Boxkesztyű, bandázs és fogvédő

profiboksz.hu

A bíróság Abdusalamov javára döntött

2017-09-09 12:32:03 /
2013 november 2-án a new yorki Medison Square Gardenben csapott össze a két veretlen nehézsúlyú reménység, Magomed Abdusalamov és Mike Perez. A mérkőzést egyhangú pontozással Perez nyerte, majd nem sokkal a találkozó után Abdusalamov rosszul lett és kórházba szállították. Az orosz bunyós a bekapott ütésektől olyan komoly sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok mesterséges kómába rakták hogy megmentsék az életét, ám sajnos maradandó károsodás érte az agyát és azóta is folyamatos ellátásra szorul. Az orvosai szerint soha nem fog tudni beszélni és mivel a jobb oldala teljesen lebénult, az is elég valószínűtlen, hogy valaha lábra álljon. Abdusalamov családja 2014 elején 100 millió dolláros keresetet nyújtott be a mérkőzésen és utána történt mulasztások miatt. A new yorki bíróság a minap született ítéletében több vádpontban is a felperesnek adott igazat, így 22 millió dolláros kártérítést ítélt meg Abdusalamov és családja számára, amit New York állam vállalt magára.
Oszd meg, tedd a kedvencek közé!

Hozzászólok:

login: jelszó: » regisztráció

@Subi: Kereseti kérelemhez kötöttség elve érvényesül, ez azt jelenti, hogy a bíró az előterjesztett kereseti kérelemről dönt, azt ki kell merítenie, de nem terjeszkedhet túl rajta. Tehát ha vki mondjuk kér 10 milliót, akkor nem kaphat 20 milliót. Ha pedig kevesebbet ítél meg a bíró, mondjuk a 10-ből ad 5-t, akkor a fennmaradó 5-re elutasítja a keresetet.

» kovban   válasz erre
    2017-09-10 11:02:38

@kovban: Sajnos több mint két évtizedes az eset, és már kissé haloványak az emlékeim. De az megmaradt, hogy a mérhetetlenül vastag arcbőr mekkora előnyt ad.

A témához kapcsolódóan: mennyire gyakori eset, hogy valaki kér egy kisebb összegű kártérítést és a többszörösét kapja? Nekem valamiért úgy tűnik, hogy jobb stratégia egy szép nagy összeget kérni, majd kézhez kapni a negyedét-ötödét.

    2017-09-10 10:39:36

@Subi: Ez nem így megy, hogy ki perel először, akkor az nyer vagy az kerül előnyösebb helyzetbe. Amit leírtál, az nagyon kevés, ebből megmondani, hogy miért és mire kapott nem vagyoni kártérítést( sérelemdíjat) nem lehet. A becsülethez és jó hírnévhez fűződő jog megsértése esetén sz összegszerűséget nagyon sok minden befolyásolja. A magyarországi ez irányú pereket elég jól ismerem, tekintve, hogy ezzel(is) foglalkozom.

» kovban   válasz erre
    2017-09-10 08:38:50

Természetesen nem tudom pontosan mi volt a sérülés. Azt viszont tudom, saját tapasztalatból és szakorvos elmondása alapján is, hogy ilyenkor minden PERC számít, minél több idő telik el, annál nagyobb a károsodás, és a későbbi rokkantság valószínűsége. A legtöbb kezelés sikere azon múlik, hogy a beteg milyen hamar jut kórházba. A stroke-nál azt hiszem négy óra a határ,ha addig nem kezelik,szinte biztos a maradandó károsodás.
"A mérkőzés után Mago fejfájásra panaszkodott és miután megvizsgálták a rendezvény orvosai, azt tanácsolták, hogy menjen el röntgenre, ha hazatért Floridába."(zolimt) Ez nem hiba, hanem bűn.

» pepegross   válasz erre
    2017-09-10 08:01:22

Én örülök neki, hogy ennyi pénzt kapnak. Igaz, az egészségét nem adhatják ezzel vissza, de a család jövője legalább biztosítottnak tűnik.

» iceman   válasz erre
    2017-09-10 03:17:35

@kovban: off:

Valóban nem. Még csúnyábban működik... Egyik munkahelyemen volt egy fickó, aki sikkasztott, de még mielőtt a 100%-os bizonyítékok összeálltak volna, már pedzegették neki, hogy nagyon rá fog fázni, amikor bíróság elé kerül az ügy. Emberünk persze nem jött zavarba, hanem rögtön beperelte a céget becsületsértésért, plusz egy igen jó ügyvédet is felfogadott.

És mi lett a vége? Az ellopott pénzek mellé még nagy összegű kártérítést is megítéltek neki (kb. a harmadát, mint amit kért, de még így is irreálisan magas összeget). Bár ennek aligha van törvényben foglalt magyarázata, nagyon úgy tűnik, sokat számít, hogy ki perel először, és hogy mennyit követel.

    2017-09-10 00:43:22

@Klausenburger: Azért ez még itthon sem így működik. Nem azért kap 22-t, mert 100-at kért.

» kovban   válasz erre
    2017-09-09 22:59:12

@Klausenburger: nem, 2 milliárd bitcoint...

    2017-09-09 21:56:55

@fixpont: Nem is az adófizetők pénzéből kapja. Szted mennyit zsebel egy amerikai állam a sportrendezvényekből ???

» Klausenburger   válasz erre
    2017-09-09 21:53:29

@Romsy: Miért mint mindtak volna!?100.000? Akkor 20.000-et kaptak volna

» Klausenburger   válasz erre
    2017-09-09 21:51:01

@Romsy: "Lehet hogy 5%-ban azért lett baja, mert nem jól látták el, lehet hogy 10%-ban"

Ha egy vérrög elzár egy eret az agyban (ami jelen esetben meg is történt), akkor az idő az egyik legfontosabb tényező. minél hamarabb diagnosztizálják és ellátják, annál kevésbé sérül az agy. Mert ugye ha elzárul egy ér, úgy az agy egyes részei nem jutnak oxigénhez és egymás után halnak el az agysejtek. minél nagyobb ér záródik el, annál nagyobb mértékben károsodik az agy. Ez tény, ezen nem tudsz vitatkozni. Gondolj bele, hogy mennyi időt veszített, míg lezuhanyzott, átöltözött és taxival elindult a kórházba?! akár órák is eltelhettek a meccs és a kórházba érkezés között, ami leredukálható lett volna, ha elég elővigyázatosak a jelen lévő orvosok és beküldik kivizsgálásra...

» zolimt   válasz erre
    2017-09-09 21:25:51

Borzasztó. Anno láttam a meccset, de nem vagyok hajlandó újranézni. Pedig akkor az a benyomásom támadt, h néhány menet után szegény srác álla és orra is eltört. Lehet rosszul emlékszem.
Ahogy a mondás is tartja, háború után egy közlegény is okosabb mint előtte 10 tábornok.
Nem szeretnék senkit vádolni, így látni meg pláne senkit sem.
Ez egy gyönyörű sportág, de persze a pénzről is szól..... egy edző nem veszi észre, h valami nincs rendben? A mérkőzésvető sem? A tv-n átjött.
Komoly felelősséggel tartozik mindenki, aki ebben részt vesz edzőként, mérkőzésvetőként, orvosként, bunyósként...remélem , hogy több ilyen eset nem fordul elő.
Tudom naiv vagyok, de az első intő jelnél kerekedjen felül a dollárjeleken az emberség.
Kitartást kívánok a családnak, és persze Magonak is! Ne add fel!

    2017-09-09 21:13:30

Nem szándékosan.

Lehet hogy 5%-ban azért lett baja, mert nem jól látták el, lehet hogy 10%-ban, de akár az is előfordulhat, hogy 100%-ban azért, mert ilyen szakmát választott és tök mindegy mit kezdenek vele ugyanez történik. Erre hogy állapítasz meg kártérítést? Volt régen az NSZK-s kézilabdázó, aki egyből ment a kórházba miután beverte a fejét és 40 évvel később még mindig mozogni és kommunikálni tanítják, pedig ott semmiféle mulasztásról nincs szó. Jó, az orvostudomány fejlődött azóta valamennyit biztos, de ki tudja.

    2017-09-09 21:09:36

@fixpont: Van biztosítási jogviszonya a bokszolóknak Amerikában, minden államban kötelező, Abdusalamovnak is volt. "K2, which promoted Abdusalamov vs. Perez, purchased a $10,000 medical insurance policy with no death benefit." Ez a minimum, ezt elő is írja a NYSAC. De ebből a tízezer dolláros biztosításból nem lehet fedezni Abdusalamov több milliós kezelési költségeit. Juthatott volna neki jobb / magasabb összegű biztosítás is, de azt a promóterek ritkán akarják kifizetni. Mellesleg nem értem, hogy miért írod, hogy megpróbálták ráhúzni az orvosokra. Nem kellett rájuk húzni semmit, hibáztak, pont. Ez már több éve is ismert volt, Thomas Hauser is megírta, aki az egyik legjobb sportújságíró, aki boksszal is foglalkozik:

http://www.boxingsce ...

» northpaw   válasz erre
    2017-09-09 21:08:09

@Slajos: lehet annyi pénze szerencsétlen abdunak mint egy olajsejknek, de ő már soha nem lesz (remélem tévedek) egészséges.

» csato gabor   válasz erre
    2017-09-09 20:59:02

@Romsy: Szándékosan ignorálod részben, amit írok? Azt írtam, hogy az egészségkárosodást is meg kell téríteni, nem csak a kezelését meg az elmaradt jövedelmet. A személyiségi jogok része az egészséghez való jog, itt az most súlyosan sérült az orvosok mulasztása miatt, ezért kell kártérítést (nálunk sérelemdíjat) fizetni. Ide beszámítják azt is, hogy Absusalamov élete már sosem lesz olyan, mint korábban, négy fal közé szorul, nem csinálhat csomó olyan dolgot, amit korábban, és a környezetének nagy tehert jelent majd. Az lehet, hogy nálunk az emberi életnek nincs értéke, de Amerikában van. Itthon ha valaki megnyomorodik, általában néhány millió forintot ítélnek meg neki, Amerikában ugyanannyit, csak dollárban. És nem, Abdusalamov nem vállalta annak a kockázatát, hogy a ringorvos nem fogja a munkáját végezni az előírások szerint.

» northpaw   válasz erre
    2017-09-09 20:54:47

Oké, így már érthetőbbek a számok.

Egyébként a szövetség embere hol szerezzen tapasztalatot, ha nem ilyen gálákon? Az a rész elég fura.

    2017-09-09 20:40:02

ha esetleg valakit érdekel, itt olvasható a 48 oldalas nyomozati anyag, ami alapján megszületett a bírósági határozat (pontosabban megállapodás az állam és a felperes között)

https://ig.ny.gov/si ...

» zolimt   válasz erre
    2017-09-09 20:36:15

@Romsy: A mérkőzés után Mago fejfájásra panaszkodott és miután megvizsgálták a rendezvény orvosai, azt tanácsolták, hogy menjen el röntgenre, ha hazatért Floridába. Lett volna lehetőségük kórházba szállítani, mert rendelkezésükre állt egy menőautó, de nem tették. Abdusalamov többször rosszul lett és taxival indult a kórházba, de nem sokkal a megérkezés után eszméletét vesztette. Ha korábban kapott volna szakszerű ellátást, akkor esélyes, hogy megakadályozhatták volna, hogy súlyos agykárosodást szenvedjen.

Az is kiderült,hogy New York állami szövetség embere nem rendelkezett a megfelelő tapasztalattal és gyakorlattal, így részben felelős a történtekért.

Mivel az állami szövetség az állam felügyelete alá tartozik, így a felelősség is az államot terheli, ezért az anyagiakat is az rendezi.

A 22 millió dollárból 10 millió kartérítésként Abdusalamovot illeti, 10 millió dollár egy a bíróság által kijelölt vagyonkezelőhöz kerül, amiből az ellátását és minden felmerülő költséget fedezhetnek, 2 milliót pedig az asszony kap kárpótlásként az elmúlt pár évben keletkezett anyagi károkért.

» zolimt   válasz erre
    2017-09-09 20:27:32

@northpaw: ez akkor is marhasag, ennek nem igy kellene mukodnie, megprobalni rahuzni orvosokra, hogy hibaztak es igy penzt lehuzni az adofizetokrol, ez elfogadhatatlan, mi van ha azt allapitjak meg, hogy egy bunyos meghalt vagy lebenult de speciel nem hibazott senki? akkor nincs karterites? miert nincs a bunyosoknak biztositas jogviszonya, ami az ilyen eseteket kezeli? miert nem kell minden bunyosnak, galat szervezo promocionak es a vilagszervezeteknek a beveteleik egy fix szazalekat (ezreleket) betenni egy biztositasi alapba, ezt rabizni egy vagyonkezelore es ezzel megteremteni a biztositotti jogviszonyt, amikor egy bunyos megserul igy mint Mago akkor ebbol az alapbol lehetne fizetni a kezeleset teljesen jogosan hiszen akkor mar o is befizeto volt stb stb

ami itt folyik az nevetseges az en szememben

» fixpont   válasz erre
    2017-09-09 20:07:39

@northpaw: Mit tudom én milyen támogatást kapnak még a fogyatékkal élők, neked erről biztos jobb elképzeléseid vannak, de ehhez NY-nak mi köze? Ez a biztosítók és egyebek dolga. Ha valaki abból él, hogy szétverik egymás fejét az ellenféllel, akkor ez a kockázat benne van, azért is vannak olyan kurvára túlfizetve a sportolók. Ha szerinted utána még egy akkora összeget odaitélni amit egész karrierje alatt nem keresett volna meg az a normális, akkor neked vannak furcsa elképzeléseid.

    2017-09-09 20:05:01

@fixpont: Ezért:

"The New York State Athletic Commission or NYSAC is a division of the New York State Department of State. The New York State Department of State (NYSDOS) is the department of the New York state government."

» northpaw   válasz erre
    2017-09-09 20:01:50

@northpaw: eleve nem ertem miert fizet New York allam, ha en ottani adofizeto lennek megkerdeznem, hogy nekem mi a fasz kozom van ehhez az ugyhoz es kikernem magamnak en adombol erre ne koltsenek

» fixpont   válasz erre
    2017-09-09 19:48:45

@Romsy: Csak a kezelésének a költségeit fizesse New York állam? Az szép lenne. Az egészségben keletkezett károsodással meg mi lesz, azt talán nem kell ilyenkor megtéríteni? És azt az elmaradt jövedelmet, ami annak köszönhető, hogy ezek után már nem lesz képes dolgozni? Elég érdekes elképzeléseid vannak az igazságszolgáltatásr ól.

» northpaw   válasz erre
    2017-09-09 19:18:41

@csato gabor: Azert vannak esetek amikor lehet egeszseget venni penzert, hiszen gyakran elofordul, hogy valaki penzt gyujt draga operaciora, betegseg gyogyitasara stb. Valamint hanyszor azert betegszenek meg emberek mert egeszsegtelen korulmenyek kozt elnek de nincs eleg penzuk, hogy mashova koltozzenek, es meg sorolhatnank.

Persze vannak esetek amikor semennyi penz sem tudja visszaadni az egeszseget, mint most Mago eseteben is.

» Slajos   válasz erre
    2017-09-09 18:10:00

@Slajos: költői túlzás volt az összeg elköltése, de a lényeg azon van hogy a pénzért egészséget (ami a legfontosabb az életben) nem lehet venni, semennyiért sem.

» csato gabor   válasz erre
    2017-09-09 16:48:15

@Romsy: "Oké, én csak annyit kifogásoltam, hogy szerintem bizarr, hogy megtörténik ez a peches eset, a család meg rámondja hogy 100-millió."

Ha a kereset 5 millió dollárról szólt volna, aligha ítélnek meg 22 milliót. Ez ilyen egyszerű.

    2017-09-09 16:02:42

Oké, én csak annyit kifogásoltam, hogy szerintem bizarr, hogy megtörténik ez a peches eset, a család meg rámondja hogy 100-millió.

Azt mondjuk továbbra sem tudom, hogy több év távlatából tényleg meg tudják-e állapítani, hogy ha 1 perccel korábban kerül be a kórházba, akkor mi lett volna a különbség, mert az egyáltalán nem életszerű, hogy ahogy megvan az utolsó gong mindenki ül szépen a mentőautóba és megy agyvizsgálatra, meg minden elképzelhető tesztre. Főleg pontozásos meccs után. Bármit csinálnak lesznek ilyen esetek.

    2017-09-09 15:38:45

Így legalább lesz pénz Abdusalamov kezeléseire. Sajnos így is csak max. fél életet élhet, de azt megkönnyítheti a kiperelt összeg. Jobbulást Mago!

» grabanc   válasz erre
    2017-09-09 15:37:57

@Romsy: Amerikában minden költséget belefoglalnak a keresetbe, aminek koze van az ügyhöz, a bíróság pedig eldönti, hogy mi a helytálló és mi nem.
Az pedig szerintem beszédes, hogy New York állam valaha megítélt legmagasabb egészségügyi kártérítési összege a 22 milla...

» zolimt   válasz erre
    2017-09-09 15:09:39

@Romsy: Ezt azért végiggondolnám még egyszer, van egy családtag, akit szeretsz, mennyiért éri meg, hogy élete(d) végéig ilyen állapotban lásd?
Szerintem csak rosszul fogalmaztál. Emellett ez nem csak sportbaleset volt, hanem súlyos orvosi mulasztás, remélem őket is megbüntetik. Mivel ez nem Magyarországon történt, van rá esély.

» pepegross   válasz erre
    2017-09-09 14:58:42

A megelőzés meg az ökölvívás betiltása lenne, ez a meccs még csak nem is volt egyoldalú, az utolsó 3 menetet szerintem még nyerte is Magó.

    2017-09-09 14:57:42

@zolimt: 2mm meg 100mm között nagyon komoly nagyságrendek vannak, legyen úgy, de nehezen tudom elképzelni, hogy ebből a 22 milliós összegből maga a sportoló fogja a legnagyobb szeletet megkapni. Itt ha valakit kártérítés illet, az ő maga, ha egy ilyen keresetet jóvá hagynak, amiben többek között olyan nonszensz pontok szerepeltek, hogy minden ok nélkül ütötték a fejét erősen. Még jó, hogy nem Perezt perelték be...

A korrekt eljárás szerintem az lett volna, ha élete végéig magára vállalná New York állam a kezelések költségeit, nem a család számlájára küldenek egy 10-szeres összeget.

    2017-09-09 14:56:10

@csato gabor: Igen sajnos Abdusalamov egeszseget mar nem hozza vissza de ahhoz azer nagyon hulyenek kell lenni, hogy valaki olyan apolokat fogadjon fel akiknek a bere 22 millio dollar.

» Slajos   válasz erre
    2017-09-09 14:49:47

lófaszt sem ér az a rohadt pénz!!! a megelőzés let volna ennek a hülyeségnek a lényege!!! meg kellett volna előzni az ilyet. sajna amit kap a család azt az ápolókra költik miközben abdu "nyomorék" lett. és aki a hunyó emiatt köszöni szépen jól van. jól van ez így emberek?

» csato gabor   válasz erre
    2017-09-09 14:44:06

@Romsy: 32 hónapos vizsgalat után megállapították, hogy hibáztak a jelen lévő orvosok. Tévesen mérték fel az állapotát és ha időben kórházba került volna, akkor elkerülhető lett volna az ilyen foku károsodás.

A család több , mint 2 millió dolláros tartozást halmozott fel, hogy tudják fizetni a kezeléseket. Nem gondolom, hogy nyerészkedés lenne a kereset...

» zolimt   válasz erre
    2017-09-09 14:36:24

nem tudom pontosan melyik pontban adhattak igazat nekik, de ez az összeg nagyon kemény, meg hogy valaki $100-millió értékben akar nyerészkedni, csak mert egy családtagja sportbalesetet szenvedett.

    2017-09-09 14:22:47

ez jó hír, hogy a család kap támogatást amire gondolom, hogy szüksége is van, bárcsak Mago is felépülne! Perez sem önmaga a meccsük óta.

» CHUBAKKA   válasz erre
    2017-09-09 12:58:22

Legalabb ez jo hir lehet a csalad szamara . Sajnos az egeszseget nem hozza visza de a csaladjanak es neki is nagy segitseg lehet a mindennapokban ez a penz. Ennyit bokszal o sosem keresett volna.

» Slajos   válasz erre
    2017-09-09 12:53:43
fel