Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Ricky Burns vs Julius Indongo: Felvezetés a mérkőzéshez

2017-04-15 21:28:26 /

A hétvége egyetlen világbajnoki ütközetén a skóciai Glasgow városára fókuszál a bokszvilág, ahol a hazai Ricky Burns WBA címét teszi be a közösbe a veretlen Julius Indongo IBF/IBO övei mellé. A győztes a négy jelenlegi egyesített bajnok mellé zárkózik egy igazi illusztris társaság új tagjaként. A kérdés már csak az, hogy vajon melyik címvédő lesz képes felülkerekedni a másikon, és magasabb szintre emelni a pályafutását?

 

Ricky Burns

Nemzetiség: Egyesült Királyság (Skócia)
Mérleg: 41-5-1, 14 KO
Cím: WBO nagypehelysúly, 2010-2011; WBO könnyűsúly, 2012-2014; WBA kisváltósúly, 2016-
Súlycsoport: Kisváltósúly (140 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 4. (Ring), 10. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 9-1-1, 5 KO (10-1-1, 5 KO interim címmeccsekkel)

vs

Julius Indongo

Nemzetiség: Namíbia
Mérleg: 21-0, 11 KO
Cím: IBF kisváltósúly 2016-
Súlycsoport: Kisváltósúly (140 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Boxingscene), 6. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-0, 1 KO

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.04.15., Glasgow, Skócia, Egyesült Királyság

A súlycsoport világbajnokai: Terence Cawford (WBC/WBO/Ring/Lineális), Ricky Burns (WBA), Julius Indongo (IBF)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 8/10

*

Eduard Troyanovsky tavaly ősszel az IBF/IBO szervezetek övbirtokosaként ajánlatot kapott a kategória elsőszámú alakja, a WBC/WBO/Ring/Lineális bajnok Terence Crawford elleni címegyesítésre. Az orosz bunyós azonban nem akart elébe menni a dolgoknak, és beiktatott még egy címvédést a teljesen ismeretlen, namíbiai Julius Indongóval szemben.

Eduard Troyanovsky világbajnoki regnálása negyven másodperccel a kezdő gongszót követően véget ért.

Indongo pontos balhoroga az esztendő egyik legnagyobb meglepetése mellett a boksztörténelem egyik legrövidebb világbajnoki találkozóját eredményezte.

A veretlen kihívó promóterét, Nestor Tobiast elárasztották az ajánlatok Indongo első címvédését illetően, ő pedig nem tervezte eldugni a világ elől frissen avanzsált bajnokát. Épp ellenkezőleg.

Január közepén, alig egy hónappal Indongo címszerzését követően hivatalosan bejelentették, hogy az amatőrként a 2008-as olimpiát is megjáró veretlen bunyós a WBA szevezet övbirtokosával, Ricky Burnsszel egyesít címeket áprilisban.

A találkozót az utóbbi versenyző hazájában, Glasgowban, Skóciában rendezik meg. Ez lesz az első címegyesítő összecsapás, amelynek az északi ország ad otthont. Az esemény jelentőségét kiválóan illusztrálja, hogy azt az Egyesült Királyság elsőszámú ökölvívást is sugárzó csatornája, a Sky Sports televíziós társaság is kiemelten kezeli, miközben a gálát élőben követők gazdag felhozatalát élvezhetik a lokális párosításoknak.

Míg Indongo továbbra is egy szürke lónak számít a sportágban, akit a hazájában vívott mérkőzéseit élőben kísérő szurkolókon kívül nem sokan láttak a szorítón belül az őt híressé tévő moszkvai negyven másodpercen kívül,  addig a felkapott párosítás másik végén álló Ricky Burnst annál is inkább ismerik mindazok, akik követték a sportágat az elmúlt években.

A skót ökölvívó nagypehelysúlyban szerezte meg első bajnoki címét, még 2010-ben, Roman Martinez kipontozásával. Néhány címvédést követően északra vándorolt Ricky, hogy a lüktetőbb 135 fontos divízióban is begyűjtse a WBO szervezet barna övét.

A titulust 2014-ig négy alkalommal védte meg Burns, mielőtt az övet le nem választotta róla a veretlen amerikai kihívó, Terence Crawford.

Burns a következő tizennégy hónapban további kettő vereséget szedett össze minőségi ellenfelekkel szemben, amelyek következtében úgy festett, a korábbi kétszeres világelső kirostálódott a bajnoki szintről.

A skót bunyós azonban néhány győzelmet és egy szerencsés helyezkedést követően begyűjtötte a WBA szervezet kisváltósúlyú koronáját, és ezzel új életet csiholt leamortizálódott karrierjébe.

Burns megannyi fontos összecsapása ellenére a ma esti találkozóját tartja pályafutása legfontosabb mérkőzésének. Ezen pedig nem is érdemes vitatkozni. A tizenkettedik világbajnoki címmérkőzésére készülő bunyós ugyanis győzelmével több mint tizenöt éves pályafutása során először válhat egyesített bajnokká egy olyan kategóriában, ahol minden további öv egy ökölvívó tulajdonába koncentrálódik.

Ricky rutinja magasan a minőségi ellenfelek hiányától küszködő namíbiai ökölvívó fölé tornyosul.

Indongo azonban a frissebb a felek között, aki karrierje abszolút hullámhegyét lovagolja. Számára minden pillanat ajándék, amelyet a bokszvilág rivaldafényében tölthet, és nem kifejezetten települ rá az elvárások fullasztó nyomasztása sem.

Nestor Tobias e sorok írójának több alkalommal is megerősítette, hogy versenyzője sikere esetén kész őt a kategória legnagyobb durranásának számító Terence Crawforddal szembeni végső címegyesítés irányába indítani.

Egy Crawford vs Indongo szupermérkőzés már annak történelmi jelentőségéből kiindulva is eladható lehetne.

A WBO szervezet 1988-as megalakulása óta ugyanis mindössze kettő ökölvívó mondhatja el magáról, hogy minden létező jelentős bajnoki címet (WBC, WBA, IBF, WBO, Ring) a tarsolyában tudhatott egyazon pillanatban (Bernard Hopkins és legyőzője, Jermain Taylor).

Klasszikus nézőpontból a felek néhány órán belül kezdődő címegyesítő összecsapása az új első számú kihívót hivatott eldönteni a 140 fontos kategória bajnoka számára. A kérdés már csak az, hogy Namíbia, vagy Skócia büszkesége üti be magát egy potenciális történelmi jelentőségű címegyesítésbe?

A mérkőzésre leadott TIPP megtekintéséhez KATTINTS IDE.


Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Na, megnéztem a meccset a hetedik menetig, Burns teljesen tanácstalan volt, egy helyben totyogott, Indongo pedig úgy ahogy kell szépen kibokszolta. A meccs közben eszembe jutott hogy szomorú hogy Namíbia is előttünk jár ökölvívásban, egy magyar bunyós sincs aki ilyen magabiztossággal és felkészültséggel lépne ringbe világbajnoki mérkőzésen. Dongó helyében én előbb megkeresném Huntert vagy Robert Garciát, visszavágóznék egyet Trojával értékmérőként, aztán ha sikerül, nekivágnék Crawfordnak, lesz ami lesz. Habár az amerikai toronymagasan a mezőny fölött áll, nálam megüti azt a szintet amit zseninek nevezek, de nem sok veszteni valója van ellene Indongonak. Jó kis meglepetés egy ilyen bunyós, nem szarozik, odamegy az ellenfél országába és szemernyit sincs megilletődve semmilyen helyzetben. Ilyen karfesztávval, munkatempóval, magabiztossággal nagyon sokaknak okozhat problémát, de többet is ki lehetne hozni belőle. Nagy riszpekt neki!

    2017-04-16 13:44:58

@Titok: Dehogynem, csak teljesen más a testfelépítésük. Julius a hosszú karjai és remek ütemérzéke, gyorsasága miatt kívülről bokszolt ha tehette, beugrálgatott, Lucas ellenben kőkemény belharcos volt mindig is. Az utóbbinál bele kell és lehet állni az ütésekbe, a tökéletes kivitelezés, max. erő és védekezési lyukak kombinatív megtalálása végett, beugrálós boksz azonban teljesen más, itt nincsen sokszoros kombináció, csak gyors 1-2-max. 3-as helykeresés, nincs stabil állásból felpörgés (és beleállás az ütés be, ez pld. Alinál is ritka volt akihez persze nem hasonlít Indongo csak annyiban hogy folyamatos mozgásból szeret ütni) és gyönyörű kombinációk (csak ha már belassult az ellenfél, s közelről rövid sorozás megy kivonulás előtt).
Az amúgy igaz, hogy ezt a fajta ugrálós bunyót csak remek fizikai paraméterekkel érdemes erőltetni és nem annyira harcos-látványos, a közelharcot meg jó szemmel, ütésállósággal és elhajlási készséggel. Meg persze az is igaz, hogy Indongo nem bokszol klasszikus értelemben szépen, de ez pld. Calzaghe-ra is igaz volt.

» Peacock   válasz erre
    2017-04-16 12:42:16

Idongo jó kis bunyós, ha tudja ezt a súlyt hozni szerintem pár meglepetést fog még okozni!

» GOLD 70   válasz erre
    2017-04-16 11:22:16

Hát , Indongo ellen nagyon nehéz eredményesen bokszolni. Roppant kellemetlen a stílusa ,különleges testfelépítése miatt hihetetlen távolságból tud ütni + még gyors is..

» shaman   válasz erre
    2017-04-16 11:09:00

Idongo tökéletesen lenullázta Burns-t!

» Valero   válasz erre
    2017-04-16 07:53:39

Nem szeretnék tiszteletlen lenni, de én nem láttam egy szép ütést se a meccsen. Nem vagyok egy nagy Matthysse fan, de ilyenkor mindig eszembe jut hogy szegény még sose volt világbajnok, de Indongonál két öv is van, pedig szerintem közelről se egy kaliber a két srác.

    2017-04-16 04:28:55

Akkor remélhetőleg a Crawford vs Indongo következik az összes övért!

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2017-04-16 00:54:22

Indigó jobb volt. Megérdemelten hozták ki a bírók. Burns nem csalódás, mert ennyit tud.
Gratula a namíbiainak!

» grabanc   válasz erre
    2017-04-16 00:46:13

R.Burns (1,44-1,57) - J.Indongo (2,35-2,75)

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2017-04-16 00:41:21
fel