Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Mi a végzete egy harcosnak?: A Francisco Vargas vs Miguel Berchelt mérkőzés felvezetése

2017-01-27 14:13:23 /

Azok a bokszszurkolók, akik szeretik a nyílt sisakos küzdelmeket, január utolsó szombatját piros betűs dátummá satírozhatják a naptárukban. Az HBO csatornán ugyanis újra megmutatja magát az elmúlt két évben izgalmas csatáiért "Év Mérkőzése" díjakat elhódító, WBC nagypehelysúlyú világbajnok Francisco Vargas. Ellenfele ezúttal a brutális ütőerővel felruházott Miguel Berchelt lesz. Mindeközben a televíziós program kísérőmérkőzésén a japán Takashi Miura amerikai visszatérését láthatjuk, amelyet a szívós mexikói Miguel Roman ellen készül megvívni Vargas kihívási jogáért.

 

Francisco Vargas

Nemzetiség: Mexikó
Mérleg: 23-0-2, 17 KO
Cím: WBC nagypehelysúly, 2015-
Súlycsoport: Nagypehelysúly (130 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 2. (Ring), 3. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-0-1, 1 KO

vs

Miguel Berchelt

Nemzetiség: Mexikó
Mérleg: 30-1, 27 KO
Cím: -
Súlycsoport: Nagypehelysúly (130 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 10. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: - (2-0, 2KO interim címmeccsekkel)


A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.01.28., Indio, Kalifornia, USA

A súlycsoport világbajnokai: Francisco Vargas (WBC), Jezreel Corrales (WBA), Gervonta Davis (IBF), Vasyl Lomachenko (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 7/10

*

Francisco Vargas 2014 nyarán adott először tanúbizonyságot a nagyközönség számára arról, hogy miképp viselkedik nyomás alatt. A korábbi amatőr olimpikon a Saul Alvarez vs Erislandy Lara főmérkőzés köré épített gála keretében lépett szorítóba Las Vegasban a szebb napokat is látott Juan Manuel Lopezzel szemben.

A két lobbanékony stílusú ökölvívó hamar a lényegre tért, és a harmadik felvonásban nehéz bombázásba kezdtek. A felvonás során Vargas állva maradt. Lopez nem. A puerto ricói csapat a szünetben állíttatta le az összecsapást.

A következő esztendő tavaszán Vargas nyolc menetben zilálta szét és állította meg a harcos mentalitású Will Tomlinsont, és ezzel helyzetbe hozta magát egy világbajnoki összecsapásra nagypehelysúlyban.

A WBC világbajnokát ekkor Takashi Miurának hívták. Miután a japán címvédő ugyancsak ismert volt féktelenül agresszív ringbéli habitusáról, a szurkolók dörzsölhették a tenyerüket a Saul Alvarez vs Miguel Cotto szupermérkőzést felvezető összecsapás előtt.

Miura és Vargas brutális háborút vívtak, amelyre még évtizedek múlva is emlékezni fog a bokszvilág. A kihívó a negyedik menetben padlózott, később pedig csúnya arcsérülése miatt közel került a leléptetéshez, ám feltámadt, és a kilencedik menetben megállította a japán harcost.

Vargas fél évvel később tért vissza a szorítóba. Ellenfele a sokat látott háborús veterán, Orlando Salido volt. A felek két tehervonat összecsapódását játszották le a szorítóban. Tizenkét meneten át csatáztak. Tizenkét meneten át láttunk fordulatos, pucér küzdelmet, amely végül döntetlennel zárult.

Francisco Vargas ezúttal hét hónapos kihagyásra kényszerült, hogy képes legyen harci sebeiből regenerálódni.

Szombati visszatérésén egy, a nagyközönség számára viszonylag ismeretlen ökölvívó, Miguel Berchelt igyekszik megfosztani őt WBC övétől.

A mexikói kihívó brutális tűzerővel rendelkezik. Ezt már a mérlegére nézve is észlelhetjük. A ringben is látnunk kell azonban, ha tudni szeretnénk, hogy mennyire kell komolyan vennünk őt.

Berchelt eddig egyszer szenvedett vereséget, amikor az ismeretlen Luis Eduardo Florez meglepte őt az első felvonásban. Ez máris kétségeket vet fel a fiatal versenyző ütésállóságával kapcsolatban. Miguel szűk három évvel ezelőtt elszenvedett fiaskója óta kilenc mérkőzést vívott, és mindet idő előtt húzta be.

Előbb három felvonásban megoldotta az egykori ígéretnek tartott Antonio Escalantét, míg eddigi legfontosabb győzelmét épp az utolsó összecsapásán gyűjtötte be, amikor négy körben állította meg a korábbi kétszeres világbajnoki kihívó Chonlatarn Piriyapinyót.

Berchelt ezeken a mérkőzéseken nem csak egy bombázó benyomását keltette, de képes volt arra, hogy kontrollálja a küzdelmet türelmes, tudatos ökölvívással. A huszonöt éves mexikói intelligens, hatékony balegyenessel rendelkezik, amelyre jó ütemben képes rátenni a hátsókezes ütéseket. Nem riad vissza a felütések használatától sem. Képes hátsókezes felütéssel indítani, és találni, amely egészséges önbizalomra és tisztességes képzettségre utal. A balhorga pedig maga a rögtön ítélő bíróság.

Mindezeknek ismeretében könnyedén előfordulhat, hogy Vargas a biztonságibbnak tűnő visszatérő mérkőzésén sem tudja elkerülni végzetét, és ismét egy háborúban találja magát.

Francisco tapasztaltabb, jobb ellenfelek ellen is talpon maradt már, és a tűzereje bőven elég lehet ahhoz, hogy lekapcsolja vele a kérdéses állú kihívót. Az azonban, hogy Berchelt még nem töltötte ki a tesztet ezen a szinten, nem jelenti azt, hogy megbukik a teszten. A fiatal trónkövetelő friss, éhes, és egy intelligens, türelmes taktikával akár meg is lepheti a bajnokot, aki a brutális háborúival két végéről égeti karrierje gyertyáját.

A mérkőzés aligha jut el a záró gongszóig. Valaki a rövidebbet fogja húzni szombat este az indió szorítóban.

És hogy ki és mi várhat Francisco Vargasra, ha túl jut aktuális ellenfelén?

Az HBO tudatosan választotta Takashi Miura Miguel Roman elleni WBC eliminációs találkozóját a főmérkőzés felvezető összecsapásának.

Bár a győztes kiléte nem borítékolható ezen a kiélezett összecsapáson, Vargas következő összecsapásának mibenléte könnyedén.

Mi a végzete egy harcosnak?

A háború...

A mérkőzésre adott TIPPem megtekintéséhez KATTINTS IDE.

Ez a cikk eredetileg a ringcsoda.blog.hu oldalon jelent meg. További napi frissülésű cikkek és érdekességek olvasásához KATTINTS IDE.


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

S.Ali (1,02) - J.Silva (11,00-13,00)

T.Johnson (1,06-1,12) - A.Gutierrez (5,50-8,00)

T.Miura (1,62-1,80) - M.Roman (2,00-2,25)

F.Vargas (1,62-1,73) - M.Berchelt (2,10-2,25)

» Roy Jones Jr.   válasz erre
    2017-01-28 23:35:28

@IMiKeT: Bazzeg hogy ha nem írod hogy holnap lesz nem is tudtam volna. Nem vagyok képben mostanság...:D

    2017-01-27 16:03:52

@IMiKeT: Az is jo lesz, de nalam csak a 2. helyen johet szoba. :)

» fixpont   válasz erre
    2017-01-27 15:30:32

@fixpont: Lesz. A blogon mindenképp. Ha úgy tudom ütemezni, akkor itt is. De ha a Zlaticanin vs Garcia a hétvége slágere, akkor mi a Frampton vs Santa Cruz II? :-)

» IMiKeT   válasz erre
    2017-01-27 15:24:47

Garcia - Zlaticanin meccsrol is lesz valami beharangozo? Mert azert az a hetvege slagere.

» fixpont   válasz erre
    2017-01-27 14:35:34
fel