Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

2017 Csúcspontjai, 2/7: Az Év Kiütése

2017-12-26 02:19:46 /
Egy bokszmérkőzés legegyértelműbben úgy érhet véget, hogy az egyik ökölvívó harcképtelenné teszi a másikat egy pontos és szabályos találattal. A sportágat kedvelők túlnyomó többsége szereti és várja, hogy az összecsapások eképp fejeződjenek be. A legtöbb ütés, amely lezár egy mérkőzést, előre látható, érezhető. Legtöbbször megelőzi azokat az egyik fél fölénybe kerülése; a KO kellemetlenebb oldalán álló fél gyakorta kap komolyabb verést, mielőtt a mérkőzés véget ér. Adódnak azonban alkalomszerűen spontán, egyetlen találattal abszolvált kiütések. Ezek azok a momentumok, amelyeket összevágnak videókba, amelyek később bejárják a világot, eljutva olyan emberekhez is, akik nem követik a sportot. Következzenek az idei esztendő legnagyobb kiütései RingCsoda nézőpontból.
6. Mikey Garcia KO3 Dejan Zlaticanin, Könnyűsúly, WBC öv: Mikey Garcia két éves kényszerpihenő után tavaly nyáron tért vissza a kötélnégyszögbe, idén januárban pedig újra világbajnoki összecsapáson láthattuk. Ellenfele a könnyűsúlyú WBC-bajnok Dejan Zlaticanin volt, akivel szemben Garcia hamar megtalálta a megfelelő ütőtávot, és ezzel kontrollja alá helyezte a küzdelmet. Mikey ezek után nem sokat tétlenkedett, és a harmadik felvonás záró percében alámerített egy jobbfelütést, egy kísérő balhoroggal a kötelekig terelte a címvédőt, majd a megszédült Dejant brutális jobbhoroggal ütötte eszméletlenre. Tony Weeks mérkőzésvezető bele sem kezdett a számolásba, azonnal leállította a küzdelmet.

5. Jermell Charlo KO1 Erickson Lubin, Nagyváltósúly, WBC öv: A két veretlen amerikai bunyós címmérkőzése ínyenc párosításnak számított, még annak ellenére is, hogy Charlo már másfél éve világbajnok volt, míg a korábbi ígéretes amatőr, mindössze 22 esztendős Lubin még nem találkozott top15-ös ellenféllel. Az ütközetet feszülten indult, majd az első felvonás végén Charlo egy belépéskor elsütött egy jobbfelütést, amely fültövön találta az előre hajlott kihívót, aki azonnal a földre rogyott, és néhány másodpercre megmerevedett végtagokkal feküdt a ringvásznon. A találkozót Harvey Dock teljesen jogosan leintette.

4. Zolani Tete KO1 Siboniso Gonya, Harmatsúly, WBO öv: Az idei év nem csekélyebb szenzációval szolgált a szurkolók számára, mint a boksztörténelem leggyorsabban lezáruló világbajnoki mérkőzésével. Siboniso Gonya trónfosztást ígért a belfasti gála publikumának, Zolani Tete pedig első menetes kiütéses győzelmet. Kettejük közül az utóbbi prognosztizációja igazolódott be, ráadásul nem is akármilyen kivitelben. Tete első ütése, egy jobbhorog azonnal állcsúcson találta a kihívót, aki már a padlóra zuhanás közben elveszítette az eszméletét. Hat másodperc kellett a találathoz, majd a találkozót vezető Phil Edwardsnak további öt, mire leintette a találkozót. 11 másodperc az új világrekord, amely Daniel Jimenez 17 szekundumos találkozóját nyugdíjazta a pozícióból.

3. Raymundo Beltran KO2 Jonathan Maicelo, Könnyűsúly: A mexikói származású Ray Beltran hiába él és dolgozik majd két évtizede az USÁ-ban, mégis bizonytalanná vált a helyzete Donald Trump szigorított bevándorlásügyi szabályainak  értelmében. Egy győzelem a veszélyes Jonathan Maicelóval szemben egy jövőbeni világbajnoki összecsapás lehetőségével kecsegtetett Ray számára, amely jó eséllyel zöld utat adna a bunyósnak mesterségében elért magas szintű teljesítményéből adódóan. Beltran ezzel a teherrel a hátán lépett ringbe az HBO képernyőjén, majd - miután számoltak rá a nyitó felvonásban, és megbiggyent a második kör első percében is - egy brutális balhoroggal letaglózta Maicelót, és behúzta a győzelmet. Beltran világbajnoki összecsapására a tervek szerint 2018 februárjában kerül sor a korábbi címvédő Paulus Mosesszel szemben.

2. Joshua Greer Jr KO6 James Smith, Harmatsúly: A két 118 fontos feltörekvő versenyző a Showtime csatorna képernyőjén kapott lehetőséget máricusban arra, hogy bizonyítsa, érdemes számolni vele az amerikai televíziós óriáscégnek. A mérkőzés idején még csak huszonkét esztendős Joshua Greer Jr volt az, akinek jobban jött ki a lépés, mikor a hatodik felvonásban egy szűk fogadó jobbhoroggal állcsúcson kapta Smitht, aki arccal ért földet a másik oldalán. Harvey Dock bele sem kezdett a számolásba.

1. David Lemieux KO3 Curtis Stevens, Középsúly: A két középsúlyú nehézbombázó összecsapásának tétje az volt, hogy melyikük kerülhet közelebb egy világbajnoki összecsapáshoz. A felek a nyitó felvonástól fogva sortűz alá helyezték egymást, amelyből többségében a korábbi világbajnok Lemieux jött ki jobban. A kanadai bunyós a harmadik felvonásban előbb egy jobbegyenessel pozícionálta magát a köteleknél lehorgonyzó Stevensszel szemben, majd egy szűk, brutális balhoroggal eszméletlenre ütötte amerikai ellenfelét.

 

Különdíj:

Yunier Dorticos TKO2 Dmitry Kudryashov, Cirkálósúly: A World Boxing Super Series cirkálósúlyú tornájának első fordulójában a sorozat legnagyobb ütőiből kettő találta szembe magát egymással. A felek összesített mérlege 42-1, 41 KO volt, így az sem meglepő, hogy a szakma és a szurkolók egyöntetű véleménye az volt, hogy a találkozó nem fogja megérni a tizenkettedik felvonást lezáró gongszót. A vér pedig nem vált vízzé, a felek egymásnak estek, világháborús környezet alakult ki bombák repkedésével, majd a második etap derekán Dorticos egy jobbegyenessel halántékon találta Kudryashovot, mire az orosz versenyző szabályosan magába omlott. Dmitry szemei egy pillanatra fennakadtak, ám így is sikerült szédülten lábra állnia, mire Rafael Ramos mérkőzésvezető ráolvasta a tizet, és beszüntette a találkozót.

Bokszszurkolók, nektek melyik a kedvenc kiütésetek az idei évből?

Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@Chico: ez a topic eleve nem a szep kiutesekrol szol inkabb a nagy kiutesekrol amikor a bunyos ottmarad a padlon, ami szerintem csak egy es nem a legfonotsabb ismerve egy jo KO-nak

» fixpont   válasz erre
    2017-12-27 19:42:15

@kisbecsker: Igen szerintem onnan érkezett, amit te linkeltél abban elég sok a kitakart rész, amit én azon viszont látszik az egész jelenet. Szerencsétlennek a lába erre a feje arra nézett, tényleg azt se tudta milyen rendezvényen van. Egy szóval nem mondtam, hogy szándékos volt, de attól még megtörténtek.

"várni egy ütemet a harc hevében? :)"

Úgy irod, mintha ilyen nem létezne... Itt pl az egyik legagresszivebb támadóbunyós állitja meg a bal kezét a harc hevében. Pedig ő nem az a tipikus "gondolkodó" bunyós volt. Nem kell beleképzelegni, hogy Garcia most egy piszkos mocskos bunyós, de ennek kiütésnek igen is megvannak a maga szépséghibái szerintem és emiatt nem tenném bele még a felvetésbe se, hogy év kiütése cimért mehessen.

https://www.youtube. ...

    2017-12-27 14:54:01

@omega: Illetve az emlitett linkek a link cim alatt a Boksz gombbal érhetőek el a fő lapról.

    2017-12-27 14:49:25

@Chico: Nézd már meg itt 3.12-nél: https://www.youtube. ...
Ez neked hátulról jött??? A tarkós szerintem a legkisebb gondja volt Z-nek, ráadásul lecsúszott a mélyen levő fej miatt és nyilván nem volt szándékos. Ekkor már meg volt ütve keményen, de nem volt padlón. várni egy ütemet a harc hevében? :) Te ugye nem bunyóztál soha?

» kisbecsker   válasz erre
    2017-12-27 14:16:50

Elnézést, csak jelezni szeretném, hogy a profiboksz.hu nyitóoldalán ez az oldal nem érhető el, mivel a linkből kimaradt az egyeb-irasok alkönyvtar felsorolása.

A profiboksz.hu oldalon a hibás link:
http://www.profiboks ...

A működő link a google segítségével:
http://www.profiboks ...

Ugyanez a helyzet "Az év meglepetése" cikkel.

    2017-12-27 13:38:17

@Chico: "Én a Mikey Garcia féle KO nem értem mit kleres itt mert azt mindennek nevezném csak szépnek nem. Sumák módon a háta mögül plekinből csapta ki"

Szerintem is!

» Arcos Harcos   válasz erre
    2017-12-27 13:18:10

@fixpont: Én nem akarlak téged meggyőzni meg senki mást.

De ebből nekem az jön le, hogy ez nem szándékosan indult, de elég pleknis sportszerűtlen lett a befejezés. A tarkósra még rá is tolt alkarral utána meg a kifordult védekezésképtelen ellenfelet aki épp azt se tudta milyen rendezvényen van még hátulról telibeveri.

https://www.youtube. ...

    2017-12-27 12:31:59

@Chico: semmi problemat nem latok abban a KO-ban, ezt osszevetni a May-Ortiz esettel meg egyenesen nevetseges

» fixpont   válasz erre
    2017-12-27 12:12:54

@kisbecsker: A szűk balos és azt azt követő jobb felütés szép volt, azutáni balhorog már tarkóra ment és rátett az egyensúlyvesztésre, a jobbos meg a háta mögül érkezett a pofájába. Dehogy kellett volna megvárni, hogy kitisztuljon, miért gondolsz ilyet? Viszont egy ütemet illett volna várni azt gondolom mert számomra ez ilyen "disco előtti befejezés" , hogy tarkón meg hátulról üti.

    2017-12-27 10:23:58

@Chico: Nem tudom, te hányas csatornát nézted, de az a KO minden volt, csak "sumák", vagy "háta mögül" jövő nem. Szerintem nézd újra. Az nem beforgatás, vagy kiforgás volt, hanem egy bazi nagy felütés és egy lecsúszott ütés utáni egyensúlyvesztés, majd a kötéltől visszafordulás félkába állapotban. Meg kellett volna várni, míg Zlaticanin kitisztul és nem bevinni a ko ütést? Ez lett volna szerinted sportszerű? :D

» kisbecsker   válasz erre
    2017-12-27 10:10:37

Én a Mikey Garcia féle KO nem értem mit kleres itt mert azt mindennek nevezném csak szépnek nem. Sumák módon a háta mögül plekinből csapta ki. Persze lehet mondani, hogy szépen beforgatta, a másik meg miért fordult ki.... Szerintem ez undoritó kategória. Háttal állt neki... Mint a May vs Ortiz KO, szabályos, de szerintem sportszerűtlen. Nekem Dorticos kiütése tetszett a legjobban. Mintha csak rátette volna a kezét az ellenfél arcára és vége is lett.

    2017-12-27 09:29:03

Szerintem édes mindegy hogy a csúcson volt-e Dawson akkor. Nem változtat a tényen hogy Stevenson karrierjében az volt az első és az utolsó alkalom hogy valami VB szinten elfogadható ellenfelet sikerült vernie, azóta kotlik az övén és megöregedett. A karrierje mindenképpen kárba ment, semmi érdemlegeset nem csinált, akkor volt köze legutóbb komoly ellenfélhez amikor felment üvöltözni Kovalevvel a ringbe. Ezen nem változtat az hogy Dawson milyen formában volt éppen akkor.

    2017-12-27 01:57:31

@Moorer: Szóval csúcson volt akkor Dawson amikor Stevenson kiütötte, de nem sokkal azután kikapott Karpencytől is. Ez így valahogy nem áll össze, aki a csúcson van, az általában ilyen rövid idő alatt nem zuhan ekkorát. Tehát a helyzet az, hogy nem volt csúcson Dawson akkor már, amikor Stevensonnal bokszolt.

» northpaw   válasz erre
    2017-12-26 22:16:17

@Moorer: nagyon messze volt mar a csucsformatol, nem csak mert kikapott Wardtol hanem ahogy, leaszalta magat aztan meneteken at csak nyelte Wardtol a pofonokat mig vegul feladta terdre rogyva a merkozesvezeto kerdesere, hogy akarja-e tovabb, neki a palyafutasat az a meccs ki is nyirta, mind fizikalisan mind az onbizalmat, utana meg a kovetkezo meccsen az elso pofontol lefekudt, soha tobbe nem volt a regi

» fixpont   válasz erre
    2017-12-26 21:46:53

@deontay: Pedig csúcson volt Hopkinsot 1 éve verte Wardtól pedig mindenki kikapott, Stevenson magasabb szintet képviselt tőle.

» Moorer   válasz erre
    2017-12-26 18:01:55

@Moorer: Azèrt az a Dawson màr messze nem volt a csúcson.

» deontay   válasz erre
    2017-12-26 16:44:03

@pepegross: Az is szép volt mikor Stevenson kiütötte Dawsont és ott 2 magas szintű bunyós csapott össze. Több Dawson rajongóba a világ omlott össze.

» Moorer   válasz erre
    2017-12-26 14:55:00

@ogreface: Egy házasságpárti fórumtárs biztosan van,ha emlékezetem nem csal.

» pepegross   válasz erre
    2017-12-26 11:22:45

es ennek a Leminek ertekelheto talalata nem volt Saunders ellen, hat ennyit jelent a jo labmunka meg vedkezes, nekem a kedvenc KO-n Crawford Indongo ellen, rakeszult, kifigyelte, tobb hasonlo utott elotte mar, es prcizen tempobol vegrehajtotta a testutest, a test KO-kat amugy is sokan alabecsulik

» fixpont   válasz erre
    2017-12-26 10:39:17

@pepegross: "...nem megyek ki meccs közben sörért... Esetleg szobalány is megoldást jelenthet."

Kevés dolog szól a házasság mellett, de ez az egyik legfontosabb! :D

» ogreface   válasz erre
    2017-12-26 10:09:21

Zolani Tete KO1 Siboniso Gonya
A hasonló esetek miatt nem megyek ki meccs közben sörért. Szabadalmaztatni kellene speciális kombínációként a hűtőszekrénnyel egybeépített nagyképernyős TV-t. Esetleg szobalány is megoldást jelenthet.

» pepegross   válasz erre
    2017-12-26 08:09:12
fel