Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Oleksandr Usyk vs Thabiso Mchunu: Felvezetés a mérkőzéshez

2016-12-17 01:36:20 /
Amikor a korábbi olimpiai- és világbajnok amatőr klasszis Oleksandr Usyk hivatásos karrierbe kezdett, többekben megkérdőjeleződött, hogy valaha is el fogja az hagyni szülőhazáját, Ukrajnát egy összecsapás kedvéért. Az erős nemzeti identitástudatú bunyós azonban túl jónak bizonyult ahhoz, hogy ez a várakozás beigazolódjon, így első világbajnoki címének begyűjtését követően máris debütáló mérkőzését vívja az USÁ-ban a Bernard Hopkins visszavonuló találkozójára épülő HBO-gála keretében.

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.12.17., Inglewood, California, USA

A súlycsoport világbajnokai: Tony Bellew (WBC), Denis Lebedev (WBA), Murat Gassiev (IBF), Oleksandr Usyk (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 7/10

*

Usyk olyannyira komolyan gondolja a nemzetközi vizekre történő kihajózást, hogy már az angol nyelvvel is erősen barátkozik. Menedzsere, Egis Klimas szerint nagyon könnyen sztárbunyóssá válhat az ukrán a tengeren túlon, mert a karaktere elég intenzív ahhoz, hogy megmozgassa az amerikai szurkolókat.

Ami még ennél is fontosabb, hogy Oleksandrnek mindene megvan a ringen belül, ami kiemelheti a többiek közül. A fordított alapállású versenyző remek lábmunkájú, cirkálósúlyú méretei ellenére könnyű és ruganyos mozgású ökölvívó, akinek továbbá mindkét öklében dinamit lappang. Usyk szereti már a folytonos irányváltásokkal kontroll alá helyezni az ellenfeleit, majd a különböző váratlan szögekből indított bombákkal levadászni őket.

A masszív ringintelligencia annyira könnyeddé teszi az ukrán bunyóját, hogy az kifejezetten meggyőző hatást kelt a szurkolókban.

Hétvégi USA-beli debütálásán Usyk az ügyes Thabiso Mchunuval szemben osztja meg a ringet, és igyekszik első ízben megvédeni a szeptemberben Lengyelországban elnyert WBO cirkálósúlyú bajnoki címet.

A dél-afrikai kihívó legnagyobb skalpjai az Eddie Chambers és az Olanrewaju Durodola elleni tiszta pontozásos győzelmei, amely mérkőzéseken Mchunu jelentős kézsebességről és koncentráltságról tett tanúbizonyságot.

Nehéz azonban nem eljátszani a gondolattal, hogy vajon miféle meccskép alakulhat ki a felek között. Usyk tíz centiméterrel magasabb, és ennél még jelentősebb a karfesztávolságbeli fölénye. Lábon szereti a saját maga számára kedvező távolságot tartani, miközben a kihívó nem számít túl mozgékony ellenfélnek. A dél-afrikai bunyós ezen felül általában a súlypontját a hátsó lábára helyezi, hogy kontrákkal fogadja a közellépő ellenfeleit, amely stílussal még inkább magára húzhatja az amúgy is veszélyesen belépegető bajnokot. Érdekes lesz látni két fordított alapállású versenyző küzdelmét, ám Usyk minden bizonnyal eleget tapasztalt hosszú és mély amatőr karrierje során ahhoz, hogy ez a helyzet se hozza túlzottan zavarba.

Bár Mchunu nem számít rossz bunyósnak a mai telített 200 fontos mezőnyben, a körülmények ismeretében könnyen válhat a szombati mérkőzésből egy impresszív győzelem az ukrán bajnok számára, amely kitűnő ajánlólevél lenne egy amerikai televíziós szerződés manifesztálódásához.

S bár Usyk jelenlegi tervei között egyenlőre a cirkálósúlyú divízió öveinek egyesítése szerepel, azt sem titkolja, hogy két év múlva már egy kategóriával északabbra, nehézsúlyban kíván bajnoki babérokra törni, és nagyon szívesen összecsapna a mérkőzésről mérkőzésre nagyobb sztárrá váló Anthony Joshuával.

Elsőként lássuk, miként teljesít a hétvégén Oleksandr. Majd lássuk a címegyesítéseket Denis Lebedev, Murat Gassiev és/vagy Tony Bellew ellen.

Egyesítse a 200 fontos kategóriát az ukrán, és amennyiben még mindig állni fog Joshua a királykategóriában, egy potenciális szuperderbi a felek között túl jelentős lesz ahhoz, hogy ne valósuljon meg...

A mérkőzésre leadott TIPP megtekintéséhez KATTINTS IDE.


Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@kovban: :))

    2016-12-17 22:36:48

@kovban: No meg Povetkint is, hiszen Mchunu sokkal lazabban verte Chamberset, mint Pov. :-)

» bpjotruska   válasz erre
    2016-12-17 18:12:42

Szerintem nem olyan rossz bunyos Mchunu, egy igencsak gyorskezu kontrabokszolo, de egy ilyen jo bokszolot mint Usyk, raadasul jelentos fizikai hatranyban szinte lehetetlen legyozni. Aze lehet parszor szajon vagja majd, de sima ukran gyozelemre szamitok en is.

» bpjotruska   válasz erre
    2016-12-17 18:10:57

@Chico: Ebből következik, hogy Hóhér Usykot is simán kicsapná:)

» kovban   válasz erre
    2016-12-17 18:08:42

O.Usyk (1,03-1,06) - T.Mchunu (9,00-11,00)

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2016-12-17 17:11:28

@picker: Mwekassa is kiütötte ezt a Munchut akit a mi Hóhér Józsink kicsapott 5 padlózás után. Sétagalopp lesz ez a meccs Usyknak.

    2016-12-17 12:52:03

Hát,a képet elnézve finoman szólva is óvatos ellenfélválasztás,de bemutatkozó meccsnek ez a trendi.

» picker   válasz erre
    2016-12-17 09:08:58

Hát a képen nem 10cm különbség látszik. Úgy néz ki mellette, mint egy pigmeus.

» Galamb   válasz erre
    2016-12-17 08:09:38

Mchununak csak a Durodola elleni meccset lattam de az egesz fasza kis merkozes volt. Thabiso jol helyezkedik, piszok gyors kezei vannak es nagyon jol uti a kontrakat, ugyhogy elsosorban kozelrol lehet veszelyes Usykra. Eleg nagyot ut, Durodolat is padlora kuldte egyszer.
Viszont a gyengeje, hogy keveset mozog labon es eleg alacsony a munkatempoja, ez pedig az ukran ellen nem a legjobb kombinacio.

Usyk nem veheti konnyelmuen az afrikait mert akar a padlot is megjarhatja, foleg az elejen.
Szerintem az elso 3-4 menetben egesz jol fog muzsikalni Thabiso, nem lesz meg olyan nagy kulonbseg koztuk. Mar csak azert is mert Usyk altalaban ovatosabban szok kezdeni, hogy felmerje az ellent. Arra szamitok hogy most is igy lesz. Viszont a menetek elorehaladtaval egyre nagyobb folenyre tesz majd szert es le fogja bontani az afrikait.

A nagy aranyu pontozasos gyozelme mellett egy TKO-t is el tudok kepzelni kb. a 10. menet kornyeken.

» Slajos   válasz erre
    2016-12-17 04:45:46

Usyk menetet sem fog veszteni, neki ez nem kihívás.

    2016-12-17 02:18:37
fel