Boxkesztyű, bandázs és fogvédő
profiboksz.hu

Beharangozó a szentesi Felix-Promotion gáláról

0000-00-00 00:00:00 /

Október 29-én újabb nagyszabású bokszgálát rendez hazánk legnagyobb bokszvállalkozása a Felix-Promotion. A bokszcirkusz legújabb állomása Szentes lesz, ahol öt címmérkőzés szerepel majd a programban. Az est legnagyobb durranásának a nagyváltósúlyú Kovács Attila mérkőzése ígérkezik, aki egész pályafutására komoly kihatással lehető meccset bokszol szombat este. A Vipera ellenfele a korábbi Európa-bajnok és világbajnoki kihívó Mamadou Thiam lesz, akinek legyőzésével Kovács akár még világbajnoki címmeccs közelébe is kerülhet. Az este folyamán ringbe lép még Nagy József, Miló Viktória, Popovics Tamás és Rubin Olivér is. A profiboksz.hu beharangozójából mindent meg lehet tudni az érdekesnek ígérkező gála két legfontosabb összecsapásáról.

 

Kovács Attila (14-1, 8KO) vs Mamadou Thiam (42-4, 39KO)

A Felix Promotion legutóbbi debreceni gálája kapcsán azt írtuk, hogy Tontcho Tontchev a legmagasabban rangsorolt bokszoló nemzetközi szinten, aki hazánkba látogatott az idei évben. Ez a helyzet most változott, hiszen Thiam személyében egy külföldön is jól ismert és elismert, igazi klasszis érkezik hazánkba.

A francia bunyós Szenegál fővárosában, Dakarban látta meg a napvilágot 33 évvel ezelőtt, így egy igen kipróbált profinak számít. Ezt jelzi, hogy eddig 46 mérkőzést vívott karrierje során és ebből 42 alkalommal győztesen hagyta el a ringet. Ami elsőként szembeötlő ha Thiam rekordjára pillantunk, hogy a győzelmeinek nagyon jelentős részét idő előtt érte el a francia sportoló. A rendkívül erős felépítésű, normál alapállású ökölvívó a súlycsoport egyik legnagyobb ütőjének számít. Védekezése meglehetősen zárt, de gyorsasága és dinamizmusa nem a legjobb. A komótos munkatempójú bunyóst bármikor be lehet vonni belharcba, mivel elsődlegesen egy verekedő stílusú bokszolóról van szó. Nagyon kell figyelni a francia testütéseire is, amit utolsó mérkőzésén előszeretettel alkalmazott.

A karrierjét 1993-ban, 12 évvel ezelőtt kezdő „Dou-Dou” viszonylag gyorsan begyűjtötte első vereségét. A korábbi középsúlyú Európa-bajnok és világbajnoki kihívó Morade Hakkar 6. menetes TKO-val intézte el az akkor mindössze 22 éves honfitársát. Ezt követően Thiam visszatért és egyre másra aratta a győzelmeket, mígnem 1998-ban Európa-bajnok lett nagyváltósúlyban. Címét háromszor védte meg, legyőzve többek között a magyar Szabó Lórándot is, akit minden hazai bokszrajongó jól ismerhet. Ezt követően Thiam lemondott az EBU övről és egy világbajnoki mérkőzésre koncentrált, ami össze is jött neki Michel Acaries promoter segítségével. A legendás Felix Trinidad kihívójaként 2000-ben Miamiban a WBA nagyváltósúlyú világbajnoki övéért indulhatott harcba, ami pályafutása legemlékezetesebb összecsapása volt. Ekkor a francia volt a szervezet hivatalos kihívója és így jöhetett létre ez a meccs. Tito a 3. menetben megállította ugyan Thiamot, de a francia többször is igen komolyan zavarba tudta hozni az akkor súlycsoportoktól függetlenül is az egyik legjobb ökölvívónak számító Trinidadot. A kudarcot követően fél év kihagyás jött, de a visszatérő meccse után már újra Európa-bajnoknak mondhatta magát. 2002-ben újra közel került egy világbajnoki meccshez, de a beugró Santiago Samiengo az utolsó menetben kiütötte a franciát a WBA ideiglenes bajnoki címmért kiírt meccsen úgy, hogy Thiam masszív pontelőnyben volt már ekkor és zsebben érezhette a győzelmet. Ezután egy éves pihenő jött, majd újabb kísérlet visszaszerezni az Európa-bajnoki címet, de ez csúfos kudarccal zárult. Az Universum Boksz Promotion nagy reménysége, Sergei Dzindziruk a 3. menetben állította meg Thiamot, úgy, hogy a ringsarok talán kissé korán dobta be a törölközőt. Thiam utolsó meccsén újra jó formát mutatott, ugyanis Jeff Carpenter ellen sima 3. menetes TKO győzelmet aratott.

Kovács Attila jelenleg Kótai Mihály mögött egyértelműen a magyar nagyváltósúlyú mezőny legjobb bokszolója. A Thiam elleni mérkőzés azonban fordíthat a helyzeten, hiszen egy magabiztos győzelem után Kovács vitathatatlanul a bő nemzetközi élmezőnybe tartozna és Kótai elé kerülhetne a hazai megítélésben is. Az oroszlányi illetőségű 31 éves bunyós 16. profi mérkőzésére készül most, ami meglepően alacsony szám egy ilyen korú ökölvívónál. Attila viszonylag későn, 2002-ben, 28 évesen állt profinak, majd harmadik meccsén be is gyűjtötte első és mindmáig egyetlen vereségét egy francia bokszoló ellen. Ezt követően azonban csak sikerek következtek, sok esetben külföldön, nehéz körülmények között is. Kovács karrierje akkor fordult helyes irányba, amikor leszerződött Rácz Félixhez. A legnagyobb magyar bokszistálló szárnyai alatt a technikás, iskolázott bunyós egyre népszerűbb és eredményesebb lett. Legnagyobb sikerét júniusban Aldo Alanis ellen érte el, ugyanis kiváló ökölvívás bemutatva a 3. menetben megállította az előzetesen keménynek tartott argentin. Ekkor a magyar bokszoló már a WBA interkontinentális bajnoka volt. Ezt a címet azóta is őrzi igaz megváltozott néven. A világszervezet európai képviselője, az EBA ugyanis nemrégiben kivált az anyacégből és egy alternatív Európa-bajnoki címet hozott létre. Ez természetesen nem egyenlő az igazi EBU, azaz az Európa Boksz Unió által kiadott kontinensbajnoki címmel, de nagyjából megfelel egy kisebb szervezet bajnoki övének. Utolsó mérkőzésén Attila rendkívül imponáló bokszot mutatott be az olasz felhozóember, Francesco Pernice ellen, akit egy látványos leütés után csúnyán kiütött a 2. menetben. A TV2 ekkor már igazi sztárként kezelte a Vipera néven is ismert sportolók, aki Nagy János és Nagy József mellett egyértelműen a Felix-Promotion egyik húzóembere lett. Ha Kovács képes lesz felnőni a feladathoz és megállítja a brutális Thiamot, akkor a Felix-Promotion egyik legnagyobb sikerét éri el és egyúttal megnyitja a kaput saját maga számára, hogy a nagy felkerüljön a nagy szervezetek ranglistáira.

 

Nagy József (11-0, 10KO) vs Danny Thornton (18-9-3, 4KO)

Nagy József szeptemberben Debrecenben vívta első nagyközépsúlyú mérkőzését. A hadúhadházi bombázó ott rendkívül visszafogott teljesítményt nyújtott és csak komoly nehézségek árán tudta begyűjteni karrierje 11. sikerét. Rácz Félix most EBA címmérkőzésen ad lehetőséget Nagy számára, hogy kiköszörülje a debreceni csorbát. Józsi ellenfele az angol Danny Thorton lesz, aki ideális választásnak tűnik előzetesen. A 29 éves Thorton 18-9-3, 4KO eredetileg nagyváltósúlyból indult és ellenfeléhez hasonlóan nincsen komoly tapasztalata a nagyközépsúlyú mérkőzéseket illetően. Mivel alacsonyabb súlycsoportokban is több kiütéses vereséget gyűjtött már be, így esély van rá, hogy Nagy gyarapítani tudja majd idő előtti győzelmei számát. Ha a magyar bokszoló legyőzi Danny Thortont akkor középsúly után már a második súlycsoportjában szerez rangos nemzetközi címet.  

 

A gálát szombaton 20:10-től kezdődően a TV2 élőben közvetíti!   

 

2005. 10. 22.  Hollywood


Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

Itt tud hozzászólni, akinek véleménye van a cikkel vagy a gálával kapcsolatosan.

» Hollywood    válasz erre
    2005-10-24 10:01:39
fel