bpjotruska: ide szerettem volna irni

» Toth Lajos   válasz erre
    2017-09-13 20:35:41

Hasonlo velemenyen vagyok mert azert Huck bitang kemeny pasas. Hiaba nagy favago, es vedtek itt ott... A pofonert egyedul ment. Azonban a cikkben is van igazsag. Bar nem szep ilyen helyzetben meg rugni rajta.

» Toth Lajos   válasz erre
    2017-09-13 20:34:27

Huck és Abraham a "Nejlonzacskós generáció", milyen elnevezés illik a magyar gálák szereplőire és a külföldi gálákra vágáséretten szállított bokszolóinkra?!

1. "Tesco gazdaságos generáció"
2. "Elválik a szar a víztől generáció"
3. ???

» Blackpanther   válasz erre
    2017-09-13 19:29:40

@cenzura: "Veit egyébként nagyobb lufi volt. Sőt!"

na ne viccelj mar...

» fixpont   válasz erre
    2017-09-13 18:33:45

@bpjotruska: Egyetértek. Nem tudom mire volt jó ez a cikk. Huck azért nem ennyire gyenge, másrészt a legtöbb promóter okosan vàlogatja az ellenfeleket, ez nem egyedi.

» kovban   válasz erre
    2017-09-13 18:28:37

Bar sok igazsag is van a cikkben,en azert nem rugnek bele Huck-ba. Abban, hogy o az o boksztudasaval idaig jutott, kurva sok kemeny munka, lemondas, kuzdelem, es sokezer bekapott pofon volt, nem csak a promoterenek a mesterkedesei. Ha olyan szar bunyos lenne, akkor a klasszis ellenfelek, mint Cunningham, Lebegyev, Usyk vagy Povetkin par menetben feltoroltek volna a padlot, de igazabol csak Usyk ellen vallott szegyent, es szenvedett olyan vereseget, hogy koze sem nagyon volt a meccshez. De az elvonalba nem valo bokszolokat mar Afolabi is bearazta, mint pl a Huck-nal amugy nem kicsivel tehetsegesebb Cshakievet is. Egy bajnok karaktere tobb dologbol all, nem csak tehetsegbol es technikai tudasbol, es Huck-ban azert megvolt par dolog, ami tiszteletet erdemel.
Nincs szegyenkeznivaloja a karrierje miatt, engem sokkal jobban irritalnak a Solis-fele zsenialis nagy tehetsegek, akik szarnak az egeszbe, oszt nem is viszik kb semmire.

» bpjotruska   válasz erre
    2017-09-13 18:14:04

@cenzura: Nekem úgy rémlik, erről kb. ezer éve volt is szó, de aztán valamiért nem jött össze (bár lehet tévedek, és nem Szellő volt, vagy nem is volt:)...
Amúgy a cikkel abszolút egyet tudok érteni, szerintem ebben semmi lehúzás nincs, Huckot, ha nem Németországban bokszolt volna, tuti nem hagyták volna úgy bokszolni, ahogy... De csinálhatta, és ezzel azért elég komoly előnyhöz jutott, meg persze probléma esetén ott voltak a megvett pontozók (pl. Lebedev, Arslan)

    2017-09-13 17:50:27

@cenzura: nincs is más dolga, mint egy tescós szatyorba begyömöszölni némi tréninggöncöt és odaállni az edzőterem ajtaja elé

» Winwin   válasz erre
    2017-09-13 16:53:43

Most kéne Szellőnek Sauerlandhoz igazolni.
Veit egyébként nagyobb lufi volt. Sőt!

» cenzura   válasz erre
    2017-09-13 14:55:46

Azért nem kellene ennyire lesajnálni. Mégiscsak letett valamit az asztalra, még ha a teamnek sokat is köszönhet (bár ezzel minden ökölvívó így van).

» kisbecsker   válasz erre
    2017-09-13 14:49:50

kemény kritika,ráadásul egy német újságírótól.Huck irtózatos favágó,de Povetkint .Hogy most ez Huck érdeme,vagy az akkori nehézsúly szégyene,azt mindenki döntse el maga.De hogy milliomos lett a sok birka német által...elképesztő.

    2017-09-13 13:45:09

mert valamikor dominálták a németek a világszínvonalú bokszot?

    2017-09-13 13:35:44
fel