Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Roman Gonzalez vs Srisaket Sor Rungvisai: Felvezetés a mérkőzéshez

2017-03-18 12:21:24 /
A hétvége slágermérkőzését a középsúlyú KO-királyok ütközete szolgáltatja, amelyen a WBC/WBA/IBF egyesített bajnok Gennady Golovkin a WBA másodhegedűs övét birtokló Daniel Jacobsszal méri össze képességeit. A 160 fontos kategória két élmenőjének összecsapását azonban megelőzi egy másik fontos mérkőzés, amelyet nagylégsúlyban rendeznek meg a WBC bajnoka, Roman Gonzalez, valamint kötelező kihívója, Srisaket Sor Rungvisai (születési nevén Wisaksil Wangek) között. Az utóbbi versenyzők nevével fémjelzett találkozóra kevesebben fenik a fogukat, pedig jó esélyek mutatkoznak arra, hogy a kisemberek tartalmasabb és kiélezettebb küzdelmet tartogatnak a szurkolók számára, mint amivel a főmérkőzés kecsegtet...

Roman Gonzalez

Nemzetiség: Nicaragua
Mérleg: 46-0, 38 KO
Cím: WBA szalmasúly, 2008-2010; WBA kislégsúly, 2011-2013; WBC/Ring/Lineális légsúly, 2014-2016; WBC nagylégsúly 2016-
Súlycsoport: Nagylégsúly (115 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Boxingscene), 2. (Ring)
Súlycsoportoktól független ranglistán elfoglalt hely: 1. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 15-0, 9 KO (16-0, 10 KO interim címmeccsekkel)

vs

Srisaket Sor Rungvisai

Nemzetiség: Thaiföld
Mérleg: 41-4-1, 38 KO
Cím: WBC nagylégsúly, 2013-2014
Súlycsoport: Nagylégsúly (115 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 4. (Ring), 6. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 2-1, 2 KOA mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.03.18., New York, New York, USA

A súlycsoport világbajnokai: Roman Gonzalez (WBC), Khalid Yafai (WBA), Jerwin Ancajas (IBF), Naoya Inoue (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 8/10

*

Srisaket Sor Rungvisai számára semmi sem indult könnyen az életben. A thai ökölvívó és családja szerény körülmények között élt, ételre nem igazán jutott, így Srisaket már gyerekkorában Muay Thai harcokat vállalt, hogy segíthesse szüleit és testvéreit.

A fiú később, tizenhárom éves korában vonatra szállt, hogy a fővárosba, Bangkokba utazzon, ahol nagyobb lehetőségek kínálkoztak a munkára vállalkozók számára. A csomagja, amelyet magával vitt, egy menetjegyből állt, amelyet később a vonaton elhagyott, így az utazás hátralévő részét a szerelvényen történő bujkálással kellett töltenie, miután nem volt pénze új jegyet vásárolni.

Srisaketet barátnője kísérte el az úton, vele együtt gürcölt a nagy városban. "Miután nem volt pénzünk, alkalomadtán áruházak mögötti konténerekből gyűjtöttük és ettük a maradékokat, hogy ne halljunk éhen. A jobb napokon 5 centes, instant tésztalevest ittunk, amikből a tésztát mind a barátnőmnek tartogattam."

A profi ökölvívásba huszonkét évesen vágott bele a thai, s ahogy korábban sem, ezúttal sem kímélte a sors a kezdetekkor. Srisaket debütáló mérkőzésére Tokióba utazott, ahol a korábbi OPBF-, valamint későbbi háromszoros világbajnok japán Akira Yaegashival szemben lépett szorítóba, és maradt alul három felvonásban.

A folytatásban további vereségek következtek, így a thai 1-3-1-es mérleggel állt debütálásának első évfordulóján. A kitartás és a hit azonban, mint mindenben, sportolói pályafutásában is túljuttatta őt a szenvedés legmélyebb bugyrain, és a következő tizenhét összecsapását győzelemmel abszolválta Srisaket, majd huszonharmadik találkozóján megkapta a lehetőséget a WBC nagylégsúlyú világbajnoki címének elnyerésére.

Srisaket nem engedte el a lehetőségét annak, hogy azzá váljon, amivé válhat, és sorsát a saját öklei által határozta meg, amikor a nyolcadik felvonásban megállította a címvédő Yota Satót, és begyűjtötte a zöld övet.

A küzdelem, amely a thai bajnok életének kifejezőeszköze, 2014 májusában szerveződött ismét művészivé, amikor Srisaket Mexikóban lépett szorítóba a hazai Carlos Cuadrasszal szemben. A felek hamar egymás tudtára adták, hogy nem szándékoznak megadni magukat a velük szemben munkálkodó ellenerőnek, amelynek a következménye egy féktelenül feszült, szikrázó, pucér háború lett.

Sor Rungvisai brutális fizikai ereje hamar mozgásra késztette Cuadrast, aki beugrásokból igyekezett leamortizálni a bajnokot. A thai lórúgással felérő bombái többször a szorító peremére repítették a mexikóit, aki makacsul kitartott hiperaktív és ultraagresszív stílusa mellett.

A felek a negyedik menetben fejeltek össze, aminek következtében a kihívó felszakadt a bal szeme felett, így az ütözetnek végül a mérkőzésvezető vetett véget a nyolcadik felvonás elején. A technikai pontozás a hazai Cuadrasnak kedvezett, aki ezzel megfosztotta a thai címvédőt titulusától.

Sor Rungvisai egy évvel később, 2015 májusának végén Jose Salgado megállításával kihívói pozícióba került a WBC szervezetnél, amivel megváltotta a jegyét egy újabb világbajnoki ütközetre.

Bár huszonkét hónapot, és egy őrségváltást kellett várnia, hogy végre érvényesíthesse pozícióját, a türelem rózsát termett Srisaket számára, aki a sportág első számú alakja, Roman Gonzalez ellen bizonyíthat az idei év első felének egyik legfelkapottabb, PPV konstrukcióban sugárzott ökölvívó gáláján.

Gonzalez számára a thai elleni címvédés kötelező feladatnak számít, ha továbbra is a súlycsoportoktól független ranglisták élén tervezi tartani magát a nicaraguai bunyós. A korábban szalma-, kislég-, illetve légsúlyban is csúcsra jutó bajnok tavaly szeptemberben lépett fel 115 fontra, és mindjárt az első összecsapásán a kategória egyik élmenőjével, Carlos Cuadrasszal akasztotta össze az agancsát.

A tizenkét felvonáson át tartó remek csatát végül szoros pontozással nyerte Gonzalez, aki ezzel negyvenhatodik összecsapásán is megőrizte veretlenségét.

Két hónappal a Cuadras elleni győzelmet követően azonban váratlan tragédia történt, és Roman edzője, Arnulfo Obando egy stroke-ot követően életét vesztette. A nicaraguai tréner hosszú évek óta edzette a veretlen ökölvívót.

Gonzalez a hétvégi összecsapására korábbi másodedzőjével, Wilmer Hernandezzel, valamint ugyancsak hosszútávú csapattagjával, édesapjával, Luis Gonzalezzel készült fel.

Hogy milyen kihatással lesz a teljesítményére a tragédia ténye, és az azt követő kényszerváltoztatás, csak a ringben derül ki.

Bennfentes információk szerint a P4P listák éllovasa megszenvedett a súlyhozással, és a szombati összecsapást megelőző utolsó sajtóeseményeken a dehitratáltság mellékhatásai mutatkoztak rajta.

Bár Srisaket Sor Rungvisai neve nem cseng ismerősen a bokszszurkolók többségének számára, valójában ő egy rátermett ökölvívó, aki még egy száz százalékos Gonzaleznek is méltó ellenfele lehet. Egy problémákkal küzdő bajnokkal szemben pedig tovább nőnek az esélyei.

A thai fizikai ereje jelentős. Carlos Cuadras egy született nagylégsúlyú, ám még ő is jobbnak látta kitérni Srisaket útjából.

Mindeközben Roman Gonzalez 115 fonton már nem ugyanaz az ellenállhatatlan tűzgolyó, mint amilyen a lentebbi kategóriákban volt. Hátborzongató támadóboksza és keménysége talán a hétvégén is kisegíti őt a gyenge védekezésű, fordított alapállású Sor Rungvisaival szemben, a küzdelem izgalmi faktora azonban garantáltan az egekben lesz, amíg tart a mérkőzés.

S miközben a nicaraguai keze tele van a hétvégi összecsapással, a WBC szevezet már előre elrendelte, hogy a bajnoka legközelebb a Carlos Cuadras vs David Carmona találkozó győztese ellen köteles megvédeni címét.

De még mielőtt a jövőbe tekintene Gonzalez, dolga akad szombat este. Egy határozott, céltudatos ellenféllel szemben, aki a jegyét, amelyet megváltott élete legfontosabb összecsapására, ezúttal nem veszítette el út közben...

A mérkőzésre leadott TIPP megtekintéséhez KATTINTS IDE.


Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@Faceload: Pont úgy, hogy középsúlyban a vörös a ring bajnok, sehol máshol nem. Írj De La Hoyának.

» patton   válasz erre
    2017-03-19 13:07:18

Wil Esco és Harold Lederman odaadta Gonzaleznek 114-112-re, de gondolom, ez őt nem vígasztalja... Sajnos nem láttam, elég retek gépem van. Mindenki szűk nicaraugai győzelmet látott, a badlefthook-on is ezt boncolgatják.

» bandi1115   válasz erre
    2017-03-19 06:00:06

Igazad lett a súlycsoportot illetően, még a szinte teljesen esélytelennek tartott Rungvisai is tudott meglepetést okozni, mégha nem is annyira értem, hogy bírták kihozni. Nálam nyert Gonzalez, ha szűken is...
Cuadras viszont papíron is, szóval valószínűleg a thai ellen ő fog menni, az sem lesz rossz meccs! :)

    2017-03-19 05:48:38

R.Gonzalez (1,05-1,09) - W.Wangek (S.Sor Rungvisai) (7,00-10,00)

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2017-03-19 01:27:21

@Lemmy: Örülök, hogy kedvet kaptál a kis súlyú meccsekhez, Lemmy! ;-) Igen, Freshmart őrült erős, és jóval bevállalósabb úton jutott el oda, hogy harmad annyi meccsel a háta mögött már lassacskán megkérdőjelezhető legyen, hogy melyik thai az első 105 fonton.

Ez a mai nagylégsúly meg az ökölvívás jelenlegi legmélyebb kategóriája. Gonzalez, Inoue, Cuadras, Estrada, Yafai, Sor Rungvisai, Ancajas, Concepcion, Arroyo, Kono mind jelenlegi vagy korábbi bajnokok, akiktől a feltörekvő, potenciális kihívók fel sem férnek a top 10-es listára. Casimero is jön fel légsúlyból. Brutális.

Ahogy az is brutális, amilyen névsor kinéz Gonzaleznek: Cuadras után Srisaket, majd valószínűleg újra Cuadras, közben Estrada is elindult a WBC vonalon, nem kizárt, hogy utána ő jöhet, és akkor még mindig nem kezdett el címet egyesíteni Roman. Az ilyen nevekkel szemben történő folytatólagos küzdelmek emelnek valakit fel az érája legjobbjának. És - egyenlőre - Gonzalez nem csak megvívja ezeket a meccseket, de mind meg is nyeri. Kegyetlen teljesítmény...

» IMiKeT   válasz erre
    2017-03-18 14:05:40

@greg: Köszi, greg! :-)

» IMiKeT   válasz erre
    2017-03-18 13:44:50

@Faceload: Úgy, hogy Gonzaleznek ez már a sokadik súlycsoportja és nagylégsúlyban még nem bokszolt Inoue-vel, aki nélkül nem lehet kijelenteni, hogy ő 115 fonton a legjobb.

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2017-03-18 13:41:26

Hogy lehet hogy Gonzalez P4P elso a ringnel de a sajat sulyaban csak masodik???

» Faceload   válasz erre
    2017-03-18 13:18:07

Bakker, tuti keresek valami streamet éjszaka, és felkelek megnézni őket.
Határozottan kedvet kaptam hozzá, de a múltkori szalmasúly legjobbjairól szóló írásod után is elkezdtem megnézni a két srác meccseit, szerintem nyerne Freshmart... :)

    2017-03-18 13:11:29

Remek cikk!

    2017-03-18 12:58:50
fel